Europos lygų apžvalga: „Arsenal“ prilipo nevykėlių etiketė

Trys lyderiai žengia koja kojon Ispanijos lygoje, Miuncheno „Bayern“ patyrė pirmąjį pralaimėjimą Vokietijos pirmenybėse, o Londono „Arsenal“ bijo prarasti 40 mln. eurų „Premier“ lygoje.

A.Wengero sutartis su "Arsenal" baigiasi šį birželį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A.Wengero sutartis su "Arsenal" baigiasi šį birželį.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Aleksiūnas

Apr 7, 2014, 5:55 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:55 PM

Įdomiausi įvykiai iš Europos futbolo stadionų – stipriausių senojo žemyno lygų apžvalgoje.

Anglija. Londono „Arsenal“ futbolininkams galutinai prilipo nevykėlių etiketė.

Kai kovo 22-ąją jo auklėtiniai 0:6 pralaimėjo Londono „Chelsea“ komandai, Arsene'as Wengeras aiškino, jog tai tik „atsitiktinumas“.

„Tai – tik aplinkybių sutapimas“, – gynėsi treneris iš Prancūzijos, kai jo komanda 1:5 nusileido „Liverpool“ vasario 8-ąją.

Bet šį sezoną „Arsenal“ nuolat patirdavo tikrą fiasko, kai tik išvykoje susitikdavo su „Premier“ lygos pirmojo penketuko klubais. Per keturis tokius mačus A.Wengero auklėtiniai praleido net 20 (!) įvarčių, ir tai tikrai nėra tik „atsitiktinumas“ ar „aplinkybių sutapimas“.

Po antausio 3:6 (gruodžio 14 -ąją) nuo „Manchester City“ Londono futbolininkai šį savaitgalį išgyveno dar vieną košmarą. A.Wengero komanda 0:3 pralaimėjo Liverpulio „Everton“ – tiesioginiams savo varžovams dėl bilieto į Čempionų lygos atrankos turnyrą.

Likus 5 turams iki čempionato pabaigos „Arsenal“ (64 taškai) jau tik tašku lenkia „Everton“ (63) futbolininkus, kurie yra sužaidę vieneriomis rungtynėmis mažiau.

Nors A.Wengero sutartis su „Arsenal“ baigiasi šį birželį, ji iki šiol dar nepratęsta. Ar tai reiškia, jog 64-erių metų prancūzo era Londono ekipoje jau baigsis po šio sezono?

Atrodo, kad trenerio likimas paaiškės tik gegužės 11-ąją po paskutinio „Premier“ lygos turo.

Vargu ar A.Wengeras norėtų karjerą Londone baigti juodu rekordu, jeigu pirmąsyk per 17 jo darbo metų „Arsenal“ pirmąsyk liktų už Čempionų lygos borto.

Tai būtų tikra katastrofa ir trenerio reputacijai, ir Londono klubo finansams. Nepatekęs į Čempionų lygą „Arsenal“ prarastų mažiausiai 40 mln. eurų.

Italija. Du Milano klubai neranda kelio iš nesibaigiančios krizės.

Per dvikovą su „Bologna“ (2:2) „San Siro“ stadione „Inter“ puolėjas Diego Milito rungtynių pabaigoje nerealizavo 11 m baudinio – beje, pirmojo, kurį milaniečiai gavo progą mušti šį sezoną „Serie A“ pirmenybėse.

Šis epizodas 84-ąją minutę tapo dar vienu nesibaigiančių „Inter“ nesėkmių simboliu. Jau ketvirtą mačą iš eilės be pergalės likusi Milano komanda turnyro lentelėje užima penktąją vietą (50 taškų) ir privalės kautis dėl bilieto į Europos lygos turnyrą kitam sezonui.

Nepatenkinti „Inter“ sirgaliai vis garsiau reikalauja Walterio Mazzarri skalpo. Naujasis „Inter“ prezidentas verslininkas iš Indonezijos Erickas Thohiras dar prieš mačą su „Bologna“ patvirtino, jog treneris liks komandoje ir kitą sezoną tik tuo atveju, jeigu „Inter“ žais Europos lygos turnyre.

