„Legia“ sirgaliai Rumunijoje iškėlė Lenkijos vyriausybę žeminantį plakatą

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Aug 22, 2013, 2:33 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:31 PM

Lenkijoje dar nenutilus aidams dėl antilietuviško plakato Poznanės stadione, vietos vyriausybei iškilo naujų problemų dėl Varšuvos „Legia“ sirgalių trečiadienį iškelto plakato Rumunijoje.

Rumunijos sostinės Bukarešto komanda „Steaua“ žaidė pirmąsias Čempionų lygos ketvirtojo atrankinių varžybų etapo rungtynes su Varšuvos „Legia“. Nors akivaizdžiais favoritais buvo laikomi rumunai, rungtynės netikėtai baigėsi lygiosiomis 1:1, ir „Legia“ ekipai atsirado istorinė galimybė patekti į grupės etapą.

Lenkijos televizijos žiūrovų džiaugsmą visgi apkartino skandalingas plakatas „Steaua“ stadione, kurį iškabino „Legia“ aistruoliai. Perpildytoje 50 tūkstančių žiūrovų arenoje pusantro tūkstančio legionistų balsų beveik nesigirdėjo, tačiau iškabintas plakatas sukėlė politines aistras Varšuvoje.

Tikslus plakato užrašas buvo toks - „Dėkojame už tai, jog 1939 metais priglaudėte Lenkijos vyriausybę. Prašome skubiai pakartoti“. Tokį šūkį apžvalgininkai įvertino, kaip vyriausybės pažeminimą, raginimą jai išsinešdinti iš šalies.

Plakatu sirgaliai priminė, jog 1939 metais kilus Antrajam pasauliniam karui, Rumunijos vyriausybė, nepaisydama nacistinės Vokietijos spaudimo, leido per savo šalies teritoriją į Vakarus trauktis Lenkijos vyriausybei bei kariuomenei. Besitraukdama į Jugoslaviją, Lenkijos vyriausybė laikinai buvo įsikūrusi Bukarešte.

Varšuvoje niekas neturi abejonių, jog tokiu plakatu sirgaliai pademonstravo panieką dabartinei premjero Donaldo Tusko vyriausybei ir dar kartą paliudijo, jog dalies sirgalių veiksmai yra politizuoti. Po to, kai prieš keletą metų premjeras D.Tuskas paskelbė principinę kovą futbolo chuliganams ir po riaušių ėmė uždarinėti stadionus, sirgaliams pagalbos ranką ištiesė ekspremjeras Jaroslawas Kaczynskis.

Šis opozicinės Teisės ir teisingumo partijos (TTP) lyderis stadionų uždarymą pavadino neteisėtu, o rėksmingus sirgalius ėmė aukštinti, kaip šalies patriotus. TTP seimūnai ėmė dalyvauti futbolo aistruolių ir fašistuojančių nacionalistų demonstracijose, kuriose tuo pačiu imta aukštinti J.Kaczynskį ir raginti atstatydinti D.Tuską.

Tokiu būdu vyriausybę bei prezidentą kritikuojantys plakatai iš gatvių demonstracijų buvo perkelti į stadionus, o TTP ėmė priešintis sirgalių tramdymui, tai vadindama susidorojimu su opozicija ir demokratijos mindymu. Politikuojančios futbolo aistruolių grupės užsitikrino įtakingų seimūnų palaikymą, kurie net rusų sirgalių sumušimą per Europos futbolo čempionatą Varšuvoje pavadino pagirtina „patriotizmo išraiška“.

TTP seimūnai lapkričio 11 dieną noriai dalyvavo nacionalistų ir futbolo sirgalių rengiamame nerpiklausomybės dienos marše, ir nereagavo į šovinistinius šūkius, jog Vilnius ir Lvovas yra lenkų. Lenkijos žiniasklaida atkreipė dėmesį, jog net po to, kai Poznanės „Lech“ gerbėjai Vilniuje prie Aušros vartų iššaukiančiai dainavo savo šalies himną, o vėliau stadione iškabino antilietuvišką plakatą, TTP vadas J.Kaczynskis jų nekritikuoja.

TTP atstovas spaudai Adamas Hofmanas pareiškė, jog policija turi kovoti ne su aistruoliais, Lenkijoje vadinamais „kibolais“, bet su banditais. Dienraščio „Gazeta Wyborcza“ nuomone, toks tvirtinimas „kibolus“ paverčia nekaltais, ir jie tarsi toliau yra skatinami kabinti šovinistinius plakatus bei siautėti stadionuose ir gatvėse.

Dienraštis kritikuoja Poznanės valdžią ir net valdančią Piliečių platformos partiją (PPP) dėl nenoro bausti antilietuviško plakato autorius.

Poznanės meras Ryszardas Grobelny, paklaustas, kodėl nebaudžia kaltų, pareiškė, jog miestas nenori garsinti skandalo, nes jis kenkia jo įvaizdžiui.

Tuo tarpu Poznanei atstovaujantis PPP narys, seimūnas Waldy Dzikowskis nepasmerkė sirgalių už antilietuvišką plakatą, pareikšdamas, jog ne futbolas apsprendžia Lietuvos ir Lenkijos santykius.

Dienraštis kaltina, jog Poznanės valdžia nenori pyktis ir nuolaidžiauja sporto chuliganams, nes bijo, kad šie priešingu atveju gali paskelbti stadiono boikotą, ir tuščios tribūnos miestui reikš didelius nuostolius. Laikraštis priminė, jog Poznanės vadovai bičiuliaujasi su už muštynes teistu Poznanės sirgalių klubo „Wiara Lecha“ lyderiu Krzystofu Markowicziumi, pravarde Litaras.

Pastarojo firmai buvo suteikta išskirtinė teisė tiekti maistą per rungtynes stadione, o kartais net per renginius merijoje.

Matydamas valdžios nuolaidžiavimą, Litaras neseniai internete išsityčiojo iš kunigo Edo Jaworskio, pasmerkusio antilietuvišką plakatą. „Lech“ gerbėjai internete tyčiojasi ir iš tų tautiečių, kurie prisijungė prie „Gazeta Wyborcza“ surengtos lietuvių atsiprašymo akcijos.

Dešiniųjų tinklapyje „wPolityce.pl“ pasirodžius pranešimui apie vakarykštį antivyriausybinį plakatą Bukarešte, skaitytojai šį poelgį ėmė vieningai šlovinti. „Legia“ fanai esą yra tikrieji patriotai, kovojantys prieš ekskomunistų mafiją, Berlynui bei Maskvai parsidavusią D.Tusko vyriausybę, kuri esą reikiamai negina Lietuvoje engiamų tautiečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.