Madrido „Atletico“ klubas sėkmę prisišaukė taupydamas

Jie pirmauja Ispanijos pirmenybėse ir kausis Čempionų lygos pusfinalyje, nors turi kelis kartus plonesnę piniginę už varžovus. Bet Madrido „Atletico“ pergalių receptą nukopijuoti būtų nelengva, rašo "Lietuvos rytas".

Madrido „Atletico“ futbolininkai po 40 metų pertraukos pateko tarp keturių stipriausių Europos komandų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Madrido „Atletico“ futbolininkai po 40 metų pertraukos pateko tarp keturių stipriausių Europos komandų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 12, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:20 PM

Po 40 metų pertraukos Madrido „Atletico“ futbolininkai vėl pateko tarp keturių stipriausių Europos komandų.

Po įspūdingos dvikovos su „Barcelona“ (1:0 ir 1:1) Čempionų lygos ketvirtfinalyje jie turi vieną papildomą priežastį labiau už Londono „Chelsea“, Miuncheno „Bayern“ ar Madrido „Real“ futbolininkus tikėti galutine savo sėkme.

Keturios komandos, kurios pastaraisiais metais įveikė grėsmingus katalonus, po to neišvengiamai į viršų kėlė prestižinį trofėjų.

Tiesa, „Bayern“ pernai (4:0 ir 3:0), „Chelsea“ 2012-aisiais (1:0 ir 2:2), Milano „Inter“ 2010-aisiais (3:1 ir 0:1) ir „Manchester United“ 2008-aisiais (0:0 ir 0:1) triumfavo Čempionų lygoje po to, kai įveikė „Barcelona“ komandą pusfinalyje, o ne ketvirtfinalyje.

Kertinis akmuo – treneris

Neįtikėtina „Atletico“ sėkmė šį sezoną turėtų tapti nauju pavyzdžiu kitiems klubams.

Ji primena Dortmundo „Borussia“ žygį, kai ji 2011 ir 2012 metais tapo Vokietijos čempione, o 2013-aisiais žaidė Čempionų lygos finale.

Nors „Atletico“ biudžetas šį sezoną yra tik 130 mln. eurų – mažiausias iš visų Čempionų lygos ketvirtfinalyje žaidusių klubų, o Madrido komanda neturi daug žvaigždžių, ją į viršūnę užkėlė unikali kadrų politika ir gerai apmąstyta veiksmų strategija.

„Pirmiausia jie rado idealų trenerį. Diego Simeone yra kertinis šio modelio stulpas, – „L’Equipe“ aiškino Madrido klubo užkulisius puikiai išmanantis futbolo agentas. – „Atletico“ sėkmingai veikia, drąsiai skolindamasis svetimų klubų žaidėjus.

„Chelsea“ vartininko Thibaut Courtois pavyzdys – puikus to įrodymas.

Jie taip pat sugeba pakelti savo ryškiausios žvaigždės vertę. Pernai „Atletico“ uždirbo, pardavęs Radamelą Falcao, o šią vasarą neabejotinai atsisveikins ir su Diego Costa.

Bet ekonomine galia „Atletico“ negali lygintis net su taupiai dirbančiu Dortmundo klubu.“

Klubą slegia skolos

„Atletico“ iki šiol slegia sunki skolų našta (nuo 200 iki 250 mln. eurų), todėl klubo vadovai buvo tiesiog priversti nuolat ieškoti alternatyvių sprendimų.

Įžvalgi talentų paieškos sistema padėjo Madrido komandai vos už 1,5 mln. eurų iš „Braga“ (Portugalija) klubo įsigyti D.Costą, kai jam buvo tik 18 metų.

Dar du dabartinės komandos lyderius Tiago ir Joao Mirandą „Atletico“ pasikvietė neišleidęs nė cento, o Th.Courtois pasiskolino iš „Chelsea“ net trims sezonams, bet belgas Madride jau tapo vienu geriausių pasaulio vartininkų.

„Atletico“ vadovai nevengia kreiptis net į investicinius fondus, nors šiuos sandėrius vėliau slegia įtarimų šešėlis.

Taip „Atletico“ aprangą apsivilko ne tik R.Falcao, už kurį madridiečiai „Porto“ klubui sumokėjo net 47 mln. eurų, bet ir „Braga“ saugas Silvio (7 mln. eurų), dabar išnuomotas Lisabonos „Benfica“ klubui.

Ispanai surado dar vieną išradingą būdą papildyti klubo biudžetą – „Atletico“ iš anksto jau pardavė dalį savo teisių už būsimą Oliverio Torreso perėjimą į kitą komandą! Devyniolikmetis talentas subrendo Madrido jaunimo komandoje, o šį sezoną yra išnuomotas „Villareal“ klubui.

Premijos atiteks žaidėjams

Sėkmingas žygis Čempionų lygoje gerokai papildys „Atletico“ kasą. Madrido klubas šį sezoną jau uždirbo mažiausiai 41,5 mln. eurų. Bet didžiąją dalį šių pinigų „Atletico“ išdalins savo žaidėjams.

Dar 2013-ųjų gegužę po pergalės prieš Madrido „Real“ (2:1) Ispanijos karaliaus taurės finale D.Simeone paprašė klubo vadovų negailėti premijų futbolininkams, kad jie sutiktų ilgiau pasilikti komandoje.

Tada net 8 žaidėjai pratęsė sutartis iki 2017 ar 2018 metų, o „Manchester United“ viliojamas Koke per penkis mėnesius spėjo pasirašyti du naujus kontraktus.

Žaidėjo alga kiekvieną kartą padidėdavo, o jo išpirkos kaina dabar yra pasiekusi jau 60 mln. eurų.

„Atletico“ įdėjo daug pastangų, kad komandoje žaistų Davidas Villa.

Buvusiam „Barcelona“ puolėjui madridiečiai pasiūlė tiek pat, kiek mokėjo R.Falcao (4,5 mln. eurų), ir papildomų premijų, bet visas šias išlaidas kompensavo nedidelis išpirkos mokestis (vos 2,1 mln. eurų pirmąjį sezoną).

„Atletico“ veiksmai žaidėjų turguje atskleidžia esminį strategijos bruožą: Madrido klubas stengiasi kuo mažiau sumokėti išpirkų (27 mln. eurų už keturis žaidėjus 2013-ųjų vasarą), bet yra pasiryžęs investuoti į žaidėjus, kurie aikštėje įrodo, kad bus naudingi komandai ne vieną sezoną. (LR)

Nykštukas Čempionų lygoje

Madrido „Atletico“ klubas savo finansinėmis galimybėmis nusileidžia visiems klubams, kurie žaidė Čempionų lygos ketvirtfinalyje.

Vieta, klubas, metų biudžetas

1. Madrido „Real“ 550 mln. eurų.

2. „Barcelona“ 508 mln. eurų.

3. „Paris Saint-Germain“ 488 mln. eurų.

4. Miuncheno „Bayern“ 435 mln. eurų.

5. „Manchester United“ 423,8 mln. eurų.

6. Dortmundo „Borussia“ 305 mln. eurų.

7. Londono „Chelsea“ 303,4 mln. eurų.

8. Madrido „Atletico“ 130 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.