„Atlanto“ treneris K.Sarsanija neigia gandus, kad perims Lietuvos rinktinės vairą

Lietuvos futbolininkams Rygoje teks atlaikyti ne tik ambicingų šeimininkų spaudimą. Prieš principinę dvikovą su latviais mūsų šalies rinktinę supurtė gandai apie trenerio Csabos Laszlo ateitį.

Lietuvos rinktinei vadovaujantis vengras Cs.Laszlo paskelbė, kad nusprendė atjauninti komandą ir nekviesti veteranų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos rinktinei vadovaujantis vengras Cs.Laszlo paskelbė, kad nusprendė atjauninti komandą ir nekviesti veteranų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Sep 6, 2013, 11:40 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:01 PM

Lietuvių šį vakarą laukia dvigubas mūšis su artimiausiais kaimynais, rašo „Lietuvos rytas”.

Kai Jesenicių „Podmežakla” arenoje Lietuvos krepšininkai baigs dvikovą su latviais Europos pirmenybėse, abiejų šalių futbolininkai Rygos „Skonto” stadione pradės 2014 m. pasaulio čempionato atrankos G grupės rungtynes.

Principinis Lietuvos ir Latvijos futbolo rinktinių derbis žada ne mažiau aistrų nei Jono Kazlausko ir Ainaro Bagatskio komandų akistata Slovėnijoje.

„Gyvendamas čia įsitikinau, kad latviai tikrai neabejingi krepšiniui. Jie ypač seka savo rinktinės rungtynes. Bet mūsų aplinkoje visi kalba tik apie būsimąjį futbolo derbį”, – neslėpė Virginijus Liubšys, šį sezoną Latvijos čempionate treniruojantis Rygos „Daugava” futbolininkus.

Prisimena skaudų antausį

Nors ir Lietuvos, ir Latvijos futbolininkams liko tik teorinės galimybės dar pakovoti dėl bilieto į 2014-ųjų pasaulio pirmenybes Brazilijoje, šio vakaro mūšis abiem rinktinėms turi išskirtinę vertę.

Lietuviams iki šiol turėtų kaisti ausys prisiminus pastarąją tarpusavio akistatą, kai 2012-ųjų birželį Cs.Laszlo vadovaujama rinktinė Baltijos taurės turnyre nusileido latviams net 0:5.

Kol Lietuvos rinktinę treniruojantis vengras svajoja apie revanšą, Marianas Paharis tikisi pergale debiutuoti prie Latvijos rinktinės vairo.

Buvusį trenerį Aleksandrą Starkovą pakeitusiam 37-erių latviui mačas su lietuviais bus pirmosios oficialios rungtynės vadovaujant šalies nacionalinei komandai.

„Latviams labai svarbi ši dvikova, nes atėjo jaunas ir ambicingas treneris. Bet netikiu, kad jis taip greitai sugebėtų ką nors iš esmės pakeisti rinktinės žaidime, – svarstė V.Liubšys. – Lietuva turi geresnę komandą. Baltijos taurėje pralaimėjome net 0:5, todėl tikiu, kad vyrai labai norės atsirevanšuoti.

Mes turime geresnių žaidėjų, kurie tikrai pasistengs įrodyti, kad Lietuvos futbolas vis dar yra geresnis nei latvių.”

Strategų padėtis skirtinga

Dviejų rinktinių treneriai skirtingos nuotaikos ruošėsi principiniam Baltijos derbiui.

M.Paharis dabar yra pagrindinė Latvijos futbolo atgimimo viltis. Septynis sezonus (1999–2006 m.) „Southampton” marškinėlius vilkėjęs puolėjas buvo pirmasis latvis „Premier” lygoje, o per Baltijos taurės rungtynes 2001-aisiais yra įmušęs įvartį ir į lietuvių vartus.

Rinktinėje jis sutiko dar ne vieną buvusį komandos draugą, su kuriais sensacingai pateko į 2004 metų Europos pirmenybių finalinį etapą Portugalijoje. Perėmęs nacionalinės ekipos vairą jaunas treneris gavo didelį pasitikėjimo kreditą ir pirmiausia stengiasi įdiegti jam puikiai pažįstamo britiško futbolo vertybes.

Tuo metu Cs.Laszlo Lietuvoje priverstas gintis nuo vis aštresnių kritikos strėlių. Vienintelę pergalę per 14 mačų su rinktine iškovojęs 49-erių vengras, regis, vis labiau praranda ne tik rinktinės žaidėjų, bet ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovų pasitikėjimą.

Rusas paneigė kalbas

Dvikovos su latviais išvakarėse Rusijos žiniasklaida paskelbė, kad Klaipėdos „Atlanto” treneris Konstantinas Sarsanija gali tapti naujuoju Lietuvos rinktinės treneriu.

FIFA agentu, Sankt Peterburgo „Zenit” sporto direktoriumi, Maskvos „Dinamo” klubo vadovu ir net Rusijos futbolo sąjungos prezidento patarėju dirbęs 45 metų rusas neseniai buvo įtrauktas į įtakingiausių Rusijos futbolo veikėjų dešimtuką.

„Lietuvos rinktinė turi trenerį, todėl apie tai dabar net kalbėti būtų nekorektiška. Tai, kas buvo parašyta, aš pats sužinojau tik iš laikraščių, – vakar „Lietuvos rytui” tvirtino į Rusiją trumpam grįžęs K.Sarsanija. – Jokio pokalbio su niekuo niekada nebuvo.”