Beje, W.Mazzarri auklėtiniai jau 14 mačų (iš 32) sužaidė lygiosiomis ir pagal šį rodiklį pirmauja „Serie A“ pirmenybėse.

„Inter“ kaimynai – „AC Milan“ vadovai turi kitų rūpesčių. Silvio Berlusconi šeimai priklausančio klubo vadovai intensyviai ieško investuotojų.

Buvusio Italijos premjero dukra ir „AC Milan“ viceprezidentė Barbara Beslusconi patvirtino „La Gazzetta dello Sport“ dienraščiui, jog tikisi netrukus parduoti 30 proc. klubo akcijų.

Nors Italijoje netrūko kalbų, jog vienu „AC Milan“ savininkų gali tapti valstybinė Rusijos dujų bendrovė „Gazprom“, rusai kategoriškai paneigė šiuos gandus.

„Gazprom“ neturėjo jokių kontaktų su „Milan“ dėl galimos rėmimo sutarties ar akcijų pirkimo“, – tvirtino bendrovės atstovas žiniasklaidai Sergejus Kuprianovas, norėdamas numalšinti visas kalbas.

Sekmadienį B.Berlusconi iškrido į Dubajų, kur susitiks su „Fly Emirates“ vadovais dėl rėmimo sutarties pratęsimo. „AC Milan“ viceprezidentę šioje kelionėje lydi naujasis klubo rinkodaros direktorius Jaapas Kalma ir pardavimų direktorius Mauro Tavola.

Po derybų su Jungtinių Arabų Emyratų aviacijos bendrove italai keliaus Abu Dabyje toliau ieškos naujų investuotojų. Kalbama, kad be arabų šeichų pagalbos rangą „AC Milan“ klubui gali ištiesti ir viena Japonijos bendrovė.

Ispanija. Trys „Liga“ lyderiai toliau žengia tuo pačiu ritmu.

Madrido „Atletico“ (79 taškai) ir „Barcelona“ (78) futbolininkai turėjo daugiau vargo, Madrido „Real“ (76) pasivaikščiojo lengviau, bet svarbiausia, jog visi favoritai neišbarstė taškų.

„Daug žmonių stebisi, kokia yra „Atletico“ sėkmės priežastis. Tokios rungtynės geriausiai tai atskleidžia: mes žaidžiame aistringai, mes galime džiaugtis, nes esame kuklūs ir kai reikia kentėti, mes mokame kentėti, – kalbėjo lyderių treneris Diego Simeone po sunkiai išvargtos pergalės namuose 1:0 prieš „Villareal“.

Po tikslaus Raulio Garcia smūgio galva po kampinio (13-ąją minutę) vėliau „Colchoneros“ beveik visą mačą tik gynėsi, bet 50 tūkst. sirgalių „Vicente Calderon“ stadiono tribūnose padėjo šeimininkams atsilaikyti.

„Būtent sunkiausiomis akimirkomis jie buvo triukšmingiausi, – varžovų sirgalius gyrė ir „Villareal“ puolėjas Jeremy Perbet. – Jie nežaidė gerai, bet laimėjo, padedami, kaip sakoma, čempioniškos apvaizdos. Jie visuomet žaidžia labai agresyviai ties pražangos riba, daro baudas, kurių teisėjas nesugeba pamatyti. Jiems tikrai labai sunku įmušti įvartį“.

Nepaisydamas vidutiniško komandos pasirodymo „Camp Nou“ stadione su Sevilijos „Betis“ (3:1), Lionelis Messi pasinaudojo proga prisivyti Cristiano Ronaldo („Real“) ir Diego Costa („Atletico“) geriausių Ispanijos čempionato snaiperių rikiuotėje.

Dviejų Madrido komandų lyderiai dėl traumų praleido 32-ojo turo mačus, o „Barcelona“ puolėjas per mačą su „Betis“ pasižymėjo du kartus.

