Lietuvos futbolas – be šviesos

Per Europos lygos mačus gausiai į stadionus susirinkę lietuviai įrodė, kad ilgisi gero futbolo. Bet A lygos klubų rezultatai namuose patvirtino, jog Lietuvos futbolas vis dar sunkiai kyla iš dugno, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Žalgirio” saugas P. Komolovas džiaugėsi įmušęs pirmąjį įvartį į airių vartus, tačiau vilniečiams namuose nepavyko iškovoti pergalės.<br>M. Kulbis
„Žalgirio” saugas P. Komolovas džiaugėsi įmušęs pirmąjį įvartį į airių vartus, tačiau vilniečiams namuose nepavyko iškovoti pergalės.<br>M. Kulbis
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-08 06:00, atnaujinta 2018-03-04 20:26

Nors „Žalgirio”, „Sūduvos” ir „Kruojos” futbolininkai namuose pradėjo UEFA Europos lygos kovas, nė vienam iš trijų Lietuvos klubų savo aikštėje nepavyko iškovoti pergalės.

Vilniaus ir Marijampolės komandos savo mačus su svečiais iš Airijos ir Makedonijos baigė lygiosiomis 2:2, o žemyno turnyre debiutavęs Pakruojo klubas 0:3 pralaimėjo baltarusiams.

Žiūrovai. Europietiškos dvikovos į stadionus priviliojo kaip niekad daug futbolo gerbėjų.

Vilniaus LFF stadione žiūrovų net buvo daugiau nei sostinės „Siemens” arenoje per 2012–2013 m. Eurolygos rungtynes.

Bet „Žalgirio” sirgaliai po mačo ketvirtadienio naktį skirstėsi dvigubai nusivylę: dukart pirmavusiems A lygos lyderiams nepavyko įveikti svečių iš Dublino, o išsiilgtą futbolo šventę dar labiau sugadino kurioziškas incidentas, kai per pridėtas papildomas minutes stadione dingo šviesa ir arbitras slovėnas Mitja Žganecas buvo priverstas pirma laiko nutraukti rungtynes.

Šviesa. Tamsa LFF stadione sudavė dar vieną smūgį Lietuvos futbolo atgimimo viltims.

Nors po kelių minučių, dar nespėjus visiems futbolininkams palikti aikštės, stadiono prožektorių šviesos vėl įsijungė, šis epizodas paskatino besiskirstančius žiūrovus kurti anekdotus apie netvarką lietuvių futbole.

LESTO prireikė kažką perjungti ar dar ką jie tenai susigalvojo ir elektrą išjungė. O kad mačas? Iš kur jie žino? Jiems tai nerūpi. Nei pranešė, nei ką ir išjungė”, – sportas.info piktinosi LFF stadiono administratorius Valerijus Kromanas.

„Įvyko avarinis išsijungimas mūsų skirstomajame 10-ies kilovoltų įtampos tinkle, – aiškino LESTO atstovas Ervinas Pareigis, neužmiršęs bakstelėti ir į prastus LFF stadiono šeimininkus. – Bet prisidėjo ir tai, kad abonentinis stadiono kabelis netvarkingas, todėl elektros tiekimas nutrūko. Jei jis nebūtų buvęs remontuojamas, elektra nebūtų pradingusi.”

Bauda. Ar rungtynių šeimininkas buvęs „Žalgirio” klubas dabar nebus priverstas atsakyti už svetimas nuodėmes ir nesulauks UEFA sankcijų? Licencijuodama stadionus UEFA reikalauja, kad būtų įrengtas papildomas elektros generatorius.

Panevėžio „Ekrano” futbolininkai pernai LFF stadione buvo priversti žaisti trečiojo Čempionų lygos atrankos etapo mačą su Briuselio „Anderlecht” klubu, nes Lietuvos čempionų namų arena – Panevėžio „Aukštaitijos” stadionas – neatitinka būtent šio reikalavimo.

LFF stadionui suteikta 3-ioji UEFA lygio kategorija, bet paleisti papildomą elektros generatorių Vilniuje būtų prireikę mažiausiai pusvalandžio.

„Tikimės, bus atsižvelgta, kad elektra labai greitai atsirado, – vylėsi Vilniaus klubo vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė. – Galų gale tai ne mūsų kaltė. Stadiono savininkė – Futbolo federacija. Ir LFF turi teisę stadioną eksploatuoti, nes UEFA suteikė teisę čia rengti rungtynes.”

Klaidos. Mače su „Saint Patrick’s Athletic” vilniečiams koją pakišo savos klaidos.

