Sąmokslo teorija: pasaulio čempionato burtai – suklastoti?

Pasaulio futbolo čempionato burtų ceremonija jau apipinta sąmokslo teorijomis. Penktadienį paaiškėjo 2014 metų fiestos grupės, sukėlusios daug diskusijų. Iš pradžių daugelis diskutavo tik apie tai, kokio sudėtingumo varžovai teko jų numylėtiniams, tačiau netrukus viršų imti pradėjo mintys apie sutartus rezultatus.

2014 metų pasaulio futbolo čempionato burtų ceremonija apipinta sąmokslo teorijomis. Tačiau tai mažai stebina, tokios kalbos tampa taisykle.<br>AP archyvo nuotr.
2014 metų pasaulio futbolo čempionato burtų ceremonija apipinta sąmokslo teorijomis. Tačiau tai mažai stebina, tokios kalbos tampa taisykle.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2013, 11:07 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:13 PM

To priežastis – socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas, teisingai nuspėjęs du svarbiausius burtų ceremonijos elementus.

Ispanų kalba parašytomis žinutėmis pasidalijo daugiau nei dešimt tūkstančių vartotojų visame pasaulyje. Ar iš tiesų FIFA parengė svarbiausio futbolo renginio scenarijų?

Futbolo gerbėjai pasiskirstė į dvi stovyklas. Vieni tikina, kad Seppas Blatteris jau yra išrinkęs nugalėtoją, o grupių dalyves sudėjo taip, kad čempionatas būtų pelningiausias. Pavyzdžiui, Ispanija ir šeimininkė Brazilija tarpusavyje žaistų tik finale, o tai garantuotų didžiules sumas.

Tačiau kiti tvirtina, kad žinutė „Twitter“ - programišių darbas.

„Brasil 2014 Fraude” vartotojas tinkle atsirado dieną prieš burtų traukimo ceremoniją. Dar neprasidėjus ceremonijai pasirodė jo žinutės, kuriose teisingai atspėjama, jog Italija bus ta Europos komanda, kuri bus perkelta į antrąjį krepšelį. Jis taip pat teigė, kad Argentina žais grupėje su Nigerija, Iranu bei Bosnija ir Hercegovina. Taip ir nutiko.

„Mes susirūpinę, kad toks tyras sportas yra manipuliuojamas tarptautinės organizacijos, siekiančios savo ekonominių tikslų. Mūsų tikslas nėra atimti iš pasaulio čempionato jaudulio ir euforijos. Tačiau ši korumpuota manipuliacija mus paskatino atskleisti turnyro nugalėtoją, kurį iš anksto nusprendė S.Blatteris ir jo kompanija iš Šveicarijos, - rašo „Twitter“ vartotojas. - Tačiau mes nenorime sugadinti visos pasaulio čempionato burtų traukimo dramos. Todėl pateiksime rezultatus grupės, kurioje žais Argentina. Pradėkime.“

Tuomet pasirodė du pranešimai, kuriuose pateikti teisingi spėjimai.

Ne pirma teorija

Tačiau tai ne pirmi metai, kuomet pasaulio ar Europos čempionatai apraizgomi sąmokslo teorijomis. Visada pasirodo žinučių apie tai, kad burtai – suklastoti, rezultatai žinomi iš anksto. Dažnai tvirtinama, kad reikiami kamuoliukai yra specialiai pašildyti, sunkesni ar suvibruoja palietus.

Beje, šių metų tvirtinimai – pakankamai keisti. Pirmiausia, konspiracijoje dalyvauti turėjo Zinedine'as Zidane'as, Lotharas Matthaeusas.

Tačiau kaip galėjo nutikti, kad kažkas iš anksto atspėjo svarbius rezultatus?

Vienas iš atsakymų - „Twitter“ gali būti keičiami laikai. Tinklas prie žinutės prirašo laiką, priklausomai nuo vartotojo laiko zonos, todėl galite nustatyti, kad jūsų kompiuteris – kad ir Vakarų Samoa. Štai Bahijos valstijos, kur ir vyko burtų traukimas, ir Samoa laikas skiriasi aštuoniomis valandomis. Todėl parašyti žinutę anksčiau buvo galima paprasčiausiai taip.

Ar yra kitų būdų? Įsilaužimas į „Twitter“. O jeigu nebuvo įsilaužta? Vienas iš teiginių, siekiant paneigti teoriją, – paruoštukas. Tai, kad žinutės buvo parašytos kas porą minučių leidžia manyti, kad į paskyrą buvo surašytos visos kombinacijos, o tada jos ištrintos.

Tačiau šis teiginys turi rimtą problemą. Jeigu tai būtų Italijos grupė – viskas būtų paprasčiau, tačiau norint nuspėti Argentinos varžovus ir pačią grupę reikėtų surašyti apie 500 kombinacijų.

Variantų yra daug. Štai programišiai galėjo sukurti ne vieną „Twitter“ paskyrą, apeidami tinklo limitą. Netikros paskyros, su neteisingai spėjimais, galėjo būti ištrintos. Ištrinti galėjo būti ir neteisingi sprendimai iš mums žinomos paskyros. Tada joje galėjo būti išjungtas privatumo mygtukas. Ir štai – prasideda linksmybės.

Tai nėra paprasta, tačiau gerokai lengviau nei suklastoti pasaulio čempionato burtus.

2014 metų pasaulio futbolo čempionato grupės.

A grupė. Brazilija, Kroatija, Meksika, Kamerūnas.

B grupė. Ispanija (pasaulio čempionė), Olandija, Čilė, Australija.

C grupė. Kolumbija, Graikija, Dramblio Kaulo Krantas, Japonija.

D grupė. Urugvajus, Kosta Rika, Anglija, Italija.

E grupė. Šveicarija, Ekvadoras, Prancūzija, Hondūras.

F grupė. Argentina, Bosnija ir Hercegovina, Iranas, Nigerija.

G grupė. Vokietija, Portugalija, Gana, JAV.

H grupė. Belgija, Alžyras, Rusija, Pietų Korėja.

Į kitą etapą patenka dvi grupės komandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.