„Sūduva“ bandys sudaužyti 500 gyventojų kaimelio klubo svajones

Vilniaus „Žalgirio”, Marijampolės „Sūduvos” ir Pakruojo „Kruojos” futbolininkai šį vakarą rungtynėmis savo aikštėse pradeda UEFA Europos lygos kovas.

T.Radzinevičius po 8 metų grįžo į Marijampolės „Sūduvą”.<br>„Fksuduva.lt” nuotr.
T.Radzinevičius po 8 metų grįžo į Marijampolės „Sūduvą”.<br>„Fksuduva.lt” nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis RIMKUS

Jul 4, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:04 PM

Visi trys mūsų šalies klubai šiandien žais rungtynes namie, bet tuo panašumas baigiasi.

Skirtingo stiliaus ir lygio varžovai teko Lietuvos komandoms, kurios ir pačios pasikeitė prieš pat Europos lygos atrankos varžybų startą.

A lygoje pirmaujantis Vilniaus „Žalgiris” šiandien 21 val. LFF stadione žais su Airijos čempionato lyderiu Dublino „St.Patrick Athletic”.

Marijampolės „Sūduva” 19 val. 45 min. pradės mačą su vos 500 gyventojų turinčio „Turnovo” (Makedonija) ekipa.

19 val. Šiauliuose Pakruojo „Kruoja” bandys atlaikyti kadaise SSRS pirmenybes laimėjusio Minsko „Dinamo” atakas.

Eiti tolyn tikisi abu klubai

Nedažnai taip būna, bet po Europos lygos burtų ir „Žalgiris”, ir „St.Patrick Athletic” džiaugėsi varžovu ir iškart ėmė kalbėti apie trečiąjį turnyro etapą.

Ten patekti bus geros galimybės, nes antrajame etape lauktų Tetovo „Teteks” (Makedonija) ir Jerevano „Piunik” (Armėnija) poros nugalėtojas.

Bet pirmiausia dviem mačais reikia išsiaiškinti, kurios lygos – Lietuvos ar Airijos lyderiai yra stipresni.

„Manau, mums teko geras varžovas. Turime progą likti šiame turnyre ir tęsti jame pasirodymą rudenį”, – planavo „Žalgirio” treneris iš Lenkijos Marekas Zubas.

Panašiai situaciją įvertino ir Dublino klubas bei spauda, sunerimę, kad dėl ilgo žygio Europoje „St.Patrick Athletic” bus sunkiau išlaikyti lyderio poziciją Airijoje.

„Žalgiriui” geras ženklas galėtų būti tai, kad pernai Panevėžio „Ekranas” eliminavo Airijos klubą „Shamrock Rovers”.

Prasta žinia – Vilniaus komandos lyderis Jakubas Wilkas paliko sostinę prieš pat Europos lygos varžybas. Futbolininkas pabandys įsitvirtinti Rumunijos klube „Vaslui”.

Geriausių žaidėjų išpardavimo akcijas prieš svarbiausias sezono rungtynes Lietuvos futbolo klubai skelbia ne pirmą kartą. Ir šįkart praradimas yra svarbus.

J.Wilkas A lygoje įmušė 6 įvarčius ir atliko net 11 rezultatyvių perdavimų, tad buvusio Lenkijos rinktinės krašto saugo „Žalgiriui” trūks.

„Jis labai geras žaidėjas, atliko daug rezultatyvių perdavimų ir įmušė įvarčių, bet vienas žaidėjas labai susilpninti komandos negali”, – J.Wilko praradimo stengėsi nesureikšminti kitas Vilniaus komandos lyderis Mantas Kuklys.

„Žalgirį” papildė prieš 5 sezonus Škotijoje žibėjęs, o pernai „Ekrane” žaidęs puolėjas Andrius Velička, tačiau šis 34 metų futbolininkas užims ne J.Wilko, bet atleisto kroato Tomislavo Peko vietą.

Sūnus paklydėlis grįžo namo

Kuo pakeisti klubą palikusį brazilą Rafaelį Ledesmą, prieš pat Europos lygos varžybas rado Marijampolės „Sūduva”.

