T. Švedkauskas – apie „Romos“ žvaigždes, M. Stekelenburgo pamokas ir svajonių klubą

Lietuvoje vykstantį Europos devyniolikmečių futbolo čempionatą akylai stebi būrys agentų ir šios sporto šakos specialistų. Lietuvos rinktinės vartininkas Tomas Švedkauskas, ne kartą gelbėjęs šeimininkus mačuose su galingomis Ispanijos ir Nyderlandų ekipomis, yra vienas tų žaidėjų, kurie sulaukia daugiausiai liaupsių.

T. Švedkauskas mače su olandais ne kartą gelbėjo vartus.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
T. Švedkauskas mače su olandais ne kartą gelbėjo vartus.<br>V. Ščiavinsko nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija, Donatas Gribauskas

Jul 26, 2013, 5:58 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:10 PM

Ne veltui Romos klubas pernai pasiūlė lietuviui penkerių metų sutartį. Marijampolietis neslepia patikėjęs tuo tik kai įžengė į Romos rūbinę ir išvydo tokias žvaigždes kaip Francesco Totti ir Daniele de Rossi. Visą sezoną mokęsis iš Olandijos rinktinės vartininko Marteno Stekelenburgo, T. Švedkauskas neslepia, kad nepuoselėja vilčių jau šiemet tapti pagrindiniu Romos vartininku, todėl nori būti išnuomotas ir daugiau žaisti. Devyniolikmečiu lietuviu domisi Portugalijos elitinio diviziono klubai.

Tomas Švedkauskas pirmą kartą į futbolo treniruotę atėjo būdamas septynerių, bet tada net neįsivaizdavo, kad po dešimtmečio apsivilks vieno garsiausių pasaulyje klubų Romos aprangą. Marijampolietis iš pradžių norėjo žaisti krepšinį, tačiau tėtis, buvęs vartininkas, įtikino sūnų žengti jo pėdomis. Ir tikrai nesuklydo.

T. Švedkauskas į Italiją išvyko septyniolikos, kai Marijampolės „Sūduva“ jį išnuomojo „Fiorentina“ ekipai. Puikia italų klubo jaunimo komandoje rungtyniavusį T. Švedkauską akylai stebėjo „Roma“ klubas. Kai Florencijos ekipa po sezono neišpirko lietuvio kontrakto su „Sūduva“, „Roma“ iš karto pasinaudojo proga ir padėjo ant stalo penkerių metų sutartį.

„Jausmas buvo įdomus. Iš pradžių netikėjau, kai pasakė, kad būsiu trečiu vartininku, jog pirmoje komandoje treniruosiuosi su žvaigždėmis. Netikėjau iki paskutinio momento, kai įėjau į rūbinę. Tada suvokiau, kad tai – realu“, - teigė T. Švedkauskas.

Dabar puikiai žinomus futbolininkus T. Švedkauskas mato ir iš jų mokosi kiekvieną dieną. Romos žvaigždės Tomą priėmė šiltai, nors bendravimas apsiriboja futbolo aikšte.

„Bendraujame kaip komandos draugai. Treniruotėse visi esame draugiški. Kalbamės, juokaujame. Išvykose būna, kad visa komanda vakarieniauja. Kartais su vartininkais išvykstame kur nors. Tačiau nėra taip, kad eitume kartu į miestą linksmintis. Dauguma žaidžiančių pirmojoje komandoje jau turi žmonas, vaikų, todėl po treniruočių skuba namo“, - pasakojo T. Švedkauskas.

T. Švedkauskas praėjusį sezoną gynė „Roma“ ekipos dublerių vartus, bet buvo registruojamas ir pagrindinės komandos rungtynėms. Pagrindinėje komandoje marijampolietis debiutavo dar ikisezoniniame mače.

„Treniruočių aikštėje žaidėme su vietine komanda. Mane išleido antrajame kėlinyje – žaidžiau gynyboje su dviem kolegomis – Gabrieliu Geinze ir brazilu Chuanu. Buvo įdomi patirtis, - pasakojo lietuvis. - Vėliau žaidžiau su Vienos „Rapid“. Stadionas buvo pilnas. Mane išleido likus žaisti penkiolika minučių. Kojos nedrebėjo, tačiau jaudulys buvo – juk buvo apie 20 tūkstančių žmonių. Sirgaliai skandavo.“

Tomas neįkainojama patirtimi vadina treniruotes su Olandijos rinktinės vartininku M. Stekelenburgu, kuris praėjusį sezoną buvo pagrindinis „Roma“ klubo vartininkas, o dabar persikėlė į „Fulham“. Lietuvis mokėsi ir iš Bogdano Lobonto.

„Duodavo patarimų. Kiekviena treniruotė – kaip naujas žinių šaltinis. Kiekviename pratime patardavo. Abu jie – puikūs žmonės, suteikė daug informacijos. Ir pajuokaudavo, ir per dantį patraukdavo, - pasakojo T. Švedkauskas. - Visiems juokingu užsiėmimu buvo mėginimas ištarti mano pavardę.“

Tomo svajonių klubai vaikystėje buvo – Madrido „Real“ ir „Manchester United“. Tačiau dabar vartininkas sako, kad svajonių klubu gali tapti ir „Roma“ ekipa.

„Jeigu būčiau pagrindiniu „Roma“ vartininku ir ten praleisčiau visą karjerą, būčiau laimingas savo gyvenimu“, - teigė jaunasis futbolininkas.

UŽ KADRO: Tomo svajonių klubai vaikystėje buvo Madrido Realas ir Manchester United. Tačiau dabar vartininkas sako, kad svajonių klubu gali tapti ir Roma.

T. Švedkauskas nepuoselėja vilčių po metų žaidimo dublerių čempionate tapti pagrindiniu „Roma“ vartininku ir tikisi šį sezoną būti išnuomotas klubui, kuriame galėtų rungtyniauti. Lietuvis gali atsidurti ir Portugalijoje, nes vartininku domisi šios šalies elitinio diviziono klubai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.