Čempionų lygos sugrįžime – ambicijų ir svajonių dramos

Didysis futbolas sugrįžta. Manuelis Pellegrini jau parengė konstrukcijas, kurias sulaužyti bandys įsisiautėję katalonai, bet ar jiems pavyks? Dėl atsakymo jau ilgą laiką verda diskusijos, jis paaiškės jau antradienį, per Čempionų lygos sugrįžtuves.

M.Pellegrini siekia jau šiemet parodyti, kad jis gali įvykdyti užduotį – atvesti „Manchester City“ iki trofėjaus.<br>AP nuotr.
M.Pellegrini siekia jau šiemet parodyti, kad jis gali įvykdyti užduotį – atvesti „Manchester City“ iki trofėjaus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2014, 5:23 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:03 AM

Čempionų lygos aštuntfinalio burtai lėmė, kad šią savaitę kovos tokios poros: „AC Milan“ - Madrido „Atletico“, Londono „Arsenal“ - Miuncheno „Bayern“, Lėverkuzeno „Bayer“ - „Paris Saint-Germain“ ir „Manchester City“ - „Barcelona“. Pastarosios dvi žais antradienį 21 val. 45 min.

Skaniausias antradienio desertas – „Manchester City“ ir „Barcelona“ dvikova. Abu klubai šalių lygose siekia karūnų, o Europoje turi savų sumetimų.

Įrodyti turi ką

Kai į „Manchester City“ klubą pernai atvyko M.Pellegrini, sirgaliai sulaikė kvapą. Du katastrofiški fiasko Čempionų lygoje, kai klubas neperkopė grupės etapo, išugdė baimingą kantrybės jausmą. Tačiau 60 metų Inžinierius yra įrodęs, kad konstruoti pergalingas komandas jis moka, tad trenerio iš Čilės atėjimas suteikė vilčių.

„Tai puiki proga parodyti, kokie geri esame, - guardian.co.uk apie dvikovą su „Barcelona“ kalbėjo M.Pellegrini. - Jie turi daug patirties, nuostabią komandą bei geriausią futbolininką pasaulyje. Bet mes irgi esame gera komanda, turinti pajėgių žaidėjų.“

Abu klubai prieš dvikovą Mančesteryje spėjo pamankštinti raumenis. „Manchester City“ Anglijos taurės aštuntfinalyje įveikė vieną Anglijos lyderių Londono „Chelsea“ komandą. M.Pellegrini schemos ekipai atnešė pergalę 2:0. O „Barcelona” Ispanijos pirmenybėse 6:0 sutrypė „Rayo Vallecano“ ekipą.

„Nebijau žaisti su „Barcelona“. Mūsų komanda turi ir toliau vystyti mentalitetą, psichologinį stiprumą, kovojant su svarbiomis komandomis. Nesvarbu, ar tai aštuntfinalis ar ketvirtfinalis. Tikiuosi, kad galime laimėti namuose“, - sakė M.Pellegrini, kuriam katalonų klubas puikiai pažįstamas – strategas daug metų dirbo Ispanijoje.

Stiliaus klausimas

Kai „Manchester City“ įrodinės savo sirgaliams ir visam pasauliui, kad nusipelnė vietos elite, „Barcelona“ vykdys kitą užduotį. Gerardo Martino sieks parodyti, kad yra vertas treniruoti superklubą, o „Barcelona“ - jog neketina užleisti futbolo Olimpo.

„Tai viena geriausių situacijų, kokios tik galėjome tikėtis prieš Čempionų lygos aštuntfinalį. Visi žaidėjai gali rungtyniauti, esame pasiekę labai gerą formą“, - šypsojosi G.Martino, kai jo vėliavnešys Lionelis Messi savaitgalį įmušė du įvarčius, o jaunasis brazilas Neymaras pasižymėjo kartą.

Tačiau antradienį aikštėje vyks ne tik garsių pavardžių ir klubų dvikova. Sirgaliai čia išvys intriguojančią taktinę dvikovą. G.Martino vis dar tikisi, kad „Barcelona“ pasinaudos stipriąja puse – kamuolio kontrole ir trumpais, preciziškais perdavimais atrakins duris į varžovų vartus.

„Abi komandos nuo varžovų ginasi kontroliuodamos kamuolį, tad kam kontrolė ilgiau priklausys, tas turės geresnį šansą laimėti“, - sakė Josepo Guardiolos įpėdinį Tito Vilanovą pakeitęs G.Martino.

Strategas savo žaidėjus įtikino, kad žino, kaip geriausia tvarkytis aikštėje, tad šie praturtino atakas ilgais perdavimais ir tolimais smūgiais. Nerimauti katalonus verčia tai, kad šeši iš septyniolikos „Barcelona“ ekipos praleistų įvarčių šį sezoną Ispanijoje buvo po kampinių.

Ispaniški saitai

Roberto Mancini eros vaiduokliai dar nėra išblėsę iš „Manchester City“ veido, bet M.Pellegrini darbuojasi puikiai. Grupės etape Anglijos klubas laimėjo penkiskart ir patyrė tik vieną pralaimėjimą. Ir tai – Miuncheno „Bayern“ klubui. Šį sezoną „Manchester City“ savo aikštę pavertė tikra tvirtove – laimėjo septyniolika iš devyniolikos dvikovų, įmušė 70 įvarčių – 3,7 per rungtynes (uefa.com).

