D.Šemberas dėl „Žalgirio“ atsisakė daugiau pinigų

„Malonu, kad domitės futbolu“, – į spaudos konferenciją atvykęs su šypsena sakė Deividas Šemberas. Jis po šešiolikos metų pertraukos užsivilko žalios ir baltos spalvų marškinėlius. Vienas geriausių Lietuvos futbolininkų pasirašė sutartį su Vilniaus „Žalgirio“ klubu, kuriame ir pradėjo profesionalo karjerą.

D.Šemberas su „Žalgiriu“ pasirašė vienų metų sutartį.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Šemberas su „Žalgiriu“ pasirašė vienų metų sutartį.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

2014-02-25 13:45, atnaujinta 2018-02-15 23:04

„Jaučiu sentimentus „Žalgiriui“. Nuo pačių pirmųjų futbolo žingsnių augau šioje mokykloje, klube“, – sakė 35 metų atraminis saugas, prie pirmosios komandos pirmąjį kartą prisijungęs 1996 metais.

Kai 1998 metais paliko legendinį šalies klubą, D.Šemberas išvyko į Rusiją. Ten ir pasiliko. Trejus metus lietuvis žaidė Maskvos „Dinamo“ klube, tačiau didžiausią karjeros dalį jis praleido viename galingiausių Rusijos klubų Maskvos CSKA.

Puikiai Europoje žinomame klube D.Šemberas žaidė dešimt metų, pasirodė 254-iose rungtynėse, grūmėsi ne tik vietinėse pirmenybėse, bet ir Čempionų lygoje.

Su CSKA jis tris kartus laimėjo Rusijos čempionatą, šešiskart triumfavo taurėje. O 2005-aisiais su komandos draugais virš galvų kėlė UEFA taurę. Galiausiai patekęs į Vladikaukazo „Alanija“ klubą D.Šemberas privalėjo išvykti, nes ekipa bankrutavo.

„Esu alkanas, nes neturiu Lietuvos čempionato aukso medalių“, – sakė futbolininkas ir neslėpė, kad nuomonę apie šalies pirmenybes pakeitė po pokalbio su „Žalgirio“ vadovais.

„Ambicingi planai, keliami tikslai ir komandos filosofija yra artimi man. Tą jausmą turėjau daugelį metų. Kalbu apie tai, kai komanda kovoja dėl trofėjų, aukščiausių tikslų“, – sakė D.Šemberas, anksčiau pareiškęs, kad savęs neįsivaizduoja A lygos pirmenybėse.

O „Žalgirio“ planai iš ties nemenki.

„Labai sėkmingai vykdėme komandos transformavimą. Įsigijome septynis žaidėjus ir manome, kad šiandien to pakanka. Planuojame prieš Čempionų lygos atrankos turnyrą įsigyti du, tris aukšto lygio futbolininkus. Manome, kad galime surinkti ekipą, kuri pagal savo finansines galimybes galės mėginti varžytis dėl patekimo į pagrindinį turnyrą. Bent jau Europos lygos“, – sakė „Žalgirio“ sporto direktorius Mindaugas Nikoličius ir užsiminė, kad vasarą ekipą galėtų papildyti ir Saulius Mikoliūnas.

– Esate sakęs, kad savęs neįsivaizduojate Lietuvos A lygoje. Kas pasikeitė?

– Esminį sprendimą priėmiau po susitikimo. Klubo filosofija man artima. Būsiu atviras – jaučiu sentimentus „Žalgirio“ klubui, komandai. Nuo pačių pirmųjų futbolo žingsnių augau šioje mokykloje, šiame klube.

Tad turiu padėkoti visiems žmonėms, kurie „Žalgirį“ prikėlė iš pelenų. Dabar Vilnius ir visa Lietuva turi pasididžiavimą – „Žalgirio“ komandą.

Todėl man malonu prisijungti.

– Dalyvavote treniruotėje. Kaip jaučiatės aikštėje, juk nežaidėte tris mėnesius?

– Sportinė forma nėra labai gera. Bet tam yra fizinis pasirengimas. Planuoju per dvi ar tris savaites susigrąžinti sportinę formą. Tai profesionalūs dalykai, kuriuos nurodys treneris. Stengsiuosi kuo greičiau pasiekti tą pasirengimo lygį, kokio reikia komandai.

– Ar žaisite svarbesniuose mačuose, ar jų svoris nebus svarbus?

– Neskirstau taip rungtynių. Ir klubo filosofija tokia, kad reikia kiekvieną mačą žaisti ir stengtis jį laimėti, siekti aukščiausių tikslų. Tad neketinu skirstyti. Nemanau, kad treneriai ir klubas leistų tai daryti. Be to, tai neetiška kitų žaidėjų atžvilgiu.

