F.B.K „Kaunas“ tęsia darbą vardan sugrįžimo į A lygą

„Pasikeitėme mes patys. Įgijome daugiau pasitikėjimo savo jėgomis“, – sako Valdas Knyzelis, padėjęs FBK „Kauno“ klubo aistruoliams „Kaunas ultras“ prieš dvejus metus iš pelenų prikelti komandą. Trečiadienį Futbolo bendruomenės klubas „Kaunas“ pradėjo dar vieną sezoną. Lietuvos futbolo federacijos (LFF) II lygos Pietų zonos rungtynėse ši komanda 4:0 sutriuškino Vilniaus „Ateitis“ komandą, - Rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

May 5, 2014, 7:17 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:22 AM

Pergalė leido švęsti ir sirgaliams, ir futbolinkams, ir visiems, kurie prisidėjo prie komandos kūrimo. Sėkmingas sezono startas dar labiau pakurstė mintis apie aukštesnį divizioną – LFF I lygą.

„Mes tam ir dirbame, kad vieną dieną sugrįžtume ten, kur ir yra mūsų vieta – A lyga“, – apie aukščiausią ir svarbiausią tikslą kalbėjo „Kauno“ vadovas V.Knyzelis.

Kai 2012 metais strigęs ir merdėjęs FBK „Kaunas“ tiesiog išnyko iš Lietuvos futbolo žemėlapio, „Kaunas ultras“ sirgaliai ėmėsi veiksmų – jie nutarė prikelti klubą, tad vengdami likusių skolų jie įkūrė Futbolo bendruomenę „Kaunas“.

Būtent daugybę metų aistringai „Kauną“ palaikę futbolo sirgaliai ir kreipėsi į V.Knyzelį.

„Susidomėjimas futbolu yra išaugęs ir tai yra jaučiama, – paklaustas, ar Kaune futbolas vėl gyvas, sakė V.Knyzelis, bet iškart susimąstė. – Iš vienos pusės taip, nes Kaunas seniai beturėjo tris komandas, tačiau iš kitos pusės – ne, nes A lygoje vis dar trūksta Kauno miesto vardo.“

„Lietuvos rytas“ su V.Knyzeliu kalbėjo apie artimiausius F.B.K „Kauno“ planus, pokyčius, konkurenciją laikinojoje sostinėje ir nuveiktus darbus.

– Kokie F.B.K „Kauno“ tikslai šiemet? – „Lietuvos rytas“ paklausė V.Knyzelio.

– Jeigu pirmiausiai kalbėti apie komandą, tai jos tikslai šiemet lygoje finišuoti aukščiau nei pernai (buvo užimta šeštoji vieta, - red.). Nenuostabu, jog mes kitąmet norėtume praverti I lygos duris. Tam tikslui pasiekti, šiemet bandysime pasiekti stipriausiųjų trejetuką.

Kalbant apie patį klubą, tai ir toliau stiprinsime savo partnerių gretas ir jau nuo dabar ruošimės kitam sezonui.

– Turite garsiausią vardą, futbolo bendruomenė laukia, kada Kaunas turės klubą A lygoje. Kokios mintys ir planai šiuo klausimu?

– Mes tam ir dirbame, kad vieną dieną sugrįžtume ten, kur ir yra mūsų vieta – A lyga. Visgi norime, kad klubas nebūtų vienadienis ir nesugriūtų kaip kortų kaladė. Bandome klubui lipdyti stiprų pamatą, eiti žingsnis po žingsnio. Dabar mokomės iš klaidų, kad jų ateityje nebereikėtų kartoti. – Kai sugriuvo FBK „Kaunas“, Laikinojoje sostinėje nebeliko rimtesnių komandų. Netrukus sustiprėjo „Spyris“, atsikūrėte jūs, o tada atsirado ir Kauno „Stumbras“. „Spyris“ šiemet veržėsi į A lygą, „Stumbras“ tai daryti ketina kitąmet. Ar nelikote šešėlyje?

