D.Moyesas nuvylė ir „Manchester United“ žaidėjus, ir varžovus

Davidas Moyesas antradienį buvo atleistas iš „Manchester United“ trenerio pareigų. 50-mečiam škotui nepavyko pateisinti Anglijos komandos lūkesčių per 10 mėnesių, nuo tada, kai jis pakeitė Alexą Fergusoną.

„Manchester United“ klubas atleido D.Moyesą ir laikinuoju treneriu paskyrė futbolininką R.Giggsą (kairėje).<br>AP nuotr.
„Manchester United“ klubas atleido D.Moyesą ir laikinuoju treneriu paskyrė futbolininką R.Giggsą (kairėje).<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:28 PM

Tik septintąją vietą Anglijos pirmenybėse užimantis Mančesterio klubas šykščiai pakomentavo atleidimą, pareiškime pranešęs, kad D.Moyesas paliko klubą. Jam buvo padėkota už pastangas ir sąžiningumą atliekant savo pareigas, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis AP ir „The Guardian“.

Nuo 1990 metų „Manchester United“ rungtyniaujantis 40-metis velsietis Ryanas Giggsas paskirtas laikinuoju treneriu iki šio sezono pabaigos.

R.Giggsas jau seniai įvardijamas kaip „United“ ateities treneris dėl savo legendos Mančesteryje. Jis yra laimėjęs su klubu 13 Anglijos lygos čempionų titulų, du kartus – Čempionų lygą, po kartą – UEFA supertaurę, Tarpžemyninę taurę ir pasaulio klubų čempionų taurę.

Nors daug Mančesterio komandos sirgalių norėtų, kad šiemet trenerio asistento ir futbolininko profesijas derinęs R.Giggsas liktų prie komandos vairo ilgiau, yra ir kitų stiprių kandidatų.

Favoritu laiko olandą

Londono bukmekeriai rimčiausiu pretendentu į „Manchester United“ komandos trenerio pareigas laiko olandą Louisą van Gaalą.

Buvęs „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“, Amsterdamo „Ajax“ strategas, turintis įspūdingą biografiją, bus laisvas vasarą, nes jau paskelbė, kad paliks Olandijos rinktinės trenerio postą po pasaulio čempionato Brazilijoje.

Aistruoliams patinka populiarusis Jürgenas Kloppas, su Dortmundo „Borussia“ dukart laimėjęs Vokietijos čempionų titulus, o pernai pasiekęs Čempionų lygos finalą.

Bet vokietis antradienį britų laikraščiui „The Guardian“ pareiškė, kad jo „įsipareigojimai Dortmundo „Borussia“ ir klubo žmonėms yra nelaužomi“.

Madrido „Atletico“ į Čempionų lygos pusfinalį ir Ispanijos lygos lyderių poziciją išvedęs Diego Simeone taip pat yra pageidaujamas treneris Europos futbolo rinkoje.

Nors argentinietis ir nekalba laisvai angliškai, britai jį gerai pamena nuo 1998 metų pasaulio čempionato, kai dėl spyrio D.Simeone raudonąją kortelę prieš save išvydo Davidas Beckhamas.

Rimtu kandidatu laikomas ir prancūzas Laurent’as Blanc’as, treniruojantis Prancūzijos čempionato lyderį Paryžiaus „Saint-Germain“. Buvęs vidurio gynėjas du pastaruosius futbolininko karjeros sezonus (2001–2003 m.) praleido Mančesterio klube ir buvo mėgstamas sirgalių ir A.Fergusono.

Vidutiniokas nesužibėjo

Mančesterio futbolininkams D.Moyesas vadovavo nuo šio sezono pradžios.

Pakeisti klubo legendą A.Fergusoną, kuriam treniruojant „United“ net 13 kartų tapo Anglijos čempionu, bet kam būtų nelengva, bet niekas nesitikėjo, kad sezonas susiklostys taip prastai.

