„Real” treneriui – sirgalių antausis

„Real” vairą perėmęs Carlo Ancelotti jau įsitikino, jog karališkojo klubo sirgaliai neturi kantrybės. Po pralaimėjimo Madrido derbyje treneris iš Italijos buvo nušvilptas „Santiago Bernabeu” tribūnų, nors Čempionų lygoje jo komanda ir žengia pergalingu ritmu.

C.Ancelotti debiutas Madride - ne rožėmis klotas.<br>AP nuotr.
C.Ancelotti debiutas Madride - ne rožėmis klotas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-04 07:22, atnaujinta 2018-02-21 12:34

Jis buvo pakviestas tam, kad padėtų „Real” dešimtą kartą užsidėti Europos karūną.

„Decima” – tiesiog prakeikta karališkojo klubo svajonė, kurios madridiečiai beviltiškai laukia dar nuo 2002-ųjų, kai paskutinįsyk triumfavo Čempionų lygoje.

Per tris sezonus nepasiekęs svarbiausio tikslo Madridą šią vasarą buvo priverstas palikti ir Jose Mourinho. Vietoj jo „Real” prezidentas Florentino Perezas neatsitiktinai pasikvietė į Ispanijos sostinę C.Ancelotti.

54-erių italas jau du kartus (2003 ir 2007 metais) su „Milan” yra pasiekęs Čempionų lygos viršūnę, todėl buvo tiesiog ideali kandidatūra pakeisti vilčių nepateisinusį portugalą.

Juolab, kad C.Ancelotti net sutiko sumokėti 3,5 mln. eurų iš savo kišenės, kad jau šį sezoną galėtų dirbti Madride.

Nors italas turėjo dar galiojančią sutartį su „Paris Saint Germain” klubu, prancūzai paleido jį už 7 mln. eurų išpirką. „Real” prezidentas neseniai patvirtino, jog pusę šios sumos sumokėjo klubas, o kitą pusę – pats treneris.

Ispanijos lygoje – stringa

Bet nei savanoriški C.Ancelotti finansiniai nuostoliai, nei geras „Real” startas Čempionų lygoje nepadarė įspūdžio įnoringiems karališkojo klubo gerbėjams.

„Santiago Bernabeu” tribūnos jau nušvilpė patyrusį italą, kai „Real” pastarąjį savaitgalį 0:1 pralaimėjo Madrido derbį „Atletico” klubui.

Po septynių turų Ispanijos pirmenybėse C.Ancelotti komanda jau 5 taškais atsilieka ne tik nuo amžinųjų varžovų iš „Barcelona” ekipos, bet ir fantastiškai naująjį sezoną pradėjusių „Atletico” futbolininkų, kurie per septynis mačus iškovojo 7 pergales.

„Real” gerbėjai bijo, kad gali pasikartoti katastrofiškas praėjusio sezono scenarijus, kai buvusi J.Mourinho komanda dar iki Kalėdų prarado visas viltis kautis dėl Ispanijos čempiono titulo.

C.Ancelotti vadovaujamas „Real” vis dar ieško savojo žaidimo, tačiau tam jau neturi daug laiko.

Žadėjo kurti spektaklį

J.Mourinho eros laikais „Real” stilius buvo paprastas ir aiškus.

Portugalas visuomet rėmėsi schema 4-2-3-1. Jis nesiekė, kad komanda kuo ilgiau kontroliuotų kamuolį, o visą dėmesį sutelkė žaibiškoms kontratakoms.

Vos atvykęs į Madridą C.Ancelotti pažadėjo, jog imsis radikalių permainų.

„Real” turi dominuoti nuo pirmos iki paskutinės minutės. Mes turime žaisti kuo arčiau varžovų vartų ir nuolat demonstruoti atakuojantį futbolą su daug perdavimų. Kurti tikrą spektaklį, kuris patiktų žiūrovams”, – aiškino italas, pritardamas F.Perezo požiūriui į komandos žaidimo stilių.

Bet jau po pirmųjų rungtynių naujasis „Real” treneris buvo priverstas pripažinti, jog jo pasirinktas žaidimo modelis ne visuomet tinka, norint išnaudoti geriausias žaidėjų savybes.

Per mačą su „Villarreal” (2:2) buvo akivaizdu, kad Cristiano Ronaldo tiesiog būtina suteikti kuo daugiau erdvės, kad „Real” žvaigždė galėtų išnaudotų savo greitį.

Pirmoji „Real” pergalė Čempionų lygoje prieš „Galatasaray” (6:1) tik patvirtino, jog staigūs du ar trys perdavimai į priekį gali būti daug efektyvesni už ilgas pozicines atakas.

Komanda žaidžia lėtai

Pralaimėjimas Madrido derbyje prieš puikiai taktiškai pasiruošusius varžovus įrodė, kad C.Ancelotti sumanymai kol kas stringa.

„Žaisdami su „Atletico” mes susidūrėme su tomis pačiomis problemomis, kaip ir per kitus mačus. Mūsų žaidimas kol kas yra per lėtas, todėl tuomet, kai kamuolys atsiduria pas puolėjus, jie jau neturi erdvės”, – po nesėkmės šeštadienį pripažino C.Ancelotti.

Italas įsitikinęs, jog šis lėtumas – laikinas, nes žaidėjai dar deramai nepriprato prie naujosios komandos žaidimo sistemos.

Schema svarbiau už žaidėjus

C.Ancelotti dabar linkęs remtis schema 4-4-2.

Bet ji kol kas neleidžia deramai atsiskleisti kai kuriems „Real” žaidėjams.

Komandos naujokas Isco dažniausiai yra per daug nustumtas į kairįjį kraštą, todėl negali pavyzdingai atlikti vidurio saugo vaidmens.

Savo ruožtu C.Ronaldo, priverstas nuolat žaisti greta centro puolėjo Karimo Benzema, turi mažiau erdvės, kurioje galėtų pasinaudoti savo greičiu.

Nors po antausio Madrido derbyje „Real” lyderis viešai gynė trenerį ir aiškino, jog dėl skurdaus komandos žaidimo pirmiausia atsakingi žaidėjai, Ispanijos sostinėje kyla vis daugiau nepasitenkinimo C.Ancelotti darbu.

Po mačo su „Atletico” išeidami iš stadiono „Real” gerbėjai jau net skandavo J.Mourinho vardą, o treneris iš Italijos pirmąsyk net buvo nušvilptas „Santiago Bernabeu” tribūnų, kai 72-ąją minutę nusprendė pakeisti Isco, šį sezoną jau tapusį naujuoju publikos numylėtiniu.

Aršiausi C.Ancelotti kritikai priekaištauja, jog treneris nelinkęs savo sistemos priderinti prie konkrečių žaidėjų savybių. Kai kurie Madrido klubo vadovai taip pat kuluaruose neslepia nusivylimo italu, nes jie tikėjosi, kad perėjimas iš J.Mourinho eros įvyks sklandžiau.

Bet C.Ancelotti turi milžinišką „Real” prezidento pasitikėjimo kreditą, o jo pasiekta „Decima” amžiams nutildytų visus skeptikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.