Išretėjusi rinktinė Cs. Laszlo ambicijų atkeršyti graikams nenumalšino

Be pagrindinio vartininko Žydrūno Karčemarsko, be vieno stabiliausių gynėjų Mariaus Žaliūko, be puikiai kamuolį valdančio saugo Deivido Šembero ir patikrinto aštraus puolėjo Darvydo Šerno. Tokia situacija – Lietuvos futbolo rinktinėje, kuri jau birželio septintąją dieną Vilniuje kovos su Graikija.

Cs. Laszlo galvos skausmą kelia geltonos kortelės ir traumos, tačiau treneris ir toliau demonstruoja pasitikėjimą ir ketina atimti tris taškus iš Graikijos.<br>D. Umbrasas
Cs. Laszlo galvos skausmą kelia geltonos kortelės ir traumos, tačiau treneris ir toliau demonstruoja pasitikėjimą ir ketina atimti tris taškus iš Graikijos.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2013-05-27 16:34, atnaujinta 2018-03-06 05:19

Atrankos į 2014 metų pasaulio čempionatą G grupėje lietuviai po penkių mačų su viena pergale ir dvejomis lygiosiomis žengia ketvirtoje vietoje.

Csabo Laszlo auklėtiniams jau teko kovoti su Fernando Santoso kariauna, kuri savo žiūrovų akivaizdoje lietuvius paguldė ant menčių 2:0.

Kovos dėl antrosios vietos

Lietuvos futbolo rinktinė į mūšį su Graikija stos po lygiųjų Slovakijoje. Kovo 22 dieną Cs. Laszlo auklėtiniai 1:1 sužaidė su šeimininkais. Už bosnių, graikų ir slovakų rinktinių esanti Lietuvos komanda, pasak stratego, dar nesudeda ginklų ir yra nusitaikiusi į antrąją vietą.

„Durys į antrąją vietą nėra labai atviros, tačiau laimėdami namuose - jas pravertume labiau, - kalbėjo treneris. - Mums labai svarbu iškovoti tris taškus. Mūsų tikslas – kuo ilgiau kovoti dėl antrosios pozicijos.“

Tačiau net ir sėkmingo žaidimo atveju Cs. Laszlo lengvo pasivaikščiojimo nesitiki. „Graikijos rinktinė čia atvyks ne poilsiauti. Jie trokšta pergalės, ypač po pralaimėjimo Bosnijos ir Hercegovinos rinktinei (1:3), - tikino 49-erių treneris. - Be to, jie turės pilną sudėtį.“

Graikijoje šeimininkai lietuviams pademonstravo savo jėgą. Septyniskart į Lietuvos vartus smūgiavę graikai tai darė taikliai – kamuoliai skriejo tik į vartų plotą. Lietuvių atsakymas buvo kuklesnis – trys smūgiai į vartų pusę, ir vienas – į plotą.

Kainos – ne rodiklis

Paklaustas, apie stipriausias Lietuvos rinktinės puses, Cs. Laszlo atsakė pusiau juokais, pusiau rimtai. „Aikštė, - tarė jis. - Jeigu visą laiką žaidi ant natūralios dangos aikštės, rungtyniauti ant dirbtinės būna sunkiau.“

Trys taškai per mačą su Graikija – labai rimtas užmojis, tačiau tai supranta ir nacionalinės komandos vairininkas. „Visi turės žaisti 200 procentų. Tada gal nusišypsos sėkmė, tačiau jeigu nori, kad ji nusišypsotų – tu turi dirbti. Už nieką sėkmės nebūna“, - kalbėjo Cs. Laszlo.

„Jeigu paimsite kiekvieną Graikijos žaidėją atskirai, pamatysite, kad rinkoje jų kaina yra labai didelė. Tačiau mūsų futbolininkai žino, kad jie gali žaisti net su aukščiausio lygio varžovais. Turime stengtis, kaip komanda. Mano tikslas – sustiprinti visą mūsų kolektyvą“, - teigė Cs. Laszlo, kuris tiki, kad lietuviai gali sustabdyti varžovų puolėjus ir apsunkinti svečių gyvenimą saugų grandyje.

