Aukso kamuolys – žmogui su randu?

Pastaruoju metu įspūdingai rungtyniaujantis Prancūzijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern” saugas Franckas Ribery turi galimybių nukarūnuoti Lionelį Messi geriausio pasaulio futbolininko rinkimuose.

„Bayern” lyderis F.Ribery – geriausias žaidėjas geriausioje pasaulio komandoje? Prancūzas pritapo Vokietijoje – jis panašus į tikrą bavarą.<br>AP nuotr.
„Bayern” lyderis F.Ribery – geriausias žaidėjas geriausioje pasaulio komandoje? Prancūzas pritapo Vokietijoje – jis panašus į tikrą bavarą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2013, 9:43 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:52 PM

F.Ribery įsikūrė Miunchene taip patogiai, kad atrodo kaip tikras bavaras per garsiąją alaus šventę „Oktoberfest”.

Jei prancūzas liks Bavarijos sostinėje iki savo kontrakto pabaigos 2017 metais, jis bus praleidęs dešimt geriausių savo karjeros metų Vokietijos klube, remdamasis naujienų agentūros „Associated Press“ informacija rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tuomet jam bus 34-eri, o pats F.Ribery yra pasakęs, kad neprieštarautų baigti žaisti futbolą būtent Miunchene.

F.Ribery padėjo „Bayern” laimėti visus svarbiausius trofėjus pastaraisiais metais. Šį sezoną jis taip pat yra pagrindinis žaidėjas Pepo Guardiolos treniruojamoje komandoje.

Rezultatai geresni nei varžovų

Geriausias žaidėjas geriausioje pasaulio komandoje.

Bet ar F.Ribery yra toks geras, kad laimėtų Aukso kamuolį, kurį FIFA ir „France Football” skiria geriausiam planetos futbolininkui?

Geresnis už L.Messi, Cristiano Ronaldo ir Zlataną Ibrahimovičių?

Remiantis šių metų rezultatais, F.Ribery turi argumentų pergalei. Dar rugpjūtį UEFA išrinko jį geriausiu Europos 2012–2013 m. sezono žaidėju.

Keturis kartus paeiliui Aukso kamuolį laimėjęs argentinietis L.Messi praėjusio sezono pabaigoje gydėsi traumą, o grįžęs į aikštę neapsaugojo „Barcelona” komandos nuo „Bayern” Čempionų lygos pusfinalyje.

Portugalas C.Ronaldo nesugebėjo Madrido „Real” nuvesti iki viršūnės nei Čempionų lygoje, nei Ispanijos pirmenybėse.

Tuo metu „Bayern” surinko visus titulus: laimėjo Čempionų lygą, Bundeslygą ir Vokietijos taurę. Iki šiol to nebuvo pavykę nė vienai Vokietijos komandai.

Be to, F.Ribery praėjusį šeštadienį sužaidė 39-ąsias iš eilės Bundeslygos rungtynes, kuriose „Bayern” nepralaimėjo.

Pradėjo labiau dirbti komandai

Žaisdamas atakos krašte F.Ribery nėra tokia įvarčių mašina kaip L.Messi ar C.Ronaldo.

Praėjusį sezoną „Bayern” jis pelnė 11 įvarčių ir atliko 23 rezultatyvius perdavimus, o dar 5 įvarčius pridėjo atstovaudamas Prancūzijos rinktinei.

Tačiau jo įtaka aikštėje tapo labiau pastebima, nes F.Ribery pradėjo daugiau dirbti komandai. Jis stengiasi ir bėga atgal į pagalbą savo gynėjams – prieš keletą sezonų taip nebūdavo.

F.Ribery mėgsta valdyti kamuolį, jis smūgiuoja stipriai, o gebėjimas staigiai spurtuoti ir keisti bėgimo greitį visada buvo prancūzo privalumai.

Lydėjo skandalų šleifas

Jis nėra toks efektingas kaip L.Messi, C.Ronaldo ar Z.Ibrahimovičius. Jo nenoras paklusti taktinei drausmei trukdė atsiskleisti Miuncheno komandoje, kai ją dar treniravo Louisas van Gaalas.

Olando darbo laikais F.Ribery nebuvo toks žaidėjas, koks tapo atėjus Juppui Heynckesui.

