E.Jankauską ir D.Šemberą sieja portugalas J.Mourinho

Aiškios favoritės nėra. Taip sako vieni garsiausių Lietuvos futbolininkų Deividas Šemberas ir Edgaras Jankauskas, paprašyti įvertinti Čempionų lygos ketvirtfinalio burtus. „Nugalėtoją gali lemti kortelė ar teisėjo klaida. Laimės tas, kas padarys mažiau smulkių klaidų“, - sakė E.Jankauskas, futbolininko karjeros laikais savo rankose laikęs elitinio turnyro trofėjų.

D.Šemberas 2009 metais. „Old Traffort“ stadione CSKA žaidė su „Manchester United“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Šemberas 2009 metais. „Old Traffort“ stadione CSKA žaidė su „Manchester United“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Mar 22, 2014, 10:05 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:59 AM

„Poros tikrai įdomios. Šiuo metu geru žaidimu išsiskiria „Barcelona“, „Real“, „Bayern“ ir „Chelsea“, tačiau didelio atotrūkio tarp komandų tikrai nėra“, - kalbėjo D.Šemberas, ne kartą kovojęs geriausių Europos klubų turnyre.

Penktadienį Čempionų lygos ketvirtfinalio burtai lėmė tokias poras: „Barcelona“ - Madrido „Atletico“, Madrido „Real“ - Dortmundo „Borussia“, „Paris Saint-Germain“ - Londono „Chelsea“, „Manchester United“ - Miuncheno „Bayern“.

Velnių nuvertinti nereikia

Kone labiausiai savo sirgalius nustebino ir didžiausią progresą aštuntfinalyje padarė „Manchester United“ futbolininkai. Jie pirmąsias rungtynes Pirėjo „Olympiakos“ ekipai pralaimėjo 0:2, tačiau savo sirgalių akivaizdoje iškovojo pergalę 3:0, kai „hattricką“ atliko Robinas van Persie.

„Tikėjausi, kad ši komanda pateks į ketvirtfinalį. Pirmiausia tai yra viena iš mano favoričių, - sakė D.Šemberas, savo spėjimą parėmęs ir patirtimi. - Esu žaidęs „Old Trafford“ stadione ir žinau, kokia ten atmosfera.“

Prieš burtų ceremoniją Nione buvo kalbama apie susidariusią ironišką situaciją – geidžiamiausio varžovo etiketę gavo Anglijos čempionė „Manchester United“ komanda. Tačiau E.Jankauskas mano, kad taip vertinti šio klubo nereikėtų.

„Kas matė paskutines rungtynes, tikrai persigalvojo, - sakė 39 metų treneris, dirbantis „Trakų“ klube. - Ketvirtfinalyje apie sėkmę kalbėti nereikia. Skirtumo tarp ekipų didelio nėra, tad belieka žaisti patikimai.“

„Manchester United“ treneris Davidas Moyesas po pergalingų rungtynių buvo pakylėtas, o netrukus pasigirdi ir kalbos apie elitinio turnyro finalą.

„Tai iš stiprių žaidėjų surinkta ekipa, bet dar ne komanda. Reikia susižaisti, bet pas mačą su „Olympiakos“ visi futbolininkai parodė aukščiausią klasę, - sakė Vilniaus „Žalgirio“ garbę ginantis 35-erių D.Šemberas. - Yra klaidų, kurias reikia taisyti, bet klubas nusipelnė būti tarp aštuonių geriausių Europoje.“

Mažesnis biudžetas – ne kliūtis

Daugybės liaupsių sulaukė Diego Simeone vadovaujama Madrido „Atletico“ komanda, kuri bendru rezultatu 5:1 aštuntfinalyje eliminavo „AC Milan“ ekipą. Ispanijoje dėl pirmosios vietos kovojanti „Atletico“ yra mažiausią biudžetą ketvirtfinalyje turinti komanda.

„Mūsų pavyzdys rodo, kad ne visada laimi turtingesni“, - sakė E.Jankauskas. Jis 2003 metais kartu su dabartiniu „Chelsea“ strategu Jose Mourinho triumfavo Čempionų lygoje, vilkėdamas „Porto“ marškinėlius.

„Mes įveikėme ne vieną finansiškai pajėgesnį klubą - „Manchester United, Liono „Olympique“ - bet tai jiems nepadėjo, - teigė jis. - Viskas priklauso nuo nusiteikimo. Gali žaisti tuos žaidimus, kai pasiskelbi ta antrąja komanda, mėgini perduoti spaudimą varžovams. Bet čia visos ekipos patyrusios, tad tokie dalykai jų neveikia.“

Su Maskvos CSKA klubu aukščiausio lygio futbolo duonos ragavęs D.Šemberas teigė, kad ketvirtfinalyje klubai varžosi ne piniginėmis.

„Jeigu ekipa čia pateko, reiškia, kad tikrai yra verta žaisti. Netyčia taip toli nenueini. Šioje stadijoje daugiausia lemia susižaidimas ir futbolo kokybė. Pinigai nėra tokie svarbūs. Ir mes buvome tarp stipriausių, bet kovojome mažai nuo jų atsilikdami“, - sakė D.Šemberas.

Simpatijos – J.Mourinho

Penktadienį Lietuvos A lygos pirmenybėse portalui lrytas.lt Čempionų lygos burtus vertinę E.Jankauskas ir D.Šemberas tapo varžovais. LFF stadione „Trakai“ pirmą kartą šį sezoną susitiko su Vilniaus „Žalgirio“ komanda. A lygos naujokai parodė charakterį ir ambicijas, kai mačas baigėsi 1:1.

