„Žalgirio“ viltis – įvartis kuluaruose

„Žalgirio” futbolininkai turi neįtikėtiną galimybę pakliūti į Europos lygos grupės varžybas. Net pralaimėję „Salzburg” vilniečiai dar nebaigs šių metų žygio Europoje, jei jiems bus palankus CAS teismas, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Nors Austrijoje „Žalgiris” net 0:5 nusileido „Salzburg” komandai, vilniečiai gali patekti į Europos lygos grupės turnyrą, sulaukę palankaus Sporto arbitražo sprendimo.<br>zalgiris-vilnius.lt nuotr.
Nors Austrijoje „Žalgiris” net 0:5 nusileido „Salzburg” komandai, vilniečiai gali patekti į Europos lygos grupės turnyrą, sulaukę palankaus Sporto arbitražo sprendimo.<br>zalgiris-vilnius.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Aug 26, 2013, 9:28 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:11 PM

„Žalgirio” futbolininkai gali pakliūti į pagrindinį Europos lygos turnyrą pro užpakalines duris.

A lygos lyderiai ketvirtadienį Austrijoje 0:5 nusileido „Salzburg” klubui per pirmąsias 4-ojo atrankos etapo rungtynes. Po antausio Zalcburge vilniečius išgelbėti galėjo tik stebuklas.

Bet, regis, pirmąsyk per istoriją tris atrankos etapus jau įveikusius žalgiriečius šią vasarą iš tiesų globoja likimas. Vilniaus klubui atsivėrė reali galimybė pratęsti istorinį žygį Europoje, jeigu jiems šią savaitę palankiai susiklostys dvi aplinkybės.

Net pralaimėjęs „Salzburg” ekipai „Žalgiris” gali patekti į Europos lygos grupės varžybas, jeigu sulauks palankių Sporto arbitražo teismo (CAS) Lozanoje ir UEFA vadovų sprendimų.

„Nekantraudami laukiame rugpjūčio 28-osios, – vakar kalbėdama su „Lietuvos rytu” neslėpė Vilniaus klubo vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė. – Futbolo gerbėjai tikrai džiaugtųsi, jeigu atverstume dar vieną naują puslapį mūsų istorijoje. Tai būtų didelis laimėjimas visam Lietuvos futbolui.”

Laukia teismo sprendimo

Rugpjūčio 28-ąją CAS Lozanoje paskelbs nuosprendį dėl Stambulo „Fenerbahce” likimo.

Dar birželio 25-ąją UEFA Disciplinos komitetas trejiems metams pašalino Turkijos komandą iš visų Europos taurės turnyrų, paaiškėjus, jog Stambulo klubas buvo įsivėlęs į lažybų skandalą Turkijos čempionate.

„Fenerbahce” dėl šios bausmės kreipėsi į CAS.

Kol vyko tyrimas ir turkų klubo bylos nagrinėjimas Lozanoje, UEFA numatytų sankcijų galiojimas buvo sustabdytas.

Bet jau trečiadienį UEFA skirta bausmė turkams gali įsigalioti, jei CAS teisėjai patvirtins jos pagrįstumą ir nuspręs nepatenkinti „Fenerbahce” apeliacijos.

Naujas dalyvių sąrašas

Po nepalankaus turkų klubui sprendimo UEFA būtų priversta pakoreguoti Europos taurės turnyrų dalyvių sąrašus.

Čempionų lygos trečiajame atrankos etape „Fenerbahce” įveikė „Salzburg” (1:1 ir 3:1) ir dabar su Londono „Arsenal” kovoja dėl bilieto į pagrindinį turnyrą.

Pirmąjį mačą Stambule 3:0 laimėjo svečiai iš Anglijos. Šios poros nugalėtojai žais Čempionų lygoje, o pralaimėjusieji gaus garantuotą vietą Europos lygos grupės varžybose.

Dar po pralaimėjimo turkams „Salzburg” klubas buvo pateikęs apeliaciją CAS prašydamas grąžinti į Čempionų lygos varžybas. Austrai priminė turkų klubui skirtas UEFA sankcijas.

CAS teisėjai tada nepatenkino „Salzburg” ieškinio, teigdami, jog UEFA sankcijos dar neįsigaliojo, kol Lozanoje nagrinėjama „Fenerbahce” byla.

Bet jei trečiadienį CAS priims turkams nepalankų sprendimą, jis turės tiesioginės įtakos buvusiems „Fenerbahce” varžovams.