F.Ribery suaugo, palyginti su pirmaisiais metais Miunchene, kai krėsdavo vaikiškus pokštus: surišdavo komandos draugų batelių raištelius, ištepdavo dantų pasta durų rankenas, o į arbatą įpildavo acto.

Vokietijos laikraščiai jo „popamokinei” veiklai skyrė daugiau dėmesio negu žygdarbiams aikštėje.

Klubas užstojo F.Ribery, kai futbolininkas buvo įsivėlęs į 2010 metų sekso skandalą, kurio dėmesio centre sukosi nepilnametė prostitutė.

Jo populiarumas Prancūzijoje irgi subliūško tais pačiais metais, kai „Les Bleus” katastrofiškai pasirodė pasaulio čempionate Pietų Afrikos Respublikoje.

Bet nuo tada F.Ribery sutramdė savo lengvabūdišką charakterį ir agresyvumą.

Tiesa, kartais šios futbolininko savybės dar prasiveržia, ypač karštais momentais.

Jis praleido 2011 metų Čempionų lygos finalą, prieš tai apmaudžiai gavęs raudonąją kortelę, o be F.Ribery „Bayern” 0:2 pralaimėjo Milano „Inter”.

Prancūzas pastūmė komandos draugą Arjeną Robbeną persirengimo kambaryje per pertrauką Čempionų lygos rungtynėse tarp „Bayern” ir Madrido „Real” 2012 metais.

Po šio incidento olandas ilgai svarstė, ar pratęsti kontraktą su „Bayern”.

Šį spalį buvęs Prancūzijos rinktinės treneris Gerard’as Houllier pripažino, kad buvo susiriejęs su F.Ribery po „Les Bleus” pergalės 6:0 kontrolinėse rungtynėse su Australija Paryžiuje.

„France Football” pranešė, kad po šio mačo F.Ribery užgauliojo 66-erių trenerį „Parc des Princes” stadiono užkulisiuose, o du vyrus išskyrė tik laiku jų ginčą pastebėję kiti Prancūzijos rinktinės nariai.

G.Houllier patvirtino „L’Equipe”, kad toks incidentas iš tiesų buvo, bet neatskleidė detalių.

Atrodo, kad buvęs Prancūzijos rinktinės treneris tapo asmeniniu futbolininko priešu, kai dar vasarą duodamas interviu „France Football” žurnalui pareiškė, jog F.Ribery nėra vertas Aukso kamuolio.

„Be abejonės, F.Ribery yra lyderis ir labai geras žaidėjas, galintis pakeisti rungtynių eigą ir visos komandos darbą.

Tačiau jis nėra pasaulinio lygio žaidėjas, kuris padarytų komandą laiminčia, kaip L.Messi ar C.Ronaldo”, – tuomet aiškino G.Houllier.

Vokiečiams – pats geriausias

„Bayern” atstovai su G.Houllier nuomone tikrai nesutiktų.

Miuncheno klubo valdybos pirmininkas Karlas Heinzas Rummenigge pareiškė, kad F.Ribery „šiuo metu turbūt yra geriausias futbolininkas pasaulyje”.

„Franckas žaidžia su neįtikėtinu džiaugsmu. Tai, ką jis padaro su kamuoliu, primena Enrico Rastelli (legendinio Italijos akrobato. – Red.) triukus, – sakė „Bayern” prezidentas Uli Honessas, kai F.Ribery dviem įvarčiais prisidėjo prie pergalės 5:0 Čempionų lygos rungtynėse su Pilzeno „Viktoria”.

Lems ir atrankos mačai

Rinkimuose dėl Aukso kamuolio šiais metais laukia didelė intriga.

Galbūt tiems, kurie rinks geriausią 2013-ųjų futbolininką, vertėtų palaukti, kol šį mėnesį baigsis atkrintamosios rungtynės dėl bilietų į Braziliją.

Lapkričio viduryje prancūzai susigrums su ukrainiečiais.

Kol F.Ribery nenuvedė Prancūzijos rinktinės į pasaulio čempionatą, jis neturėtų gauti prizo.

L.Messi tikrai bus ten. Vienas iš dviejų – C.Ronaldo arba Z.Ibrahimovičius – irgi, nes portugalai ir švedai kausis tarpusavyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.