Vilniaus „Žalgiris“ laukia UEFA sprendimo ir ruošiasi stiprintis

Jeigu „Žalgiris” gaus bilietą į Europos lygos grupės varžybas, Vilniaus futbolo klubo vadovai turės vos trejetą dienų sustiprinti komandos sudėtį būsimiems šešiems mūšiams su elitiniais varžovais.

„Žalgirio” futbolininkai neslėpė geros nuotaikos, vakar sulaukę jiems palankaus Sporto arbitražo teismo sprendimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Žalgirio” futbolininkai neslėpė geros nuotaikos, vakar sulaukę jiems palankaus Sporto arbitražo teismo sprendimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Aug 29, 2013, 8:35 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 4:39 PM

Žalgiriečiai neturi laiko džiaugtis gera žinia iš Sporto arbitražo teismo (CAS) Lozanoje, rašo „Lietuvos rytas".

„Šampano tikrai dar negeriam. Rimtai ruošiamės rungtynėms”, –  trečiadienį „Lietuvos rytui” sakė Vilniaus klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius.

A lygos lyderiai šį vakarą 21 val. 30 min. sostinės LFF stadione pradės  Europos lygos 4-ojo atrankos etapo atsakomąjį mačą su „Salzburg” klubu.

Pirmąją dvikovą Zalcburge vilniečiai prieš savaitę pralaimėjo net 0:5, bet vakar sulaukė palankaus CAS sprendimo, galinčio aukštyn kojomis apversti jų likimą ir šiandienos rungtynes su austrais paversti tik beprasmiu formalumu.

Lems UEFA žodis

Teismas Lozanoje atmetė Stambulo „Fenerbahce” klubo apeliaciją dėl UEFA sankcijų.

Dar birželio 25-ąją UEFA Disciplinos komitetas dvejiems metams pašalino Turkijos komandą  iš visų Europos taurės turnyrų, paaiškėjus, jog ji buvo įsivėlusi į sutartų rungtynių skandalą šalies čempionate.

Po vakarykščio CAS sprendimo galutinai įsigaliojus šiai bausmei, UEFA yra priversta pakoreguoti šių metų Europos  turnyrų dalyvių sąrašus.

Čempionų lygos trečiajame atrankos etape „Fenerbahce“ futbolininkai įveikė  „Salzburg“ (1:1 ir 3:1) ir po to nusileido Londono „Arsenal“ klubui (0:3 ir 0:2) kovoje dėl bilieto į pagrindinį turnyrą.

Čempionų lygos atrankos paskutiniajame etape pralaimėjusi ekipa iš karto patenka į Europos lygos grupių varžybas, todėl UEFA dabar turi nuspręsti, kaip elgtis su “Fenerbahce” skirta vieta.

Remiantis iki šiol pasitaikiusiais analogiškais atvejais, garantuota vieta Europos lygos grupės varžybose turėtų atitekti  „Salzburg“ – buvusiems turkų varžovams Čempionų lygos atrankoje.

Savo ruožtu, „Žalgiriui“ atitektų ta vieta Europos lygos grupės varžybose, kuri buvo numatyta  Vilniaus ir „Salzburg“ poros nugalėtojui Europos lygos atrankoje.

„Mes negalime nieko įtakoti. Sprendimą, kas žais, priims tik UEFA. Bet prisimindami ankstesnius precedentus tikimės, kad mums bus suteikta vieta Europos lygos grupės varžybose”, – vakar vylėsi M.Nikoličius.

Nebijo pralaimėjimų serijos

Vilniaus klubo  vadovai ketvirtadienį pirmiausiai atsivers UEFA interneto svetainę, tikėdamiesi ten pamatyti džiugią naujieną.

Šią vasarą žalgiriečiai pirmą kartą  įveikė net tris Europos lygos turnyro atrankos etapus ir dabar   viliasi dar kartą perrašyti Lietuvos futbolo istoriją.

Net po žiauraus antausio Zalcburge A lygos lyderiai neprarado pasitikėjimo savo jėgomis – Vilniaus futbolininkai  pasiryžę įrodyti, jog pralaimėjimas 0:5 buvo tik nelemtas atsitiktinumas, o grupės varžybose jie sugebės būti konkurencingi pajėgesniems varžovams.

„Jeigu mums nusišypsotų sėkmė, neabejoju, kad deramai atstovautume Lietuvą. Tikrai padarysime viską, kad mūsų rezultatai grupės varžybose būtų pozityvūs”– teigė M.Nikoličius.

Ieško lietuvių žaidėjų

„Žalgirio” vadovai nesėdi sudėję rankas, maigydami kompiuterio pelę ant uefa.com ir laukdami išganingo UEFA sprendimo.

Vilniečiai dar praėjusią savaitę iš karto pradėjo žvalgytis komandai pastiprinimo, vos išgirdę apie galimybę pro užpakalines duris prasibrauti į kitą Europos lygos etapą.

„Norime stiprintis, kad ten nebūtume tik mušami berniukai, – neslėpė M.Nikoličius. - Labiausiai mums reikia stiprinti saugų grandį. Preliminariai jau kalbėjomės su keliais žaidėjais. Mums reikia poros saugų ir puolėjo.  Tarp galimų kandidatų yra ir lietuvių”.

