J.Kvedaras: „Lietuvos futbole sportinis principas svarbiausias“

Sirgaliai daugybę metų prieš kiekvieną sezoną klausia, kodėl Lietuvos futbole neegzistuoja sportinis principas. Šią savaitę apie tai garsiai prabilo iš A lygos išmesto Tauragės „Tauro“ vadovas, iš sąvokos sportinis principas juokiasi kitų klubų atstovai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2014-02-16 21:13, atnaujinta 2018-02-16 05:48

Kai pirmadienį buvo paskelbtas A lygos dalyvių sąrašas, jame nebuvo „Tauro“ komandos, pernai užėmusios paskutinę vietą. Ji, teoriškai, iškrito, o laisvą vietą užėmė Klaipėdos „Granito“ futbolininkai. O naujoje – dešimtojoje – vietoje atsirado „Trakai“, LFF I lygoje užėmę trečiąją vietą.

„Visuomet pirmiausia būdavo sportinis principas“, - lrytas.lt pareiškė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras, patikinęs, kad perėjimų iš lygos į lygą sistema, kokia įprastai egzistuoja pasaulyje, yra ir Lietuvoje.

„Ar tai reiškia, kad Lietuvos futbole atsiras sportinis principas?“, - paklausėme.

„Norėtųsi“, - sakė J.Kvedaras.

Jis portalui lrytas.lt kalbėjo apie sprendimą dešimčiai komandų leisti žaisti A lygoje, „Tauro“ atvejį, futbolo sukčius bei norimas Lietuvos A lygos bei futbolo sistemos gaires.

- Kodėl A lygoje bus dešimt komandų?

- Visada buvo kalbama apie dešimt ekipų. Lyginis skaičius – optimalus variantas. Kai būna nelyginis, visi sako, kad „gerai“, bet vėliau pradeda skųstis blogu tvarkaraščiu. Didžiausias noras buvo dvylika ekipų, bet pagal finansines galimybes gali žaisti dešimt. Tad pasirinkome tokį optimalų variantą.

- Bet licencijos buvo suteiktos dvylikai komandų.

- Ji nereiškia, kad aš turiu ten žaisti. Yra dar sportinis principas. Visada buvo taip, kad paskutinė A lygos komanda iškrenta, o I lygos nugalėtoja žengia čia. Visuomet pirmiausia būdavo sportinis principas. O paskui jau gali tvarkytis licencijas.

Gali kas nors atsisakyti dalyvauti, todėl gali pateikti paraišką, kad užimtum tos ekipos vietą. Žinoma, privalu būtų žaisti su dvylika komandų.

- Juk iki šiol to sportinio principo juk nebuvo. Štai Tauragės „Tauras“ ruošėsi A lygai. Niekas nekalbėjo, kad jie nežais šiame čempionate iki pirmadienio.

- Reikia skaityti nuostatus. „Tauras“ žinojo, kad nežais. Juk viskas aiškiai parašyta. „Tauras“ negali žaisti pagal nuostatus, nes turi iškristi. Tegul perskaito, jeigu nemato.

Jie žinojo, kad bus svarstoma dešimties ar dvylikos komandų turnyro galimybė. Jie puikiai žinojo, kad tada spręsis ir jų dalyvavimo klausimas.

- „Tauro“ savininkas Jaunutis Šetkus pabrėžė, kad sportinio principo nėra. Federacija klubo neinformavo iškart apie tai, kad jis nežais A lygoje. Per tą laiką „Tauras“ pasirašė sutartis su žaidėjais. Tarp jų – ir užsieniečiai. Dabar klubas turės pažeidinėti sutartis su legionieriais, nes I lygoje jų registruoti negalima.

- Jeigu jie nori, kaip sakoma, daryti futbolą, tai tegul pirmiau savus augina. Kai pasieksi tam tikrą lygį ir turėsi finansines galimybes, tada ir pirk. O dabar išeina, kad neturi pinigų žaidžiant lygoje, staiga jų randa užsieniečiams. Spaudoje nuolat teko skaityti apie tai, kad turi problemų klubas. Kažkaip nerimtai skamba.

- Jeigu „Tauras“ iškrito pagal sportinį principą, o jo vietoje atsirado Klaipėdos „Granitas“. Kaip tada išdygo „Trakai“?

- „Trakai“ I lygoje užėmė trečiąją vietą. Antrosios vietos laimėtoja Kėdainių „Nevėžio“ ekipa nenorėjo žaisti A lygoje, tad atėjo „Trakai“.