– Šešėlyje tikrai nelikome, nes klubo vardas yra puikiai žinomas futbolo visuomenei, o sirgaliai nuolat domisi mūsų veikla ir rezultatais. Taip pat esame pakankamai aktyvūs komunikacijos prasme, dalyvaujame įvairiose renginiuose bei akcijose. Nuolat leidžiame žinoti žiniasklaidai ką padarėme, ką darome ir ką darysime. Manau, jog informacijos apie klubo veiklą pateikiame išties nemažai ir tai leidžia mums nelikti užmirštiems.

– Ar Kaunas pakankamai pajėgus turėti tris gerus klubus?

– Tris galbūt ne, bet du tai tikrai. Manau, jog jie visi trys galėtų rungtyniauti A lygoje, tačiau galbūt tik du iš jų kovotų dėl aukštesnių pozicijų.

– II lygoje laukia įdomios kovos. Ar lyga sustiprėjo?

– Lyga prarado dvi pajėgias komandas Kauno „Stumbrą“ ir Vilniaus MRU, tačiau prisijungė ambicingos Vilniaus „VU-Vilmestos“ ir „Visagino“ komandos. Manau, jog sustiprėjo Vilniaus „Bekentas“ ir „Druskininkai“, o ir kitos komandos pasitempė. Galėčiau teigti, jog lyga tapo kur kas labiau konkurencingesne.

– Ką laikote rimčiausiais varžovais?

– Šiuo metu dar sunku spręsti, manau galėsime pasakyti po pirmųjų penkerių rungtynių. Nenorėčiau nuvertinti nei vienos komandos.

– Pernai puoselėjote nemažas ambicijas, bet likote šešti. Kas sutrukdė?

– Manau, jog koją pakišo stabilumo trūkumas. Daugumą komandų II lygoje sudaro mėgėjai, kurie futbolą žaidžia po darbų ar studijų, tik vienas kitas galbūt iš to gyvena. Todėl, kartais tekdavo verstis be vieno ar kito pagrindinio žaidėjo, tas manau ir nulėmė ne tuos rezultatus, kurių tikėjomės.

– Kodėl taip neturėtų nutikti ir šiemet?

– Visgi iš klaidų mokomasi, ar ne taip? Tikiu, jog šiemet jų nekartosime ir atsakingiau į viską žiūrėsime. Mes komplektavome lygiaverčių futbolininkų komandą, kad įgyvendintumėme šio sezono tikslus. Ką tai reiškia? Vienam žaidėjui iškritus, jį galės pakeisti kitas ir komanda nepatirs didesnių nuostolių.

– Komandą šį sezoną papildė devyni žaidėjai. Turite legionierių. Atrodo, kad vėl klijuojate naują ekipą. Kas joje – stabiliausia?

– Vienas iš prioritetinių tikslų prieš sezoną buvo išlaikyti rezultatyviausią žaidėją ispaną Juaną Sevilla Sevilla. Pavyko jį prisikalbinti, nors jį kvietė ir keletas I lygos klubų. Liko ir kiti pagrindiniai praėjusio sezono futbolininkai. Galima sakyti stabilumą išlaikėme, o taip pat šiemet pridėjome ir keletą naujokų, kurie tikimės, jog suteiks impulsą komandai.

– Vienas egzotiškiausių žaidėjų – meksikietis Josuetlas Ricardo Hernandez Rea. Turite ispaną J.Sevillą. Kaip pas jus patenka užsieniečiai?

- Klubas yra gerai žinomas Kaune ir jei į miestą atvyksta užsienietis ir nori žaisti futbolą, jis pirmiausiai yra nukreipiamas į F.B.K. „Kauną“. Meksikiečio atvejis yra kiek kitoks, jį mums rekomendavo mūsų partneriai, kurie rūpinsis juo, kol jis žais pas mus.

– Žaidžiate antroje lygoje – gal užtektų ir lietuvių? Ar užsieniečiai prideda kokybės?