Po Pavelo Komolovo (23-iąją min.) ir Kamilio Bilinskio (70-ąją) įvarčių „Žalgiris” dusyk pirmavo, tačiau nesugebėjo išlaikyti savo persvaros.

Iš pradžių suklydo vartininkas Armantas Vitkauskas, pirma laiko išbėgęs iš vartų, kai Conanas Byrne’as (55-ąją min.) pirmąsyk išlygino rezultatą.

„Pirmasis suklydo dar Vaidotas Šilėnas, tačiau A.Vitkauskas galėjo nepalikti vartų. Bet nutiko, kaip būna dažnai, – vienas suklydo, tada kitas ir kamuolys atsidūrė tinkle”, – apgailestavo Marekas Zubas.

Bet dar daugiau abejonių sukėlė paties „Žalgirio” trenerio pasirinkta taktika ir sprendimas baigti rungtynes net su trimis vidurio puolėjais, kai aikštės viduryje atsivėrė skylės, kuriomis ir pasinaudojo varžovai.

„Padarėme keletą klaidų ir varžovai jomis pasinaudojo, – pripažino M.Zubas. – Tačiau pabrėžiu – durys į antrąjį etapą nėra užvertos.”

Progos. Prieš atsakomąjį mačą Makedonijoje ginklų nesudeda ir Marijampolės futbolininkai.

Suvalkiečiams namie su „Turnovo” pavyko išplėšti lygiąsias, kai 85-ąją minutę iš toli taikliai smūgiavo Nerijus Valskis.

„Apmaudu, kad varžovai pelnė du įvarčius iš dviejų progų, – aiškino „Sūduvos” treneris Darius Gvildys. – Antrosiose rungtynėse reikės ieškoti įvarčių. Manau, kad galime įmušti ir įveikti šią komandą.”

Debiutas. Mažiausiai vilčių liepos 11-ąją turi „Kruojos” futbolininkai.

Pakruojo klubas atsilaikė prieš Minsko „Dinamo” visą pirmąjį kėlinį, bet baltarusiams galiausiai pavyko įmušti tris įvarčius.

„Per pirmąsias 45 minutes žaidėme disciplinuotai ir maksimaliai susitelkę. Deja, antrajame kėlinyje pritrūko jėgų ir meistriškumo, – pripažino „Kruojos” treneris Aidas Dambrauskas. – Mums tai buvo istorinės rungtynės, noro buvo labai daug, bet rezultatas mūsų nedžiugina. Priimsime tai kaip pamoką.”

Varžovai. „Žalgirio” ir „Saint Patrick’s Athletic” poros nugalėtojas antrajame etape susitiks su Tetovo „Teteks” (Makedonija) ir Jerevano „Piunik” (Armėnija) dvikovos nugalėtoju.

Pirmas galimų vilniečių varžovų mačas Makedonijoje baigėsi 1:1. Sėkmės atveju „Sūduva” antrajame etape turėtų kautis su Splito „Hajduk”, o „Kruoja” – su Zagrebo „Lokomotiva” futbolininkais iš Kroatijos.

Kaimynai. Latvijos klubai pirmąjį Europos lygos atrankos turą pradėjo sėkmingiau už lietuvius.

Rygos „Skonto”, kurios vartus gynė Paulius Grybauskas, išvykoje 1:0 įveikė „Tiraspol” (Moldova) ekipą, o Liepojos „Metalurgs” svečiuose 2:1 nugalėjo „Prestantyn” klubą iš Velso.

Trečiasis Latvijos klubas „Ventspils” taip pat išsaugojo geras galimybes patekti į antrąjį etapą, nes pirmąjį mačą Velse su „Broughton” futbolininkais baigė 1:1.

Įvartį šeimininkams įmušė lietuviško kraujo turintis 27-erių puolėjas Chrisas Budrys.

Straipsnis parašytas remiantis Sportas.info, Zalgiris-vilnius.lt, Fksuduva.lt, Fkkruoja.lt.

Europos lyga

Vilniaus „Žalgiris” – Dublino „Saint Patrick’s Athletic” (Airija) 2:2 (1:0). P.Komolovas (23), K.Bilinskis (70)/C.Byrne’as (55), G.O’Brienas (87).

Marijampolės „Sūduva” – „Turnovo” (Makedonija) 2:2 (1:2). P.Bašičius (23), N.Valskis (85)/Z.Baldovalievas (30), D.Blaževskis (45 iš 11 m).

Pakruojo „Kruoja” – Minsko „Dinamo” (Baltarusija) 0:3 (0:0). H.Figueredo (63), S.Politevičius (72), G.Rasadkinas (84).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.