Prekės ženklu virtęs Pele kalbasi su Dievu

Žaidėjo karjerą prieš 37 metus baigęs Pele liko didžiausia futbolo legenda. Bet į Futbolo Karaliumi ir Juoduoju Perlu vadinamą puolėją jo tėvynėje nebežiūrima rimtai. Mat jis per dažnai kalba, ką nori girdėti politikai, ir sutinka būti bet kokios reklamos veidu.

Daugybėje reklamų pasirodantis legendinis futbolininkas Pele yra kritikuojamas už tai, kad yra tapęs politikų įrankiu.<br>AFP nuotr.
Daugybėje reklamų pasirodantis legendinis futbolininkas Pele yra kritikuojamas už tai, kad yra tapęs politikų įrankiu.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 9, 2014, 10:32 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:46 AM

Už interviu su 73-ejų Pele televizijai tektų pakloti 50 tūkst. dolerių. Rašantys žurnalistai turi galimybę viešųjų ryšių agentūrai „Pele. Legends 10“ nusiųsti penkis klausimus ir laukti aplanko su atsakymais. Šis pasiūlymas įkainotas nuo 250 dolerių.

O po savaitės atkeliavo ir įrašytas vaizdas su Pele atsakymais, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“. 

Prie mėlynos sienos sėdintis ir rankoje savo knygą laikantis futbolo legenda atrodė pavargęs.

Kalbą pradėjęs žodžiais „Pasaulio futbolo čempionatas svarbus ne tik Brazilijai, bet ir visam pasauliui“, pabaigė taip: „Vieną dieną Pele išeis, bet apie jį liks prisiminimas.“

Dėl to niekas tikrai nesiginčija – ir ne tik kaip apie vieną geriausių visų laikų futbolininkų.

Populiarus reklamos veidas

58 metus vis su ta pačia šukuosena Pele tapo prekės ženklu.

Brazilija paskyrė jį ypatinguoju pasaulio futbolo čempionato ambasadoriumi, o jo viešųjų ryšių agentūra – „Coca-Cola“ prekės ženklo ambasadoriumi.

Pele reklamuoja „Santander“, „Emirates Airline“, „Carrefour“, „Volkswagen“, „Vivo“ ir „Procter and Gamble“.

Legendinis futbolininkas daug keliauja ir, kaip pats sako, jo gyvenimas bėga lėktuve.

Vieną dieną Niujorke pristatęs savo naują knygą „Kodėl futbolas svarbus“, kitą jau reklamavo greitai patiekiamo karštojo maisto restoranų tinklą „Subway“, o trečią nuskrido į Rio de Žaneirą, kur atidarė šveicariškų laikrodžių „Hublot“ parduotuvę.

Pele reklamuoja viską: pradedant prabangiais laikrodžiais ir baigiant 3 dolerius kainuojančiais sumuštiniais.

Viskas griežtai surežisuota

„Hublot“ bendrovės, kuri siekia užkariauti Pietų Amerikos rinką, pirmoji parduotuvė įsikūrė prekybos centre, esančiame Rio de Žaneiro pakraštyje, kaip tik šalia vieno didžiausių lūšnynų.

Nuo čia gyvenančių daugiau nei 80 tūkst. žmonių prekybos centras apsaugotas taip, tarsi būtų Anglijos bankas.

Valanda vėliau, nei buvo pranešta, ant raudonojo kilimo atšlubavo Pele. Futbolininko, kuriam atlikta klubo operacija, kiekvienas žingsnis buvo toks atsargus, lyg jis žengtų plonu ledu.

Pele reklamavo apie 20 tūkst. dolerių kainuojantį „Hublot“ laikrodį su mažu futbolo kamuoliu ant ciferblato. Šveicarijos bendrovė yra ir oficiali pasaulio futbolo čempionato Brazilijoje rėmėja.

Legendą apspitusiems žurnalistams jo vadybininkai priminė, kad klausinėti galima tik apie „Hublot“ laikrodį. Klausimų šia tema nebuvo, ir vadybininkai paragino Pele eiti.