- Manau, kad tokie užsieniečiai kaip J.Sevilla ar J.Rea galėtų sustiprinti ir ne vieną aukštesnio lygio Lietuvos klubą, o antroje lygoje jie išties išsiskiria savo sugebėjimais.

– Kaunas – antras pagal dydis Lietuvos miestas. Bet konkurencija dabar čia nemaža. Kaip vyksta futbolininkų dalybos? Ar nėra taip, kad kas nepatenka į „Spyrį“ ir „Stumbrą“, gali eiti į „Kauną“? Ką jūsų klubas gali pasiūlyti futbolininkams?

- Taip suprantama, jog kiekvienas futbolininkas nori žaisti kuo aukštesniame lygyje, dėlto jis gali pasirinkti „Spyrį“ ar „Stumbrą“. Tačiau futbolininkai, kurie pasirenka atstovauti geltonas ir žalias spalvas žino, jog jie galės prisidėti prie klubo atgimimo, o juos visuomet palaikys vieninteliai aktyvūs sirgaliai Kaune – „Kaunas ultras“. Ieškome įvairių būdų kaip skatinti žaidėjus, jiems pagal galimybes bandome sudaryti geriausias sąlygas.

– Šiemet mėginote prisikalbinti ir 2012 metų rezultatyviausią A lygos žaidėją Artūrą Rimkevičių. Galbūt taikinyje turėjote ir kitų garsesnių futbolininkų?

– Su Artūru buvo trumpas pokalbis apie jo karjerą ir kur ji gali pasukti, bet žinojome, jog jis gali ir tikrai rungtyniaus aukštesniame lygyje. Tačiau Artūras prižadėjo ir išreiškė viltį, jog geltonai žalius marškinėlius jis dar norėtų užsivilkti ir su mielu noru tai padarys, kuomet klubas sugrįš į A lygą. Kontaktavome ir su keletu kitų buvusių klubo žaidėjų dėl galimybės padėti komandai, tačiau konkretaus susitarimo nepasiekėme, todėl nenorėčiau minėti jų pavardžių.

– 2012 metais FBK „Kauno“ sirgaliai nutarė prikelti komandą, kuri sugriuvo pasitraukus Vladimirui Romanovui. Kaip čia atsidūrėte jūs?

- Sirgaliai susisiekė ir pasiūlė prisidėti prie projekto. Kadangi tuo metu buvau atsakingas už Kauno „Forto“ komandą, o sirgaliai ieškojo, kas galėtų vadovauti visam procesui, tai nutariau priimti šį iššūkį ir padėti. Komandai juk reikėjo futbolininkų, taiga pasiūliau „Forto“ žaidėjus, o vėliau prisidėjo ir kiti.

– Kuo jums svarbus F.B.K „Kaunas“, kad nutarėte jam padėti?

– Tuo metu buvo kiek skaudu, jog A ir I lygoje Kaunas apskritai neturėjo komandos. Taip pat Geltonai žali buvo yra ir bus Kauno futbolo sinonimas, todėl tikėjau ir tikiu, jog šis projektas turi pasisekimą. Turint aktyvius sirgalius, buriant futbolo bendruomenę, plečiant partnerių ratą ir į klubo veiklą įtraukiant vis daugiau žmonių, manau jog viskas įmanoma ir viskas dar prieš akis.

– Kokie buvo didžiausi iššūkiai pirmaisiais metais?

– Pirmą sezoną buvo daug iššūkių organizacine prasme, nes laiko pasiruošti naujam sezonui turėjome minimaliai, viską reikėjo daryti paskubomis. Daugumai iš mūsų tokia patirtis buvo nauja ir mes dirbdami kartu ir mokėmės. Pirmaisiais metais klube jautėsi pakilimas ir visų noras padėti ir prisidėti.

– Ar surasti rėmimą komandai, kuri turi ir rimtesnius konkurentus – labai sudėtinga?

– Taip, komandai surasti rimtus partnerius yra nelengva ir apskritai juk sporte solidus rėmimas šiai dienai yra retas atvejis. Mes bandome judėti į priekį, dirbti, leidžiame apie save visiems žinoti. Šiuo metu turime subūrę nemažą partnerių ratą ir tikimės jį ateityje tik plėsti.

