Čempionų lygos finale – istorinis Madrido derbis

Kai „Real“ ir „Atletico“ futbolininkai išbėgs į aikštę Lisabonos stadione, Madridas vėl skils pusiau. Per Čempionų lygos finalą net artimiausi kaimynai stovės skirtingose nesutaikomų barikadų pusėse.

Prieš Čempionų lygos finalą C.Ronaldo ir D.Costa neišvengė traumų. „Real“ lyderis Lisabonoje jau ruošiasi žaisti, o „Atletico“ puolėjo neišgelbėjo net serbų žiniuonė, gydžiusi jį arklio placenta.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Prieš Čempionų lygos finalą C.Ronaldo ir D.Costa neišvengė traumų. „Real“ lyderis Lisabonoje jau ruošiasi žaisti, o „Atletico“ puolėjo neišgelbėjo net serbų žiniuonė, gydžiusi jį arklio placenta.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-24 13:31, atnaujinta 2018-02-13 13:52

Pirmąsyk Čempionų lygos finale susitiks dvi vieno miesto komandos.

Madrido „Real“ yra sėkmingiausias klubas per visą Europos varžybų istoriją. Jis jau 12 metų laukia „La Decima“ – dešimtosios Europos karūnos, kuri šeštadienio vakarą atrodo vėl arti kaip niekados.

Bet į prestižiškiausio žemyno turnyro finalą tik antrą kartą patekęs „Atletico“ taip pat svajoja pagaliau užkopti į viršūnę.

Prieš savaitę Barselonoje antrasis Madrido klubas tapo Ispanijos čempionu, todėl kupinas ne tik ambicijų, bet ir pasitikėjimo pergalingai baigti įspūdingiausią sezoną per 111-metę savo istoriją.

Belaukiant lemiamo Čempionų lygos mūšio „Lietuvos rytas“ išskyrė 5 dalykus, kuriuos būtina žinoti apie intriguojančią madridiečių šeštadienio dvikovą Lisabonoje.

1. Rūpesčiai dėl traumų

Cristiano Ronaldo jau galės žaisti, o Diego Costa tikriausiai bus priverstas likti ant suolo.

Dar prieš finalą „Real“ įgijo akivaizdų pranašumą, nes „Atletico“ teko ieškoti, kuo pakeisti rezultatyviausią savo puolėją, kuris šį sezoną įmušė 36 įvarčius per 51 rungtynes.

Du pastaruosius mėnesius C.Ronaldo nuolat persekiojo kojos traumos. Geriausias 2013 metų pasaulio futbolininkas praleido Karaliaus taurės finalą ir paskutiniąsias šalies čempionato rungtynes, bet dar antradienį patvirtino, jog yra pasiruošęs išbėgti į aikštę Lisabonos stadione.

29 metų portugalas pirmąsyk pateko į Čempionų lygos finalą, vilkėdamas „Real“ marškinėlius, todėl jis tikrai nesusiteikęs praleisti istorinio šanso savo tėvynėje.

Šį sezoną D.Costa taip pat kamavo traumos, bet skaudžiausią smūgį jis patyrė pastarąjį šeštadienį Barselonoje. Per čempionišką mačą su katalonais „Atletico“ puolėjas jau pirmajame kėlinyje buvo priverstas palikti aikštę, o madridiečiai paskelbė, jog D.Costai įplyšo dešiniosios šlaunies raumuo.

Medikai prognozavo, jog 25-erių puolėjas turės gydytis tris savaites, bet Ispanijos pilietybę turintis brazilas griebėsi paskutiniojo šiaudo.

Gavęs trenerio leidimą D.Costa išskrido į Belgradą, kur susitiko su stebukladare vadinama Marijana Kovačevič. Serbų farmacininkė sporto pasaulyje išgarsėjo originaliu gydymo arklių placenta metodu, kuris padeda greičiau sugyti pažeistoms raumenų ląstelėms.

Nors mokslininkai prieštaringai vertina jos veiklą ir net vadina šarlatane, ne viena futbolo žvaigždė: Robinas Van Persie, Frankas Lampardas, Stevenas Gerrardas, Vincent'as Kompany ar Dejanas Stankovičius – serbei jau dėkojo už efektyvią pagalbą, o D.Costa iki paskutinės akimirkos taip pat laukė stebuklo.

C.Ronaldo sugrįžimas suteiks „Real“ atakoms pragaištingos jėgos, nes kitame puolimo krašte nuo pat rungtynių pradžios turėtų žaisti ir Garethas Bale'as.

Prieš finalą traumas jau, regis, išsigydė ir „Real“ vidurio puolėjas Karimas Benzema, ir vidurio gynėjas Pepe.

2. Kas pakeis žaidimo dirigentą?

Finale „Real“ bus priverstas verstis be Xabi Alonso.

Patyręs 32-ejų vidurio saugas per pusfinalio mačą su Miuncheno „Bayern“ prieš savo akis išvydo antrąją geltoną kortelę, todėl negali žaisti lemiamų rungtynių.

Su Ispanijos rinktine X.Alonso pasiekė istorinį trigubą triumfą, tapdamas pasaulio (2010) ir dukart Europos (2008, 2012) čempionu.

109 mačus nacionalinei ekipai atstovavusį ispaną Deividas Šemberas neatsitiktinai vadina geriausiu šios pozicijos futbolininku pasaulyje, o „Real“ žaidimo schemose jis visada buvo kertinis žaidėjas.

Po traumos pasveikęs Sami Khedira, Asieras Illarramendi ar Casamiro žaidžia vidurio saugų grandyje, todėl Carlo Ancelotti turės apsispręsti, kas iš jų geriausiai galėtų perimti diskvalifikuoto veterano vaidmenį, pradedant „Real“ atakas ar stabdant varžovų antpuolius.

