Kitą sezoną „Žalgiris“ pasitiks ambicingas ir sustiprėjęs

Šampanas ant čempionų aprangos jau išdžiūvo, pergalių cigarai užgeso, su sirgaliais ir rėmėjais atšvęsta. Vilniaus „Žalgirio” klubas jau pradeda planuoti žingsnius, kad kitą sezoną pasiektų dar daugiau, rašo „Lietuvos rytas“.

Šį sezoną Vilniaus „Žalgiris” iškovojo visus tris titulus Lietuvoje – supertaurę, taurę ir A lygos aukso medalius.<br>M.Kulbio nuotr.
Šį sezoną Vilniaus „Žalgiris” iškovojo visus tris titulus Lietuvoje – supertaurę, taurę ir A lygos aukso medalius.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Nov 13, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:12 AM

Trys spindesio dar nepraradusios milžiniškos taurės per antradienio popietę Vilniaus rotušėje buvo akivaizdus įrodymas, kad „Žalgirio” futbolininkams sezonas buvo geras.

Jis buvo geriausias klubo istorijoje šaliai atkūrus nepriklausomybę, nes Europos lygos turnyre vilniečiai įveikė tris komandas ir pasiekė ketvirtąjį atrankos etapą.

Tačiau kitą sezoną „Žalgiris” nori dar daugiau.

„Norime Čempionų lygos grupių varžybų etapo, – sakė po 14 metų pertraukos Lietuvos čempionų titulą susigrąžinusio Vilniaus klubo vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė. – Norime padovanoti Vilniui kokybiško futbolo.”

6 milijonai litų, o gal ir daugiau turėtų būti klubo piniginėje vaikantis šios svajonės.

Dėmesys – dviem mačams liepą

Šį sezoną „Žalgiris” buvo surinkęs didžiausią biudžetą klubo istorijoje.

Turėdamas garantuotą 3 mln. litų paramą iš Vilniaus savivaldybės, apie pusantro milijono surinkęs iš privačių rėmėjų ir prekybos bilietais „Žalgiris” pasitiko sezoną piniginėje turėdamas 4,5 mln. litų.

Dar kiek daugiau nei 1,8 mln. litų Vilniaus klubo sąskaitą pasiekė iš UEFA – ši suma skirta už Europos lygos varžybose įveiktą kelią.

Ne mažiau klubas tikisi surinkti ir kitam sezonui.

3 mln. litų pagal trejų metų sutartį vėl įplauks iš sostinės savivaldybės, kurios meras Artūras Zuokas yra ir „Žalgirio” klubo garbės prezidentas.

Pridėjus lėšas iš klubo rėmėjų ir UEFA, kuri skiria 690 tūkst. litų už čempionų titulą ir dar 600 tūkst. litų už žaidimą Čempionų lygos atrankos starte, „Žalgiris” atsidurs jau netoli savo užsibrėžto biudžeto.

„Planuojame vėl surinkti apie 6 milijonus litų, o jeigu pavyks, ir daugiau”, – skaičiavo V.Venslovaitienė.

Kiek daugiau galima tikėtis? Daugiausia lems tai, ar „Žalgiris” peršoks pirmąjį Čempionų lygos atrankos barjerą.

Su gerais žaidėjais jį peršokti lengviau, bet nesėkmės atveju brangūs pirkiniai ir išpūstas biudžetas gali nugramzdinti klubą į skolas.

Pirmajame Čempionų lygos atrankos varžybų etape žaidžia nykštukinių šalių klubai, o „Žalgiris” šį turnyrą pradės nuo antrojo etapo. Nuo šių rezultatų priklausys labai daug.

„Vis pabrėžiu žaidėjams ir treneriams, kad dabar 6 mėnesius ruošimės dvejoms rungtynėms liepos mėnesį, – į Čempionų lygos atranką jau žvelgė „Žalgirio” klubo sporto direktorius Mindaugas Nikoličius. – Tai mūsų prioritetas, todėl mes važiuosime į stovyklas ir žaisime rungtynes su stipriomis komandomis.

Pasistengsime suburti tokią komandą, kuri liepos mėnesį tas dvejas rungtynes laimėtų.”

Pergalė ir šuolis į trečiąjį Čempionų lygos etapą užtikrintų papildomas pajamas.

Net iškritus iš Čempionų lygos trečiojo atrankos etapo „Žalgiris” persikeltų į Europos lygą, kur vėl turėtų progą žengti toliau ir užsidirbti daugiau UEFA skiriamų pinigų.

Treneris domina kitus klubus

Prieš sėdant prie derybų stalo su futbolininkais pirmoji „Žalgirio” klubo vadovų užduotis bus išsiaiškinti, kas treniruos komandą ateinantį sezoną.

Nuo 2012 metų rugpjūčio Vilniaus futbolininkus treniravęs Marekas Zubas vakar neatskleidė, ar ketina likti prie „Žalgirio” vairo po laimingos, tačiau kartu ir labai dramatiškos sezono pabaigos, kai čempionų titulą garantavo Klaipėdos „Atlanto” kluptelėjimas.

