10 faktų, kurių nežinojote apie A. Fergusoną

Turi sero titulą, yra sėkmingiausias britų futbolo treneris, nuolat kramto gumą – tokius faktus apie „Manchester United“ strategą Alexą Fergusoną žino visas pasaulis. Tačiau A. Fergusono asmenybė yra gerokai įdomesnė, o jo gyvenimas – vingiuotas. Apie tai, kad po sezono paliks komandą pranešusiam 71 metų strategui priklauso į žodyną patekęs išsireiškimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 9, 2013, 9:32 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:52 PM

A. Fergusonas netgi turi savo laiką.

Remdamasis BBC informacija portalas lrytas.lt pateikia įdomiausius faktus apie A. Fergusoną, kurių, ko gero, dar nežinojote.

Turėjo barą. Buvęs įrankių gamintojo mokinys ir profesinės sąjungos atstovas Glazge netgi turėjo barą, kuris vadinosi jo paties vardu. Baras turėjo ir rūsį, kuris vadinosi „Alkūnės kambariu“. Toks pavadinimas atsirado dėl agresyvaus A. Fergusono žaidimo stiliaus.

Intrigavo Johno Kennedy istorija. Politikas Gordonas Brownas A. Fergusonui yra nusiuntęs didžiulį skaičių diskų apie J. F. Kennedy nužudymą. A. Fergusonas mėgdavo susitikti su G. Brownu ir pasidalinti įžvalgomis apie JAV politiką. Treneris yra pareiškęs, kad po lova laiko J. Kennedy skrodimo ataskaitą.

Paveždavo „Liverpool“ trenerį. Kai A. Fergusonas žaidė Glazgo „Rangers“ klube, jis iki miesto paveždavo tuomet 18-metį buvusį „Liverpool“ trenerį Kenny Dalglishą, rungtyniavusį „Celtic“ komandoje.

„Jis turėjo didelę mašiną ir mane pamėtėdavo iki miesto“, - „The Guardian“ yra sakęs K. Dalglishas, kuriam yra tekę rezervinių komandų mače asmeniškai dengti A. Fergusoną.

Patarinėjo T. Blairui. A. Fergusonas kartą buvusio Anglijos premjero komunikacijos ir strategijos vadovui liepė T. Blairui pasamdyti masažistę. Strategas buvo didžiulis leiboristų partijos gerbėjas ir rėmėjas, jis netgi patardavo T. Blairui. Tiesa, vėliau A. Fergusonas pripažino, kad rinkimų įkarštyje pateiktas pasiūlymas dėl masažistės buvo netinkamas.

Nėra ilgiausiai viename klube dirbantis treneris. A. Fergusonas su „Manchester United“ komanda dirbo 26 su puse metų. Tačiau po sezono pasitrauksiantis treneris net ir su tokiu įspūdingu skaičiumi nepasiekė rekordo, kuris Europoje priklauso Guy Rouxui. G. Rouxas 44 metus dirbo „Auxerre“ ekipoje ir pasitraukė 2005-aisiais. Beje, A. Fergusonas netgi nėra ilgiausiai viename klube dirbęs škotas. Šis titulas priklauso Willie Maley, kuris „Celtic“ klube dirbo 43 metus.

Mėgdavo šokinėti per sienas. A. Fergusonas užaugo skurdžiame Glazgo rajone, kur nebuvo daugiau ką veikti tik žaisti futbolą, peštis ir šokinėti per sienas, dar vadinamas pylimais. „Pavojingosios netgi turėjo pavadinimus – karalius, karalienė, savižudybė, deimantas, smailusis. Eidavome į skirtingas rajono vietas ir varžydavomės tarpusavyje šokinėdami per pylimus, nes tai buvo pavojinga. Tačiau tai darėme, kai buvome vaikai, nes tada nieko nebijai“, - yra pasakojęs A. Fergusonas.

Turi savo laiką. „Fergusono laikas“ yra 79 sekundės. Šį terminą dažnai naudoja varžovų komandų gerbėjai, kurie tiki, kad jeigu „Manchester United“ 90 minutę pralaiminėja, teisėjai pridės pakankamai laiko, jog šie spėtų išlyginti arba išplėšti pergalę.

Šį atvejį yra išanalizavusi BBC. Rezultatai parodė, kad „Manchester United“ atvejis nėra unikalus, kai kalbama apie laiko pridėjimą. 79 sekundės A. Fergusonui „atiteko“ tuomet, kai paaiškėjo, kad mačas, pralaimint „Manchester United“ komandai vyksta 79 sekundėmis ilgiau nei laimint. 1999 metais „Manchester United“ pergalę Čempionų lygos finale pasiekė būtent per „Fergusono laiką“.

Alexas ar Alecas? Daug žmonių futbole trenerį vadina seru Alecu, nes mano, kad taip tarti reikėtų dėl to, jog jis – škotas. Tačiau škotai nėra vieningi šiuo klausimu – jie taip pat taria skirtingai ir retai kreipia į tai dėmesį. Vienos BBC laidos vedėjas Richardas Gordonas teigė, kad pastebėjo, jog naudoja abi formas. Onomastikos profesorė Carole Hough teigė, kad nežino priežasties, kodėl žmonės renkasi vieną ar kitą tarimą. Ji teigė, kad tiek Alexo, tiek Aleco vardai yra populiarūs ir Škotijoje, ir Anglijoje. Galbūt tik Alecas dažniau vartojamas ties šiaurine siena.

Turi nuosavas frazes. A. Fergusonas yra atsakingas už dvi įsimintinas frazes. Futbolininkai, kurie yra dirbę su treneriu, jo temperamentingą toną pavadino „Plaukų džiovintuvu“. Taip tonas pavadintas dėl garso ir karščio. „Plaukų džiovintuvą“ žaidėjai pajusdavo jeigu prastai pasirodydavo – strategas prieidavo ir prikišdavo arti veidą, kurio fizionomija būdavo labai agresyvi.

„Baimė pajusti „Plaukų džiovintuvą“ būdavo mūsų gero žaidimo priežastimi. Jis buvo treneris, pas kurį norėjai dirbti gerai“, - teigė Davidas Beckhamas.

A. Fergusonas taip pat yra prisidėjęs prie terminų, skirtų apibūdinti intensyvioms varžyboms. „Squeaky bum time“, - 2003-ųjų kovą ištarė strategas. Ši frazė pirmiausia atsidūrė 2005-ųjų Collinso anglų kalbos žodyne. Ji skirta apibūdinti intensyvias varžybas paskutiniais čempionato turais, ypač kalbant apie turnyro lyderius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.