Poznanės „Lech“ - garsūs sirgaliai, tradicijos, trofėjai ir R. Lewandowskis (video)

Ketvirtadienį Vilniaus „Žalgirio“ komanda Europos lygos atrankos trečiojo turo rungtynėse sostinėje susitiks su Poznanės „Lech“ komanda. Pagrindinė tema prieš mūšį su lenkų klubu – futbolo chuliganai ir galimos grėsmės. Lietuvių patirtis priimant sirgalius iš Lenkijos – itin nemaloni, todėl aptariami įvairūs scenarijai ir baiminamasi aršių „Lech“ aistruolių išpuolių. Tačiau jeigu apsisprendėte vykti į stadioną – turite žinoti, kad „Lech“ klubas turi didingą istoriją, o jų sirgaliai Lenkijoje pateikia geriausią vaizdinį ir garsinį palaikymą.

Poznanės komanda treniruojasi Vilniuje.<br>V. Ščiavinskas
Poznanės komanda treniruojasi Vilniuje.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Jakelis (futbolo.tv)

Jul 31, 2013, 6:21 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:37 AM

Šiame straipsnyje kviečiame jus į išsamią pažintį su „Lech“ komanda ir jos lyderiais.

Poznanės klubas savo istoriją skaičiuoja nuo 1922 m., kai buvo įkurtas „Lutnia Debiec“ pavadinimu. Per istoriją pavadinimas keitėsi ne kartą. Nuo 1933 m. iki 1994 m. „Lech“ ekipa buvo siejama su Lenkijos šalies geležinkeliais (PKP), tad nenuostabu, jog klubas ir gerbėjai įgavo pravardę „geležinkelininkai“.

Aukščiausioje Lenkijos lygoje „Lech“ debiutavo 1948 m. Įspūdingiausius rezultatus ši lenkų komanda demonstravo aštuntojo ir devintojo dešimtmečio pradžiose. Savo sąskaitoje „Lech“ turi šešis čempionų titulus, paskutinį kurių iškovojo 2010 m.

Šalies taurės turnyre „Lech“ nugalėjo penkis kartus, o keturis kartus džiaugėsi Lenkijos Supertaure. Praėjusiame sezone „Ekstraklasa“ lygoje „Lech“ finišavo antroje pozicijoje.

UEFA Europos lygos grupių turnyre „Lech“ žaidė du kartus. 2008 – 2009 m. sezone (tada dar vadinosi UEFA taurės turnyras – aut.past.) lenkai pateko į grupę kartu su Maskvos CSKA, Prancūzijos „Nancy“, Ispanijos „Deportivo“ ir Olandijos „Feyenoord“. Nors nebuvo laikomi favoritais, „Lech“ žengė į kitą etapą, kur tik po atkaklios kovos nusileido Italijos „Udinese“ (2:2, 1:2).

Antras blynas irgi nepridegė. 2010 – 2011 m. sezone „Lech“ burtai lėmė mirtininkų grupę kartu su „Manchester City“, Turino „Juventus“ ir „Salzburg“, tačiau visų nuostabai lenkai prasibrovė toliau. „Lech“ nei karto nepralaimėjo „Juventus“ (1:1, 3:3), kartą įveikė „Manchester City“ (3:1) ir neturėjo bėdų su austrais (1:0, 2:0). Tiesa, kitame etape pripažino portugalų „Braga“ persvarą (1:0, 0:2).

Tačiau pakaks apie istoriją, nes prieš artėjančias rungtynes neabejotinai svarbiausia yra tai, kas komandoje dedasi būtent dabar. Į Vilnių svečiai atvyksta prastų nuotaikų - naujajame „Ekstraklasa“ sezone vieni favoritų startavo labai prastai ir po dviejų turų savo sąskaitoje turi vos du taškus. Atidarymo rungtynėse „Lech“ svečiuose neįveikė „Ruch“ (1:1), o prieš keletą dienų praleido absurdišką įvartį ir savo sirgalių akivaizdoje prarado taškus prieš „Cracovia“ (1:1).

Iš vienos pusės tai parodo, jog „Lech“ – įveikiamas varžovas, tačiau iš kitos pusės tenka pripažinti, kad sužeistas žvėris – pavojingas žvėris. Vis tik šiuos galvosūkius palikime Marekui Zubui.

Abu šio sezono įvarčius lygoje „Lech“ pelnė Vojo Ubiparipas. Būtent šis 25 metų puolėjas iš Serbijos dabar demonstruoja puikią sportinę formą ir gali tapti rimtu galvos skausmu žalgiriečiams. „Vojvodina“ auklėtinis Poznanėje rungtyniauja nuo 2011 m. ir per 44 rungtynes pelnė šešis įvarčius. 180 centimetrų ūgio futbolininkas pasižymi gera koordinacija, technika, greičio savybėmis ir aikštės matymu.