Pernai 20-ąjį Anglijos čempionų titulą per klubo istoriją laimėję „Manchester United“ futbolininkai artimiausią persekiotoją pralenkė net 11 taškų.

Tačiau šį sezoną „United“ gresia žemiausia vieta lygoje nuo 1990 metų. Pirmą sykį per 19 pastarųjų metų klubas nepateks į Čempionų lygą.

Nors D.Moyesas neturėjo nugalėtojo mąstymo, tarptautinio futbolo patirties ir titulų, A.Fergusonas tikėjosi iš naujojo trenerio lojalumo ir nuoseklumo – to, kuo jis garsėjo per savo 11 metų „Everton“ klube.

Tačiau greitai paaiškėjo, kad D.Moyesui trūksta stiprybės eiti svarbiausias pareigas Anglijos futbole.

Jis buvo pernelyg patenkintas vidutinišku žaidimu ir labiau taikėsi prie komandos nei bandė ją perstatyti iš naujo. Pavyzdžiui, po čempionato pradžioje Liverpulyje pralaimėtų rungtynių 0:1 jis kalbėjo: „Manau, mes žaidėme labai gerai.“ Ir pridūrė, kad su tokiu žaidimu „United“ tikrai turėtų finišuoti pirmajame ketverte.

„United“ paėmė D.Moyesą iš „Everton“, bet ne „Everton“ iš D.Moyeso galvos.

Prieš „United“ namų rungtynes su „Liverpool“ D.Moyesas pareiškė, kad svečiai yra favoritai. Net „Liverpool“ treneris Brendanas Rodgersas buvo nustebęs dėl tokių nedrąsių D.Moyeso vertinimų: „Aš taip nepasakyčiau Liverpulyje, net jei būtume lentelės dugne.“

Vilioti žvaigždes bus sunkiau

D.Moyesas buvo atleistas po pralaimėjimo sekmadienį svečiuose 0:2 „Everton“ ekipai, kuri aiškiai pranoko buvusius čempionus savo energija ir taktika.

„Negaliu skųstis tuo, kaip žaidėme“, – po šių rungtynių teigė D.Moyesas, dar labiau pykdydamas reiklius Mančesterio sirgalius.

D.Moyeso komandos futbolas visą sezoną nebuvo toks efektingas kaip A.Fergusono laikais.

Ilgi perdavimai, nuobodus puolimas ir gynybinė kryptis nepriminė to dinamiško ir nuotaikingo žaidimo, kuriuo daug metų žavėjo „Manchester United“.

Galiausiai ne tik sirgaliai, bet ir žaidėjai prarado pasitikėjimą trenerio metodais.

Danny Welbeckas pareiškė, kad nori palikti Mančesterį, Robinas van Persie skundėsi, kad komandos draugai vis įbėga į jo erdves, Patrickas Evra nepritapo dešiniajame gynybos krašte.

Šį sezoną „raudonieji velniai“ pralaimėjo 11 rungtynių Anglijos lygoje, tarp jų ir mačus namie aršiausiems varžovams – „Liverpool“ ir „Manchester City“.

„Neverta net diskutuoti – futbolas šį sezoną buvo prastas, rezultatai prasti, – kalbėjo buvęs „United“ gynėjas Gary Neville’is. – Žaidimas vis blogėjo.“

Vienintelis spindulys buvo žygis iki Čempionų lygos ketvirtfinalio, kur D.Moyeso komanda nusileido Miuncheno „Bayern“.

Klubą valdanti amerikiečių verslininkų Glazerių šeima atrodė esanti pasirengusi išleisti svarias pinigų sumas naujiems žaidėjams.

Bet pastarieji dideli pirkiniai – Marounne Fellaini ir Juanas Mata, už kuriuos buvo sumokėta 65 mln. svarų (266 mln. litų), nuvylė.

Likus be Čempionų lygos dabar privilioti aukščiausio lygio žvaigždes bus dar sunkiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.