Kaip „Premier“ lygos čempionus užaugino čilietis

Keliaudamas ant švenčiančių „Manchester City“ klubo futbolininkų rankų treneris iš Čilės Manuelis Pellegrini galėjo plačiai šypsotis, nes tapo Anglijos čempionu ir nutildė daugybę skeptikų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-13 23:43, atnaujinta 2018-02-13 23:50

„Tai nuostabi patirtis, – po titulą įtvirtinusios pergalės 2:0 prieš „West Ham United“ sekmadienį pareiškė M.Pellegrini. – Nėra lengva nugalėti „Premier“ lygoje – pačioje stipriausioje pasaulio lygoje.“

Jo rankose atsidūręs Anglijos čempionų trofėjus buvo akivaizdus įrodymas, jog trenerio iš Čilės brandintas žaismingas ir patrauklus futbolas pasiteisino.

„Jis norėjo, kad žaistume atakuodami. Šįmet įmušėme daug įvarčių ir buvome tvirti gindamiesi, – sakė „Manchester City“ saugas Jamesas Milneris. – Žaidėjai prisitaikė, o tai nėra lengva.“

Buvo sutiktas nedraugiškai

Nėra lengva pritapti Anglijos futbole, bet M.Pellegrini tapo pirmuoju treneriu ne iš Europos, kuris laimėjo šalies pirmenybes.

„Galite susikišti M.Pellegrini“, – lygiai prieš metus skandavo sirgaliai, kai 2012 metais po 44 metų pertraukos Anglijos pirmenybes padėjęs laimėti treneris Roberto Mancini buvo atleistas.

Italo vietą užėmęs M.Pellegrini buvo laimėjęs titulų Argentinoje ir Ekvadore, bet ne Ispanijoje, kur dirbo visą dešimtmetį.

Iš Pietų Amerikos atvykęs treneris savo taikiomis kalbomis nebuvo dovana žurnalistams, bet sirgaliams tai nerūpėjo.

„Kartu“, – tokią raidžių mozaiką suformavo aistruoliai prieš paskutinio turo rungtynes sekmadienį.

Kartu „Manchester City“ iškovojo du titulus per sezoną – pirmąkart per 134 metų klubo istoriją.

Pergalė lygos taurės varžybų finale prieš „Sunderland“ buvo minimalus tikslas Mančesterio komandai, kurios žaidėjams įsigyti klubą valdantys Abu Dabio turtuoliai per pastaruosius šešerius metus išleido daugiau nei milijardą dolerių.

Taurė buvo svarbi 60-mečiam M.Pellegrini, kuriam pavyko panaikinti prakeiksmą Europoje. Jo anksčiau treniruotos komandos – „Villarreal“, Madrido „Real“, „Malaga“ – žaidė gerai, bet nelaimėjo trofėjų.

Mančesterio klubo savininkams reikėjo ne tik taurės, bet ir Anglijos čempionų titulo – juolab kad komandai gresia UEFA sankcijos dėl finansinių taisyklių pažeidimo.

Finišavo galingiausiai iš visų

„Manchester City“ atsidūrė Anglijos rikiuotės viršūnėje, kai labiausiai reikėjo.

Londono „Arsenal“ pirmavo sezono pradžioje. Paskui atėjo laikas Londono „Chelsea“. Galiausiai atrodė, kad „Liverpool“ futbolininkai, įveikę „Manchester City“, nebepaleis lyderių pozicijos.

Bet Liverpulio komanda prieš dvi savaites namie pralaimėjo „Chelsea“ ir kovoje dėl titulo kontrolę perėmė „Manchester City“. Ši ekipa laimėjo penkerias paskutines rungtynes ir pagrobė titulą iš „Manchester United“ antrą kartą per trečius metus.

„City“ nebėra „United“ šešėlyje, nors ketvirtąkart Anglijos čempione tapusios komandos laukia ilgas kelias iki kaimynų, kurie šalies čempionais yra tapę 20 kartų.

Nuramino ir suvienijo ekipą

„Manchester City“ šį sezoną padarė pažangą ir Čempionų lygoje, kur nukeliavo iki aštuntfinalio, ten pralaimėjusi „Barcelona“. Tik keli klubai Europoje gali žaisti tokį patrauklų futbolą kaip „Manchester City“.

Anglijos čempionate ši komanda pelnė net 102 įvarčius, nors svarbiausias puolėjas argentinietis Sergio Aguero pavasarį vis gydėsi traumas.

S.Aguero pelnė 17 įvarčių, o vidurio saugas iš Dramblio Kaulo Kranto Yaya Toure užpildė spragą, įmušęs 20 įvarčių. Puolėjas bosnis Edinas Džeko pridėjo 16 įvarčių.

Vartininkas Joe Hartas po klaidų sezono pradžioje buvo praradęs vietą starto sudėtyje, bet nepuolė ieškoti kaltų ir paskui susigrąžino poziciją vartuose.

Anksčiau klubas turėjo problemų už aikštės ribų dėl Carloso Tevezo ir Mario Balottelli, bet šįkart rūpesčių nebuvo.

„Kai atvykau į klubą, santykiai komandoje nebuvo patys geriausi, – sakė M.Pellegrini. – Buvo svarbu nusiraminti ir pabandyti visus įtikinti, kaip svarbu likti visiems kartu – treneriams, žaidėjams ir sirgaliams, kad laimėtume šį labai svarbų titulą.“

Per ilgą sezoną jie tai ir pasiekė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.