„Manchester United“ likimas – prarasta reputacija ir laukimas

Realybė smaugia didžiausią per pastaruosius dvidešimt metų Anglijos klubą, kuris šią savaitę mažiausiai aštuoniolikai mėnesių atsisveikino su Čempionų lyga. Prie kryžiaus kalamos „Manchester United“ komandos etiketė šiandieną – tik antrojoje Europos klubų lentynoje.

D.de Gea trečiadienį Čempionų lygoje su neviltimi stebėjo, kaip „Bayern“ mušti kamuoliai krenta į vartų tinklą.<br>AP nuotr.
D.de Gea trečiadienį Čempionų lygoje su neviltimi stebėjo, kaip „Bayern“ mušti kamuoliai krenta į vartų tinklą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Apr 14, 2014, 10:59 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:38 PM

Kai „Manchester United“ stojo ginti savo garbės Čempionų lygos ketvirtfinalyje, visi žinojo, kad žaidimas šiame etape – daugiausia, ko galėjo tikėtis ekipos aistruoliai. Mažas stebuklas namuose įžiebė vilčių, bet tokiai ekipai nebuvo lemta už nugaros palikti Miuncheno „Bayern“ klubo.

Mintis apie tai, kad „Raudonieji velniai“ įveiks „Bayern“ buvo neįmanoma svajonė. Verčiau reikėjo džiaugtis dėl to, kad „Bayern“ nesutrypė anglų.

Dangus virš „Old Trafford“ tvirtovės pasikeitė.

Nuo 2008 iki 2011 metų „Manchester United“ buvo stabiliausia komanda Europoje. Per keturis sezonus ji pasiekė tris finalus. Viename iš jų ir triumfavo.

Viskas buvo pasiekta žaidžiant patrauklų ir emocingą futbolą – jeigu ne gražiausią, tai vieną iš tokių.

Tačiau debesys telkėsi virš Anglijos gigantų galvų, kol galiausiai šešėlis ėmė dengti „Manchester United“ stovyklą. Šie metai – treti iš eilės, kai komandai nepavyko peržengti ketvirtfinalio.

O ir šis etapas buvo pasiektas, kai sirgaliai į stadioną rinkosi negeriausios nuotaikos – juk aštuntfinalyje „Manchester United“ sugebėjo 0:2 pralaimėti Pirėjo „Olympiakos“ ekipai.

Bėdos – iš anksčiau

Rimbų smūgiai čaižo naujojo trenerio Davido Moyeso nugarą, tačiau „Manchester United“ negaluoti pradėjo anksčiau nei škotas pakeitė legendinį Alexą Fergusoną.

Vaistas? Kantrybė, nes D.Moyesui prireiks laiko, kol išsklaidys debesis ir pergalių saulė vėl nušvies „Old Trafford“ padangę.

„Kitąmet bus labai sunku (per televiziją) stebėti Čempionų lygą, - sakė „Manchester United“ saugas Darrenas Fletcheris. - Iš to galime išspausti tik tai, kad turėsime įdėti daugiau darbo ir širdies, jog sugrįžtume. Šis turnyras – klubinio futbolo viršūnė ir „Manchester United“ privalo čia žaisti.“

Čempionų lygos sezonas be „Manchester United“ bus keistas. Juk klubas elitiniame turnyre žaidė nuo 1995-1996 metų sezono. Bet teks priprasti, nes D.Moyeso komanda septyniais taškais atsilieka nuo ketvirtosios vietos, likus penkiems mačams iki „Premier“ lygos sezono pabaigos.

Tiki vardo garsumu

Tad pagrindinė D.Moyeso užduotis – šį nebuvimą apriboti iki vieno sezono. Pastarasis tiki, kad iškritimas iš elitinės lygos nesutrukdys komandai pritraukti garsių žaidėjų ir jis galės lipdyti ekipą, kaip tik nori.

„Planuojame išleisti reikiamą sumą pinigų naujiems žaidėjams ir tai neturi nieko bendro su Čempionų lyga. Visi žaidėjai, su kuriais kalbėjomės, norėtų prisijungti prie klubo. Jie supranta, kad tas nežaidimas – trumpas“, - sakė D.Moyesas.

Jeigu „Manchester United“ komanda iš pirmo karto sugrįžtų į Čempionų lygą, ji iškart nepriartėtų prie senųjų laikų, kai buvo nuolatinė viešnia tarp geriausių komandų.

Nuo kūrėjų iki naikintojų

Vien žaidėjų nepakanka. Reikia sutvarkyti ir stilių. Rungtynėse su „Bayern“ komanda „Manchester United“ atliko narsuolio pralaimėtojo vaidmenį – iškart atidavė kamuolio kontrolę ir rėmėsi tik greitomis atakomis, lyg koks turnyro autsaideris iš Rytų Europos, žaidžiantis daugiau dėl vilties nei lūkesčių.

Namuose „Manchester United“ sužaidė 1:1, bet kamuolio kontrolė buvo vos 26 proc. Ekipa didžiąją laiko dalį praleido stovyklaudama ties savo baudos aikštelės prieigomis.

Taktika, kai griauni varžovo žaidimą, D.Moyesui tinka. Užtenka prisiminti vaisingas strategijas, kurias jis dažnai naudojo „Everton“ klube.

„Ilgomis atkarpomis jiems žaidimą apsunkindavome“, - sakė škotas.

Galbūt. Bet „Manchester United“ sirgaliai yra pratę prie atakuojančio futbolo ir tikisi daugiau D.Moyeso komandos kelionių į priekį.

Aistruoliai taip pat tikisi trofėjų. O šito D.Moyesas šį sezoną pasiūlyti negali. To pasiūlyti vienuolika metų nesugebėjo ir „Everton“ ekipos gerbėjams.

Pokyčiai ir pokyčiai

Pirmą kartą paragavęs tikrojo Čempionų lygos futbolo skonio D.Moyesas – geriausiu atveju – turės reikalus tvarkyti Europos lygoje.

Paprastai „Manchester United“ susidomėjimas šiuo turnyru būtų menkas, bet šiandienėje situacijoje Europos lygos svarbumo klausimas – kitas reikalas.

„Newcastle United“ ir „Swansea City“ žaidimas ryškiai pakito po apsilankymų Europos lygoje. O „Manchester United“ turi daugiau galios ir daugiau resursų, kad susitvarkytų su tokiu iššūkiu.

Tiesa, žaidimas ketvirtadieniais sukeltų lengvą šoką, bet pripažinkime, kad per pirmąjį D.Moyeso sezoną „Manchester United“ scenarijus ir taip stipriai kito.

Komandai belieka sunkiai dirbti, pavydžiai stebint, kaip elito lygoje darbuojasi geriausi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.