„Manau, kad mes turime pusę pranašumo. Tačiau dėl jo reikia dirbti ir tikėti savimi“, - dėstė strategas.

Smaigalys ne toks aštrus

„Rungtynės nebuvo fantastiškos, tačiau po pirmojo kėlinio rezultatas buvo 0:0“, - dvikovą Atėnuose prisiminė Cs. Laszlo. Tačiau dabar Lietuvos rinktinės vairininkui iš Vengrijos teks gerokai labiau pasukti galvą, kad galėtų pasipriešinti svečiams.

Deivydas Matulevičius, Evaldas Razulis, Tadas Eliošius – tokios puolėjų pavardės rikiuojasi išplėstiniame sąraše, kuriame labiausiai trūksta Turkijoje puikiai įsitvirtinusio Darvydo Šerno. „Gaziantepspor“ ekipos šaulys rinktinei padėti negalės dėl geltonų kortelių skaičiaus.

„Jis puikiai rungtyniauja Turkijoje. Gaila, kad negalės žaisti“, - apie D. Šerną kalbėjo Cs. Laszlo, kuriam šio puolėjo trūkumas – tikras galvos skausmas. Juk būtent D. Šernas paskutinėse atrankos rungtynėse su Slovakija (1:1) įmušė įvartį.

Tarp rezervo futbolininkų yra įtrauktas praėjusiame A lygos sezone rekordinius 35 įvarčius įmušęs Artūras Rimkevičius. Škotijoje dėl Edinburgo „Hearts“ klubo problemų neįsitvirtinęs puolėjas šiemet atrado vietą Panevėžio „Ekrano“ stovykloje, tačiau jam reikės rimtai paplušėti, kad prieš mačą būtų Cs. Laszlo rikiuotėje.

„Jis vėl muša, tačiau fizinis pasirengimas nėra tinkamas. Žinoma, dar yra keletas savaičių, todėl jis ir yra rezerve, - kalbėjo treneris, tačiau daug vilčių puolėjui nesuteikė. - Stebėjau keletą jo mačų. Jis buvo aikštėje, tačiau rinktinei reikia šiek tiek daugiau.“

Cs. Laszlo greičiausiai šansą suteiks Deivydui Matulevičiui, kuris rungtyniauja Rumunijoje.

Nebus veterano

„Graikai turi daug patirties, ypač saugai, todėl mums reikia futbolininkų, kurie būtų greitesni nei varžovai“, - apie pasaulyje žinomais žaidėjais apsiginklavusius priešininkus kalbėjo Cs. Laszlo.

Saugų grandyje jis turi didžiulį pasirinkimą, tačiau vargu ar šiandieną rinktinėje kas nors gali tinkamai pakeisti Deividą Šemberą. „Alanija“ klubo saugas, turintis daugybę patirties, taip pat žaisti negalės dėl geltonų kortelių.

„Jis su slovakais žaidė ne tokioje sau įprastoje pozicijoje ir pasirodė gerai, tačiau jis irgi žaisti negali“, - apie dar vieną netektį kalbėjo rinktinės vairininkas.

Tačiau saugų grandyje tvyro ne tik slogi nuotaika. Cs. Laszlo neslėpė, kad džiaugėsi, jog komandai padės Edgaras Česnauskis.

„Esu labai patenkintas šiuo futbolininku. Tikiuosi, kad jis vis stiprės, kaip lyderis“, - kalbėjo strategas.

Šansas pasireikšti

Puikią progą parodyti ką sugeba turės Emilijus Zubas. Lenkijoje daugybės liaupsių sulaukusiam ir netgi „Liverpool“ klubo skautams įspūdį palikęs Belchatovo GKS vartų sargui kelią pagrindinio numerio link atvėrė dviejų nacionalinės ekipos vartininkų netektys.

Pagrindinis Lietuvos vartų sargas, ne kartą įrodęs savo patikimumą, Žydrūnas Karčemarskas šįkart rungtynes stebės iš šalies – kartu su D. Šernu Turkijoje rungtyniaujantis 30 metų vartų sargas išsinarino petį.

Žaisti negalės ir antrasis numeris, Slovakijoje per pertrauką keitęs Ž. Karčemarską, Giedrius Arlauskis.

