Čempionus į sostą pasodino varžovai

Po 14 metų pertraukos Vilniaus futbolininkai vėl tapo Lietuvos čempionais. Nors „Žalgiris” namuose gavo skaudžiausią antausį šį sezoną, auksą vilniečiams įteikė „Banga”, palaidojusi „Atlanto” viltis.

Po 14 metų pertraukos vėl triumfavę Lietuvos čempionate Vilniaus futbolininkai šįmet surinko visus titulus. A lygos čempionu tapęs „Žalgiris” šį sezoną taip pat dar laimėjo Lietuvos futbolo federacijos taurę ir LFF supertaurę.<br>M.Kulbio nuotr.
Po 14 metų pertraukos vėl triumfavę Lietuvos čempionate Vilniaus futbolininkai šįmet surinko visus titulus. A lygos čempionu tapęs „Žalgiris” šį sezoną taip pat dar laimėjo Lietuvos futbolo federacijos taurę ir LFF supertaurę.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Nov 11, 2013, 7:35 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:29 AM

Holivudo filmų scenaristai nesukurtų tokios įtampos ir intrigos, kuria baigėsi A lygos pirmenybės.

„Čempionai, čempionai”, – sostinės LFF stadione šeštadienį iš laimės svaigo „Žalgirio” futbolininkai ir gerbėjai, bet ilgai lauktas titulas vos neišsprūdo iš Vilniaus komandos rankų, rašo  „Lietuvos rytas".

Visą sezoną A lygoje dominavę žalgiriečiai nesugebėjo patys žengti paskutinio pergalingo žingsnio: favoritai 1:3 nusileido Marijampolės „Sūduvai” ir iš apmaudo jau graužė nagus, neabejodami, kad Klaipėdos „Atlanto” futbolininkai pasinaudos neįtikėtina proga juos pasivyti.

Bet futbolo dievai pasigailėjo čempionų: nors savo aikštėje su Gargždų „Banga” žaidęs „Atlantas” jau nuo 13-osios minutės pirmavo 1:0, klaipėdiečiams nepavyko išsaugoti persvaros ir laimėti (1:1).

Sužaidus po 32 mačus po paskutinio turo „Žalgiris” surinko 73, o „Atlantas” – 71 tašką.

„Man buvo labai keista. Po rungtynių su „Sūduva” maniau, kad liksiu gulėti čia aikštėje iki kitos dienos, – neslėpė „Žalgirio” gynėjas Algis Jankauskas. – Kai kažkas pranešė, kad „Banga” netikėtai sužaidė 1:1, iš pradžių net maniau, kad čia gal kas juokauja. Užplūdo tokios emocijos, kad nežinau net ką daryti.”

„Mano gyvenime tai laimingiausias pralaimėjimas. Tokio pralaimėjimo dar tikrai neturėjau”, – po rungtynių su „Sūduva” komandos draugui pritarė Andrius Skerla, prieš 17 metų pradėjęs karjerą sostinės klube, bet tiktai dabar pirmąsyk tapęs Lietuvos čempionu.

Padėjo „Bangos” puolėjas

Vilniečiai vieną savo aukso medalį tikriausiai turėtų nusiųsti į Gargždus Aurelijui Staponkai.

Kai jau atrodė, kad papildoma „Žalgirio” ir „Atlanto” dvikova dėl čempionų vardų tiesiog neišvengiama, likus vos 7 minutėms iki mačo Klaipėdoje pabaigos „Bangos” puolėjas įmušė įvartį į šeimininkų vartus.

Beje, prieš šį sezoną A.Staponka lyg tyčia pasirašė sutartį su „Atlantu”, bet 2013-ųjų kovą klaipėdiečiai jį išnuomojo Gargždų klubui, kuriame 30-etis puolėjas žaidė pastaruosius 7 sezonus.

„Net nežinau, ką pasakyti, kai taip laimi čempionatą. Tiesiog žiauru, – traukdamas čempiono cigarą kraipė galvą „Žalgirio” puolėjas Andrius Velička. – Pirmiausia, aišku, ačiū „Bangai”.”

Vilniečiai šeštadienį šlovino ne tik jiems nelauktai padėjusį pagrindinių varžovų puolėją, bet ir dar labiau – „Bangos” strategą Mindaugą Čepą. 2009-aisiais buvęs „Žalgirio” treneris daug prisidėjo, kad legendinė sostinės komanda neišnyktų, tačiau 2013-ųjų žiemą jis buvo priverstas palikti Vilnių.

„Jo venomis tikrai teka žalias-baltas kraujas. Ačiū jam”, – „Bangos” treneriui dėkojo A.Jankauskas, LFF stadione rodydamas į ant „Žalgirio” sirgalių tribūnos pakabintą vėliavą su M.Čepo atvaizdu. – Ačiū treneriui, ačiū visai „Bangos” komandai.”

Meldė Dievo pagalbos

Vilniaus futbolininkai po 14 metų pagaliau vėl džiaugėsi čempionų taure ir traukė pergalės cigarus, nors ne vienas „Žalgirio” gerbėjas šeštadienį jau nesulaukė šios šventės.