„Neturiu atsakymo, – vakar paklaustas apie savo ateitį Vilniaus klube sakė 49 metų treneris iš Lenkijos. – Iškovojus titulą jaučiu tam tikrą susidomėjimą iš agentų ir klubų vadovų. Bet sprendimo dar nesu priėmęs.”

Po ilgos ir sėkmingos kelionės Europos lygoje M.Zubas buvo sulaukęs pelningų pasiūlymų iš Rusijos ir Lenkijos aukščiausiųjų lygų klubų.

Tačiau treneris laikėsi žodžio ir liko su Vilniaus komanda iki sezono pabaigos.

„Su treneriu buvome sutarę, kad nekalbėsime apie kontraktą, kol nesibaigs sezonas. Dabar sėsime ir kalbėsimės”, – sakė M.Nikoličius.

Į Vilnių gali grįžti J.Wilkas

Rotušėje vakar į dar vieną šventę susirinkę „Žalgirio” futbolininkai laukia atostogų.

Po sunkaus sezono, per kurį Vilniaus komanda sužaidė 47 oficialias rungtynes ir dar 14 kontrolinių mačų, žaidėjai padirbės atsigavimo treniruotėse.

Šeši legionieriai savaitę, o kiti futbolininkai – dvi savaites lankys pratybas ir dar sužais draugišką mačą su „Kauno” ekipa.

Tada naujieji šalies čempionai išsiskirstys, o į Vilnių sausio mėnesį sugrįš ne visi.

„Viena vertus, ši komanda yra susižaidusi, bet, kita vertus, esu tvirtai įsitikinęs, kad kaita yra privaloma.

Turi ateiti aukštesnio meistriškumo žaidėjų, kurie komandą pakeltų į aukštesnį lygį”, – būsimų permainų klube neslėpė M.Nikoličius.

„Žalgirio” sporto klubo direktorius teigė, kad ekipą tikrai paliks du epizodiškai rungtyniavę futbolininkai.

Daugumos pagrindinių žaidėjų kontraktai baigėsi ir kai kuriems jų Vilniaus klubas pasiūlys pratęsti sutartį.

Tačiau jau dabar aišku, kad kai kurių futbolininkų vietą užims kiti.

Žinoma, net ir turėdamas didžiausią biudžetą Lietuvos futbole „Žalgiris” neprilygsta tokiems Vidurio Europos klubams kaip Europos lygoje vilniečius sutriuškinęs „Salzburg”, kuris šį sezoną turi apie 40 mln. eurų (138 mln. litų) biudžetą.

Tačiau M.Nikoličius norėtų, kad naujokai būtų aukštesnio lygio. Bent jau tokio kaip sezono pradžioje „Žalgiryje” rungtyniavęs, o vėliau į Rumuniją išleistas buvęs Lenkijos rinktinės saugas Jakubas Wilkas.

„Tokio vieno gero žaidėjo atėjimas davė impulsą komandai, – prisiminė M.Nikoličius. – Neatmetame galimybės, kad jis gali sugrįžti į komandą.

Kitąmet ją gali papildyti dar keli tokio lygio žaidėjai.

Nuo derybų ir kitų aplinkybių priklausys, ar mes turėsime vieną Wilką, penkis ar net dešimt Wilkų.”

Lietuvių nėra iš ko rinktis

Yra didelė tikimybė, kad sostinės klube keisis legionieriai, nes „Žalgiriui” pagal žaidimą ir kainą tinkamų Lietuvos futbolininkų rinkoje nėra daug.

„Taip, yra Valskis. O kas dar?” – Marijampolės „Sūduvos” atakuojantįjį saugą Nerijų Valskį, kuris su 27 įvarčiais buvo rezultatyviausias A lygoje, iš Lietuvoje žaidžiančių futbolininkų vienintelį išskyrė V.Venslovaitienė.

M.Nikoličius užsiminė, kad jo akiratyje yra vienas ilgametis Lietuvos rinktinės saugas, šiuo metu nerungtyniaujantis nacionalinėje komandoje.

Bet kitų rinktinės futbolininkų „Žalgirio” sporto direktorius medžioti nesirengia: „Manau, retas Lietuvos rinktinės žaidėjas galėtų mums padėti, nes dauguma jų nori uždirbti daugiau pinigų.”

Vilniaus klubo sporto direktoriaus apskaičiavimais, šį sezoną didžiausias krūvis aikštėje teko 16 žaidėjų.

Ką A lygos sezono finiše prastai atrodęs „Žalgiris” būtų daręs, jei būtų žaidęs dar ir Europos lygos grupių turnyre, nuo kurio skyrė tik žingsnis?

„Žalgirio” veterano Andriaus Skerlos teiginys, kad žaidėjai „eitų keliais”, yra drąsus, bet vargu ar pasvertas.

Todėl M.Nikoličius ketina kitam sezonui komandos branduolį išplėsti iki 18–19 žaidėjų ir tarp jų turėti kelis aukštesnio lygio futbolininkus.

„Vis dėlto futbolininkų kokybė yra svarbiau nei kiekybė”, – į ateitį žvelgė „Žalgirio” sporto direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.