Lietuvos stadionai pasirengę priimti būsimus futbolo žvaigždyno lyderius

Šeštadienį į Lietuvą nukryps daugybė futbolo pasaulio žvilgsnių – čia startuos Europos jaunimo (iki 19 metų) futbolo čempionatas, dažnam lietuviui nereiškiantis nieko, tačiau turintis svorį tiek Senajame Žemyne, tiek ir kituose kontinentuose. 14 milijonų – maždaug toks skaičius žiūrovų visame pasaulyje per televizijos ekranus stebėjo paskutinį Europos jaunimo čempionatą, dar vadinamą futbolo agentų aukso kalve.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jul 19, 2013, 10:32 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:34 PM

Talentų lobynas

Į Alytuje, Marijampolėje ir Kaune vyksiantį čempionatą atvykti rengiasi ne tik gausus futbolininkų desantas. Lagaminus pakuojasi jų artimieji, plunksnas aštrina kovos aikštėje, galingų pergalių ir skausmo bei laimės ašarų ištroškę žurnalistai.

„Iš Gruzijos planuoja atvykti apie 30 žiniasklaidos atstovų. Žinau, kad bus ir iš Ispanijos, ir Portugalijos“, - portalui lrytas.lt teigė jaunimo čempionato direktorius Mindaugas Verbickas.

Tačiau jaunimo čempionatai ypač masina ir žiūrovams mažiau pažįstamus, bet didžiulę įtaką futbolo pasaulyje turinčius žmones – futbolo agentus. Būtent jie į tokius turnyrus vyksta lyg apsėsti aukso karštligės – juk bet kuris iš jų gali pastebėti būsimąjį Lionelį Messi ar Cristiano Ronaldo.

„Čia žais būsimosios žvaigždės. Jeigu atrasi čia perliuką, gali sau užsitikrinti puikų gyvenimą, - apie atkeliausiančius agentus kalbėjo M. Verbickas. - Bus jų ir iš „Barcelona“ klubo, ir iš Madrido „Real“.

Sostinė – už borto

Ir nė viena ateityje iškilsianti žvaigždė negalės pasakyti, kad kamuolį gainiojo Lietuvos sostinėje. Nors Vilniuje futbolo virtuvė veikia visu pajėgumu, čempionato organizuoti čia nebuvo įmanoma.

„Visų čempionatų finaliniai etapai vyksta tik ant natūralios dangos aikščių. Vilniuje nėra tokios, kuri atitiktų bent minimalius reikalavimus“, - teigė M. Verbickas.

Nors Vilniuje yra aukštos kokybės stadionas, kuriame žaidžia ir „Žalgiris“, ir Lietuvos rinktinė, UEFA savo sprendimo keisti nenorėjo – jeigu pasakė, kad reikia natūralios dangos, tai jos ir reikia.

„LFF stadione danga dirbtinė, todėl net neteko svarstyti šio varianto“, - teigė su UEFA vadovais ne kartą klausimus derinęs M. Verbickas.

Futbolo entuziastai dar galėtų išdrįsti durti pirštų į daug menantį Vilniaus „Žalgirio“ stadioną, tačiau legenda jau samanomis apaugusi.

„Jis, kiek mačiau, iš viso nėra naudojamas ir visas apžėlęs. Jis neatitiktų jokių reikalavimų“, - karčią tiesą apie kadaise garsų stadioną konstatavo M. Verbickas.

Stadionams - pagyrimai

Tačiau Europos jaunimo čempionato organizatoriai Lietuvoje dėl Vilniaus per daug neliūdi – visi trys pasirinkti stadionai sulaukė gerų įvertinimų.

„Alytaus ir Marijampolės stadionai yra beveik nauji. Jie ne senesni nei penkeri metai, todėl būklė – puiki. Čia prireikė tik specifinių korekcijų, kurios būtinos tik tam tikriems mačams. Infrastruktūros keisti nereikėjo“, - teigė jaunimo čempionato direktorius.

Daugiau darbo pareikalavo S. Dariaus ir S. Girėno stadionas. 1925 metais atidaryta Kauno futbolo Meka yra gerokai susidėvėjusi ir lengvai po UEFA delegacijos akis nepraslydo.

„Jis yra ir fiziškai, ir morališkai pasenęs, todėl gavome pastabų. Reikėjo kai ką atnaujinti, šiek tiek pakeisti. Daugiausia lėšų išleidome kosmetiniam remontui, tačiau visus darbus nuveikėme ir pasiekėme kartelę“, - džiaugėsi M. Verbickas.

Pataisymams – per 100 tūkst. litų

Čempionato organizaciniais reikalais užsiimantis M. Verbickas neslėpė, kad turnyro rengėjams teko verstis su kukliu biudžetu.

