Lietuvos vaikus mokęs „Barcelona“ treneris: „Trūksta mąstymo“

Jaunieji futbolo mokyklos „Ateitis” auklėtiniai šią savaitę jautėsi taip, lyg rengtųsi žaisti legendinėje Ispanijos komandoje. Juos 3 dienas treniravo Barselonos „Barcelona” futbolo akademijos treneriai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

I.P.Santiago (dešinėje) ir D.P.Gene pastebėjo, kad futbolo lygis Ispanijoje ir Lietuvoje smarkiai skiriasi.<br>D.Umbraso nuotr.
I.P.Santiago (dešinėje) ir D.P.Gene pastebėjo, kad futbolo lygis Ispanijoje ir Lietuvoje smarkiai skiriasi.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Apr 22, 2014, 9:54 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:41 PM

„Barcelona” futbolo akademija į Lietuvą atsiuntė du trenerius.

UEFA licenciją turintis futbolo specialistas Ivanas Palanco Santiago dirbo ne tik Barselonoje.

Jis nemažai keliavo po Azijos šalis – Indiją, Vietnamą, Singapūrą, Japoniją.

Kitas treneris – Danielis Perezas Gene – turi 8 metų patirtį, sukauptą įvairiose jaunimo komandose.

Vaikai vyks į Barseloną

Bendradarbiauti su „Barcelona” futbolo akademija lietuviai pradėjo rudenį. Tuomet Vilniuje vykusiame „Ateitis Cup” turnyre dalyvavo 2002 m. gimusių „Barcelona” futbolininkų komanda ir liko tik septinta.

„Tuomet jie buvo nustebę ir patenkinti mūsų lygiu. Susitarėme, kad jie atvyks pas mus, o mūsų vaikai vasarą važiuos į stovyklą Barselonoje”, – pasakojo vienas mokyklos „Ateitis” trenerių Olegas Kricunas.

„Ateities” mokykla rengs tarptautines stovyklas, į jas kvies komandas iš kaimyninių šalių. Taip pat planuojama kviesti trenerį iš kito didelio Europos klubo. Bet klubo pavadinimo treneris kol kas neatskleidžia.

Žaidėjams trūksta mąstymo

Futbolo specialistai iš Ispanijos šią savaitę dirbo su vaikais, gimusiais nuo 1998-ųjų iki 2008 metų. Treniruotės vyko du kartus per dieną skirtingų amžiaus grupių vaikams.

„Vaikų žaidimo techniniai duomenys visai geri. Žinoma, yra labai daug dalykų, kuriuos reikia tobulinti, bet techninė pusė nebloga. Reikia tobulinti taktiką. Manau, kad jie žaisdami per mažai mąsto. Tai labai svarbus dalykas.

Visada turime galvoti, kaip ir kada perduoti kamuolį, kuriam žaidėjui geriausia atlikti perdavimą”, – pasakojo I.P.Santiago.

Jis patikino, kad jaunieji Lietuvos futbolininkai potencialo turi: „Turite gerų žaidėjų, kuriems reikia tobulėti. Jie gali ateityje žaisti kokybiškai.”

Mokė ir lietuvių trenerius

Ispanai Vilniuje mokė ne tik vaikus. Patarimais, kaip organizuoti treniruotes, jie dalijosi su „Ateities” mokyklos treneriais.

O.Kricunas neabejoja, jog vien „Barcelona” vardas vaikams suteikia papildomų paskatų.

„Barcelona” – visame pasaulyje žinoma komanda. Visi laukė trenerių. Patys mažiausi gal nelabai supranta, kas čia atvažiavo. Tačiau jiems malonu, kai atvažiuoja ir filmuoja, tai jiems daro įspūdį, motyvuoja.

Ispanai atvežė daug naujo. Po kiekvienos klaidos jie stabdo žaidimą, aiškina viską nuo A iki Z. Jie labai kantrūs, netingi sustabdyti treniruotės ir išaiškinti, kokios buvo klaidos. Dauguma lietuvių trenerių tingi tai daryti”, – sakė O.Kricunas.

Praleido svarbias rungtynes

Tris dienas Vilniuje praleidę ispanai spėjo apžiūrėti miestą. Vilnių I.P.Santiago net pavadino vieta, kurioje norėtų gyventi.

Ispanai apsilankė ir Lietuvos futbolo A lygos rungtynėse tarp Vilniaus „Žalgirio” ir „Klaipėdos granito” ekipų.

„Buvo neblogas mačas, tačiau smarkiai skyrėsi nuo Ispanijos čempionato. Pas mus žaidimas labai greitas, labai aukšto lygio žaidėjai, o čia futbolas lėtesnis. Reikia daug ką tobulinti.

Pagrindinis skirtumas tarp Lietuvos ir Ispanijos futbolo – kaip žaidėjai priima sprendimus. Lietuviško futbolo techniniai dalykai nėra blogi, bet futbolas yra taktinis žaidimas.

Ispanijos lyga yra viena geriausių pasaulyje. Čia lygis labai aukštas, senos futbolo tradicijos, daug dėmesio kreipiama į detales. Lietuvoje to nemačiau”, – sakė I.P.Santiago.

Vis dėlto vienas aukščiausio lygio ir vienas svarbiausių Ispanijoje rungtynių svečiai praleido. Tuo metu, kai Valensijoje Karaliaus taurės turnyro finale kovojo „Barcelona” ir Madrido „Real” komandos, svečiai skrido namo.

Rezultatas svečių nebūtų nudžiuginęs. „Barcelona” rungtynių pabaigoje pralaimėjo 1:2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.