Vieni švenčia, kitų laukia lemiami mūšiai

Kol Lietuvos futbolininkai džiaugėsi pergale prieš Lichtenšteiną, Europoje paaiškėjo pirmieji kelialapių į Braziliją savininkai. Į 2014-ųjų pasaulio futbolo čempionatą jau pateko Italija ir Olandija, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Nuo 11 metrų žymos į čekų vartus įmušęs M.Balotelli (antras iš dešinės) jau gali krautis lagaminus į Braziliją.<br>AP nuotr.
Nuo 11 metrų žymos į čekų vartus įmušęs M.Balotelli (antras iš dešinės) jau gali krautis lagaminus į Braziliją.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-12 06:00, atnaujinta 2018-02-22 07:25

Olandai ir italai jau gali rūpintis savo kelione į Braziliją.

Devyniose Europos zonos atrankos grupėse antradienio vakarą buvo sužaista dar viena serija rungtynių, po kurių paaiškėjo, kad vietą 2014 metų pasaulio futbolo čempionate pirmieji iš europiečių užsitikrino „mėlynieji” italai ir „oranžiniai” olandai.

Nėra abejonių, kad spalio 11-ąją prie jų prisijungs Ispanijos ir Vokietijos, o tikriausiai ir Belgijos bei Šveicarijos rinktinės.

Italai dėkojo M.Balotelli

Iki trečiadienio rungtynių Mario Balotelli nebuvo suklydęs nė karto, kai 17 kartų stojo prie 11 m žymos oficialiose varžybose.

Nors atrankos mačą su čekais „Squadra Azzura” puolėjas pradėjo netaikliais smūgiais, o 24-ąją minutę net buvo įspėtas už šiurkščią pražangą prieš varžovą, 54-ąją minutę jis įmušė jau 18-ąjį baudinį per karjerą ir atvėrė italams duris į Braziliją – 2:1.

Po pirmojo kėlinio italai buvo atsilikę, kai „Aston Villa” puolėjas Liboras Kozakas 19-ąją minutę pasiuntė kamuolį į jų vartus (0:1).

Bet šeimininkai išlygino rezultatą, kai po kampinio 51-ąją minutę suklydo Čekijos rinktinės vartininkas Petras Čechas, o Turino „Juventus” gynėjas Giorgio Chellini laiku pakišo savo galvą – 1:1.

Keturiskart pasaulio čempionė Italija 19-ąjį kartą pateko į lemiamas pasaulio čempionato kovas.

Olandas padarė, ką reikėjo

Pirmąjį kėlinį Andoroje tingiai žaidę olandai galiausiai laimėjo 2:0, kai du kartus (50-ąją ir 54-ąją min.) taikliai smūgiavo Robinas van Persie.

78-ąjį kartą „Oranje” marškinėlius vilkėjęs „Manchester United” klubo puolėjas įmušė savo 37-ąjį ir 38-ąjį įvarčius atstovaudamas rinktinei.

Olandai po 8 rungtynių surinko 22 taškus, o pirma laiko užsitikrinti bilietus į Braziliją jiems padėjo turkai, kurie Rumunijoje per žūtbūtinį mūšį 2:0 įveikė šeimininkų rinktinę.

Po šios pergalės svečiuose Turkija (13 tšk.) pakilo į trečiąją vietą, išsaugodama viltis pakovoti dėl antrosios vietos ir su Vengrija (14), ir su pirštus dabar iš apmaudo graužiančiais rumunais (13).

Šventę atidėjo dėl švedų

Vokietijos rinktinė pasivaikščiojo (3:0) Farerų salose, kur pasižymėjo Peras Mertesacheris (23-iąją min.), Mesutas Özilas (74-ąją min. iš 11 m baudinio) ir Thomas Mülleris (84).

Bet vokiečių šventę dar mėnesiui atidėjo Zlatanas Ibrahimovičius. Švedijos rinktinės puolėjas jau 27-ąją sekundę pasiuntė kamuolį į Kazachstano komandos vartus, įmušęs greičiausią įvartį per savo nacionalinės ekipos istoriją.

Minimali švedų pergalė 1:0 neleido Vokietijos rinktinei jau dabar krautis lagaminų į Braziliją, bet „Nationalmannschaft” užteks spalio 11-ąją namuose įveikti airius, kad Z.Ibrahimovičius su savo komanda jau neturėtų net teorinių šansų jos pasivyti.

F.Capello laukia premijos

Namuose 3:1 įveikusi Izraelio futbolininkus Rusijos rinktinė vėl tapo F grupės lydere.

Jeigu rusai laimės du paskutinius savo mačus prieš Liuksemburgą ir Azerbaidžaną, jiems už nugaros likę portugalai bus priversti į pasaulio čempionatą brautis per atkrintamąsias varžybas.

Rusijos rinktinės treneriui italui Fabio Capello jau pažadėta milžiniška premija, jeigu jo auklėtiniams pavyktų aplenkti Cristiano Ronaldo kompaniją ir iškovoti tiesioginį bilietą į Braziliją.