„Į stadionus investavome 100-150 tūkstančių litų. Kaune prie stadiono pagražinimo prisidėjo savivaldybė. Mums ši suma – labai didelė. Jeigu palyginsime su tuo, kiek Lietuva investuoja į krepšinį, tai skirtumas bus didelis“, - kalbėjo M. Verbickas.

Panašu, kad organizatoriai neketina pinigų susigrąžinti žiūrovų sąskaita – bilietai į čempionatą yra pigūs - į vieną mačą bileitas kainuoja septynis litus, o abonementas į visus čempionato mačus - 30 litų. Tačiau M. Verbickas neslėpė, kad LFF yra užsibrėžusi tikslą pasiekti 50 tūkstančių žiūrovų skaičių.

„Tokio skaičiaus norime per visą čempionatą. Kadangi vyks penkiolika mačų, tai į vieną turėtų užsukti šiek tiek per 3 tūkstančius žmonių, - ambicijomis dalijosi jis. - Iš užsienio žiūrovų bus, tačiau dauguma jų – futbolininkų draugai ir giminaičiai.“

UEFA kontrolė – griežta

Ar Lietuvoje įvyksiantis Europos jaunimo čempionatas nuskambės kaip išskirtinis?

„Nelabai galime pateikti kažką tokio. UEFA turi labai griežtus standartus. Jie yra nustatyti ir reklamai, - teigė M. Verbickas. - Galbūt turėsime daugiausia savanorių. Užsienyje jų daug nebūna, o mes apie 200 surinkome.“

UEFA reikalavimai Alytų, Marijampolę ir Kauną sujungė į vieną žiedą, kurio centru tapo Laikinoji sostinė.

„Keturios komandos turi gyventi viename viešbutyje, kitos keturios – kitame. Alytuje ir Marijampolėje tokio dydžio viešbučių nėra, todėl visi gyvens Kaune. Čia yra ir kitos taisyklės. Nuo stadiono iki viešbučio negali būti daugiau nei valanda kelio. Iki treniruočių aikštės – ne daugiau nei pusvalandis, - Europos futbolo valdžios standartus rengėjams vardijo M. Verbickas. - Teisėjai gyvena dar kitame viešbutyje – toks jau reikalavimas.“

M. Verbickas pabrėžė, kad UEFA nemojavo ginklais ir leidosi į diskusijas, tačiau noras pasirodyti geriau privertė paklausyti puikiai organizavimo virtuvę išmanančių specialistų.

„Buvo pokalbių, diskusijų. Tačiau jei turi daugybę patirties, todėl kai kur negali ginčytis – jie profesionalai ir žino, ką daro“, - sakė jis.

Tie patys reikalavimai sutrukdė Kaunui pretenduoti į miesto, kuriame paaiškės čempionas vardą. „Reikalaujama, kad apdovanojimai vyktų ne žolės lygyje. Reikia palipti į platformą, - kalbėjo M. Verbickas. - Kaune tribūnos – dviejų aukštų, todėl techniškai to padaryti neišeina. Dėl Alytaus ir Marijampolės diskutavome, tačiau pasirinkome didesnį stadioną.“

Rodys „Eurosport“

Lietuvos stadionus matys didžiulė auditorija visame pasaulyje – tai galima konstatuoti drąsiai. Europos jaunimo čempionatas turi savo žiūrovą, o Lietuvoje jau bazę įkūrė „Eurosport“ televizija, kuri transliuojama 59-iose šalyse.

Praėjusį čempionatą stebėjo apie 14 milijonų žiūrovų. „Eurosport“ televizija ketina parodyti 12 iš penkiolikos mačų.

Tris Lietuvos rinktinės mačus parodys ir LRT televizija, kuri taip pat transliuos pusfinalius bei finalą.

Televizijos žiūrovai neišvys tik vieno mačo iš penkiolikos.

***

Europos jaunimo futbolo čempionatas startuos šeštadienį. Pirmasis mačas vyks Marijampolėje – čia 17 val. susitiks Serbijos ir Turkijos komandos.

Lietuvos rinktinė 18 val. 30 min. Kaune mes iššūkį Olandijos rinktinei. Lietuviai visus grupės mačus žais Laikinojoje sostinėje.

Finalo rungtynės vyks Marijampolėje. Mačas rugpjūčio 1 dieną prasidės 21 val. 45 min.

***

Stadionų dosjė

S. Dariaus ir S. Girėno stadionas (Kaunas)

Vietų skaičius: 9180

Rungtynės: 4 grupės mačai ir vienerios pusfinalio rungtynės

Marijampolės futbolo klubo stadionas

Vietų skaičius: 6250

Rungtynių skaičius: 4 grupės mačai ir finalas

Alytaus miesto stadionas

Vietų skaičius: 3748

Rungtynių skaičius: 4 grupės mačai ir vienerios pusfinalio rungtynės

Grupės

A grupė: Ispanija, Lietuva, Portugalija, Olandija

B grupė: Prancūzija, Turkija, Serbija, Gruzija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.