Nusivylę žiūrovai net pradėjo skirstytis iš LFF stadiono, kai antrajame kėlinyje „Sūduva” palaidojo šeimininkų viltis atsitiesti: 71-ąją minutę, po tikslaus Audriaus Broko smūgio galva, rezultatas jau tapo 0:3.

Dar pirmajame kėlinyje (41-ąją min.) Povilas Kiselevskis tolimu smūgiu į apatinį vartų kampą įmušė pirmąjį įvartį, o iš karto po pertraukos Karolis Chvedukas (50 min.) padvigubino svečių persvarą.

„Rezultatas nekoks, bet sėkmė pagaliau atėjo iš kitos pusės. Mums tiesiog negalėjo nesisekti šešerias rungtynes iš eilės, – aiškino Mantas Kuklys, iš 11 m baudinio įmušęs vienintelį „Žalgirio” įvartį, o po paskutinio švilpuko kritęs ant vejos ir meldęs Dievo pagalbos. – Dabar džiaugsmas – galbūt kaip gimus vaikui. Tai – nerealu.”

Laimėjo visus titulus

Nors „Žalgirio” klubas surinko visus titulus, prieš tai dar iškovojęs LFF taurę ir Supertaurę, vilniečiai iki šiol neturi bendros nuomonės, kodėl A lygos čempionato finišas jiems buvo toks sunkus.

„Sunku pasakyti, kas atsitiko. Galbūt sezono pabaigoje pradėjome jausti nuovargį.

Juk šį sezoną sužaidėme per 60 rungtynių ir tai galiausiai neigiamai atsiliepė, – aiškino A.Jankauskas. – Kai visi mūsų varžovai ilsėjosi, Europos lygoje žaidėme sunkias rungtynes.

Mums pritrūko fizinių jėgų.”

„Po Europos lygos rungtynių mūsų žaidimo kreivė krito. Bet pagrindinis dalykas pastaruoju metu buvo psichologinės problemos”, – teigė M.Kuklys.

„Per didelis pasitikėjimas savo jėgomis čempionato pabaigoje galbūt virto arogancija.

Galbūt neįvertinome varžovų, – svarstė A.Skerla. – Tas 11 metrų baudinys paskutinę minutę per mačą su „Ekranu” mus tikrai išmušė iš vėžių.

Tuomet kažkur dingo ir tas pasitikėjimas, ir laimė. Atrodo, gerai žaidžiame, bet vienas varžovų smūgis – gauname įvartį, ir viskas.

Sėkmę turi uždirbti, o mes tai padarėme, bet ir sėkmės, ir laimės negalima taip lengvai išdalyti kitiems. Tai bus labai didelė patirtis visiems mums – ir jauniems, ir vyresniems žaidėjams, ir treneriams.”

„Kad ir kaip ten būtų, laimėjome viską, kas įmanoma, todėl sezonas tikrai buvo geras”, – džiaugėsi M.Kuklys, nuskubėjęs kartu su „Žalgirio” sirgaliais švęsti titulo.

Vilniečiai jo nematė net 14 metų, todėl dabar jų laukė dar ilgesnė bemiegė naktis.

Rezultatyviausieji

1. N.Valskis („Sūduva”) – 27

2–3. K.Bilinskis („Žalgiris”) – 21

2–3. E.Razulis („Atlantas”) – 21

4. A.Staponka („Banga”) – 14

5–6. A.Buinickis („Ekranas”) – 13

5–6. R.Beniušis („Kruoja”) – 13

7. M.Kuklys („Žalgiris”) – 12

8. N.Mačiulis („Kruoja”) – 10.

Galutinė turnyro lentelė

Vieta Klubas Rungt. Perg. Lyg. Pral. Įvarčiai Tšk.

1. Vilniaus „Žalgiris” 32 22 7 3 77:19 73

2. Klaipėdos „Atlantas” 32 22 5 5 64:23 71

3. Panevėžio „Ekranas” 32 20 4 8 58:34 64

4. Marijampolės „Sūduva” 32 18 8 6 73:33 62

5. Pakruojo „Kruoja” 32 13 9 10 46:47 48

6. Gargždų „Banga” 32 10 5 17 39:56 35

7. „Šiauliai” 32 6 7 19 34:65 25

8. Alytaus „Dainava” 32 4 5 23 27:74 17

9. Tauragės „Tauras” 32 3 2 27 25:92 11

A lyga. 36-asis ir paskutinis turas

Vilniaus „Žalgiris” – Marijampolės „Sūduva” 1:3 (0:1). M.Kuklys (79, iš 11 m)/P.Kiselevskis (41), K.Chvedukas (50), A.Brokas (71).

Klaipėdos „Atlantas” – Gargždų „Banga” 1:1 (1:0). E.Razulis (12, iš 11 m)/A.Staponka (83).

Tauragės „Tauras” – Panevėžio „Ekranas” 0:1 (0:0). V.Slavickas (90+2).

„Šiauliai” – Pakruojo „Kruoja” 2:5 (1:2). T.Birškys (35), N.Tokičius (74)/D.Strockis (14, 28), N.Mačiulis (66), G.Slavickas (81), R.Beniušis (84, iš 11 m).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.