Brazilija 2014: ką turėtų žinoti futbolo aistruolis

Brazilija jau netrukus taps pasaulio futbolo sostine, į kurią suplūs šimtai tūkstančių sirgalių iš įvairių šalių. BBC pateikia 10 svarbiausių dalykų, kuriuos būtina žinoti prieš vykstant į šią šalį.

Brazilija gyvena futbolu.<br>AP nuotr.
Brazilija gyvena futbolu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2014, 7:35 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:15 AM

Kainos

Jos labai pasikeitė prieš pasaulio čempionatą. Skelbiama, kad San Paulo ir Rio de Žaneiro viešbučių kainos artėjant pasaulio čempionatui dramatiškai auga.

Akivaizdu, kad futbolo sirgaliai Brazilijoje turės paploninti piniginę – San Paulas brangiausių pasaulio miestų sąraše užima 19-ąją vietą.

„Kai kuriuos svečius didžiulės kainos čia gali šokiruoti", – neslepia Didžiosios Britanijos ambasadorius Brazilijoje Alecas Ellisas.

Apstulbinti turėtų būti ir alaus mėgėjai – skelbiama, kad miestuose, kuriuose vyks pasaulio čempionato rungtynės, alaus pintos kaina gali siekti net 21 svarą sterlingų (apie 89 litus). Žinoma, tai didžiausia įmanoma kaina – alaus mėgėjai trokštamo gėrimo galės įsigyti ir gerokai pigiau.

Štai „Caipirinha" – garsusis Brazilijos kokteilis – kainuoja 9 svarus (38 litus). Tiesa, tokios kainos būna tik itin prabangiuose restoranuose.

Paprastesniuose baruose „Caipirinha" galima nusipirkti už 1,5 svaro (6,3 lito), o vietinio alaus – už 1 svarą (4,25 lito).

Kelionė po Braziliją

FIFA generalinis sekretorius Jerome'as Vackle'as neslepia: aistruoliams kelionės iš vieno Brazilijos miesto į kitą bus tikras iššūkis. Ir ne tik todėl, kad juos skiria net keli tūkstančiai kilometrų.

„Negalvokite, kad esate Vokietijoje, kur keliauti po šalį labai paprasta", – perspėjo FIFA atstovas.

Pavyzdžiui, šiaurinėje Brazilijoje esantis Manauso miestas, kur Anglijos rinktinės žais pirmąsias pasaulio čempionato rungtynes su Italija, nuo San Paulo nutolęs beveik 4 tūkst. kilometrų. Tai tiek pat, kiek nuo Londono iki pietinės Turkijos dalies. Automobiliu tokia kelionė užtruktų mažiausiai dvi ar tris dienas.

Geriausias būdas keliauti iš miesto į miestą – lėktuvais. Tačiau toks kelionės būdas Brazilijoje labai brangus.

Trumpesnėms kelionėms geriausia transporto priemonė – autobusai. Tiesioginių maršrutų iš vieno miesto į kitą labai daug. Tačiau yra viena problema – didelė tikimybė, kad autobusų vairuotojai per pasaulio čempionatą pradės protestų akcijas.

Kelionės automobiliu – taip pat vienas iš variantų, tačiau jos turi būti suplanuotos ir apgalvotos iš anksto. Be to, dauguma kelių Brazilijoje yra prastos būklės, o avarijų įvyksta labai daug.

O kelionės traukiniais turi vieną ir svarbiausią trūkumą – geležinkelis raižo toli gražu ne didelę šalies teritoriją.

Pavojus sveikatai

Manauso miestas yra labiausiai nutolęs pasaulio čempionato taškas, esantis Amazonės džiunglių pakraštyje. Šis kraštas yra didelės  rizikos užsikrėsti maliarija ir geltonąja karštine zona.

Šiuos virusus platina moskitai, tad jų įkandimas gali baigtis net žmogaus mirtimi. Medikai pataria dar likus šešioms savaitėms iki kelionės į Braziliją kreiptis į savo medikus dėl skiepų ir kitų priemonių, galinčių apsaugoti nuo šių pavojingų virusų.

