Europos futbolo turtuoliams gresia UEFA sankcijos

„Paris Saint Germain“, „Manchester City“ ir tuzinas kitų turtingiausių Europos futbolo klubų kitą savaitę oficialiai sužinos, ar jie nepažeidė finansinės drausmės taisyklių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 3, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:23 AM

Gegužę „Manchester City“ futbolininkai gali tapti Anglijos, o „Paris Saint Germain“ – Prancūzijos čempionais, bet šių klubų vadovams dabar rūpi ne šventės, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Kitą savaitę UEFA specialusis komitetas turi oficialiai paskelbti, ar arabų šeichų dosniai remiami futbolo klubai nepažeidė finansinės drausmės taisyklių.

Turtingiausioms žemyno komandoms gresia sankcijos, jeigu paaiškės, kad jos nesilaiko naujosios UEFA finansinės politikos.

1.Kaip veikia UEFA finansinės drausmės sistema?

UEFA dar 2010-ųjų gegužę paskelbė apie naują finansinės drausmės sistemą.

Futbolo klubai turėjo trejus metus subalansuoti savo biudžetus, kad „išleistų ne daugiau negu uždirba“.

Vasario pabaigoje UEFA inspektoriai pareikalavo, kad 76 klubai iš 237 dalyvaujančių Europos turnyruose pateiktų papildomus dokumentus, kaip laikosi naujosios finansinės politikos reikalavimų.

Balandžio pabaigoje UEFA Finansinės kontrolės komitetas (ICFC) pranešė, kad gegužės pradžioje praneš galutinį savo sprendimą apie tuos klubus, kurie pažeidė naująsias taisykles.

2.Kokie nuostoliai leidžiami?

Remiantis jau įsigaliojusiomis UEFA finansinės drausmės taisyklėmis, klubai kol kas gali turėti iki 45 mln. eurų nuostolių, susikaupusių per du pastaruosius sezonus, jeigu įsipareigoja šią skylę savo biudžete panaikinti.

Daugiausia įtarimų šį sezoną sulaukęs „Paris Saint Germain“ klubas oficialiai pranešė, kad 2012 ir 2013 metais turėjo tik 9 mln. eurų nuostolių.

Bet UEFA finansų ekspertams daug abejonių sukėlė Paryžiaus klubo pasirašyta rėmimo sutartis su Kataro turizmo biuru (QTA), kuri papildė PSG sąskaitą net 200 mln. eurų.

Kataro emyratui priklausantis valstybinis „Qatar Sports Investment“ (QSI) fondas dar 2011-ųjų gegužę įsigijo 70 proc. klubo akcijų, o 2012-ųjų kovą jau tapo vienvaldžiu PSG savininku, nusipirkęs likusius 30 proc. akcijų.

UEFA finansinės drausmės taisyklės draudžia futbolo klubams manipuliuoti fiktyviomis sutartimis su rėmėjais, todėl Paryžiaus klubo kontraktas su tiesiogiai nuo jo savininkų priklausančia bendrove gali būti pripažintas niekiniu.

Nors PSG atstovai įtikinėja, kad padeda „per sportą reklamuoti Katarą“, finansinės drausmės ekspertams šie argumentai sukėlė daug klausimų.

„Tikrai nesu tikras, kad PSG gerbia finansinės drausmės taisykles“, – pripažino UEFA prezidentas Michelis Platini interviu dienraščiui „Parisien“.

Jeigu pasakiška sutartis su QTA bus perkainota, atsižvelgiant į „realią rinkos vertę“, PSG biudžete atsivers milžiniška skylė, o Paryžiaus klubas neišvengs sankcijų.

3. Kurie Europos milžinai pateko po padidinamuoju stiklu?

Kartu su Kataro šeichų dosniai remiamu PSG po didinamuoju UEFA inspektorių stiklu atsidūrė dar ne vienas garsus Europos klubas.

Dėl „Premier“ lygos titulo kovojantis „Liverpool“ klubas per dvejus metus patyrė 110 mln. eurų nuostolių.

Bet Anglijos klubas, kaip ir Prancūzijos čempionate rungtyniaujantis „Monaco“, pastarąjį sezoną nežaidė Europos turnyruose, todėl jo pateikti dokumentai bus ypač atidžiai įvertinti tik rudenį.

Londono „Arsenal“, „Manchester United“ ir Londono „Chelsea“ šį sezoną nepažeidė finansinės drausmės taisyklių, tačiau „Manchester City“ klubo nuostoliai per du sezonus jau pasiekė 181 mln. eurų.

Dar vieno „Premier“ lygos lyderio atstovai ginasi, kad šias išlaidas nulėmė naujo treniruočių centro ir futbolo akademijos statybos.

Bet UEFA inspektoriams įtarimų kelia ir „Manchester City“ reklamos sutartis su „Etihad Airways“.

Šiai Abu Dabio avialinijų bendrovei vadovauja „Manchester City“ savininko šeicho Mansuro pusbrolis.

Ispanijoje po didinamuoju stiklu atsidūrė „Valencia“ ir Madrido „Atletico“ klubai, kurie taip pat peržengė leistiną nuostolių ribą.

4. Kuo rizikuoja klubai?

Teoriškai jie gali būti net išmesti iš visų UEFA varžybų.

Taip pernai jau atsitiko „Malaga“ klubui, kuris per UEFA suteiktą laiką neatsiskaitė su savo žaidėjais ir darbuotojais.

Bet M.Platini šį kartą atmeta griežčiausios bausmės galimybę. UEFA prezidentas dabar jau grasina kitomis „rimtomis sankcijomis“.

Nedrausmingiems klubams gali būti skirta bauda, futbolininkų algoms skirtos sumos biudžete įšaldymas arba draudimas šią vasarą įsigyti naujų žaidėjų.

Bet finansinės drausmės taisykles pažeidę klubai taip pat turi svertų priešintis nepalankiam UEFA sprendimui.

Jie gali kreiptis į Sporto arbitražo teismą Lozanoje (CAS), tikėdamiesi, kad jis patenkins jų apeliaciją dar iki žaidėjų perėjimams skirto laiko (nuo birželio 9 d. iki rugsėjo 2 d.) pabaigos.

5. Ar finansinės drausmės taisyklės yra efektyvios?

Pastarasis UEFA pranešimas apie Europos futbolo finansus įrodo, kad klubai atsižvelgė į naująsias taisykles.

2012 metais žaidėjų algoms skirta suma, kuri vidutiniškai sudaro apie 65 proc. klubo biudžeto, jau nedidėjo sparčiau negu klubų pajamos, sudarančios 7 proc. biudžeto.

Pirmąsyk per pastaruosius šešerius metus Europos klubų biudžeto deficitas sumažėjo (nuo 1,7 iki 1,1 milijardo eurų).

UEFA šį faktą pavadino „drąsinančia tendencija“.

Bet net 38 iš 53 nacionalinių futbolo čempionatų Europos valstybėse vis dar yra nuostolingi. Dar šeši čempionatai papildė šią grupę, palyginti su 2011 metais.

„Turime atlikti dar labai daug darbo norėdami sumažinti šiuos nuostolius“, – pripažino UEFA. („L’Equipe“, LR).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.