Europos lygų apžvalga: antausis J.Mourinho, L.Messi derybos

J.Mourinho pergalių serija "Premier" lygoje „Stamford Bridge“ stadione nutrūko.<br>AP nuotr.
J.Mourinho pergalių serija "Premier" lygoje „Stamford Bridge“ stadione nutrūko.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tomas Aleksiūnas

Apr 21, 2014, 4:37 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:45 PM

Įspūdinga Jose Mourinho pergalių serija nutrūko po mačo su „Premier“ lygos autsaideriais, įvartį įmušęs Lionelis Messi grąžino viltį „Barcelona“ sirgaliams, bet iki šiol neranda bendros kalbos su katalonų klubo vadovais, o Miuncheno „Bayern“ treneris Josephas Guardiola sulaukė aštrios kritikos iš kolegų Vokietijoje.

Įdomiausi įvykiai iš Europos futbolo stadionų – stipriausių senojo žemyno lygų apžvalgoje.

Anglija. Ar kas galėjo tikėtis, jog „Premier“ lygos autsaideriai turės tiek svorio titulo dalybose?

„Black Cats“ (juodieji katinai – Red.) pravardžiuojami „Sunderland“ futbolininkai Anglijos čempionato lentelėje užima paskutiniąją vietą, bet su kaupu patvirtino savo pravardę. Per keturias dienas jie sudaužė „Manchester City“ ir Londono „Chelsea“ viltis pergalingai žygiuoti iki finišo.

Iš pradžių „Sunderland“ trečiadienį išvykoje sužaidė lygiosiomis (2:2) su „City“, o šeštadienį jau Londone parklupdė (2:1) ir „Chelsea“ ekipą.

„Stamford Bridge“ stadione su savo komanda Jose Mourinho nebuvo pralaimėjęs net 77 „Premier“ lygos rungtynių nuo tos dienos, kai dar 2004-2007 m. pirmąsyk laikė „Chelsea“ vairą, bet ši serija nutrūko pačiu netinkamiausiu metu.

Gavęs skambų antausį portugalas vėl liko ištikimas sau ir pademonstravo tiek pat elegancijos, kaip ir tuomet, kai „City“ trenerį Manuelį Pellegrini pavadino „lūzeriu“, o „Arsenal“ strategą Arsene'ą Wengerą „nesėkmių specialistu“.

„Aš neatsakysiu į Jūsų klausimus, nes mano atsakymas visuomet bus tas pats. Sveikinimai mano žaidėjams, kurie padarė viską, ką galėjo. Sveikinimai „Sunderland“, kuris laimėjo. Nesvarbu kaip ir kodėl. Sveikinimai Mike'ui Deanui (mačo teisėjui – Red.), kuris pasirodė neįtikėtinai. Ir sveikinimai Mike'ui Riley („Premier“ lygos teisėjų vadovui – Red.), kad jis padarė lenktynes dėl titulo tokias, kokios jos yra dabar“, – po mačo kalbėdamas su žurnalistais ironizavo „Chelsea“ treneris.

Ironiška, kad lemiamą įvartį iš 11 m (82-ą minutę) į šeimininkų vartus įmušė buvęs „Chelsea“ (2009-2011) žaidėjas Fabio Borrini, kuris dabar priklauso „Liverpool“, bet yra išnuomotas „Sunderland“ klubui.

Netikėta autsaiderių pergalė patiesė raudoną kilimą po „Liverpool“ kojomis lyderių lenktynėse. Brendano Rodgerso auklėtiniai nepraleido progos ir po pergalės 3:2 išvykoje prieš „Norwich City“ dar labiau priartėjo prie čempionų titulo, kurio jų klubo gerbėjai laukia nuo 1990-ųjų.

Likus trims turams iki čempionato pabaigos „Liverpool“ futbolininkai dabar jau 5 taškais lenkia „Chelsea“ ir 6 – „City“ ekipą, kuri yra sužaidusi vieneriomis rungtynėmis mažiau.