„Lech“ pagrindinis vartininkas – tikras futbolo vilkas. Tai 36 m. Krzystofas Kotorowskis. Jį drąsiai galime vadinti „Lech“ legenda, nes vilkėdamas šios ekipos marškinėlius jis į aikštę žengė daugiau nei du šimtus kartų.

Praktiškai visose grandyse „Žalgirio“ varžovai turi esamų ar buvusių nacionalinės Lenkijos rinktinės žaidėjų, taip pat yra futbolininkų iš jaunimo rinktinių. Šiame klube netrūksta ir legionierių – jų aštuoni, iš septynių skirtingų valstybių.

Gynybos grandyje „Lech“ treneriai bando savotišką miksą – futbolininkai turi būti ne tik aukšti, tačiau ir techniški bei turintys gerą pirmą perdavimą. Štai Manuelio Arboledos iš Kolumbijos ūgis – 188 centimetrai, o jo partneris lenkas Marcinas Kaminskis irgi ne žemaūgis su savo 189 centimetrais. Tiesa, startinę sudėtį nuspėti ganėtinai sudėtinga, kadangi po nesėkmingo  mačo su „Ruch“ buvo atlikta keletas sudėties korekcijų. Tikrai nebūtų staigmena, jeigu sudėtis prieš „Žalgirį“ irgi skirtųsi nuo tos, kuri rungtyniavo prieš „Cracovia“.

Atakuojantis potencialas pas „Lech“ – tikrai didelis, tačiau sezono pradžioje kurti šiai kaimyninės šalies komandai sekasi sunkiai, ką atspindi vos du pelnyti įvarčiai. Vienas įdomesnių „Lech“ atakuojančių žaidėjų – Szymonas Pawlowskis. Universalus 26 m. futbolininkas Lenkijos rinktinėje per 14 mačų pelnė du įvarčius, o į Poznanę persikėlė tik prieš šį sezoną. Šešis sezonus „Lubin“ praleidęs S.Pawlowskis čia per 139 rungtynes įmušė 36 kartus.

Nors ne visada patenka į startinę sudėtį, bet dėl to mažiau pavojingas netampa ir kitas saugas, Suomijos rinktinės startinės sudėties žaidėjas Kasperas Hamalainenas. Aukštas 187 centimetrų ūgio saugas savo šalies rinktinėje jau sužaidė 34 mačus ir pelnė šešis įvarčius. Tik šiais metais persikėlęs į Poznanę Kasperas prieš tai beveik tris sezonus nuolat rungtyniavo Švedijos „Djurgarden“ klube.

Negalima nepaminėti ir dar vieno pavojingo atakuojančio futbolininko, lenkų puolėjo Bartoszo Slusarskio. Šis 186 centimetrų puolėjas puikiai kabinasi už aukštų kamuolių ir kaip žuvis vandenyje jaučiasi tada, kai žaidžiama tolimais, aukštais perdavimais. Jo CV – itin įdomus. 2000 m. karjerą „Lech“ pradėjęs Slusarskis vėliau gynė Anglijos klubų „West Bromwich Albion“, „Blackpool“ ir „Sheffield Wednesday“ garbę.

Didžiausia „Lech“ žvaigždė neabejotinai yra Rafalas Murawskis. 31 m. patyręs atraminis saugas pastaruoju metu kovoja su įvairiomis traumomis ir šiame sezone nežaidė. Per savo karjerą Lenkijos rinktinės garbę jis gynė net 48 kartus. Iš viso septyni „Lech“ futbolininkai yra žaidę arba vis dar rungtyniauja nacionalinėje Lenkijos rinktinėje.

Tačiau vienas populiariausių Lenkijos klubų gali pasigirti ne tik pajėgia sudėtimi ir nauju stadionu, bet ir puikia skautingo sistema. Štai 2008 m. iš „Znicz“ į savo gretas pasikvietę Robertą Lewandowskį po dviejų nustabių sezonų „Lech“ jį pardavė Dortmundo „Borussiai“, kur šis dabar vadinamas vienu geriausių puolėjų pasaulyje.

Panaši ir latvio Artjomo Rudnevo istorija – niekam nežinomas puolėjas 2010 m. pasirašė sutartį su „Lech“, 2012 m. sezone pelnė 22 įvarčius ir prieš praėjusį sezoną buvo parduotas „Hamburger“ klubui už 3,5 milijonus eurų, kur iš karto tapo komandos rezultatyviausiu futbolininku.

Jei lygintume biudžetus, sąlygas ir sudėtis – tektų konstatuoti faktą, jog „Lech“ – kito kalibro komanda. Tačiau viskas sprendžiasi aikštėje, o „Žalgiris“ šiame sezone rodo, jog nenusileidžia niekam ir nepaiso jokių autoritetų.

Pateikiame „Lech“ sirgalių vaizdinio palaikymo momentus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.