– M.Nikoličius yra minėjęs, kad renkantis žaidėjus kviečiami alkani futbolininkai. Per savo karjerą iškovojote labai daug pergalių, trofėjų. Ar dar esate alkanas?

– Esu alkanas, nes neturiu Lietuvos čempionato aukso medalių.

– Andrius Skerla prieš porą metų sugrįžo į „Žalgirį“, o dabar jau yra vienas iš trenerių. Ar save matote tokiame poste?

– Aš pasistengsiu jį perkalbėti, kad pažaistų, nors ir perėmiau jo antrąjį numerį. Pažadėjau jam, kad jeigu nuspręs žaisti, paimsiu kitą numerį, nors ir šeštą ar šešiasdešimt šeštą. Viskas dėl to, kad jis grįžtų ir demonstruotų tokį futbolą, kokį rodė praėjusį sezoną.

Buvo malonu stebėti, kaip toks jau nejaunas žaidėjas demonstruoja puikų žaidimą. Jis buvo vienas komandų lyderių. Džiaugiausi stebėdamas rungtynes.

– Jau pernai stebėjote A lygos dvikovas?

– Taip. Dėkui interneto televizijai, kad galėjau matyti rungtynes nebūdamas Lietuvoje. Būtų kur kas maloniau, jeigu tokį dėmesį rodytų ir pagrindinės šalies televizijos.

– Sužinojome, kad 2016 metų Europos čempionato atrankoje priimsime ir Anglijos futbolininkus. Tad ką manote apie mūsų šalies stadionus, aikštes, tą patį LFF stadioną?

– Yra tokios sąlygos, kokias turime. Nesu buvęs kituose stadionuose, bet reikės priprasti prie bet kokių aikščių. Lietuvai dar yra kur stengtis ir tobulėti. Labai tikiuosi, kad ateityje turėsime dar geresnių stadionų. Galbūt turėsime ir nacionalinį stadioną, o ne tuos griaučius ant Ozo kalno, kur įkišta du šimtai milijonų.

Tikiuosi, kad ateityje bus kitaip.

– Palikote „Alanija“ klubą, kuris nemokėjo atlyginimų. Ar atgausite pinigus?

– Sutartis buvo nutraukta vienašališkai. Taip ir sprendėsi reikalai. Komandos jau kaip ir nėra, tad kokie gali būti šansai atgauti pinigus?

– Kokią komandą pamatėte atvykęs į „Žalgirį“?

– Pamačiau būrį gerų žaidėjų. Dar treniravausi per mažai, kad daryčiau išvadas. Tačiau jas turi daryti vadovai, o ne aš. Mano užduotis nėra analizuoti savo ekipos futbolininkų. Turiu kiekvienose rungtynėse atiduoti save, kad siekčiau rezultatų. Yra tik vienas tikslas – kad taurių būtų kiekvienais metais.

– Ar kalbėjote su treneriu, kokioje pozicijoje žaisite?

– Pozicija man nėra svarbi. Tai trenerio sprendimas. Jis matys, kur mane galima panaudoti geriausiai. Pats pozicijos nesirenku, todėl į šį klausimą turėtų atsakyti treneris.

Man nėra skirtumo. Aš tiesiog noriu žaisti futbolą.

– „Žalgirio“ klubo biudžetas ribotas. Tapote brangiausiai apmokamu komandos žaidėju?

– Piniginis klausimas man pasirenkant nebuvo lemiamas. Nesu brangiausiai ar mažiausiai apmokamas. Mane tenkina tokios sąlygos, kokias galėjo sudaryti klubo vadovybė. Man nereikia didelių sutarčių. Esu patenkintas, kad sugrįžau į „Žalgirį“ ir esu Vilniuje.

– Sakėte, kad turėjote daugiau pasiūlymų. Ar jie finansiškai buvo geresni?

– Taip. Nenorėjau niekur važiuoti ir gavęs pasiūlymą iš „Žalgirio“ tų pasiūlymų nesvarsčiau.

– Ne kartą esate kritiškai atsiliepęs apie Lietuvos futbolo federaciją (LFF). Dabar žaisite LFF stadione. Ar nekils kivirčų?

– Aš maloniai bendrauju su visais LFF vadovais. Gal kokie aštresni mano pareiškimai ir gali užgauti, tačiau tarp mūsų nėra jokių pykčių.

– Anksčiau sakėte, kad nenorite žaisti Lietuvos čempionate, bet persigalvojote. Galbūt persigalvosite ir dėl rinktinės?

– Sunkus klausimas. Lietuva, mano galva, turi jaunų gerų žaidėjų. Yra ir tame pačiame „Žalgiryje“. Nemanau, kad mano sugrįžimas būtų tikslingas. Dabar teisingiau žaisti tiems žaidėjams, iš kurių sudaroma sudėtis artimiausiems atrankos ciklams.

Gal po kelių ciklų pasieksime geresnius rezultatus negu turime dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.