„Jie tikrai nesimėgaus atvykimu. Čia jie suras komandą, kurią nugalėti labai sunku. Žaidžiame labai gerai, susikuriame daug progų, mušame daug įvarčių. „Barcelona“ nebus laiminga“, - sakė Jesusas Navas, primindamas, kad „Manchester City“ galingais kirčiais čaižo varžovus Anglijos čempionate.

Futbolo sirgalius traukia ir tai, kad „Barcelona“ ir „Manchester City“ per savo istoriją nė karto tarpusavyje nežaidė jokiame turnyre. Įvyko tik šeši draugiški mačai. Tačiau nepaisant to, glaudžiai susijusios patirties su katalonų klubu turi ir personalas, ir žaidėjai.

Antradienį aikštėje gerbėjai išvys keturis ispanus: Javi Garcia, Alvaro Negredo, J.Navasą ir Davidą Silvą. Be to, iš „Barcelona“ klubo čia atvyko Yaya Toure. M.Pellegrini dirbo Madrido „Real“, „Villarreal“ ir „Malaga“ klubuose.

O „Manchester City“ vykdantysis direktorius Ferranas Soriano – buvęs „Barcelona“ viceprezidentas. Baigęs karjerą šią poziciją katalonų klube užėmė ir „Manchester City“ futbolo direktorius Txiki Begiristainas.

Traumuoti, bet favoritai

Tuo pačiu metu Vokietijoje Lėverkuzeno „Bayer“ mėgins pirmąjį kartą per dvylika metų pasiekti ketvirtfinalį, tačiau šio klubo kelyje – turtingasis „Paris Saint-Germain“. Nuo paskutinio Čempionų lygos mačo Prancūzijos klubas pralaimėjo tik vieną iš keturiolikos dvikovų ir stovi ant „Ligue 1” viršūnės.

PSG į Vokietiją išvyko be didelę įtaką aikštėje darančio puolėjo Edinsono Cavani, sausio pabaigoje patyrusio traumą. Grupės rungtynėse E.Cavani įmušė keturis įvarčius, tad Laurent Blancui 64 milijonus eurų kainavusio urugvajiečio labai trūks. 48-erių specialistas negalės verstis ir Christopje Jalleto bei Zoumana Camara paslaugomis, tad į sąrašą įtraukė paauglius Herciną Ongendą bei Kingsley Comaną.

Pastarasis pernai debiutavo šešiolikos metų aštuonių mėnesių bei keturių dienų amžiaus, tad tapo jauniausiu PSG žaidėju istorijoje.

„Šis projektas vyksta jau porą metų. Jis juda į priekį, todėl patekimas į ketvirtfinalį būtų labai didelis žingsnis“, - apie Čempionų lyga kalbėjo L.Blanco sidabrinė kulka Zlatanas Ibrahimovičius, į kurį daugiausia vilčių ir deda PSG sirgaliai.

Vienintelės šviesos švedui

Jis yra laimėjęs dešimt lygų trofėjų su šešiomis skirtingomis komandomis, tačiau 32-ejų švedo vitrinoje nėra elitinio klubų čempionato taurės. Z.Ibrahimovičius grupės etape įmušė aštuonis įvarčius per penkis mačus, tad PSG tikisi, jog jis atsargoje pasiliko daugiau kulkų.

Z.Ibrahimovičiui Čempionų lyga – vienintelė tarptautinė arena, kurioje jis gali sužibėti, nes Švedijos rinktinė į pasaulio čempionatą nepateko. Tad motyvacijos puolėjas turės.

Tačiau „Bayer“ dės visas pastangas, kad Z.Ibrahimovičiaus ginklas užsikirstų. Lėverkuzeno klubas Vokietijoje šešiolika taškų atsilieka nuo „Bayern“ ir jau yra išmestas iš Vokietijos taurės, tad tai vienintelis dar kažkiek vilčių teikiantis turnyras.

Nuo 2002 metų „Bayer“ nėra pasiekęs Čempionų lygos aštuntfinalio, o tuomet finale pralaimėjo Madrido „Real“ klubui.

„Favoritai – varžovai. Mes žaisime su komanda, kuri yra tarp penkių geriausių Europoje. Mes neturime ko pralaimėti. Esame patenkinti savo sezono rezultatais, nes Vokietijoje atsiliekame tik nuo geriausio klubo pasaulyje“, - „L'Equipe“ sakė Sami Hyppia.

Čempionų lygos aštuntfinalis.

Pirėjo „Olympiacos“ – „Manchester United“

Lėverkuzeno „Bayer“ – „Paris Saint-Germain“

Stambulo „Galatasaray“ – Londono „Chelsea“

„Manchester City“ – FC „Barcelona“

Gelzenkircheno „Schalke“ – Madrido „Real“

Sankt Peterburgo „Zenit“ – Dortmundo „Borussia“

„Milan“ – Madrido „Atletico“

Londono „Arsenal“ – Miuncheno „Bayern“

Dvikova dėl čempiono titulo vyks gegužės 14 dieną Portugalijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.