Lietuva – laikinoji Europos futbolo sostinė

„Ei, tu nepyk, aš negrįšiu – su draugais einu į futbolą. Ei, tik nereikia, nesakyk, kad mano meilė muilo burbulas“, - tokiais vieno iš turnyro ambasadorių Marijono Mikutavičiaus dainos žodžiais prasidėjo Europos jaunimo (iki 19 metų) čempionatas.

Dariaus ir Girėno stadionas seniai nematė tiek futbolo aistruolių.<br>V. Ščiavinskas
Dariaus ir Girėno stadionas seniai nematė tiek futbolo aistruolių.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Jul 20, 2013, 11:14 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:06 PM

Šeštadienį Lietuva oficialiai tapo laikinąja Senojo žemyno futbolo sostine. Futbolo Mekomis tapo trys miestai – Alytus, Marijampolė ir Kaunas. Pastarajame savo debiutą pradėjo Lietuvos jaunimo rinktinė, kuri po intensyvios kovos buvo suteikusi gerbėjams viltį, kad mačas bus baigtas 2:2, tačiau praleido įvartį jau per pridėtą teisėjo laiką.

Rungtynių sirgaliams laukti padėjo Panevėžio orkestras bei šokėjos, pritraukusios nemažai vyrų dėmesio. Prie futbolo šventės prisidėjo ir kamuolio virtuozai, kurie pagal muziką demonstravo įvarius triukus.

Sirgaliai išpranašavo įvartį

Europos jaunimo čempionato organizatorių tikslas – per visą turnyrą pritraukti 50 tūkstančių sirgalių. Pradžia Kaune pademonstravo, kad tokie norai gali tapti realybe – prie S. Dariaus ir S. Girėno stadiono dar likus pusvalandžiui iki rungtynių starto buvo nusidriekusi ilga eilė. Jų čia neoficialiais skaičiavimais susirinko apie 8 tūkstančius.

Persikėlę į tribūnas aistruoliai nebuvo patys triukšmingiausi, tačiau savo rinktinės atakas palydėdavo itin garsiais riksmais.

Beje, jie išpranašavo Lietuvos rinktinės kapitono Luko Artimavičiaus įvartį. Kuomet olandų gynėjas galva numušė kamuolį už galinės linijos, aistruoliai neįtikėtinai apsidžiaugė, kad Lietuvos komanda galės kelti kampinį. Tribūnose susirinkęs būrelis olandų atrodė nustebęs – juk labai džiaugtis kuo lyg ir nebuvo, tačiau netrukus jų veiduose dingo šypsenos – L. Artimavičius galva nuginklavo varžovų vartininką.

Žiūrovai nustebino

Jaunimo pasirodymą Europos čempionate stebėjo ir nacionalinės komandos treneris Csaba Laszlo. Ne vienerius metus Škotijoje praleidęs treneris neslėpė, kad jį labai nustebino Lietuvos sirgaliai.

„Fantastiški. Sirgaliai buvo fantastiški. Ir ne dėl to, kaip jie džiaugėsi įvarčiais, bet ir dėl to, kad palaikė komandą tuomet, kai ši pralaiminėjo 0:2, - teigė vengras. - Žinote, čia ne Škotija. Čia kitokia kultūra, tačiau Lietuvos aistruoliai atrodo puikiai ir krepšinyje, ir futbole.“

Tokio sirgalių antšlago nesitikėjo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras.

„Jeigu atvirai pasakius, tikrai tiek nesitikėjau. Buvau labai nustebęs. Kadangi mūsų vaikinai pademonstravo gerą žaidimą, tai tikiuosi, kad ir antrosios rungtynėse tiek susirinks, - teigė J. Kvedaras. - Kai būna tiek sirgalių, tai maloniai žaisti ir visai komandai.“

Stebi visas pasaulis

Lietuvoje vykstantį Europos jaunimo čempionatą stebi ne tik Senojo žemyno gyventojai – turnyrą transliuoja „Eurosport“ televizija, kurią mato sporto gerbėjai iš 59 šalių. „Eurosport“ televizija ketina parodyti 12 mačų. Tris Lietuvos rinktinės bei pusfinalius ir finalą transliuos LRT televizija.

Europos jaunimo čempionate iš viso bus sužaista penkiolika mačų ir tiek vienintelės rungtynės nebus transliuojamos gyvai.

Mūsų šalį išvysti gali neįtikėtinai didelis žiūrovų skaičius – paskutinį Europos jaunimo čempionatą „Eurosport“ kanalu žiūrėjo apie 14 milijonų futbolo gerbėjų iš viso pasaulio.

Neeilinė savaitė

Europos futbolo čempionato atidarymas Lietuvoje tapo neeilinės savaitės tęsiniu. Būtent nuo ketvirtadienį vykusių atrankos į Europos lygą Vilniaus „Žalgirio“ rungtynių prasidėjo nedidelis futbolo atsigavimas. Kad ir laikinas, bet džiuginantis.

LFF stadione buvo galima išvysti pilnas centrines tribūnas, o to nebuvo jau ilgą laiką. Aktyvus futbolo gerbėjų rinkimasis į jaunimo čempionatą, kur rungtyniavo Lietuvos ir Olandijos rinktinės, tik parodė, kad krepšinio šalimi save vadinančioje Lietuvoje futbolui vartai yra atviri.

Ar tie vartai bus atverti ilgam sužinosime greitai - Europos jaunimo čempionatas vyks iki rugpjūčio pirmosios dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.