Anglai neįmušė ukrainiečiams

Be trijų pagrindinių puolėjų – Wayne’o Rooney, Danielio Sturridge’o ir Danny Welbecko – Kijeve žaidusi Anglijos rinktinė parsivežė iš Ukrainos nulines lygiąsias.

H grupės turnyro lentelėje anglai išsaugojo vieno taško persvarą ir prieš jiems nesugebėjusius įkąsti šeimininkus, ir prieš Juodkalnijos rinktinę. Būtent būsimoji akistata su varžovais iš Balkanų spalio 11-ąją Vemblio stadione bus lemiamas mūšis.

Bosniai išsikapstė Slovakijoje

Lietuvos rinktinės G grupėje – dvivaldystė.

Kol vengro Csabos Laszlo treniruojami lietuviai po pergalės prieš Lichtenšteiną vėl lenkia latvius kovoje dėl ketvirtosios vietos, Graikijos bei Bosnijos ir Hercegovinos futbolininkai toliau varžosi dėl pirmosios.

Graikai po Dimitrio Salpingidžio įvarčio 58-ąją minutę namie galiausiai 1:0 palaužė Latviją. Bet bosniams Slovakijoje iškovoti tris taškus buvo dar sunkiau.

Penktadienį lyderius išvykoje 1:0 nelauktai įveikę slovakai po Mareko Hamsiko įvarčio 42-ąją minutę namuose vėl pirmavo 1:0, atgaivindami viltį pasikauti dėl bilieto į Braziliją.

Bet Ermino Bicakčičiaus (70) ir Izeto Hajrovičiaus (78) įvarčiai padėjo Bosnijai ir Hercegovinai iškovoti auksinę pergalę 2:1.

Dabar ir bosniai, ir graikai turi po 19 taškų, bet Safeto Susičiaus auklėtiniai lenkia varžovus pagal įvarčių santykį (+20 prieš +5) ir savo rankose laiko visus kozirius.

Spalį Graikija namuose žais su Slovakija ir Lichtenšteinu, o bosniai – namuose su Lichtenšteinu ir išvykoje su lietuviais.

Būtent paskutinis mačas Lietuvoje Bosnijos ir Hercegovinos futbolininkams gali lemti, ar jiems pavyks pasinaudoti galimybe debiutuoti pasaulio pirmenybėse. (AP, „L’Equipe”, LR)

Žinoma 10 dalyvių

Į 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą jau pateko 10 rinktinių: Italija ir Olandija (Europos zona), Japonija, Australija, Pietų Korėja ir Iranas (Azijos zona), JAV ir Kosta Rika (CONCACAF zona), Argentina (Pietų Amerikos zona) ir Brazilija (šeimininkė).

Po pralaimėjimų – lauk

Nesėkmės 2014-ųjų pasaulio čempionato atrankos rungtynėse vakar privertė pasitraukti tris trenerius.

Čekijos rinktinei nuo 2010-ųjų vadovavęs Michalas Bilekas atsistatydino po pralaimėjimo 1:2 Italijai. Po šios nesėkmės čekai prarado visas viltis kovoti dėl bilieto į Braziliją. B grupėje M.Bileko auklėtiniams pavyko iškovoti tik dvi pergales prieš Armėniją ir Maltą. Čekijos rinktinės vairą turėtų perimti buvęs „Roma” klubo treneris Zdenekas Zemanas.

Airijos rinktinę nuo 2008-ųjų treniravęs 74 metų Giovanni Trapattoni pasitraukė po pralaimėjimo 0:1 Austrijai. Airijos futbolo federacija vakar paskelbė, jog abipusiu sutarimu nutraukia sutartį. „Mes dėkojame G.Trapattoni, Marco Tardelli ir Franco Rossi už tuos 5,5 metų, kai dirbome kartu. Pirmąsyk per pastarąjį dešimtmetį žaidėme viename svarbiausių turnyrų ir turėjome daug galimybių patekti į 2010 metų pasaulio čempionatą, kai tik per atkrintamąsias varžybas nusileidome Prancūzijai”, – italų nuopelnus priminė Airijos federacijos prezidentas Johnas Delaney. G.Trapattoni treniruojami airiai pateko į 2012 metų Europos čempionato finalinį turnyrą, kuriame pralaimėjo visus tris grupės mačus. Dviguba nesėkmė šią savaitę prieš Švediją (1:2) ir Austriją (0:1) galutinai išbraukė Airiją iš kovos dėl bilieto į 2014-ųjų pasaulio pirmenybes.

Po dramatiško mačo su Jordanija priverstas pasitraukti ir Uzbekistano rinktinės treneris Mirdžalalas Kasymovas. Po tris valandas trukusių rungtynių namuose uzbekai prarado galimybę kautis dėl bilieto į Braziliją atkrintamosiose varžybose su penktąja Pietų Amerikos zonos komanda. Ir pirmasis mačas Jordanijoje, ir atsakomoji dvikova Taškente baigėsi 1:1, todėl dviem rinktinėms teko žaisti pratęsimą ir mušti 11 m baudinius. Šioje loterijoje 9:8 laimėjo svečiai iš Jordanijos. „Prisiimu atsakomybę. Žaidėjai aikštėje padarė viską, bet nacionalinei ekipai dabar reikia permainų”, – aiškino M.Kasymovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.