Vasarą A.Ilarramendi buvo pakviestas į Madridą kaip būsimas X.Alonso įpėdinis, tačiau penkerių metų sutartį su „Real“ sudaręs 24-erių saugas debiutiniame sezone žaidžia nestabiliai ir nervingai.

„Mūsų laukia labai lygus mačas, o viską lems vidurio saugai, kuriantys žaidimą“, – neabejojo „Atletico“ treneris Diego Simeone.

3. Kas turi daugiau patirties?

Davidas Villa finale turi dvigubą užduotį.

Praradus D.Costą „Atletico“ ypač svarbūs ne tik 32-ejų puolėjo sugebėjimai atakuojant, bet ir jo patirtis.

D.Villa yra vienintelis pagrindinės „Atletico“ sudėties žaidėjas, kuris jau žaidė Čempionų lygos finale. Buvęs „Barcelona“ puolėjas net įmušė įvartį, kai 2011-aisiais Katalonijos klubas triumfavo Londono Wembley stadione, 3:1 įveikęs „Manchester United“.

Sėkmingas pasirodymas finale gali sustiprinti D.Villa viltis žaisti Ispanijos rinktinėje pasaulio čempionate.

Bet „Real“ futbolininkai tikrai turi daugiau lemiamų dvikovų Čempionų lygoje patirties. C.Ronaldo laimėjo prestižinę taurę su „Manchester United“, o vartininkas Ikeras Casillas priklausė toms čempioniškoms Madrido komandoms, kurios triumfavo šiame turnyre 2000 ir 2002 metais.

Naujoji „Real“ žaidėjų karta taip pat gali pasinaudoti ir Zinedine'o Zidane'o patirtimi. Dabartinis komandos trenerio asistentas iš Prancūzijos 2002-aisiais įmušė lemiamą įvartį į Leverkuzeno „Bayern“ vartus, kai Madrido klubas paskutinį kartą žaidė finale ir į viršų kėlė Čempionų lygos taurę.

4. Trenerį vilioja rekordas

C.Ancelotti pirmu bandymu jau sugebėjo atvesti „Real“ į finalą, kas prieš tai per trejus metus nepavyko net Jose Mourinho.

Dabar 54-erių italas su Madrido komanda turi galimybę pasiekti dar vieną rekordą.

„Real“ treneris gali pasivyti Bobą Paisley, kuris su „Liverpool“ tris kartus per karjerą laimėjo svarbiausią žemyno turnyrą.

C.Ancelotti du kartus kėlė Europos čempionų taurę dar būdamas žaidėju, o po to du kartus triumfavo Čempionų lygoje, laikydamas „Milan“ vairą (2003 ir 2007 m).

Jeigu „Real“ šeštadienį laimėtų Lisabonoje, italas taptų absoliučiu rekordininku.

„Nejaučiu jokio spaudimo, o tiesiog džiaugiuosi šia akimirka, – finalo išvakarėse tvirtino C.Ancelotti. – Juk daug komandų šį mačą žiūrės tik per televizorių, o mums nusišypsojo laimė jį žaisti. Aš daug kartų žiūrėjau finalo transliacijas ir tikrai nesidžiaugiau“.

Argentinietis D.Simeone turi šansų tapti tik trečiu ne Europos treneriu, laimėjusiu prestižiškiausią žemyno trofėjų.

Iki šiol lyg tyčia šią taurę į viršų kėlė du „Atletico“ trenerio tautiečiai: „Real“ vadovavęs Luisas Carniglia (1958 ir 1959 m.) ir Helenio Herrera su Milano „Inter“ (1964, 1965 m.).

5. Svarbiausias miesto mūšis

Po 194 mačų Ispanijos pirmenybėse ir Karaliaus taurės turnyre dvi Madrido komandos ruošiasi svarbiausiam tarpusavio mūšiui.

Kol kas Ispanijos sostinės derbyje ryškiai pirmauja „Real“, laimėjęs net 102 pergales. „Atletico“ varžovus įveikė 46 kartus.

„Atletico“ tik pernai pagaliau nutraukė 14 metų trukusią nesėkmių seriją visose varžybose, kai „Santiago Bernabeu“ stadione pagaliau įveikė „Real“ per Karaliaus taurės finalą.

Šį sezoną D.Simeone vyrai dar kartą laimėjo (1:0) ir sužaidė lygiosiomis (2:2) Ispanijos pirmenybėse, bet „Real“ abu kartus lengvai (3:0 ir 2:0) įveikė savo varžovus Karaliaus taurės turnyre.

Europos turnyruose iki šiol dvi Madrido komandos akis į akį susitiko tik kartą.

1959 metais žemyno čempionų taurės pusfinalyje „Real“ ir „Atletico“ futbolininkai buvo priversti žaisti papildomą trečiąją mačą, kai po dviejų rungtynių nugalėtojas nepaaiškėjo („Atletico“ laimėjo svečiuose 2:1, bet pralaimėjo namuose 0:1, o tais laikais dar negaliojo auksinio įvarčio svetur taisyklė).

Lemiamą dvikovą Saragosoje „Real“ laimėjo 2:1 ir pateko į finalą.

Bet per visas tarpusavio akistatas finaluose, kai nugalėtoją lemia vienintelės rungtynės, „Atletico“ pirmauja prieš „Real“ 4:1.

„Finale nebus jokių paslapčių, – neabejo C.Ancelotti. – Dvi komandos puikiai žino viena kitą“. (AP).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.