Ispanijos pirmenynėse iš viso šį sezoną įmušęs 25 įvarčius L.Messi jau pasivijo D.Costa ir vos trimis įvarčiais nusileidžia C. Ronaldo (28), nors sausio pabaigoje po 21 turo nuo portugalo dar atsilikinėjo net 14 taiklių smūgių.

Sugrįžęs po traumos, kai nežaidė beveik 2 mėnesius nuo 2013-ųjų lapkričio 10-osios iki 2014-ųjų sausio 8 -osios, L.Messi jau įmušė 17 įvarčių per 13 mačų Ispanijos čempionate ir, regis, nelinkęs sustoti.

Vokietija. Įspūdinga Miuncheno „Bayern“ šalies čempionate pagaliau nutrūko.

Per du sezonus net 53 turus bundeslygoje neįveikiami Vokietijos čempionai suklupo Augsburge. „Bayern“ dar prieš dešimt dienų buvo užsitikrinęs 24-ąjį titulą, todėl Josephas Guardiola į aikštę išleido iš pagrindų atnaujintą ir neįprastą komandos sudėtį.

Franckas Ribery, Arjenas Robbenas ir Philippas Lahmas iš viso liko namuose, o Davidas Alaba, Thomas Mulleris, Jerome'as Boatengas, Dante ir Rafinja rungtynes pradėjo ant atsarginių suolo.

„Bayern“ starto sudėtyje pasirodė tik 4 futbolininkai, kurie kovojo su „Manchester United“ per Čempionų lygos ketvirtfinalio pirmąjį mačą „Old Trafford“ stadione (1:1), o pirmąjį kartą Bundeslygoje nuo pirmosios minutės žaidė net trys dublerių komandos lyderiai: dešiniojo krašto gynėjas Mitchelas Weiseris (19 metų), kairysis saugas Ylli Sallahi (20 metų) ir kairiojo krašto puolėjas Pierre'as-Emile Hojbjergas (18 metų).

Iš tų, kurie kovojo Mančesteryje, buvo tik Javier Martinezas, Bastianas Schweinsteigeris (kuris turės praleisti atsakomąją Čempionų lygos ketvirtfinalio dvikovą), Manuelis Neueris ir Toni Kroosas.

Šeimininkai pasinaudojo varžovų suteikta proga, ir vienintelis Saschos Molderso įvartis (31-ą minute) lėmė sensacingą „Augsburg“ pergalę 1:0.

Pirmąjį kartą per pastaruosius tris sezonus „Bayern“ nesugebėjo iškovoti pergalės per tris mačus paeiliui (lygiosios ir pralaimėjimas bundeslygoje ir lygiosios Čempionų lygoje), bet Miuncheno futbolininkai nesureikšmino šios nesėkmių serijos.

„Pralaimėjome, bet tai nieko nereiškia. Mums dabar svarbu tik mūsų dvikova su „Manchester United“, – po mačo Augsburge neslėpė „Bayern“ vartininkas Manuelis Neueris. – Svarbiausia, kad per šias rungtynes nesusižeidė nė vienas mūsų žaidėjas“.

„Neįmanoma visą laiką laimėti. Šis pralaimėjimas buvo logiškas, – savo žaidėjui pritarė J.Guardiola. – Varžovai buvo geresni. Bet mes pralaimėjome ne todėl, kad pakeičiau sudėtį. Trys mūsų debiutantai įrodė, kad atitinka bundeslygos lygį. Aikštėje jie net buvo geriausi iš mūsų. Reikia ruoštis dvikovai su „Manchester United“, nes trečiadienį mes žaisime finalą“.

Po 25 pergalių ir 3 lygiųjų likus 6 turams iki Vokietijos čempionato pabaigos pirmąsyk suklupusiam „Bayern“ nepavyko tapti pirmąja istorijoje komanda, kuri baigė bundeslygos sezoną nepralaimėjusi nė vienerių rungtynių.