„Šis sezonas yra visiškas absurdas, beprasmis, bet beprotiškai genialus“, – nesibaigiančias „Premier“ lygos intrigas tviteryje reziumavo buvęs Anglijos rinktinės puolėjas Gary Linekeris.

Ispanija. Lionelis Messi įmušė pergalingą įvartį, atgaivindamas „Barcelona“ viltis iškovoti nors vieną titulą šį sezoną.

„Camp Nou“ stadione Katalonijos komanda visą valandą atsilikinėjo per mačą su Bilbao „Athletic“, bet galiausiai Alexis Sanchezas išlygino rezultatą (1:1, 72-ą min.), o po poros akimirkų (74-ą min.) taikliu baudos smūgiu iš 20 metrų L.Messi įmušė 26-ą įvartį šį sezoną Ispanijos pirmenybėse, išplėšdamas pergalę – 2:1.

Iškritusi iš Čempionų lygos ir pralaimėjusi Ispanijos Karaliaus taurės finalą „Barcelona“ (81 tšk.) vis dar tiki stebuklu. Likus keturiems turams iki čempionato pabaigos katalonai aplenkė Madrido „Real“ (79 tšk., bet sužaidė vienu maču mažiau) ir keturiais taškais atsilieka nuo pirmaujančio Madrido „Atletico“ (85 tšk.).

Kol „Barcelona“ laukia nors vieno varžovų kluptelėjimo prieš paskutiniojo turo mačą „Camp Nou“ su „Atletico“ (gegužės 18 d.), komandos gerbėjams nerimą kelia žinios apie derybas su L.Messi. 26-erių argentiniečio sutartis su „Barcelona“ galioja iki 2018 metų, bet futbolininkas pageidauja ją pratęsti palankesnėmis sąlygomis, kol Brazilijoje dar neprasidėjo pasaulio čempionato kovos.

L.Messi šiuo metu uždirba po 16 mln. eurų per sezoną. Pasak neoficialių šaltinių, futbolininko interesams atstovaujantis jo tėvas Jorge Messi tikisi, kad sūnaus alga bus pakelta iki 25 mln. eurų.

Bet „Barcelona“ vadovams ir Messi šeimai iki šiol nepavyko rasti abiem pusėms priimtiną sprendimą.

Dar 2013-ųjų gruodį Leo užsipuolė „Barcelona“ viceprezidentą Javier Fausą, kai šis pareiškė, jog „nemato priežasčių, kodėl reikėtų pagerinti“ dabartinę sutartį, kuri buvo pasirašyta 2013-ųjų vasarį.

„Ponas Fausas nieko nesupranta futbole“, – tuomet viešai piktinosi L.Messi.

Nors vėliau abi pusės sutarė, jog nauja sutartis bus pasirašyta dar iki 2014-ųjų pasaulio čempionato pradžios, pastarosios savaitės įvykiai vėl įpylė žibalo į ugnį.

Ketvirtadienį Katalonijos TV kanalas „Esport3“ pranešė, jog Messi šeima įtaria, jog „Barcelona“ neskuba pasirašyti naujos sutarties, nes nori parduoti puolėją „Paris Saint Germain“ arba „Manchester City“ klubams, kurie nusiteikę sumokėti 250 mln. eurų išpirką.

Kolegų versijai pritarė Madride leidžiamas „AS“ dienraštis, pranešęs, jog Barselonos klube visi jau susitaikė, jog sutartis tikrai nebus pasirašyta iki pasaulio čempionato starto, o L.Messi šią vasarą net gali palikti komandą.

Šiuo gandus netrukus pasistengė paneigti „El Mundo Deportivo“ ir „Sport“ – du Barselonoje leidžiami dienraščiai. Jie pranešė, jog „Barcelona“ prezidentas Josepas Maria Bartomeu ir futbolininko tėvas J.Messi susitiks šios savaitės pabaigoje.

