A. Fergusono era baigėsi – tegyvuoja naujasis identiškas strategas

Beveik 27 metus trukęs sero Alexo Fergusono valdymas „Old Trafford“ karalystėje baigėsi. „Manchester United“ strategas sekmadienį paskutinį kartą stovėjo prie „Raudonųjų velnių“ vairo ir išvykoje stebėjo, kaip jo komanda lygiosiomis 5:5 sužaidė su „West Bromwich Albion“ komanda. Serui užvėrus duris, į jo vietą stos Davidas Moyesas – ne vieno futbolo aistruolio vadinamas A. Fergusono klonu.

A. Fergusonas (kairėje) pats rekomendavo „Manchester United“ klubui pasiūlyti kontraktą D. Moyesui.<br>AP
A. Fergusonas (kairėje) pats rekomendavo „Manchester United“ klubui pasiūlyti kontraktą D. Moyesui.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

May 17, 2013, 3:18 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:15 PM

Ir iš tiesų – panašumų tarp A. Fergusono ir D. Moyeso yra tiek daug, kad net keista.

Panašumai – ir gyvenime

Abu strategai augo ne taip toli vienas kito – juos skyrė dešimt kilometrų, tačiau abu vaikai lakstė Glazge, darbininkų klasės rajone. Jų tėvai dirbo toje pačioje laivų statybos kompanijoje. Abu buvo gerų futbolo klubų žaidėjai, tačiau nė vienas nevilkėjo rinktinės marškinėlių. Strategai labai žavisi žirgų lenktynėmis ir netgi turi keletą žirgų. Tiek A. Fergusonas, tiek D. Moyesas yra karšto charakterio ir pripažįsta tik visišką atsidavimą bei juodą darbą.

Ir žinoma – jie abu yra nuostabūs treneriai. Lojalūs, atsidavę jaunimo ugdymui ir mėgstantys atakuojančio stiliaus futbolą. Frazė „to paties sukirpimo“ buvo panaudota daugybės žurnalistų, futbolo ekspertų ir sirgalių, kai šie sužinojo, kad A. Fergusoną pakeis „Everton“ treneris.

„Jo darbo etika, charakteris ir noras varžytis – beveik identiški, - teigė buvęs Anglijos rinktinės treneris Steve'as McClarenas, kuris anksčiau yra dirbęs ir A. Fergusono asistentu. - Tai meistras ir pameistrys.“

Praėjus penkiolikai metų po to, kai A. Fergusonas D. Moyesui pasiūlė tapti jo asistentu, jis pats rekomendavo 50 metų škotą, kaip savo pamainą. Čia nesuveikė ir tai, kad D. Moyesas anksčiau atsisakė dirbti su A. Fergusonu, nes norėjo būti savarankišku treneriu.

Tas pats, tik be trofėjų

Iš tiesų D. Moyesas yra A. Fergusonas, tačiau be trofėjų. Būtent titulų trūkumas D. Moyeso CV privertė ne vieną žmogų klausiamai kilstelėti antakius. Tačiau tai padarė ne visi, nes daugelis žinojo, kiek daug yra nuveikęs įpėdinis.

Sprendžiant iš aplinkybių ir mažo „Everton“ biudžeto, D. Moyesas „Goodison Park“ stovykloje nuveikė didžiulį darbą. Kai jis 2002 metais perėmė klubą, „Everton“ net šešis kartus „Premier“ lygoje pateko į „Top 6“.

Nuo 2007-ųjų „Everton“ užėmė aštuntąją arba aukštesnes vietas, o jo ekipos futbolas buvo visai patrauklus.

„Vienuolika metų su Davidu buvo labai geri. Mano darbas surasti jam tinkamą pamainą ir tęsti jo pradėtą darbą, - kalbėjo „Everton“ vadovas Billas Kenwrightas, kuris kalbėdamas apie išsiskyrimą su ilgalaikiu kolega ir artimu draugu buvo arti ašarų. - Esu įsitikinęs, kad klubo gerbėjai į D. Moyesą žiūrės su žavesiu ir dėkingumu.“

Tai, kad D. Moyesas dirbs su pasaulinės klasės futbolininkais „Manchester United“ klube, yra ne tik jo asmeninė pergalė, bet ir britų futbolo triumfas, nes pastaruoju metu „Premier“ lygos galiūnai darbą mieliau siūlo treneriams iš užsienio.