– Kaip į futbolą žiūri didesnių įmonių vadovai?

– Manau, kad jie laukia kol klubas sugrįš į A lygą. Tada mes galėtumėme tikėtis svaresnės jų paramos. Bet taip pat svarbu suprasti, kad be jų pagalbos mums sugrįžti į A lygą yra be galo sunku. Stengiamės neužsidaryti vien Lietuvoje ir ieškome partnerių ir investuotojų užsienyje, tikėdami, jog ten atsiras daugiau futbolui neabejingų verslininkų.

– Tad iš ko gyvenate?

– Gyvename iš tų pačių rėmėjų, kurių šiai dienai turime ne vieną ir ne du ir kurie prisideda pagal galimybes ir poreikius. Šiemet prie klubo veiklos prisidėjo įmonės „Hegelmann Transporte“, „Anvy“, „Mantoras“, „Pirkbaltus.lt“, picera „Pizza To Go“, o aprangas pasiuvo kauniečiai – sportinės aprangos įmonė „Tūta“.

Labai tikimės, kad jų pavyzdžiu paseks ir kitos organizacijos ir klubo partnerių ratas tiktai plėsis.

– Gyvuojate antrus metus. Kas per tą laiką pasikeitė?

– Manau, kad pasikeitėme mes patys, įgijome daugiau pasitikėjimo savo jėgomis ir tai ką mes darome. Prie klubo veiklos prisideda vis daugiau žmonių, kurie įneša savo įdėjų, pasiūlymus, o tai skatina tobulėti ir judėti į priekį.

– Kiek F.B.K „Kaunas“ pasislinko profesionalumo link per šiuos metus?

–  Šiam sezonui pasikvietėme naują trenerį, komandą papildėme naujais aukštesnio lygio futbolininkais. Klubo administracijoje pradėjo dirbti labiau kompetentingi žmonės, prasiplėtė partnerių gretos.

– Kokie artimiausi „Kauno“ planai, kalbant apie klubo plėtrą?

– Norime ir siekiame sukurti klubą pagal Europos futbolo klubų modelius. Kaip ir minėjau, jau šiemet pradėsime ruoštis ir ieškoti rėmėjų, kurie padėtų F.B.K. „Kaunui“ kitąmet startuoti I lygoje.

– Žaidžiate Nacionalinės akademijos aikštėje. Ar yra planų grįžti į S.Dariaus ir S.Girėno stadioną?

– Taip, į S.Dariaus ir S.Girėno stadioną planuojame sugrįžti dar šiemet, bet tik per LFF taurės rungtynes. Žinoma, jei burtai lems mums žaisti namuose.

– Bet tam reikėtų daugiau pinigų?

– Savaime suprantama, kad taip. Norime ir tikimės sužaisti keletą rungtynių legendiniame stadione ir pamaloninti savo ištikimiausius sirgalius ir Kauno futbolo bendruomenę.

– „Spyris“ ir „Stumbras“ kalba apie A lygą. Kaip manote, ar šie klubai jau pakankamai tvirti, jog ten žengtų?

– Manau, jog reikėtų pasiteirauti šių klubų vadovų, kokios jų galimybės, koks jų biudžetas ir kuom jie gyvena.

– Ar šiandieną galėtumėte pasakyti, kad Kaune futbolas atgimęs?

– Iš vienos pusės taip, nes Kaunas seniai beturėjo tris komandas, tačiau iš kitos pusės – ne, nes A lygoje vis dar trūksta Kauno miesto vardo. Visgi susidomėjimas futbolu yra išaugęs ir tai yra jaučiama. Užtenka pasižiūrėti kiek vaikų futbolą žaidžia kiekvieną dieną Nacionalinėje futbolo akademijoje, kiek Kaune yra įsikūrusių futbolo mokyklų ir kiek yra atnaujintų ar rekonstruojamų futbolo aikščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.