Anglijos futbolo rinktinė – visada tikiesi ir visada nusivili

Anglijoje futbolo duoną krimtęs Panevėžio „Ekrano“ treneris negailėjo kritikos rinktinei.<br>AFP/Scanpix ir fkekranas.lt nuotr.
Anglijoje futbolo duoną krimtęs Panevėžio „Ekrano“ treneris negailėjo kritikos rinktinei.<br>AFP/Scanpix ir fkekranas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

2014-06-20 16:43, atnaujinta 2018-02-12 15:42

Panevėžio „Ekrano“ treneris Valdas Dambrauskas „Lietuvos ryto“ spėlionėje prognozavo, kad pasaulio futbolo čempionato finale susitiks Anglijos ir Vokietijos rinktinės. Tačiau anglai pralaimėjo dvi pirmąsias D grupės rungtynes ir turi tik kruopelytę šansų patekti į aštuntfinalį.

„Žinote, kaip su tais anglais – visada tikiesi ir visada nusivili, – portalui lrytas.lt anglų pasirodymą Brazilijoje ironiškai vertino V.Dambrauskas. – Eilinis kartas. Tikėjau, kad anglai bent nepralaimės prieš Urugvajų. Bet kaip visada – lauksime kito čempionato ir vėl tikėsimės.“

Devynerius metus Anglijoje gyvenęs jaunas strategas negailėjo karčių žodžių šios šalies nacionalinei komandai ir futbolo strategijai.

37-erių V.Dambrauskas nesuvokė, kodėl anglai pavėluotai bando žaisti „tiki-taką“, nors komandos jau seniai kratosi šios futbolo sistemos.

Į Anglijos futbolo ateitį V.Dambrauskas žvelgia su nerimu, bet, kaip ir dauguma rinktinės gerbėjų, su viltimi, kad šventė pagaliau ateis ir į anglų kiemą.

„Kas dabar atrodo kaip tragedija, vėliau gali virsti švente, – tikėjimo anglų šansais dar planetos pirmenybėse Brazilijoje patekti į aštuntfinalį, nepraranda V.Dambrauskas. – Sunku tuo patikėti, bet futbole visko būna.“

Kad Anglijos rinktinės sirgalių viltys išsipildytų, Italija turi nugalėti Kosta Riką ir Urugvajų, o paskutinėse grupės rungtynėse anglai privalo įveikti Kosta Riką. Patekti į aštuntfinalį pralaimėjus dvi pirmąsias grupės varžybų rungtynes nėra pavykę nė vienai komandai.

– Ar anglų pasirodymą galima laikyti fiasko?lrytas.lt paklausė V.Dambrausko.

– Istoriškai anglai visada tampa nevykėliais, bet tai, kad jie neįveikė grupės etapo, neabejotinai yra fiasko. Anglijos „Premier“ lyga su Ispanijos čempionatu yra stipriausios Europoje ir visame pasaulyje. Tačiau rinktinė eilinį kartą nieko neparodė. Urugvajus vos su 4 milijonais gyventojų ir su vienu žaidėju sugeba nugalėti tokią šalį... Čia tikrai nėra kuo didžiuotis.

– Ko anglams pritrūko Brazilijoje?

– Didžiausia problema ta, kad anglai bando žaisti labai technišką, gerą futbolą. Galbūt netgi kopijuoti ispanus. Bet anglai neturi tam nei sugebėjimų, nei tinkamų žaidėjų. Pavyzdžiui, Anglijos rinktinės centro gynėjus galima pavadinti regbininkais. O su regbininkais gero futbolo niekada nepažaisi. Kamuolio valdymas, laikymas ir atakos prasideda nuo gynybos. Visos šalys dabar kaip tik bėga nuo tos „tiki-takos“, o anglai pavėlavę penkerius metus dabar tik pradeda ją žaisti.

– Brazilijoje daug kritikos sulaukė puolėjas Wayne‘as Rooney. Ar ta kritika pasverta?

– Kritika tikrai nepagrįsta. W.Rooney yra aukšto lygio žaidėjas, vienas geriausių Anglijos komandoje. W.Rooney prastokai sužaidė su italais, bet galbūt todėl, jog rungtyniavo ne savo pozicijoje, dešiniau. Tuo tarpu mače su Urugvajumi jis buvo vienas geriausių Anglijos rinktinėje.

Negalima sakyti, kad anglai neturi potencialo. Jauni atakuojantys žaidėjai kaip D.Sturridge‘as ir R.Sterlingas yra tikrai geri futbolininkai, bet nėra užbaigtos komandos. Žaidimas prasideda nuo gynybos, o anglai nei apsigynė, nei ką pradėjo kurti.

– Ar pagrįstai skalpuojamas Anglijos treneris Roy‘us Hodgsonas?

– Anglijoje sakoma, kad yra du darbai, su kuriais niekada niekam neįtiksi – premjero ir Anglijos rinktinės trenerio. Anglai neturi savų specialistų, kurie galėtų atvesti komandą į pasaulio čempionų sostą. Nebus R.Hodgsono, ateis Harry Redknappas ar kuris kitas. Ir kas? Ir nieko.

Anglai mažai tikėjosi iš R.Hodgsono ir jį kritikavo jau vos pasirašius sutartį. Komanda žaidė neblogai pasaulio čempionato atrankoje, sąlyginai lengvai iškovojo bilietą į Braziliją. Buvo čempionatų, kai anglai demonstravo dar blogesnį žaidimą, bet vis tiek patekdavo į kitą etapą. 

