Kruvinas pasaulio čempionatas: Katare imigrantai vergauja, mirė 44 žmonės

Kataro pasirengimas 2022 metų pasaulio futbolo čempionataui grįstas Nepalo imigrantų darbininkų gyvybėmis, pranešė britų dienraštis „The Guardian“. Žurnalistai gavo dokumentus iš Nepalo ambasados Kataro sostinėje. Šie atskleidė, kad per du vasaros mėnesius mirė 44 darbininkai, kurie gerino futbolo čempionato infrastruktūrą. Mirtis sukėlė infarktai, širdies nepakankamumai arba nelaimingi nutikimai darbe.

Dirbti verčiami imigrantai Katare gyvena klaikiomis sąlygomis.
Dirbti verčiami imigrantai Katare gyvena klaikiomis sąlygomis.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2013, 7:54 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:21 PM

Tyrimo metu buvo rasta įrodymų, kad darbininkai yra verčiami dirbti prie pasaulio čempionatui skirtų projektų. Teigiama, kad atlyginimai nėra mokami keletą mėnesių, o darbininkų dokumentai atimti, kad šie neišvyktų.

Vasaros karščių problemos – pagrindinė FIFA tema. Dabar netgi kalbama apie tai, kad pasaulio čempionatas turėtų vykti žiemą. Tai būtų pirmasis toks įvykis. Datos nukėlimą palaikantys vadovai tikina, kad vasariškas Kataro karštis kelia pavojų žmonių sveikatai.

Tačiau tokios kalbos vyko už FIFA durų, o tuo metų Katare nepaliečiai buvo priversti dirbti. Kai kurie darbininkai tvirtina, kad jiems netgi nebuvo leidžiama nemokamai gauti vandens.

Kataras, kur imigrantai sudaro 90 proc. darbo jėgos, kaltinamas dėl to, kad jėga laiko Nepalo darbininkus. Teigiama, kad valstybė yra nusamdžiusi apsaugos darbuotojus, kad šie neleistų pasprukti alinamiems vergams. Nepalo ambasadorė Katare Maya Kumari Sharma dar anksčiau yra pareiškusi, kad Kataras tapo „atviru kalėjimu“ darbininkams iš jos šalies.

„Faktai, kuriuos atskleidė „The Guardian“ - tikras įrodymas, kad Katare imigrantai yra sistemingai verčiami dirbti. Darbo sąlygos ir neįtikėtinas mirusiųjų darbininkų skaičius prilygsta senovinei vergovei, kuomet žmonės buvo traktuojami kaip daiktai. Jau nebėra rizikos, kad pasaulio čempionatas bus statomas, naudojant privertimą dirbti. Tai jau vyksta“, - teigė Tarptautinės organizacijos prieš vergovę Aidanas McQuade'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.