„Jis patyrė traumą, laukia operacija, todėl net kvietimo nesiuntėme. Jau rungtynėse su Slovakija jis buvo sužeistas, tačiau sugebėjo atremti galingą smūgį, - kalbėjo Cs. Laszlo. - Vartininkas turi akies problemų ir negali žaisti visu šimtu procentų. Jis man sakė, kad turi išgyti – juk reikia kovoti ir dėl vietos klube.“

Tačiau Lietuvos futbolo rinktinės gerbėjai per daug nesinervina ir tikisi, kad E. Zubas parodys namuose, kodėl jį taip giria lenkai.

„E. Zubas ten rungtyniauja puikiai. Jis turi patirties jaunimo rinktinėje, todėl tai turėtų praversti. Galbūt jis taps vartininku numeris 1”, - apie 22 metų vartininką kalbėjo vengras.

„Lazio“ karys sugrįžo

Rungtynėse su Graikija tvirtas ramstis buvo Marius Žaliūkas. Vienas geriausių Lietuvos rinktinės gynėjų tuomet ne kartą užkirto kelią varžovams vartų link, tačiau Edinburgo „Hearts“ atstovas, praleidęs mačą su slovakais, dėl traumos marškinėlių nevilkės. „Marius pasirodė puikiai, todėl tikiuosi, kad jis greitai sugrįš“, - teigė treneris.

Tačiau gynybos grandyje yra ir gerų žinių – ilgą reabilitacijos laikotarpį ištvėręs Marius Stankevičius – sugrįžta. Romos „Lazio“ komandai atstovaujantis krašto gynėjas Italijoje spėjo pasirodyti ant vejos ir, pasak Cs. Laszlo, yra geros formos.

„Jis žais šimtu procentų. Italijoje jis buvo registruotas ne vienam mačui, šiek tiek žaidė. Tai reiškia, kad jis pasirengęs rungtyniauti“, - apie vieną iš retesnių Lietuvos rinktinės gerų žinių jau linksmesnis kalbėjo Cs. Laszlo.

Lietuvos nacionalinės rinktinės išplėstinis sąrašas rungtynėms su Graikija (birželio 7 diena)

Vartininkai:

Emilijus Zubas (Belchatuvo GKS, Lenkija)

Armantas Vitkauskas (Vilniaus MFD „Žalgiris“)

Paulius Grybauskas (Rygos „Skonto“)

Gynėjai:

Marius Stankevičius (Romos „Lazio“, Italija)

Arūnas Klimavičius (Taldikorgano „Žetysu“, Kazachstanas)

Tadas Kijanskas (Kelcų „Korona“, Lenkija)

Tomas Mikuckis (Chabarovsko „SKA-Energija“, Rusija)

Vytautas Andriuškevičius (Stokholmo „Djurgården“, Švedija)

Valdemar Borovskij (Rygos „Daugava“, Latvija)

Saulius Mikoliūnas (FC „Sevastopol“, Ukraina)

Mantas Fridrikas (FC „Šiauliai“)

Saugai:

Deividas Česnauskis (FC „Baki“, Azerbaidžanas)

Edgaras Česnauskis (FC „Rostov“, Rusija)

Mindaugas Panka (Chožuvo „Ruch“, Lenkija)

Arvydas Novikovas (Edinburgo „Hearts“, Škotija)

Mindaugas Kalonas (Baku „Ravan“, Azerbaidžanas)

Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis)

Fedor Černych (Mogiliovo „Dnepr“, Baltarusija)

Vytautas Lukša (Varšuvos „Polonija“, Lenkija)

Andrius Bartkus (Klaipėdos „Atlantas“)

Artūras Žulpa (Vilniaus „Žalgiris“, Lietuva)

Puolėjai:

Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu „Pandurii“, Rumunija)

Evaldas Razulis (Klaipėdos „Atlantas“)

Tadas Eliošius (Klaipėdos „Atlantas“)

Rezervas:

Aurimas Vertelis (Panevėžio „Ekranas“)

Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“)

Marius Papšys (Klaipėdos „Atlantas“)

Nerijus Valskis (Marijampolės „Sūduva“)

Artūras Rimkevičius (Panevėžio „Ekranas“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.