Aikštėje buvusį saugą ir žaidėjo karjerą jau baigusį trenerį tuomet vienijo ne tik nuopelnai Lietuvos futbolui, bet ir garsi pavardė. Tai – J.Mourinho.

E.Jankauskas su Ypatinguoju vadinamu treneriu dirbo „Porto“ komandoje. Būtent čia J.Mourinho iškilo ir pirmą kartą išvyko į „Chelsea“, žengęs žingsnį į pačių geriausių pasaulio klubų lauką. O portugalas yra mėgstamiausias D.Šembero treneris.

„Visos jo vadovaujamos komandos rodė fantastišką lygį, - sakė D.Šemberas. - Esu žaidęs prieš jo komandas. Visada būdavo „super“ sunku, praktiškai būdavo neįmanoma laimėti. Žinoma, į ketvirtfinalį pateko daug gerų specialistų, bet man asmeniškai imponuoja J.Mourinho.“

Garsių strategų – apstu

Čempionų lygos ketvirtfinalyje iš tiesų kovos futbolo pasaulyje puikiai žinomi treneriai. „Real“ ekipai vadovauja Carlo Ancelotti. 54 metų italas yra dirbęs „Paris Saint-Germain“, „Chelsea“, „AC Milan“, Turino „Juventus“ klubuose. Jis dukart laimėjo Čempionų lygą, dukart triumfavo UEFA supertaurėje, o 2007 metais gavo ir FIFA pasaulio klubų taurės trofėjų. C.Ancelotti sąskaitoje – ir Italijos, Anglijos bei Prancūzijos čempionatų titulai.

„Bayern“ komandą į priekį vedą Josepas Guardiola, aukso tašką pasiekęs su „Barcelona“ klubu ir kol kas neketinantis sustoti. 43 metų ispanas šį sezoną prisijungė prie „Bayern“, ketverius metus vadovavęs pagrindinei katalonų ekipai.

„Tiki taka“ meistras su „Barcelona“ triskart laimėjo Ispanijos čempionatą, dukart triumfavo Čempionų lygoje, laimėjo du FIFA pasaulio klubų taurės apdovanojimus. Šį apdovanojimą jis jau laimėjo ir su „Bayern“ komanda. J.Guardiolai priklauso įvairūs asmeniniai apdovanojimai.

Ambicijų nestokojančią Romano Abramovičiaus mašiną vėl veda J.Mourinho. 51 metų portugalas nuo laikų „Porto“ į priekį vedė „Chelsea“ (pirmą kartą - 2004-2007 metais), Milano „Inter“ bei Madrido „Real“.

Jis titulų kambaryje turi krūvą asmeninių apdovanojimų, tarp jų – FIFA metų trenerio prizą. J.Mourinho po du kartus laimėjo Italijos, Portugalijos ir Anglijos čempionatus. Kartą triumfavo „La Liga“ pirmenybėse. Jam priklauso du Čempionų lygos trofėjai.

Šie trys strategai – aiškūs favoritai trenerių rikiuotėje, tačiau su kitais klubais dirba rinkoje žinomi specialistai.

Prieš dvejus metus į „Atletico“ klubą atėjęs argentinietis Diego Simeone komandą pavertė galiūne. Ispanijoje ji kovoja dėl pirmosios vietos, o Čempionų lygoje kol kas koja kojon žygiuoja su grandais. 43 metų strategas anksčiau nėra treniravęs itin garsių klubų, bet patirties – ir žaidybinės, ir vadovavimo – jis turi.

Su „Atletico“ jis 2011-2012 metais laimėjo Europos lygos turnyrą, o kitąmet - „Copa del Rey“ trofėjų.

PSG klubą į priekį veda futbolininko karjeros metais daugybę ekipų aplankęs Laurent Blancas. 48 metų treneris iš Prancūzijos PSG vadovauti pradėjo 2013 metais. 2010-2012 metais jis treniravo Prancūzijos rinktinę, o prieš tai trejus metus dirbo Bordo „Girondins“ klube. L.Blancas yra laimėjęs Prancūzijos čempionatą, o žaizdamas su prancūzais 1998 metais užlipo ant pasaulio čempionato viršūnės.

46 metų Jurgenas Kloppas pernai ragavo Čempionų lygos finalo desertą, tačiau puotos kelti negalėjo. Dormtundo „Borussia“ tuomet pralaimėjo „Bayern“ klubui, susišlavusiam visus svarbiausius trofėjus sezone.

2008 metais į „Borussia“ komandą atvykęs J.Kloppas dukart laimėjo Vokietijos čempionatą, Vokietijos taurę. 2013 metų FIFA Metų trenerio rinkimuose jis liko antras, o 2011 ir 2012 buvo išrinktas geriausiu Vokietijos strategu.

50 metų D.Moyesas „Manchester United“ skeptrą perėmė iš sero Alexo Fergusono. Anksčiau tokio lygio varžyboms elitinėje lygoje nevadovavęs škotas su savo ekipa laikomas vienu silpniausių.

Šiemet su sirgalių spaudimu kovoja ir Gerardo Martino. 51 metų „Barcelona“ treneris sulaukia kritikos dėl kintančio žaidimo stiliaus, tačiau argentiniečio ekipa – labai pavojinga.  G.Martino 2009 metais tapo geriausiu Pietų Amerikos treneriu. „Barcelona“ ekipa Ispanijoje kol kas stringa, tad geras pasirodymas Čempionų lygoje leistų šiek tiek atsipūsti strategui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.