Bet futbolininkas liko stovėti.

Jis – mandagus žmogus, nors šviesiaplaukė reporterė paklausė ne apie laikrodį. Pele sakė, kad jam kelia nerimą stadionų būklė, bet futbolas turi būti atskirtas nuo politikos.

„Brazilijos laukia du svarbūs įvykiai: pasaulio futbolo čempionatas ir po dvejų metų vyksiančios olimpinės žaidynės. Prašom negadinti šių akimirkų“, – pridūrė Pele.

Tenisininkas mano kitaip

Ant raudonojo kilimo stovėjo ir atvirojo Prancūzijos teniso čempionato triskart laimėtojas, „Hublot“ prekės ženklo ambasadorius Gustavo Kuertenas. Bet jis neturėjo nė mažiausio noro kalbėti tik apie šveicarų laikrodžius.

„Pele – futbolo didvyris. Jis turi savo nuomonę, kurią gerbiu. Aš turiu savo. Laikas, kai brazilus galėjo nuraminti futbolas, jau praėjo. Mūsų šalies vyriausybe negalima pasitikėti. Ji korumpuota, savanaudiška, nepatikima.

Per praėjusius metus Brazilijos ekonomika uždirbo daug pinigų, bet viešojo transporto, sveikatos apsaugos ir švietimo padėtis nė kiek nepagerėjo. Konfederacijų taurės turnyru žmonės pasinaudojo, kad atkreiptų dėmesį į mūsų problemas. Šitaip jie elgsis ir per pasaulio futbolo čempionatą. Ir aš tam pritariu.

Aš, brazilas, negaliu didžiuotis savo šalimi tokia, kokia ji yra dabar“, – sakė garsiausias visų laikų Brazilijos tenisininkas G.Kuertenas.

Įamžintas gimtajame mieste

Kai apie Braziliją ir futbolą kalba Pele, jis nuklysta į gražius prisiminimus: iškovotus tris pasaulio futbolo čempiono vardus, 1000-ąjį įvartį, šimtą tūkstančių žmonių Marakanos stadione Rio de Žaneire.

Jis turi butą Manhatane, namą Hamptone, bet jo širdys yra Brazilijoje. Visos, o jų Pele turi net tris.

„Mano gimtasis miestas Tres Korasoinsas – šis pavadinimas reiškia tris širdis. Ir aš savo krūtinėje turiu tris širdis: mano gimtinė, futbolo klubas „Santos“ ir Marakanos stadionas“, – sakė legenda.

Aplankę šias tris vietas futbolo aistruoliai suvokia, kad Pele tapo istorine figūra. Jo vardas puikuojasi ant skydo, žyminčio įvažiavimą į jo gimtąjį Tres Korasoinsą. Miesto centre stovi paminklas: jaunuolis, į aukštį iškėlęs pasaulio taurę. Iš šonų – lentelės su trimis pasaulio futbolo čempionatų metais: 1958, 1962, 1970.

Gatvė, kurioje stovi gimtieji futbolo legendos namai, pavadinta jo vardu: Rua Edson Arantes do Nascimento, bet visas pasaulis jį žino kaip Pele.

Namuose yra jo, kūdikio, lovytė, valgomasis virtuvės stalas, šeimos, jo tėvo futbolo komandos nuotraukos.

Sode stovi paminklas – medžio paunksnėje sėdinti Maria Celeste Arantes. Moteris laukiasi pirmagimio Pele, ir jos pilvas yra futbolo kamuolio formos.

Kitokie paminklai – aikštynuose

Ekskursijų po „Santos“ klubą maršrutas nusidriekia iki persirengimo kambarių.

Pele spinta po jo paskutinių sužaistų futbolo rungtynių buvo užantspauduota.

Prie siaurų medinių durų Pele prekės ženklo marškinėliais vilkintys žmonės stovi lyg prie dangaus vartų.

Viršuje po stogu stadione yra garbės ložė Pele, jo vieta visuomet lieka laisva.

