Europos lygos finalas: skirtingos istorijos, troškimai - vienodi

Europos lygos našlaitė „Benfica“ komanda sieks pirmojo Senojo žemyno titulo per 52-ejus metus, kai trečiadienį finale susitiks su „Sevilla“ futbolininkais. 1961-1962 metų titulus iškovojęs Portugalų klubas jau spėjo pralaimėti septynis finalus. Tarp jų – ir praėjusio sezono.

„Sevilla“ futbolininkai džiaugėsi, kai pateko į finalą.<br>AP nuotr.
„Sevilla“ futbolininkai džiaugėsi, kai pateko į finalą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

May 14, 2014, 2:53 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:09 PM

O štai „Sevilla“ klubas – sotesnis. Ispanijos komanda rimtai nusiteikusi laimėti antrąjį pagal prestižą Europos turnyrą trečiąjį kartą per devynis sezonus. Jeigu taip nutiks, „Sevilla“ prisijungs prie Ispanijos klubų dominavimo .

Europos lygos nugalėtojai taip pat gaus progą susitikti su Čempionų lygos karaliumi – Madrido „Real“ arba Madrido „Atletico“ - sezono starto UEFA supertaurės rungtynėse Velse.

Mačas - 21 val. 45 min.

Istorija – skirtinga

Abu klubai siekia trečią kartą užkariauti turnyro viršūnę, tačiau jų istorijos – skirtingos. „Benfica“ Europos taurės trofėjus iškovojo 60-aisiais. Tuomet ekipą į priekį vedė legendinis Eusebio, leidęs komandai per aštuonis sezonus penkis kartus sužaisti finale.

Dabar Portugalijos komanda su pavydu žiūri į praeitį. Nuo 1963 metų Europos taurės turnyro ekipa pralaimėjo visus septynis finalus.

Skirtingai nei varžovė, „Sevilla“ ekipa – tarptautinės arenos naujokė. Ji niekada nebuvo pasiekusi Europos turnyro finalo iki 2006 metų, kai laimėjo pirmąjį, o kitąmet ir antrąjį, UEFA taurės trofėjus.

Trečiadienio rungtynės klubams – antrasis tarpusavyje nuo debiuto UEFA turnyruose. Jis įvyko 1957 metų rugsėjį. Reguliariajame sezone „Sevilla“ namuose laimėjo 3:1, o Lisabonoje buvo užfiksuotas rezultatas 0:0.

Keliai į Turiną

Abu klubai į Europos lygą pateko per aplinkui. Tik vienas nusileido iš aukščiau, o kitam nusišypsojo sėkmė. „Sevilla“ ekipai kelią į turnyrą atvėrė dviejų kitų Ispanijos klubų finansinės problemos. „Sevilla“ lygoje užėmė devintąją vietą. Dvejomis vietomis ir šešiais taškais žemiau „Real Betis“ klubo.

Tačiau „Malaga“ ir „Rayo Vallecano“ ekipoms nebuvo suteiktos licencijos, tad rugpjūčio pirmąją Juodkalnijoje „Sevilla“ stojo į trečiojo atrankos etapo dvikovą. Po starto čia „Sevilla“ užtikrintai kelionę baigė Turine, kur šių metų istorijoje bus padėtas taškas.

O „Benfica“ čia pateko iš aukščiau. Portugalai žaidė Čempionų lygoje, bet grupėje užėmė trečiąją vietą, užleidę pozicijas „Paris Saint-Germain“ ir Pirėjo „Olympiakos“ komandoms, tad iškrito ten, kur auksas – mažesnės prabos.

Jeigu „Benfica“ klubas laimės trofėjų, jis taps trečiuoju nugalėtoju per penkis sezonus, kuris triumfuoja atvykęs iš Čempionų lygos. 2010 metais tai pavyko „Atletico“, o pernai - „Chelsea“ futbolininkams.

Skaičiai – portugalų pusėje

Atsižvelgus į paskutinius rezultatus, mačo favoritė - „Benfica“ komanda. „Sevilla“ futbolininkai buvo įkritę į duobę, bet neiškrito. „Benfica“ ekipa atrkintamosiose žengė užtikrintai ir nepralaimėjo, o savo kelyje pašalino Tesalonikų PAOK, „Tottenham Hotspur“, Alkmaro AZ ir Turino „Juventus“ klubus. Pergalė prieš pastarąją komandą per finalą nepasitarnaus – neabejojama, kad Turine į stadioną patrauks ir „Juventus“ aistruoliai, kurie švilps portugalams.

„Sevilla“ pralaimėjo po vieną mačą kiekvienam iš trijų savo atkrintamojo etapo varžovų. Aštuntfinalyje „Sevilla“ pirmąjį mačą 0:2 pralaimėjo „Real Betis“ komandai, tačiau išliko turnyre, kai laimėjo baudinių seriją.

Likimas

Komandai, kuri netgi neišsikovojo bilieto į turnyrą, „Sevilla“ pergalė pusfinalyje buvo neįtikėtinas momentas. „Sevilla“ pirmajame mače 2:0 nugalėjo „Valencia“ futbolininkus, bet atsakomosiose rungtynėse atsilikinėjo 2:3. Komandą nuo iškritimo skyrė sekundės, tačiau neįtikėtiną įvartį įmušė Stephane Mbia.

„Sevilla“ žengė tolyn dėl įvarčių santykio.

„Tu kenti 90 minučių ir staiga ateina laikas, kai tu nori visus apkabinti, - sakė „Sevilla“ kapitonas Ivanas Rakitičius. - Tu nori griebti visus, apkabinti. Noriu apkabinti teisėją ir jį pabučiuoti.“

Elitinė lyga

„Benfica“ į Turiną žengia į kišenę įsidėjusi 33-ąjį Portugalijos čempionų titulą. Tai pirmasis per ketverius metus, kai ekipai vadovauja Jorge Jesusas. Kai savaitgalį baigsis Ispanijos čempionatas, „Sevilla“ užims penktąją arba šeštąją vietą.

Tad kai rugpjūčio 28 dieną „Benfica“ keliaus į Monaką, kur vyks Čempionų lygos burtų traukimas, „Sevilla“ grįš į Europos lygą.

Nuo kito sezono Europos lyga nugalėtoją apdovanos bilietu į Čempionų lygą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.