Nepaisant rungtynių baigties, su turkais Čempionų lygoje tikrai žaistų „Arsenal”, o garantuota vieta grupės varžybose atitektų „Salzburg”.

Savo ruožtu „Žalgiriui” liktų garantuota vieta Europos lygos grupės varžybose, kuri buvo skirta Vilniaus ir „Salzburg” poros nugalėtojui.

„Koks bus CAS sprendimas, sunku spėlioti, bet galime remtis buvusiais atvejais, kai iš Europos turnyrų už tas pačias nuodėmes buvo pašalintas Stambulo „Besiktas” klubas, – prisiminė V.Venslovaitienė. – Logiškai mąstant sprendimas dėl „Fenerbahce” negalėtų būti kitoks, nes jis sudarytų precedentą apeliuoti ir jau nubaustam kitam turkų klubui.”

Austrai suteikė optimizmo

Apie nelauktą galimybę pakliūti į Europos lygos grupės turnyrą vilniečiai sužinojo dar Austrijoje.

Kai „Žalgiris” atvyko žaisti su „Salzburg” pirmųjų rungtynių, šios šalies laikraščiuose netrūko straipsnių apie „Fenerbahce” bylą. „Žalgirio” sporto direktorius Mindaugas Nikoličius apie tai kalbėjosi su Zalcburgo klubo atstovais.

Jie išsamiai pasakojo, kaip ir kodėl kreipėsi į teismą, – neslėpė V.Venslovaitienė. – Austrijos spauda šią bylą irgi nušvietė labai išsamiai. Austrai mums suteikė optimizmo.”

Vilniečiams palanki byla

„Žalgiriui” viltis sustiprina ir byla, kurią visai neseniai nagrinėjo CAS.

Šią vasarą UEFA iš Čempionų lygos atrankos turnyro pašalino Charkovo „Metalist” klubą, praeityje įsivėlusį į sutartų rungtynių skandalą.

Ukrainiečiai taip pat kreipėsi į CAS, bet Lozanos teisėjai iš karto atmetė jų apeliaciją.

Tuomet UEFA nusprendė, jog Čempionų lygos atrankoje žais Salonikų PAOK klubas, o Tel Avivo „Maccabi”, turėjęs su graikais žaisti ketvirtajame Europos lygos atrankos etape, iškart pateko į šio turnyro grupės varžybas.

Dabartinė „Žalgirio” padėtis yra analogiška buvusiai „Maccabi” situacijai.

„Nenorime be reikalo spėlioti, nes niekas nežino, kaip pasielgs UEFA, kai CAS paskelbs savo sprendimą, – neskubėjo iš anksto džiaugtis V.Venslovaitienė. – Dar prieš mačą su austrais žaidėjams sakiau: turite tik 1 proc. tikimybės, kad mums gali pasisekti kuluaruose, bet kiti 99 proc. – aikštėje.

Kaip žaisime, tą ir turėsime.”

Privalome susitelkti į rungtynes. Didžiausias mūsų noras yra parodyti, ką galime aikštėje.

Reikia pagaliau panaikinti tą Austrijos prakeiksmą.”

Bilietui į burtų traukimą

Rugpjūčio 30-ąją bus traukiami Čempionų lygos ir Europos lygos grupių turnyro burtai.

Vilniaus klubo vadovai jau rezervavo lėktuvo bilietus į Monaką, bet tai padarė ne todėl, kad jau žino apie palankų jiems CAS ir UEFA sprendimą.

„Ten negalima nenuvykti, nes UEFA taisyklės labai griežtos – visi klubai, kurie patenka į Europos turnyrų grupės varžybas, privalo dalyvauti burtų traukimo ceremonijoje.

Numatytos net didžiulės baudos, jeigu nenuskristum, – aiškino V.Venslovaitienė. – Todėl dar prieš kelionę į Austriją mes rezervavome bilietus, kad apsidraustume ir nereikėtų jų pirkti paskutinę akimirką.”

Europos lygos grupės varžybose komandos turi ne tik papildomas 6 aukšto lygio rungtynes. Čia žaidžiančioms komandoms UEFA paskiria solidžią 1,3 mln. eurų premiją.

Sostinės klubo vadovai neslepia jau galvojantys apie komandos pastiprinimą.

„Turime minčių pasistiprinti bent dviem žaidėjais, nes dar liko daug ir Lietuvos čempionato, ir šalies taurės rungtynių.

Negalima nuvertinti ir vietinės lygos. Visur reikia pastangų ir daug darbo, kad laimėtum”, – teigė V.Venslovaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.