Kita vertus, dabar vienoje grupėje anglai žaidė su praėjusio čempionato pusfinalininku Urugvajumi, o italų jėgą ir taip visi žinome. Manau, kad anglai buvo verti lygiųjų ir su Italija, ir su urugvajiečiais. Bet toks tas futbolas. Urugvajus turėjo L.Suarezą, italai – A.Pirlo, o Anglijoje neatsirado tokio išskirtinio žaidėjo.

– Kodėl „Premier“ lyga yra stipriausia Europoje, o rinktinė jau 50 metų nieko nelaimi?

– „Premier“ lyga stipri ne anglų žaidėjais. Anglai sudaro tik maždaug 40 procentų visų futbolininkų, kai pavyzdžiui Vokietijoje, Italijoje ar Ispanijoje šie skaičiai siekia 60-70 proc. Kas iš to, kad lyga stipri ir turi turtingus klubus. Juk pasaulio čempionatuose žaidžia ne pinigai.

„Liverpool“ atsirado keli anglai, bet tokiuose klubuose kaip „Chelsea“ ar „Arsenal“ vietiniai futbolininkai kartais net nepatenka į starto sudėtį. Tai atsispindi rinktinės rezultatuose. Be to, anglų treneriai gauna šansą dirbti tik su silpnais „Premier“ klubais.

Anglai patys žino tas problemas. Bet klubai negalvoja apie tai, kaip užauginti žaidėjus rinktinei. Jų prioritetas – kaip neiškristi, laimėti ir uždirbti pinigų.

– Kiek ilgai anglai dar lauks pergalių Europos ir pasaulio čempionatuose?

– Anglai bando keisti situaciją. Jie peržiūri ir jaunimo sistemą, ir bando perimti tai, kas geriausia kitose šalyse. Tačiau Anglija yra labai konservatyvi šalis. Pats gyvenau Anglijoje beveik devynerius metus ir galiu patvirtinti, kad Anglijoje konservatyvumas – iš didžiosios raidės.

Galbūt didesnieji klubai po truputį keičiasi, komandos tikrai gerai žaidžia šiuolaikinį futbolą, bet piramidės apačioje, iš kurios ateina masė vaikų, manau, reikės ne vieno dešimtmečio, kol viskas pasikeis. Rinktinėje tikrai yra pasaulio standartus atitinkančių jaunų žaidėjų. Vis dėlto anglai laukia jau 50 metų. 2016 metų Europos čempionate Prancūzijoje sueis 60 metų, kaip anglai nėra nieko laimėję. Kažkas turi įvykti. Mes tikėsimės, lauksime, bet ar sulauksime, labai abejoju. 

– Kokį įspūdį palieka pasaulio čempionatas?

– Kol kas čempionatas labai įdomus. 2012 metų Europos pirmenybių grupių etapas taip pat buvo fantastiškas, bet atkrintamosiose varžybose laukė labai daug nusivylimų. Komandos bijojo suklysti, nerizikavo, todėl nukentėjo futbolo grožis. Bijau, kad ir Brazilijoje nenutiktų tas pats.

Bet čempionatas tikrai nenuspėjamas. Futbolo lygis – labai aukštas. O kuo toliau, tuo bus dar sunkiau kažką prognozuoti. Net neabejoju, kad staigmenų bus ne viena.

– Ar vokiečių pergalė prieš portugalus tik sustiprino jūsų prognozę, kad Vokietija laimės pasaulio čempionatą?

– Tikrai ne. Atkrintamosiose bet kuri komanda gali laimėti. Užtenka tik neprasileisti įvarčio, sulaukti trupučio sėkmės ar per 11 metrų baudinius, ar vienoje atakoje, palankiai sušvilpia teisėjas ir viskas – tu laimi.

Visos komandos moka gintis ir užsidaryti prie savų vartų. Taktiškai pasaulio čempionato rinktinės yra labai stiprios, o atkrintamosiose visų komandų galimybės bus vienodos. Tie patys brazilai. Jei jie grupėje bus pirmi, o čiliečiai – antri, rinktinės susitiks jau aštuntfinalyje. Ir negali pasakyti, kad brazilai tikrai švęs pergalę. Matėte, kaip Brazilija žaidė su Meksika. Dabar visos komandos puikiai pasiruošia ir sugeba žaisti.

– Kuri rinktinė šiuo metu demonstruoja geriausią futbolą?

Pagal vieną mačą sunku pasakyti. Tokios komandos, kuri vienareikšmiškai geriausia ir būtų galima drąsiai teigti, jog laimės čempionatą, nėra.

Vokiečiai demonstravo gerą futbolą su portugalais, bet ar dėl to, kad Vokietijos rinktinė yra labai gera, ar kad Portugalija žaidė prastai? Olandai šventė dvi pergales, bet pergalingame mače su Australija nepasisekė patiems australams. Olandija turi kelis labai gerą futbolą demonstruojančius žaidėjus, tačiau ar jų užteks visam čempionatui?

1990 metais vokiečiai visus pervažiavo kaip su volu, 2002 metais Brazilija laimėjo gan užtikrintai. Šiemet to nebus. Bus staigmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.