Rio de Žaneiro Marakanos stadione tebestovi dalis vartų, į kuriuos Pele įmušė savo 1000-ąjį įvartį: du medžio skersiniai ir gabalas tinklo.

Bet per ekskursijas su gidu po Marakanos stadioną, kur vyks pasaulio futbolo čempionato finalas, apie Pele kalbama mažiau nei apie jo komandos draugą, garsųjį saugą Mane Garrinchą.

Jį, dvylikos vaikų tėvą, traukė moterys, automobiliai, alkoholis, naktinės linksmybės. Su šlove ir alkoholiu nesugebėjusio susitvarkyti brazilų tautos džiaugsmu vadinamo Garrinchos gyvenimas baigėsi tragiškai. Būdamas 50 metų jis nepabudo po eilinio alkoholio perdozavimo.

„Brazilai gerbia Pele, bet Garrinchą myli“, – sakė garsiausias brazilų futbolo reporteris 64-erių Juca Kfouri.

Buvo lyg broliai, bet susipyko

Būdamas dešimties J.Kfouri pirmą kartą pamatė Pele. Tai buvo tarptautinės futbolo rungtynės prieš Argentiną, kurias Brazilija laimėjo 5:1. Nuo tada ir prasidėjo vaikinuko domėjimasis brazilų futbolu.

J.Kfouri tapo sporto reporteriu, vyriausiuoju redaktoriumi, futbolo ekspertu, įžymybe. Pažintis su Pele pamažu perėjo į draugystę.

Kai Brazilijos prezidentas Fernando Henrique Cardoso ieškojo sporto ministro, į šį postą J.Kfouri pasiūlė Pele. Žurnalistas prisimena, kad futbolo legenda nebuvo blogas ministras, stengėsi nugalėti korupciją, apraizgiusią brazilų futbolą.

Bet kai Pele sudarė sandėrį su futbolo federacija ir „Nike“, to N.Kfouri niekada neatleido. Kai futbolo legenda pasiteiravo, ar žurnalistas nori parašyti jo autobiografiją, šis atsisakė.

Nuo to laiko jie nepalaiko ryšių. Bet žurnalistas didžiuojasi Pele dovanotu laikrodžiu, ant kurio išgraviruota: „Mano broliui su didžiausiu dėkingumu. Tavo brolis Edsonas-Pele.“

Vadina politikų įrankiu

Plastikiniame aplankale žurnalistas saugo ir prieš keletą metų legendinio futbolininko atsiųstą laišką. Pele rašė, kad broliai kartais vaidijasi – iš pavydo ir meilės. Kai kurie susitaiko, kiti – ne.

Laiške Pele apgailestavo, kad J.Kfouri niekada neišreiškė savo nuomonės apie jo atsiųstas dainas. Dainas, kurias sukūrė Pele.

„Jis stato save į vieną gretą su kompozitoriumi Ludwigu van Beethovenu ir dailininku Pablo Picasso. Pele nuolat kalbasi su Dievu. Jis prarado ryšį su realiu gyvenimu“, – sakė J.Kfouri.

Žurnalistą supa daiktai, kurie jam primena Pele. Nė su vienu futbolininku jis nesijaučia toks artimas kaip su juo. Bet po jųdviejų vaido J.Kfouri atrodo, kad Pele visada šliejosi prie galingųjų.

„Jis buvo politinės sistemos dalis, taip pat ir diktatūros laikais. Jie naudojosi Pele. Generolai daugiau ar mažiau jį įpareigojo vykti į pasaulio futbolo čempionatą Meksikoje. Pele iš tikrųjų jau turėjo pasitraukti. O dabar prezidentė pakvietė Pele dirbti pasaulio futbolo čempionato ambasadoriumi, kad jai netektų kalbėti su organizacijos vadovu, kuris bendradarbiavo su diktatoriumi. Pele – politikų įrankis, ir tai jaučia žmonės. Jis bus labiau gerbiamas pasaulyje nei Brazilijoje“, – sakė J.Kfouri.