Patirtyje – ir kartėlis

Solidus gynėjas profesionalo karjerą pradėjo Glazgo „Celtic“ klube, tačiau prieš tai vilkėjo mažo kalibro ekipų marškinėlius Anglijoje ir Škotijoje. Nors ant vejos jis sugebėdavo nustebinti gerbėjus, tikrąjį pašaukimą atrado apsivilkęs trenerio kostiumą. D. Moyesas nuo pat pirmos dienos „Preston North End“ komandoje, kur 1999-aisiais pradėjo trenerio karjerą, buvo natūralus strategas. Jam padėjo ir tai, kad šioje ekipoje jis baigė futbolininko karjerą.

„Preston“ tuo metu buvo trečiajame Anglijos divizione ir D. Moyesas jau antrajame savo pilname sezone padėjo auklėtiniams pakilti aukščiau.

2002-aisiais jo kelias pasuko kitur – į Liverpulį, kur tapo „Everton“ klubo treneriu. Per pirmuosius trejus metus „Everton“ komanda dukart vos išvengė iškritimo zonos, tačiau strategas tikėjo savo darbu ir atėjo laikas, kuomet tai davė vaisių.

2004-2005 metų sezone – pirmajame, kuomet ekipai teko verstis be Wayne'o Rooney, - „Everton“ lyg viesulas įsiveržė į „Didįjį ketvertą“, kurį sudarė „Manchester United“, Londono „Chelsea,“, Londono „Arsenal“ ir „Liverpool“. Tuomet D. Moyeso auklėtiniai užėmė ketvirtąją vietą ir tapo Liverpulio komanda numeris 1, nes už nugaros paliko „Liverpool“ klubą.

Tačiau tarptautinio futbolo patirtis D. Moyesui – karti. „Everton“ kitame sezone nesugebėjo paskutiniame Čempionų lygos atrankos etape peržengti „Villarreal“ komandos.

Norėjo į Vokietiją

Tai, kad jis „Premier“ lygoje išgyveno dešimt pilnų sezonų, vyraujant nekantrumo ir trumpų kadencijų nuotaikoms, yra ne tik D. Moyeso gebėjimų įrodymas, bet ir artimų santykių su B. Kenwrightu rezultatas. Panašu, kad pasitikėjimą rodo ir „Manchester United“ klubas, pasiūlęs strategui šešerių metų kontraktą.

Per visus darbo metus keitėsi ir D. Moyesas. Anksčiau garsėjęs griežtumu, dabar jis yra žavesnis ir lengviau prieinamas žurnalistams, futbolininkams ir aistruoliams. Jis per keletą paskutinių sezonų ne kartą savo nuomonę reiškė BBC radijuje, taip pat pateikdavo įžvalgas „Sunday Times“ laikraščio komentarų skilčiai. Dažniausiai jis kalbėdavo apie pasaulio ir Europos futbolą.

O jeigu tiksliau – tai būdavo daugiau apie Vokietiją, kur buvo manyta, kad D. Moyesas pasuks baigęs darbą „Everton“ klube.

„Visada turėjau viltį, kad galėsiu dirbti užsienyje. Jeigu turėčiau pasirinkimą, greičiausiai vykčiau į Vokietiją. Ją pasirinkau dėl mentaliteto, kuris yra panašus į mano“, - „France Football“ yra kalbėjęs D. Moyesas.

Klubas pasitiki

Ir jeigu ne akylai jį stebinčios Anglijos gigantų akys, galbūt taip ir būtų nutikę. Tačiau strategą nusižiūrėjo „Manchester United“ klubas.

D. Moyesas aukština stabilumą ir gerą futbolą – visai kaip A. Fergusonas. Todėl didžiulio šoko stovykloje būti neturėtų, tačiau dabar jam reikia išsiugdyti nugalėtojo mentalitetą ir storą odą. Juk tokiame klube nebus jokio pereinamojo laikotarpio – visi norės rezultatų iškart ir į šį trenerį žiūrės per A. Fergusono prizmę.

Tačiau „Manchester United“ juo tiki.

„Neabejoju, kad jis atneš energijos ir atsidavimą, kas yra dalis viso mūsų klubo, - teigė „Manchester United“ viceprezidentas Edas Woodwardas. - Šiuo atžvilgiu jis yra to paties sukirpimo, kaip ir kiti klubo didieji strategai, dirbę anksčiau.“

Su šiais žodžiais visiškai sutiko ir A. Fergusonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.