Skandalas dėl lietuvius žeminančio plakato Lenkijoje kelia vis didesnes aistras

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Lenkų plakatas - „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“<br>L.Motužytės nuotr.
Lenkų plakatas - „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“<br>L.Motužytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-08-09 18:35, atnaujinta 2018-03-02 01:04

Skandalas dėl lietuvius žeminančio plakato, iškelto per vakarykštes Poznanės „Lecho“ ir Vilniaus „Žalgirio“ futbolo rungtynes, atrodo kelia vis didesnes aistras ir pačioje Lenkijoje.

Penktadienį po pietų Poznanės sirgalių elgesį pasmerkė Lenkijos Užsienio reikalų ministerija, šalies futbolo federacija, ir tokį pareiškimą pažadėjo vakare paskelbti Poznanės regiono vadovybė.

Lenkijos URM išplatintame pareiškime rašoma, jog ministerija „griežtai smerkia vakarykštį incidentą Poznanėje. Skelbimo antilietuvišką turinį vertiname, kaip skandalingą ir atsiprašymo vertą neatsakingumo bei ignorancijos pasireiškimą, kuris kelia principingą Lenkijos vyriausybės ir URM protestą“.

Pareiškimą paviešinęs URM spaudos biuro vadovas Michalas Safianikas pridūrė, jog „kiekvienas susitikimas aikštėje privalo būti sporto šventė ir turi būti išnaudojamas sveikai sportinei kovai, o ne tam, kad duoti tokį neatsakingumo, neprotingumo ir ignorancijos pavyzdį“.

Kaip teigia Lenkijos žinių agentūra, panašų pareiškimą šiandien ketina paskelbti ir Poznanės regiono vadovas Piotras Florekas, sušaukęs skubų komiteto, atsakingo už saugumą masinių renginių metu, susirinkimą. P.Florekas painformavo žiniasklaidą, jog susirinkimas yra šaukiamas būtent dėl vakarykščių rungtynių – dėl gėdingo vietos sirglių elgesio.

Incidentą pasmerkė ir Lenkijos futbolo federacijos pirmininkas, buvęs pasaulinio garso futbolininkas, Zbigniewas Bonekas. Pirmininkas pareiškė, jog nors federacija neorganizavo šių rungtynių ir nėra už jas atsakinga, vistiek jaučia apgailestavimą dėl įvykių. Federacijos pareiškime rašoma, jog ji „griežtai smerkia plakato turinį bei asmenis, kurie organizavo šią kvailą ir kenksmingą manifestaciją“.

Z.Boniekas pareiškė, jog Lenkija yra svetingas kraštas žmonėms iš visų šalių, kuo esą galėjo įsitikinti ir sirgaliai per pernai čia surengtą Europos futbolo čempionatą. Z.Bonekas už incidentą federacijos vardu atsiprašė visų lietuvių, įpatingai sirgalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.