Žodžių nevertina rimtai

Dar iki pasaulio futbolo čempionato Pele, jau turinčiam Edinburgo universiteto garbės daktaro titulą, Long Ailande (Niujorko valstija) buvo suteiktas dar vienas – Hofstros universiteto.

Universiteto salėje vakariniais drabužiais pasipuošę žmonės laukė garbės svečio. Grojo styginis kvartetas, tyliai dirbo kondicionieriai. Po penkiolikos minučių buvo pranešta, kad Pele vėluos ir dėl to bus rodomi gražiausi jo įvarčiai. Pusantros valandos futbolo vunderkindo laukė svečiai, nesipiktindami, nemurmėdami. Įėjus Pele visi atsistojo ir plojo.

Universiteto prezidentas pasakė giriamąją kalbą, įvertino socialinius, kultūrinius ir ekonominius futbolo legendos nuopelnus.

Po to į tribūną buvo pakviestas Daktaras Pele. Priėjęs prie mikrofono pirmiausia jis atsiprašė, kad prastai kalba angliškai, padėkojo Dievui, paminėjo savo šeimą ir iškovotus tris pasaulio futbolo čempiono vardus.

„Pele – geras draugas. Aš galėčiau visą vakarą pasakoti apie savo draugą Pele“, – pasakė Daktaras Pele.

Šie žodžiai nuskambėjo mįslingai ir neįprastai, bet susirinkusieji salėje džiūgavo. Ir net jei Pele būtų sušukęs, kad vėl reikia grįžti prie vergijos, – jie būtų ploję.

Tai – kaina už teisę vadintis legenda, o ji nebevertinama rimtai. Šiandien galima sakyti viena, rytoj – kita.

Pele dažnai kviečiamas į įvairiausius renginius ir jo kartais šio bei to paklausiama.

Neseniai brazilui teko išsakyti savo nuomonę dėl pasaulio solidarumo su „Barcelona“ futbolininku Dani Alvesu, į kurį per rungtynes bananą sviedė rasistinių pažiūrų aistruolis. Pele atrodo, kad šiam incidentui buvo skirta pernelyg daug dėmesio.

„Mano laikais buvo mėtomi visai kiti daiktai. Be kita ko, dygliuotosios anonos“, – sakė Pele.

Po dviejų valandų pertraukos futbolo legenda dar turėjo dalyvauti iškilmingoje vakarienėje. Jis sėdėjo prie 10-uoju numeriu pažymėto stalo, šalia – jo agentūros „Pele. Legends 10“ vadovas – storas baltaodis.

„Pele priklauso šalia jo sėdinčiam vyrui. Jis nupirko Pele“, – pasakė vienas vakarienės svečias.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

Tikrasis vardas – išradėjo garbei

Pele – Rua Edsonas Arantesas do Nascimento – pirmasis provincijos futbolininko Joao Ramoso do Nascimento ir jo žmonos Marios Celeste Arantes vaikas. Edsono vardą jo tėvai jam davė nusižiūrėję į garsaus pasaulio išradėjo Thomo Alvos Edisono pavardę. Bet dėl rašybos klaidos gimimo liudijime atsirado Edsonas.

Iš pirmosios santuokos su Rosemeri dos Reis Cholby jis susilaukė dviejų dukterų ir sūnaus. Išsiskyrė po 16 metų. Dešimtajame dešimtmetyje pripažino dviejų nesantuokinių dukterų tėvystę.

1994 m. balandį vedė psichologę ir gospelų atlikėją Assirią Lemos Seixas, kuri po dirbtinio apvaisinimo procedūros 1996-ųjų rugsėjį pagimdė dvynukus. Dabar pora gyvena atskirai.

Dėl legendinio statuso futbolo pasaulyje Pele vardas dažnai vartojamas garsiam futbolininkui apibūdinti. Zico buvo vadinamas Baltaodžiu Pele, Neymaras – Naujuoju Pele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.