„Konsultacijos paskutinę minutę yra bevertės", – tvirtina medikai.

Didžiulis pavojus užsikrėsti šiltuose kraštuose paplitusia virusine liga – dengė karštlige, kurią taip pat platina moskitai.

Klimatas

Brazilijoje klimatas labai nevienodas. Pavyzdžiui, Manauso regione oras dažnai įkaista iki 30 laipsnių, o jo drėgmė siekia net 80 procentų. 40 procentų tikimybė, kad birželio mėnesį šiame regione praūš audros.

Anglijos rinktinės treneris Roy Hodgsonas prieš pasaulio čempionato burtus Manauso miestą dėl klimato pavadino „vieta, kurios geriau išvengti".

Kur kas geresnė padėtis San Paule, kur birželio mėnesį temperatūra siekia apie 20 laipsnių, o kitur oras įšils iki 25 laipsnių. Įdomu tai, kad birželis ir liepa Brazilijoje yra vėsiausi metų mėnesiai.

Nusikalstamumas

Garsus filmas apie Rio de Žaneiro lūšnynus, smurtą ir nusikaltimus „Dievo miestas" padėjo šaliai atkreipti pasaulio dėmesio į vieną didžiausių Brazilijos bėdų – milžinišką nusikalstamumą.

O didžiausiuose šalies miestuose Rio de Žaneire ir San Paule nusikalstamumo statistika yra bauginamai aukšta.

2014 metų sausio – kovo mėnesiais Rio de Žaneire įvykdytos net 1459 žmogžudystės. Tai net 22 procentais daugiau nei pernai.

Apiplėšimai gatvėse – taip pat didžiulė problema. Per pirmuosius tris mėnesius Rio de Žaneire tokių nusikaltimų įvykdyta 23 675. Tai net 46 proc. daugiau nei prieš metus.

Valstybė prieš siautėjančias nusikaltėlių gaujas prasidėjus pasaulio čempionatui mes nemažai pajėgų. 12 miestų, kuriuose vyks pasaulio čempionato rungtynės, dirbs 170 tūkst. pareigūnų. Prezidentė Dilma Rousseff patikino, kad prireikus bus pasitelkta ir kariuomenė.

Nepaisant to, į Braziliją susiruošusiems sirgaliams siūloma išlikti budriems, nedėvėti brangių drabužių ir papuošalų, nesinešioti su savimi didelių sumų grynaisiais.

Lūšnynai

Brazilijoje lūšnynai dažniausiai įsikūrę miestų centruose. Didžiausi jų – Rio de Žaneire.

Rošino miesto lūšnynas yra netoli „Royal Tulip" – prabangaus viešbučio, kuriame čempionato metu kurį laiką gyvens Anglijos rinktinės žaidėjai.

Pastaruoju metu lūšnynuose daugėja įvairių protestų ar net kruvinų riaušių. Kovą ir balandį liūdnai pagarsėjusiuose Rio de Žaneiro lūšnynuose buvo įvesta kariuomenė, kuri, tikimasi, ten budės viso čempionato metu.

Lūšnynai – ir turistų traukos centras. Per čempionatą numatomos ekskursijos po skurdžiai gyvenančių žmonių rajonus, tačiau perspėjama, kad tokia kelionė yra „nenuspėjamai pavojinga".

Protestai

Pastaraisiais metais protestai Brazilijoje tapo įprastu ir labai dažnu reiškiniu. Praėjusią vasarą, kai vyko Konfederacijų taurės turnyras, protestai nuvilnijo per visą šalį.

Iš pradžių jie buvo nukreipti prieš per dideles viešojo transporto bilietų kainas, vėliau – apskritai prieš vyriausybės darbą.

Viena iš kilusios protestų bangos priežasčių tapo ir pasaulio čempionatas. Demonstrantai stadionuose ir šalia jų reiškė nepasitenkinimą milžiniškomis investicijomis į pirmenybes. Protestų bangai pasiekus aukščiausią tašką, į gatves išėjo milijonai žmonių šimtuose Brazilijos miestų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.