Italija. Po pergalės Florencijoje (1:0) „Roma“ užsitikrino vietą Čempionų lygos grupės varžybose.

Antrąją vietą šalies čempionate užimantis Italijos sostinės klubas svarbiausiame Europos turnyre žais po ketverių metų pertraukos.

Prancūzo Rudi Garcia treniruojama ekipa tuo pačiu jau pagerino ir vieną istorinį klubo rekordą. „Roma“ šį sezoną jau iškovojo 25 pergales „Serie A“ pirmenybėse, pralenkdama 2007-2008 m. komandos rezultatą.

Tuomet Luciano Spalletti treniruojami „Roma“ futbolininkai pirmieji istorijoje „Serie A“ varžybose surinko daugiau negu 80 taškų (82), bet nelaimėjo „Scudetto“.

Likus keturiems turams iki 2014-ųjų čempionato pabaigos R.Garcia auklėtiniai jau taip pat surinko 82 taškus ir turi visus šansus dar kartą perrašyti klubo istoriją.

Vokietija. „Bayern“ vėl laimėjo, bet Josepas Guardiola pirmąsyk Vokietijoje sulaukė aštrios kritikos.

Jau 10 mėnesių Miuncheno komandą treniruojantis 43-ejų katalonas pats prisipažino, jog padarė klaidą, kai savo žaidėjų paprašė „užmiršti bundeslygą“, o visas jėgas sutelkti Čempionų lygos ir Vokietijos taurės varžyboms po to, kai „Bayern“ dar 27-ajame ture užsitikrino čempiono titulą.

Bavarijos futbolininkai balandžio 23 ir 29 d. kovos Čempionų lygos pusfinalyje su Madrido „Real“, o gegužės 17-ąją jų laukia dvikova su Dortmundo „Borussia“ Vokietijos taurės finale.

J.Guardiola sprendimas komandos lyderius pataupyti būsimoms kovoms, o savaitgaliais į aikštę leisti iki tol mažiau žaidusius žaidėjus sukėlė kitų Vokietijos klubų trenerių ir bundeslygos vadovų pyktį.

„Tai, ką daro Guardiola, nėra korektiška. Jis sumenkino mūsų čempionatą“, – neabejojo Frankfurto „Eintracht“ treneris Arminas Vehas.

„Jis nerodo mums pagarbos. Bundeslyga privalo būti vertinama visada rimtai. Galbūt išaus tokia diena, kai „Bayern“ komandai reikės kitų klubų pagalbos. Bet ji neturėtų stebėtis, jeigu nesulauks paramos“, – aiškino Brėmeno „Werder“ treneris Robinas Duttas.

Prieš dvi savaites į Ausburgą (0:1) net nevažiavo Franckas Ribery, Arjenas Robbenas ir Philippas Lahmas, kuriuos „Bayern“ treneris paliko namuose ruoštis Čempionų lygos ketvirtfinalio dvikovai su „Manchester United“. J.Guardiola tuomet į starto sudėtį pirmąsyk leido net tris futbolininkus iš rezervinės Miuncheno komandos.

Braunšveige jis vėl daugiau galvojo apie būsimą trečiadienio mūšį su Madrido „Real“ pusfinalyje, o ne bundeslygos rungtynes. Dėl traumų šeštadienį negalėjo žaisti Manuelis Neueris, Davidas Alaba, Thiago Alcantara ir Xherdanas Shaqiri, o Rafinha ir Toni Kroosas buvo suspenduoti, todėl J.Guardiola į pagalbą vėl pasikvietė net 6 žaidėjus iš rezervinės komandos.

Po Claudio Pizarro (75-ą min.) ir Mario Mandžukičiaus (87-ą min.) įvarčių „Bayern“ įveikė šeimininkus 2:0, iškovodama pirmąją pergalę buindeslygoje po kovo 26-osios, kai užsitikrino 24-ąjį titulą.