- Bet atsiradusią dešimtą vietą galėjo užimti ir „Tauras“? Juk nuostatose į aukštesnę lygą žengia tik čempionė. Tad „Tauras“ tampa lygiaverčiu pretendentu, nes ta dešimtoji vieta – tiesiog papildoma.

- Man tai irgi užkliuvo. Aš uždaviau varžybų vykdymo skyriui klausimą. Pasakiau, kad reikėtų numatyti, jog tokiu atveju vyktų peržaidimas. Tad tai turėtų kitą sezoną veikti.

Man tikrai užkliuvo tokia situacija.

- Tad planuojama daryti taip: 2015 metų sezoną A lygoje žais dešimt komandų. Paskutinė kris į I lygą, o iš I lygos ateis čempionė. O kas užims priešpaskutinę vietą A lygoje turės dėl bilieto kovoti su I lygos antrąją komanda?

- Taip. Bet čia tik mano pasiūlymas. Negaliu vienas nustatyti, reikia, kad visi sutiktų. Paprašiau, kad tokį modelį pateiktų. Pirmadienį šovė į galvą tokia mintis.

- Ar tai reiškia, kad Lietuvos futbole atsiras sportinis principas?

- Norėtųsi. Bet kai pradedi skaičiuoti pinigus, reikia galvoti, kaip išlaikyti komandas. Kiekvienais metais yra baimė, kad ekipos subyrės. Kojos dreba starte ne tik žaidėjams, bet ir mums. Niekada nežinome, kas bus.

Reikia suprasti, kad pas mus nėra Vokietija. Ten jau būna aišku, kad prieš sezono pradžia tu turi turėti tam tikrą sumą pinigų.

O dabar visi atsineša garantijų raštus. Bet išeina, kad tie raštai pagal Lietuvos įstatymus neturi jokios galios.

Aš negaliu garantuoti, kad „Granitas“ finansavimą turės visą sezoną. Jie pateikė dokumentą, bet tai jis nieko nereiškia. Pagal mūsų įstatymus jis yra niekas.

Be to, Vokietijoje tik 49 proc. klubo akcijų gali priklausyti vienam žmogui.

Čia užkliuvo ir vienas asmuo, kuris „Taurą“ finansuoti nusprendė. Mums baimę kelia, kad kojos į Lietuvą neįkeltų tie sukčiai lažybininkai.

Dabar mes rimtai kovosime su tokiomis bėdomis. Perspėjome visus klubus, kad jeigu tik gausime faktų, iškart nutrauksime čempionatą.

Pas mus yra asmuo, kuris stebės ir bus atsakingas už šiuos reikalus. Jis bendradarbiaus su UEFA, naudosis sistemomis.

Buvo vienas avantiūristas, kuris norėjo ir „Šiaulius“ ir Kauno klubus remti. Bet likus 20 minučių iki posėdžio sako, kad nebenori. Reikia atsikratyti tokių žmonių.

- Kas jis?

Nenorėčiau lipti į tą š..., tad neatskleisiu. Bet tokie žmonės gali žadėti ir viskas gerai. Jeigu žada milijono litų biudžetą, tai tegul prieš sezoną perveda pusę sumos. Bet man tada žmogus sako: „Įstatymai leidžia ir taip“.

- Kalbate apie finansines problemas. Galbūt tada užtektų kuklesnių stadionų, bet klubai galėtų pinigus skirti žaidėjams? Nes licencijavimas labai rūpinasi kėdėmis...

- Aš lygiai taip pat sakau. Esu sakęs licencijavimo skyriui tokius žodžius, bet jie man rodo ir sako: „Žiūrėkit į UEFA nuostatus.

- Kalbėjote apie neįtinkančius įstatymus. Ar kažką dėl to darote?

- Jau kreipėmės į visus tuos žmones. Kalbiname ir kitas federacijas. Nes kol kas įstatymas leidžia veistis pažadukams. Juk paskui žiniasklaida šaipysis ir rašys, kad vėl A lygoje klubai griūna, kai kas nors prižada pinigų ir neduoda.

Bet tai kamuoja ne tik futbolą.

- Lietuvos A lygos naujokė „Trakų“ komanda žais Vilniuje. Ir vėl turėsime komandą, kuri namų rungtynes realiai žais išvykose. Kada tai išgyvendinsime? Juk trakiškiai nuolat nevyks į sostinę paskui ekipą.

- Man irgi tas įdomu. Aš jų klausiau, kodėl jie žais Vilniuje. Bet jie man pareiškė, kad jų planas – antra Vilniaus komanda. Jie nori žaisti čia. „Kodėl Vilniuje?“, - klausiau. Nežinau, kodėl jie taip sugalvojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.