Bet ugnies be dūmų, regis, nebūna: šią vasarą sportalas.com skelbė nuotrauką, kurioje „Atlanto” treneris kalbasi su LFF prezidentu Juliumi Kvedaru sėdėdamas prie to paties stalo viename Palangos viešbučių.

„Žinau, kad ta nuotrauka Lietuvoje sukėlė daug kalbų. Bet mūsų susitikimas su prezidentu įvyko tikrai atsitiktinai, – vakar tvirtino K.Sarsanija. – Tame Palangos viešbutyje, kuriame mes buvome nufotografuoti, aš dažnai apsistoju, o tąsyk buvau atvažiavęs aplankyti iš Rusijos atvykusių savo giminaičių.

Mūsų susitikimas nebuvo planuotas. Kalbėjomės, kaip toliau klostysis „Atlanto” klubo reikalai. Prezidentui (J.Kvedarui. – Red.) buvo įdomu, ar mes ruošiamės kurti futbolo akademiją.

Galbūt mus pamačius kam nors kilo minčių, bet daugiau jokių kalbų nebuvo.”

Bet „Atlanto” treneris neslėpė, kad rimtai svarstytų, jei vieną dieną sulauktų pasiūlymo treniruoti Lietuvos rinktinę.

„Bet viskas dabar yra „jeigu”. Noriu pabrėžti: apie tai dabar kalbate jūs, o ne aš. Privalau būti maksimaliai korektiškas, – atsargiai rinkdamas žodžius kartojo K.Sarsanija. – Man visos tokios kalbos dvigubai nemalonios, nes įpainiotas ir mano vardas.

Jokių pokalbių nebuvo ir jokių pasiūlymų negavau. Tai viskas, ką galiu pasakyti šia tema.”

Sprendimas kelia nuostabą

Gal LFF užkulisiuose iš tiesų dar nerengiamas tylus sąmokslas prieš rinktinės trenerį.

Bet prieš dvikovą su latviais pats Cs.Laszlo save įvarė į kampą nepakviesdamas į rinktinę Deivido Šembero.

35-erių saugas Lietuvos marškinėlius vilkėjo jau 82 kartus ir po šio atrankos ciklo net galėjo tapti rinktinės rekordininku, atimdamas šį titulą iš Andriaus Skerlos, kuris sužaidė 84 rungtynes.

Vengro sprendimu atsisakyti patyrusio Vladikaukazo „Alanija” žaidėjo viešai abejojo ir patys rinktinės žaidėjai, ir šalies futbolo ekspertai.

„Mačiau pastarąją „Alanija” dvikovą, kai ji 2:0 įveikė Tulos „Arsenal”, kuris pirmauja Rusijos pirmojoje lygoje.

Buvo akivaizdu, kad D.Šemberas ten yra komandos lyderis, – aiškino V.Liubšys. – Jeigu svarbus rezultatas, D.Šemberas tikrai turėjo būti rinktinėje.

Jeigu treneris nori atjauninti komandą, tai vertėjo bent pabaigti šį ciklą.

Kita vertus, žaidėjus reikėtų vertinti ne pagal pasą. Turi atsižvelgti, kaip jis žaidžia dabar ir kokios yra sportinės formos.

D.Šemberas yra „Alanija” lyderis, ir man tai nesuprantamas sprendimas.”

Patarimas – atakuoti kraštais

Ar Lietuvos futbolininkai sugebės „Skonto” aikštėje įrodyti, kad jų iš pusiausvyros neišmušė užkulisiuose nesibaigiančios intrigos?

„Mūsų privalumas – geri ir veržlūs krašto žaidėjai. Latvijos rinktinėje krašto gynėjai silpnoki. Jie nėra greiti, mėgsta eiti į atakas ir dažnai palieka savo zonas.

Todėl reikėtų labai aktyviai žaisti krašto saugams ir puolėjams, – siūlė V.Liubšys. – Ir Deividas Matulevičius, ir Darvydas Šernas gali vienas prieš vieną įveikti lėtokus varžovus.

Reikia aktyviai atakuoti kraštais ir perdavimais draskyti jų gynybą. Aišku, turime neleisti latviams greitai pereiti į ataką ir surengti žaibiškų išpuolių, kuriuos jie tikrai moka atlikti.”

„Kaimynų mačai visuomet yra nenuspėjami, – perspėjo K.Sarsanija, palaikantis ypač glaudžius ryšius su Rygos „Skonto” klubu ir Latvijos futbolo vadovais. – Žinau, kad į rinktinę pakviesti 8 žaidėjai iš „Skonto”. Starto sudėtyje jų bus kokie 4–5, todėl latviai bus labiau susižaidę.

Individualiai lietuviai atrodo pajėgesni, bet Latvija žais namuose ir kaip komanda geriau žino, ko nori. Palaikysiu Lietuvą, bet jeigu reikėtų lažintis, statyčiau už lygiąsias.”

„Širdis sako, kad mačas Rygoje baigsis 1:1”, – kolegai pritarė V.Liubšys.

2014 m. pasaulio čempionato atrankos G grupė

Vieta Komanda Rungt. Perg. Lyg. Pral. Įv. Tšk.

1. Bosnija ir Herc. 6 5 1 0 23:3 16

2. Graikija 6 4 1 1 7:4 13

3. Slovakija 6 2 3 1 7:5 9

4. Lietuva 6 1 2 3 4:8 5

5. Latvija 6 1 1 4 6:14 4

6. Lichtenšteinas 6 0 2 4 3:16 2

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas