Čempionatas Brazilijoje: viltys, streikai ir drožinėjami arbūzai

Iki didžiausio šiais metais sporto įvykio - pasaulio futbolo čempionato, lieka kiek daugiau nei mėnuo. Rinktinės viena po kitos skelbia sudėtis. Bene daugiausiai futbolo žvaigždžių suburs čempionato šeimininkė Brazilija. Rinktinėje vietos neatsirado tokioms žvaigždėms kaip Kaka, Robinio ir Ronaldinio. Futbolo legenda Pele spėjo sukritikuoti tokį brazilų trenerio pasirinkimą.

Brazilija ruošiasi pasaulio čempionatui.<br>AP nuotr.
Brazilija ruošiasi pasaulio čempionatui.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos ryto“ televizija

May 8, 2014, 11:26 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:00 AM

Didžiuosiuose Brazilijos miestuose vis dar vyksta paskutiniai pasiruošimo darbai birželį startuosiančiam pasaulio futbolo čempionatui. Dažnai FIFA dėl vėlavimo kritikuota Brazilija metė maksimalias pajėgas trūkumams šalinti.

Likus 35 dienoms iki svarbiausio šių metų planetos sporto įvykio Brazilijos rinktinės strategas Luizas Felipe Scolari paskelbė 23 futbolininkų pavardes, kurie gins pirmenybių šeimininkų garbę.

„Pirmiausia, noriu, kad visi – žaidėjai, aistruoliai ir sirgaliai žinotų, kad mes - pasiruošę žaisti. Esame pasiruošę kautis dėl titulo, o ne tik pirmoms rungtynėms su Kroatija. Prieš čempionatą žaisime dvejas kontrolines rungtynes su Panama ir Serbija. Po to spręsiu, kurie žaidėjai verti pagrindinės sudėties“, - sakė Ispanijos rinktinės treneris.

Brazilijoje sudėties paskelbimas – nacionalinės reikšmės įvykis. Į spaudos konferenciją akreditavosi beveik 900 žurnalistų. Miestai jau alsuoja artėjančio čempionato ritmu. Dažnoje vietoje girdimas oficialus pirmenybių himnas.

Dar prieš pirmenybes brazilai laikomi pagrindiniais pretendentais į titulą. Rinktinėje tokia milžiniška konkurencija, kad vietos joje neatsirado žvaigždėms - Kaka, Ronaldinho ir Robinho. Tik keturi pakviestieji į rinktinę neatstovauja Europos klubams. Treneris neslepia, kad daugiausiai tikisi iš Neymaro, kuriam tai bus debiutinis čempionatas.

„Neymarui atsakomybė tikrai bus didžiulė. Jis ne tik žais, bet ir privalės būti pavyzdžiu kitiems, jam leisiu improvizuoti. Svarbu, kad jis muštų įvarčius ir padėtų mums laimėti. Stebime kaip jis tobulėjo Barselonos komandoje. Tikiu, kad dar geriau jis žais imtinėje“, - kalbėjo L.F.Scolari.

Šešto titulo siekiantys pirmenybių šeimininkai rungtyniaus vienoje grupėje su Kroatija, Meksika ir Kamerūnu. Trenerio pasirinkimą spėjo sukritikuoti futbolo legenda Pele, pareiškęs, kad Kaka ir Robinho turėjo atstovauti komandai.

Vis dėlto, ne visi Brazilija vieninga, kad čempionatą reikėjo rengti jų šalyje. Riaušės ir protestai tapo kasdienybe. Kai kurie žmonės sako, kad milijardus išleistus čempionatui geriau reikėjo skirti skurdui mažinti. Baiminamasi dėl visuotinių neramumų, nes policija taip pat nėra vieninga. Kai kurie pareigūnai ruošiasi skelbti streiką.

„Per Konfederacijų taurės turnyrą, popiežiaus apsilankymą girdėjome tik pažadus, kad mūsų darbas bus tinkamai įvertintas. Tai dar neįvyko. Artėja čempionatas. Mūsų kantrybė gegužės pabaigoje gali trūkti jei valdžia ir toliau nevykdys mūsų reikalavimų“, - sakė policijos vadovas Andre Melo.

Dalis brazilų ruošiasi futbolo šventei. Vieno Brazilijos miestelio virėjas sugalvojo pramogą – išraižyti ant arbūzų pasaulyje puikiai žinomų futbolo žaidėjų veidus. Čia galima išvysti Lionelio Mesio, Crištiano Ronaldo ar Neymaro veidus. Vienam kūriniui sukurti virėjui užtenka 15-20 minučių.

„Esu virėjas ir tai mano pomėgis. Tai padeda atsipalaiduoti, o klientai tampa laimingesni. Kiekvieną kartą kai aš ruošiu arbūzus žmonės čia ateina ir klausia: „Ar galima mano veidą“? Tai juos stebina, o man teikia malonumą“, - šypsojosi vyriausiasis virėjas Rogerio Holanda.

R.Holanda tikisi, kad čempionato metu jo kūrinių paklausa didės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.