„Borussia“ gynėjai turi priversti A. Robbeną žaisti „šokoladine koja“

Interneto paieškų puslapyje angliškai parašius „Arjenas Robbenas įkerta“, gaunama beveik du milijonai tekstų. Vienas jų – neseniai socialiniame tinkle „Twitter“ nuskambėjusi frazė: „Tai buvo dešimttūkstantasis A. Robbeno įkirtimas ir smūgis kaire koja – kaip nuspėjama.“

A. Robbenas - vienas pavojingiausių „Bayern“ ginklų. „Borussia“ komanda turėtų ruošti namų darbus, kad sulaikytų futbolininką.<br>AP
A. Robbenas - vienas pavojingiausių „Bayern“ ginklų. „Borussia“ komanda turėtų ruošti namų darbus, kad sulaikytų futbolininką.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters” ir lrytas.lt inf.

May 23, 2013, 4:13 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 9:05 AM

Čempionų lygos finale Dortmundo „Borussia“ komanda turės rimtai saugotis, kai Miuncheno „Bayern“ ekipa kamuolį perduos į dešinįjį kraštą. Dortmundo futbolininkams teks stebėti kiekvieną A. Robbeno žingsnį. Ir jeigu jie leis staiga jam lengvai kamuolį kontroliuoti kairiąja koja bei suteiks ploto, prie jų vartų skambės pavojaus varpai – tokiu atveju kritinė situacija garantuota.

Dešinioji A. Robbeno koja kartą Johano Cruyffo buvo apibūdinta taip: „Padaryta iš šokolado“. Ir šis futbolininkas nėra patobulėjęs, todėl net ir mėgėjų lygos gynėjai žino, kad norint jį sulaikyti - reikia priversti kamuolį varyti ir kontroliuoti būtent dešine koja.

Kartų skaičius, kuomet jis dešine koja perskrodžia varžovų gynybą yra beveik prilyginamas 29 metų futbolininko plaukų skaičiui. O tai nėra daug. Tačiau jis ja dažnai nesinaudoja – statistika rodo, kad 80 proc. A. Robbeno smūgių atlikta kairiąja koja.

Tačiau nors visi žino šią „paslaptį“, A. Robbenas vėl ir vėl kerta į baudos aikštelę ir smūgiuoja. Galbūt kamuolys ne taip dažnai po smūgio atsiduria vartų tinkle, tačiau subrendęs futbolininkas šį manevrą vis dažniau naudoja ir pavojingam perdavimui atlikti.

Jeigu televizijos žiūrovai sugebėjo pastebėti ir perprasti šį A. Robbeno manevrą, tai treneriai ir žaidėjai apie tai tikrai žino. Tačiau kodėl tada jam taip dažnai leidžiama atsirasti vietoje, kurioje jis nori būti, užuot sutrukdžius lengvai ir laisvai judėti?

Atsakymas – jis greitas, puikiai valdo kamuolį ir turi neįtikėtiną sprogstamąją energiją. Tai jam leidžia labai greitai judėti du ar tris metrus. Todėl, nors gynėjai ir tikisi tam tikro veiksmo, jie ne visada sugeba sutrukdyti.

Greitas ir protingas

Išvydę eilinį kartą pademonstruotą „triuką“, ekspertai tik kraipo galvas. „Jeigu gynėjas atlieka savo darbą tinkamai, tai gali sulaikyti jį nuo įkirtimo, tačiau gynėjas turi labai susitelkti į situaciją, nes A. Robbenas – labai greitas ir protingas, - teigė buvęs Anglijos rinktinės puolėjas Terry Venablesas. - Kai jis tik patenka į baudos aikštelę, iškart kyla grėsmė. Gynybos paslaptis – būti arti. Tiesiog gynėjas turi būti arti šio žaidėjo ir tada galės jam sutrukdyti. Tai prieš trejus metus Čempionų lygos finale padarė Milano „Inter“ komanda.“

Vienas geriausių kairiojo krašto gynėjų Paolo Maldini apie šią situacija turi savo nuomonę. Pasak jo, dažnai pasikartojančius ir savaime aiškius epizodus matome dėl bendrai smukusio gynėjų lygio.

„Manau, kad puikūs gynėjai dabar yra labai reti. Kiekviena gera komanda Europoje moka atakuoti, tačiau labai prastai ginasi. Tokios komandos žaidžia ir Čempionų lygoje, - kalbėjo buvęs Italijos rinktinės ir „AC Milan“ žaidėjas. - Mentalitetas remiasi atakomis. Todėl ir gynėjai susitelkia į atakas. Žmonių, kurie galėtų išmokyti gintis, žinios nėra tokios puikios ir mes matome to rezultatą.“

Tačiau A. Robbeno prasiveržimai yra ir komandinis nuopelnas. Pirmosiose pusfinalio rungtynėse su „Barcelona“ tai galėjome matyti. Tuomet A. Robbeną sustabdyti mėgino Jordi Alba, tačiau Thomasas Muelleris atliko amerikietiškojo futbolo stiliaus užtvarą ir taip „išjungė“ iš žaidimo J. Alba. Neilgo momento pakako, kad A. Robbenas patogiai smūgiuotų kairiąja koja.

Be to, A. Robbenas visur dirba visa jėga. Nuolat vaikosi kamuolį, persekioja savo varžovus ir yra pasirengęs startuoti į priekį. Galbūt atsigavęs po traumos jis stengiasi išnaudoti kiekvieną sugrįžimo minutę. Malonu tai, kad jo vaidyba, savanaudiški pasirinkimai – gali būti praeitis.

A. Robbeno pasirodymas bus itin svarbus šeštadienį. Jo aikštėje lauks Marcelas Schmelzeris, kuris stengsis užkirsti kelią olandui. Jeigu Vokietijos rinktinės gynėjas bus atlikęs namų darbus ir sugebės priversti A. Robbeną žaisti „šokoladine koja“, tuomet tai turėtų būti saldus vakaras „Borussia“ ekipai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.