Šiame klube karjerą pradėjęs, iš ten į Lietuvos rinktinę patekęs ir joje 21 rungtynes sužaidęs Tomas Radzinevičius grįžo pas suvalkus po 8 metų Čekijoje. Šioje šalyje jis vedė moterį iš Libereco, susilaukė sūnaus, o pastaraisiais metais atstovavo antrosios lygos klubui „Opava”.

„Tikiuosi, kad sugebėsime pakovoti dėl trečiosios vietos Lietuvoje ir pereiti porą etapų Europoje”, – apie tikslus su Marijampolės klubu fksuduva.lt sakė 32 metų puolėjas.

Ar T.Radzinevičiaus įgūdžiai mušti įvarčius nedingo, „Sūduva” turės progą patikrinti per dvikovas su „Turnovo” ekipa.

Šis Makedonijos klubas išskirtinis Europos lygoje, nes atstovauja kaimeliui, kuriame gyvena vos 500 gyventojų – 100 kartų mažiau nei Marijampolėje.

Nors „Turnovo” skaičiuoja 63 istorijos metus, klubas debiutuos Europos varžybose – tokią teisę jis įgijo pernai užėmęs 3-iąją vietą Makedonijos lygoje.

„Tai svarbiausios rungtynės klubui, taip pat ir mums – žaidėjams. Lyg finalas, – apie mačą su „Sūduva” uefa.com sakė „Turnovo” kapitonas ir vartininkas Stojanas Dimovskis.

„Lietuvos komanda šiek tiek pranašesnė, nes daug jos žaidėjų turi patirties Europos varžybose, tačiau mes esame labai motyvuoti ir tikimės patekti į kitą etapą”, – kalbėjo „Turnovo” puolėjas Zoranas Baldovalievas, 11 kartų atstovavęs Makedonijos rinktinei.

Jei „Sūduvos” komandai pavyktų peržengti makedonų barjerą, kitame etape lauktų daug grėsmingesnis balkanų klubas – Splito „Hajduk” iš Kroatijos.

„Kruojos” galimybės nedidelės

Iš žygį Europoje pradedančių Lietuvos komandų mažiausiai apie antrąjį etapą turėtų galvoti „Kruoja”.

Ne tik todėl, kad A lygoje Pakruojo futbolininkai žengia tik penkti, yra mažiausiai patyrę Europoje ir šiandien namų rungtynes žais svetimame stadione Šiauliuose.

„Kruojos” varžovas Minsko „Dinamo” – turtingiausias ir žinomiausias iš Lietuvos klubams tekusių oponentų.

Minsko klubas net 39 sezonus žaidė aukščiausiojoje SSRS lygoje ir laimėjo ją 1982 metais, o Baltarusijos pirmenybėse auksą iškovojo 7 kartus.

Tiesa, Minsko „Dinamo” šlovės metus prisimena tik turintys gerą atmintį.

Pastarąjį sykį šalies čempionatą šis klubas laimėjo 2004 metais, vėliau neišlindęs iš Barysavo BATE šešėlio.

Geriausi laikai turbūt praeityje ir garsiausiam „Dinamo” žaidėjui Dmitrijui Syčiovui.

2002 metų pasaulio čempionate būdamas 18 metų jis tapo jauniausiu Rusijos rinktinėje debiutavusiu žaidėju, bet Rusijos Michaelu Owenu pramintas puolėjas netapo superžvaigžde.

Praėjusį sezoną jis prarado vietą Maskvos „Lokomotiv” sudėtyje ir buvo išnuomotas Minsko klubui.

„Tai gera ekipa, kuri yra stipri visose grandyse, – fkkruoja.lt citavo buvusį Minsko „Dinamo” žaidėją Aleksandrą Tiškevičių.

Šis baltarusis saugas tapo vienu iš penkių birželį Pakruojo komandą papildžiusių naujokų kartu su gynėjais Deivydu Lunskiu, rusu Žantemiru Soblirovu ir saugais Andriumi Šidlausku bei Modestu Atmanavičiumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.