Bet „Žalgirio” sporto direktorius dabar priverstas dirbti žiauraus ceitnoto sąlygomis – jau kitą pirmadienį oficialiai užsidarys naujų žaidėjų registracijai skirtas UEFA langas.   „Deryboms turime tikrai labai mažai laiko. Be to, Lietuvoje jau užsidaręs oficialus perėjimų langas, todėl negalime nei derėtis su kitais klubais, nei nuomotis svetimų žaidėjų, – aiškino M.Nikoličius. – Dabar galime pasirašyti tik tuos žaidėjus, kurie yra laisvi arba iki liepos 25-osios nutraukė ankstesnius savo kontraktus. Tai didžiulė mūsų problema”.

Nėra Europos – nėra permainų

Vilniaus klubo vadovas neslėpė, jog jau pirmadienį komanda gali paskelbti apie kelis naujokus, jeigu  tik gaus bilietą į Europos lygos grupės varžybas: „Esame numatę planą B ir tam tikrus žaidėjus, su kuriais per savaitgalį turėtume baigti derybas.  Realu, kad joms pavykus du ar trys  žaidėjai gali  papildyti komandą”.

Bet kol kas „Žalgiris” gyvena laukimu, nes likę už Europos turnyro borto A lygos lyderiai nesiruošia keisti komandos  sudėties.

„Lietuvos čempionatui esame tikrai gerai sukomplektuoti. Likusias 14-a A lygos rungtynių ir LFF taurės varžybas gali sėkmingai žaisti ir dabartinė komanda, kuria iš principo esame patenkinti, – teigė M.Nikoličius. – Viską lems žinios iš UEFA.

Jeigu patenki į grupės etapą, penktadienį sužinai burtus ir būsimus varžovus, tik tada gali įvertinti savo  galimybės turnyre: ar ten kovosi dėl vienintelio taško,  ar dėl dešimties taškų. Tada ir spręsime, kaip elgtis toliau”.

Nesibaimina dėl stadiono

Vilniečiai jau pasirūpino lėktuvo bilietais į Monaką, kuriame rugpjūčio 30-ąją vyks Čempionų lygos ir Europos lygos grupių turnyrų burtų traukimo ceremonija.

„Bilietai nupirkti. Bet jeigu sulauksime gerų žinių, aš turbūt net neskrisiu, nes  reikės derėtis su žaidėjais”, – neslėpė M.Nikoličius.

„Žalgirio” vadovui dabar daugiau rūpesčių kelia komandos sustiprinimas, o ne galimos problemos dėl stadiono – UEFA reikalauja, jog Europos lygos grupių varžybos vyktų arenose, kuriose telpa mažiausiai 8 tūkst. žiūrovų.

Vilniečių namai – LFF stadionas – turi tik 5 400 vietų ir neatitinka šių reikalavimų.

„Tai neturės jokios įtakos, svarstant, ar žaisim grupės varžybose. UEFA turi aiškius principus ir savo taisykles. Tai nėra organizacija, kuri pardavinėtų kažkam kažkokias vietas savo turnyruose, – įsitikinęs M.Nikoličius.

 UEFA gali skirti vietą mums ir pasakyti: žaiskite ten, kur rasite stadioną – Varšuvoje, Rygoje ar kitur. Bet tikiuosi, kad UEFA padarytų išimtį ir leistų mums žaisti Vilniuje.   Juk Europos lygos rungtynės  visų pirma turi būti didelė šventė visiems vilniečiams, kurie dabar palaiko “Žalgirį”. Mūsų sirgaliai tikrai nusipelnė papildomų trijų gero lygio rungtynių”.

„Žalgirio” vadovai kol kas net neturi plano B tam atvejui, jeigu netiktų LFF stadionas.

„Aš neabejoju, kad UEFA padarytų išimtį, – teigė M.Nikoličius. – Aišku, jeigu jie kategoriškai pasakytų, kad mums neleidžia žaisti Vilniuje, ieškotume alternatyvų. Derėtumėmės žaisti Kaune ar Marijampolėje, nes Lietuvoje daugiau variantų ir nėra.

Svarbiausia, kad mūsų žaidimas grupės varžybose būtų šventė Lietuvos žiūrovams”.

Ruošiasi ilgesniam sezonui

Europos lygos grupės varžybose dalyvaujanti komanda turi galimybę sužaisti  6 aukšto lygio rungtynes ir gauna garantuotą   UEFA išmoką  – 1,3 mln. eurų.

Ši suma prilygsta šių metų „Žalgirio” biudžetui.

Už kiekvieną pergalę grupės varžybose klubui papildomai dar skiriama 200, o už lygiąsias – 100 tūkst. eurų.

„Prisidėtų tik 6 rungtynės, bet mūsų sezonas tęstųsi net iki gruodžio vidurio. Paskutinį mačą tektų žaisti gruodžio 12-ąją. Bet čia jau yra trenerio kompetencija, kaip pakrauti žaidėjų baterijas, –  svarstė M.Nikoličius. – Turime komandoje net 23 žaidėjus, todėl vieni gali žaisti A lygoje, o kiti – Europoje”.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.