Bet Vokietijos čempionų žaidimas vėl nebuvo įspūdingas, todėl prieš dvikovą su „Real“ J.Guardiola vargu ar gali miegoti ramiai.

Europos futbolo stadionuose

Anglijos čempionatas. 35-as turas. „Norwich City“ – „Liverpool“ 2:3, Liverpulio „Everton“ – „Manchester United“ 2:0, „Hull City“ – Londono „Arsenal“ 0:3, Londono „Tottenham Hotspur“ –  Londono „Fulham“ 3:1, Birmingamo „Aston Villa“ – „Southampton“ 0:0, „Newcastle United“ – „Swansea City“ 1:2, „Cardiff City“ – „Stoke City“ 1:1, „West Ham United“ – Londono „Crystal Palace“ 0:1, Londono „Chelsea“ –„Sunderland“ 1:2, „Manchester City“ – „West Bromwich Albion“ 3:1.

Rikiuotė: 1. „Liverpool“ – 80 taškai (35 rungtynės), 2. „Chelsea“ – 75 (35), 3. „Manchester City“ – 71 (33), 4. „Arsenal“ – 70 (35), 5. „Everton“ – 69 (35).

Ispanijos čempionatas. 34-as turas. Madrido „Atletico“ – „Elche“ 2:0, Pamplonos „Osasuna“ – „Valencia“ 1:1, „Levante“ – Madrido „Getafe“ 0:0, San Sebastiano „Real Sociedad“ – Barselonos „Espanyol“ 2:1, „Almeria“ – Vigo „Celta“ 2:4, „Rayo Vallecano“ – Sevilijos „Betis“ 3:1, „Sevilla“ – „Granada“ 4:0, „Barcelona“ – Bilbao „Athletic“ 2:1, „Malaga“ – „Villareal“ 2:0, „Valladolid“ – Madrido „Real“ gegužės 7 d.

Rikiuotė: 1. „Atletico“ – 85 (34), 2. „Barcelona“ – 81 (34), 3. „Real“ – 79 (33), 4. „Athletic“ – 62 (34), 5. „Sevilla“ – 59 (34).

Italijos čempionatas. 34-as turas. Florencijos „Fiorentina“ – „Roma“ 0:1, Turino „Juventus“ – „Bologna“ 1:0, Veronos „Chievo“ – „Sassuolo“ 0:1, „Genoa“ – „Cagliari“ 1:2, „Udinese“ – „Napoli“ 1:1, „Parma“ – Milano „Inter“ 0:2, Romos „Lazio“ – „Torino“ 3:3, „Milan“ – „Livorno“ 3:0, Bergamo „Atalanta“ – Veronos „Hellas“ 1:2, „Catania“ – Genujos „Sampdoria“ 2:1.

Rikiuotė: 1. „Juventus“ – 90 (34), 2. „Roma“ – 82 (34), 3. „Napoli“ – 68 (34), 4. „Fiorentina“ – 58 (34), 5. „Inter“ – 56 (34).

Vokietijos čempionatas. 31-as turas. Braunšveigo „Eintracht“ – Miuncheno „Bayern“ 0:2, Dortmundo „Borussia“ – „Mainz“ 4:2, „Freiburg“ – Menchengladbacho „Borussia“ 4:2, „Augsburg“ – Berlyno „Hertha“ 0:0, Brėmeno „Werder“ – „Hoffenheim“ 3:1, „Hamburg“ – „Wolfsburg“ 1:3, „Nurnberg“ – „Leverkuzeno „Bayer“ 1:4, „Sttutgart“ – Gelzenkircheno „Schalke“ 3:1, Frankfurto „Eintracht“ – „Hanover“ 2:3.

Rikiuotė: 1.„Bayern“ – 81 (31), 2. Dortmundo „Borussia“ – 64 (31), 3. „Schalke“ – 58 (31), 4.„Bayer“ – 54 (31), 5. „Wolfsburg“ – 53 (31).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.