Lenkų futbolo chuliganai žygį prieš lietuvius pradės nuo Aušros vartų

Ar Vilniaus laukia lenkų invazija? Tai, ko gero, šiomis dienomis dažniausiai užduodamas klausimas. Ketvirtadienį sostinėje įvyks Europos lygos trečiojo turo atrankos mačas. Vilniaus „Žalgiris“ susitiks su Poznanės „Lech“ komanda, kurios sirgaliai – gerai žinomi pasaulyje, net vadinami aršiausiais Rytų Europoje.

2007 metais į Vilnių atvykę Varšuvos „Legia“ sirgaliai sukėlė riaušes ir nutraukė mačą.<br>A. Vaitkevičiaus nuotraukos
2007 metais į Vilnių atvykę Varšuvos „Legia“ sirgaliai sukėlė riaušes ir nutraukė mačą.<br>A. Vaitkevičiaus nuotraukos
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2013, 1:28 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:33 PM

Nors Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione „Lech“ aistruoliams skirta 250 vietų, o „Žalgiris“ ėmė bilietus pardavinėti pakeitęs sistemą – vienas žmogus negali įsigyti daugiau nei keturių bilietų, perkant internetu galima sumokėti tik iš sąskaitos Lietuvoje – lenkų chuliganų tai negąsdina.

Į Vilnių planuoja atvykti apie 1-1,5 tūkstančio organizuotų „Lech“ sirgalių. Tarp jų – norintys pamatyti Vilnių, pasimėgauti futbolu, palaikyti savo ekipą, tačiau į Lietuvą atvyks ir chuliganai – tie patys, kurie neseniai „pražygiavo“ Suomijoje ir yra dalyvavę begalėje muštynių – tiek su kitais chuliganais, tiek su policijos pareigūnais.

Ar reikia pradėti panikuoti – klausimas, vertas rimto apsvarstymo. Tačiau manyti, kad „Lech“ sirgaliai tiesiog pasižiūrės rungtynes ir ramiai patrauks namo – būtų naivu. Dar planuojant išvyką į Lietuvą Poznanės klubo sirgalių forume įsiplieskė diskusijos – kokie gi tie lietuviai ir ko jie verti.

Ragina surengti žygį

Faktas, kad bilietus įsigyti – sunkiau ir tai, jog jų skirta gerokai mažiau nei tikėtasi – nepradžiugino „Lech“ gerbėjų. Vieni jų nusprendė kreiptis į draugus Lietuvoje, kad šie padėtų nusipirkti bilietų, kiti suka galvas dėl kitų galimybių. „Lech“ aistruoliai taip pat rūpinasi ir palaikymo forma – viena iš jų – žygis.

„Dauguma mūsų į Vilnių vyks. Su bilietais ar be jų. Todėl ir turiu tokį pasiūlymą – boikotuokime tuos bilietus ir leiskime jiems jais paspringti. Aš galvoju apie mūsų didingą maršą nuo Aušros vartų iki stadiono, prie kurio vartų galėtume skanduoti“, - rašo vienas diskusijos dalyvis.

Lenkijos sirgalių žygiavimas ir ilgas stoviniavimas prie vartų – jau žinomas Lietuvai. Užpernai į draugiškas rinktinių rungtynes atvykę lenkai nusprendė, kad pernelyg ilgai laukia eilėje prie stadiono vartų ir ėmėsi drastiškų veiksmų – išstumdė apsaugą, pradėjo viską laužyti ir žygiavo tribūnos link. Tuomet jų maršą vainikavo kova su policijos pareigūnais.

Žygiavo „Lech“ sirgaliai ir prieš mačą Suomijoje su Espo „Honka“ komanda. Tuomet jie tiesiog ėjo stadiono link, aplink laužė tvoras ir visiškai nekreipė dėmesio į apsaugos darbuotojus.

Užkliuvo ir lenkiškų pavardžių rašymas

Nors sirgaliai dažnai stengiasi nesieti politikos su futbolu – tai padaryti dažniausiai būna labai sunku. Ir ypač tada, kai kalbama apie Lietuvos ir Lenkijos klubų ar rinktinių akistatą.

Lietuvių ir lenkų santykiai tapo ir viena iš „Lech“ aistruolių forumo potemių. Vienas iš diskusijos dalyvių piktinosi, kad Lietuva skyrė itin nedidelę bausmę interneto komentatoriui, kuris skleidė atvirą neapykantą lenkams.

„Jis rašė: „Suvarykit lenkus į stovyklą ir leiskit kapotis su čigonais, kol nė vienų iš jų neliks. Mums, lietuviams, jų nereikia. Lenkai ir Lenkija neturi teisės egzistuoti, - istorija kolegas pakurstyti mėgino „Lech“ sirgalius. - Teismas jam uždraudė lankytis interneto kavinėse. Lengva suvokti, koks skandalas būtų kilęs, jei tai būtų nutikę Lenkijoje.“

Šis diskusijos dalyvis priminė ginčus dėl lenkiškų raidžių rašymo pasuose, gatvių pavadinimų diskusijas bei akcentavo, kad Lietuvoje lenkai – diskriminuojami.

„Lenkų įžeidinėjimo atvejų yra gerokai daugiau. Štai vienoje parduotuvėje darbuotojai buvo išmesti, nes kalbėjo lenkiškai. Tai jie darė tarpusavyje, o ne su klientais“, - piktinosi jis.

Lietuva – prieš lenkus

Tačiau ne visi sirgaliai mėgino nupiešti niūrų, atgrasų ir priešišką lietuvių veidą.

„Vilniuje gyvena ne tik lietuviai – čia yra ir lenkų, rusų, žydų, totorių. Tai gerai ar blogai? Tiesiog taip yra. Visos kalbos apie gatvių pavadinimų rašymą man – juokingos. Tačiau darbe galiu ramiausiai kalbėti lenkiškai ir dėl to neturiu jokių problemų. Stadione būsiu ne dėl to, kad esu senas „Žalgirio“ sirgalius. Jeigu tai būtų Vilniaus „Polonia“ - ateičiau taip pat“, - rašė Lietuvą ginantis lenkas, kuris dirba ir gyvena Vilniuje.

Tačiau netrukus jis jau buvo apšauktas, kad vykdo politinius užsakymus ir mėgina nuraminti aistras. Diskusijose taip pat kalbama ir apie Lietuvos žiniasklaidą, kuri vadinama antilenkiška.

Lietuvius apginti mėginęs komentatorius „Lech“ aistruoliams priminė ir garsųjį Varšuvos „Legia“ vizitą – tuomet lenkai nutraukė mačą su Vilniaus „Vėtra“, sukėlė riaušes.

„Po jų žygio tie, kurie čia gyvena ir kalba lenkiškai dar ir dabar turi klausytis įvairių nuomonių apie lenkų „sirgalius“, - rašė jis.

Ragina atvykti anksčiau

„Lech“ ir „Žalgirio“ rungtynės ketvirtadienį vyks 19 val. 30 min. Lenkijos klubo sirgaliai vieni kitus jau ragina į Lietuvą vykti anksčiau. „Dėl sienų kontrolės“, - paminėjo vienas sirgalių.

Kiekvieną kartą, kai į Lietuvą atvyksta Lenkijos futbolo sirgaliai policijos pareigūnai juos pasitinka jau pasienyje. Ginčai, apsistumdymai ir suėmimai – nuolatiniai tų dienų palydovai.

Iškrėtę chuliganus pareigūnai yra radę ne tik lazdų ir krūvas alkoholio. Lietuvos žiniasklaidos puslapius puošė ir fotografijos su peiliais ir net mačetėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.