Bet Miuncheno futbolininkai vis dar gali pagerinti kitą rekordą. Jeigu jie laimės likusius 5 mačus, „Bayern“ gali iš viso surinkti 93 taškus ir pagerinti pernykštį savo pačių rezultatą (91 taškas).

Europos futbolo stadionuose

Anglijos čempionatas. 33-ias turas. Liverpulio „Everton“ – Londono „Arsenal“ 3:0, „West Ham United“ – „Liverpool“ 1:2, Londono „Chelsea“ – „Stoke City“ 3:0, „Newcastle United“ – „Manchester United“ 0:4, „Hull City“ – „Swansea City“ 1:0, Norwich City“ – „West Bromwich Albion“ 0:1, Birmingamo „Aston Villa“ – „Londono „Fulham“ 1:2, „Cardiff City“ – Londono „Crystal Palace“ 0:3, „Manchester City“ – „Southampton“ 4:1, Londono „Tottenham Hotspur“ – „Sunderland“ 5:1.

Rikiuotė: 1. „Liverpool“ – 74 taškas (33 rungtynės), 2. „Chelsea“ – 72 (33), 3. „Mancester City“ – 70 (31), 4.„Arsenal“ – 64 (33), 5. „Everton“ – 63 (32).

Ispanijos čempionatas. 32-as turas. Madrido „Atletico“ – „Villareal“ 1:0, „Barcelona“ – Sevilijos „Betis“ 3:1, San Sebastiano „Real Sociedad“ – Madrido „Real“ 0:4, „Rayo Vallecano“ – Vigo „Celta“ 3:0, „Malaga“ – „Granada“ 4:1, „Elche“ – Madrido „Getafe“ 1:0, „Sevilla“ – Barselonos „Espanyol“ 4:1, „Valladolid“ – „Valencia“ 0:0, „Almeria“ -- Pamplonos „Osasuna“ 1:2, „Levante“ – Bilbao „Athletic“ 1:2.

Rikiuotė: 1. „Atletico“ – 79 (32), 2. „Barcelona“ – 78 (32), 3. „Real“ – 76 (32), 4. „Athletic“ – 59 (32), 5.„Sevilla“ – 53 (32).

Italijos čempionatas. 32-as turas. Romos „Lazio“ – Genujos „Sampdoria“ 2:0, „Cagliari“ – „Roma“ 1:3, Veronos „Chievo“ – Veronos „Hellas“ 0:1, Milano „Inter“ – „Bologna“ 2:2, „Catania“ – „Torino“ 1:2, Bergamo „Atalanta“ – „Sassuolo“ 0:2, Florencijos „Fiorentina“ – „Udinese“ 2:1, „Parma“ – „Napoli“ 1:0. Turino „Juventus“ – „Livorno“ 2:0, „Genoa“ – „Milan“ 1:2.

Rikiuotė: 1. „Juventus“ – 84 (32), 2.„Roma“ – 76 (32), 3.„Napoli“ – 64 (32), 4.„Fiorentina“ – 55 (32), 5. „Inter“ – 50 (32).

Vokietijos čempionatas. 29-as turas. „Augsburg“ – Miuncheno „Bayern“ 1:0, Brėmeno „Werder“ – Gelzenkircheno „Schalke“ 1:1, „Hamburg“ – Leverkuzeno „Bayer“ 2:1, „Sttutgart“ – „Freiburg“ 2:0, „Nurnberg“ – Menchengladbacho „Borussia“ 0:2, Frankfurto „Eintracht“ – „Mainz“ 2:0, Dortmundo „Borussia“ -- „Wolfsburg“ 2:1, Braunšveigo „Eintracht“ – „Hanover“ 3:0, Berlyno „Hertha“ – „Hoffenheim“ 1:1.

Rikiuotė: 1.„Bayern“ -- 78 (29), 2. Dortmundo „Borussia“ – 58 (29), 3. „Schalke“ -- 55 (29), 4. Menchengladbacho „Borussia“ – 48 (29), 5.„Bayer“ -- 48 (29).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.