Kaune – masinės Bosnijos ir Hercegovinos futbolo sirgalių maldos

Bosnijos ir Hercegovinos futbolo sirgaliai savo troškimo išsipildymo prašė ir Alacho. Antradienį ryte didžiulis būrys islamo religiją išpažįstančių svečių vienos svarbiausių švenčių Eid al-Adha proga meldėsi Kauno sporto halėje bei Kauno mečetėje. Ko savo Dievo prašė bosniai? Veikiausiai tik vieno – padėti savo šalies futbolininkams iškovoti pergalę rungtynėse su Lietuva.

Maldos aidėjo ir Kauno sporto halėje.<br>P.Mantauto nuotr.
Maldos aidėjo ir Kauno sporto halėje.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 15, 2013, 9:36 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:13 AM

Jeigu Bosnija ir Hercegovina laimės, užsitikrins kelialapį į pasaulio futbolo čempionatą. Apie galimybę žaisti pagrindiniame tarptautiniame turnyre bosniai svajoja jau ilgą laiką – nuo pat nepriklausomybės paskelbimo.

Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos rungtynės – 20 valandą. Į Lietuvą atvykti ketino apie 4 tūkstančius bosnių futbolo aistruolių.

Kauno mečetė buvo pilnutėlė – susirinko tiek žmonių, kad visi joje netilpo, todėl kitiems tikintiesiems teko pasitiesti kilimėlius ir ruoštis maldai lauke. Į mečetę atėję ne tik sirgaliai, bet ir daug kitų musulmonų, mininčių vieną svarbiausių švenčių Eid al-Adha. Tokios gausios maldininkų minios šalia musulmonų maldos namų gyvenantys kauniečiai sakė dar neregėję,

„Eid Mubarak“, - vieni kitus sveikino stebėti futbolo varžybų atvykę svečiai ir Kaune gyvenantys musulmonai.  „Mes prašėme Dievo pagalbos, kad šiandien pasisektų mūsų rinktinei ir ji laimėtų prieš lietuvius. Mums patinka Lietuva ir jos žmonės, tačiau šį vakarą pergalė mūsų šaliai tiesiog būtina„, - po maldos lrytas.lt žurnalistui sakė iš Švedijos atvykę sirgaliai.

Futbolo aistruoliai džiaugėsi, jog maldai Kauno mečetėje susirinko tiek daug čia gyvenančių, dirbančių bei studijuojančių musulmonų.

„Tai didžiulė garbė jūsų šaliai. Labai smagu, kad į maldos namus susirenka tiek daug žmonių. Džiaugiamės galėdami su vietos musulmonais pasimelsti ir kartu paprašyti Dievo pagalbos mūsų rinktinei“, - lrytas.lt sakė svečiai.

Patys futbolo aistruoliai tikina, kad šiandien jų Kaune susirinks 6-7 tūkst. 

„Palaikyti savo rinktinės atvažiuos bosniai iš visos Europos“, - sutartinai tikino svečiai.

Regis jų prognozės jau pildosi. Kaune galima pastebėti daug automobilių su įvairių užsienio valstybių, tokių kaip Švedija ar Vokietija, valstybiniais numeriais.

Pasirengė mačui

Žaliakalnyje esantis senasis S.Dariaus ir S.Girėno stadionas parengtas atsakingoms futbolo rungtynėms. Antradienio vakarą čia susitiks Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos komandos. Jei svečiai laimės, jų komanda pateks į finalinį pasaulio čempionato etapą. Dėl to jau pirmadienį į Kauną pradėjo iš užsienio rinktis būriai sirgalių, pasiruošusių ypač svarbiu momentu palaikyti savo mylimą komandą, rašo ELTA.

Kauno apskrities policijos duomenimis, futbolo rungtynes stebėti planuoja per 4 tūkst. bosnių futbolo gerbėjų.

Kauno apskrities policijos pareigūnai kartu su Lietuvos futbolo federacijos atstovais, saugos tarnybos „Argus“, Viešojo saugumo tarnybos bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovais išanalizavo futbolo sirgalių iš Bosnijos ir Hercegovinos elgseną, patikslino jų atvykimo į Lietuvą formas, maršrutus.

Kadangi šie sirgaliai priskiriami tam tikros rizikos grupei, analizuojami jų veiksmai ankstesnių rungtynių metų (peržiūrima užsienio šalių policijos pareigūnų filmuota medžiaga), svarstomi viešosios tvarkos užtikrinimo klausimai jų galimos eisenos mieste kryptys, bendradarbiavimo su kitomis institucijomis, galimybės.

Anot Kauno apskrities VPK atstovo Kęstučio Kasciukevičiaus, pareigūnų prašymu, kolegos iš Bosnijos ir Hercegovinos policijos parengė kreipimąsi į futbolo gerbėjus bosnių kalba, ragindami juos laikytis įstatymų. Kreipimasis platinamas viešbučiuose, kuriuose apsistos Bosnijos ir Hercegovinos sirgaliai, prieš varžybas bus dalijamas sirgaliams bei bus transliuojamas per garsiakalbį.

Skirs dėmesį ir eismui

Futbolo rungtynių metu tiek viešai, tiek neviešai dirbs viešosios, kriminalinės policijos pareigūnai, nemažas dėmesys bus skirtas ir saugaus eismo užtikrinimui.

Pasak Kauno apskrities policijos viršininko Algirdo Kaminsko, antradienį stiprinamas patruliavimas Kauno senamiestyje, Laisvės alėjoje, S.Dariaus ir S.Girėno stadiono prieigose. Policijos dėmesio visiems futbolo gerbėjams netrūks prieš ir po rungtynių.

Pareigūnai perspėja, kad antradienį galimos transporto spūstys Senamiestyje, ypač, - Rotušės aikštėje, Donelaičio gatvėje, Vytauto prospekte bei K.Petrausko, Parodos gatvėse ir Vydūno bei Perkūno alėjose, neabejotinai, - S.Dariaus ir S.Girėno stadiono prieigose. Jau nuo 13.00 val. eismas bus apribotas Ąžuolyno gatvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.