Vokiečių ir prancūzų žiniasklaidoje – pagyros bei kritika

Aštuntfinalio rungtynes laimėjusių Prancūzijos ir Vokietijos rinktinių žaidimas paliko prieštaringą įspūdį. Dalis šių šalių žiniasklaidos džiaugėsi komandų parodyta valia ir tuo, kad pasižymėjo iki tol blankiau žaidę futbolininkai, kita dalis labiau nerimavo dėl prastesnio nei tikėtasi žaidimo.

Vokietijos žiniasklaida.
Vokietijos žiniasklaida.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 1, 2014, 4:35 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:12 AM

Nigerijoje buvo piktinamasi futbolininkų godumu, ir tik Alžyras nematė nė mažiausių priežasčių liūdėti – nors alžyriečiai pralaimėjo, istorinį rezultatą pasiekusios komandos žaidėjai jau tapo tautos didvyriais.

Prancūzija

„L‘Equipe“. „Šventė tęsiasi“.

„Mėlyniesiems“ užteko ketvirčio valandos. Didelę rungtynių dalį blogai žaidusi Prancūzijos rinktinė po Paulio Pogbos smūgio galva ir Nigerijos žaidėjo Josepho Yobo įvarčio į savo vartus išplėšė pergalę 2:0. „Mėlynieji“ pateko į ketvirtfinalį.

„Mėlynųjų“ glėbesčiavimasis P.Pogbai įmušus pirmąjį įvartį daug pasakė ir nuramino. Beveik 80 minučių Didier Deschamps‘o žaidėjai savo kelyje matė tik sieną, kurios vardas buvo Vincentas Enyeama. O galutinis rezultatas nepaslepia sunkumų, kuriuos Karimas Benzema ir komanda turėjo įveikti keliaudama į ketvirtfinalį. Pirmąsias 20 minučių jie nesugebėjo sutrukdyti „Superereliams“ užmegzti pavojingų atakų. Tik kėlinio viduryje reikalai pasitaisė, bet V.Enyeama nutraukė P.Pogbos ir K.Benzemos bandymus. Puolėjus sustabdydavo „Lille“ vartininkas, kuriam padėjo Victoras Mosesas ir skersinis. V.Enyeama nepajėgė sustabdyti tik P.Pogbos, nukreipusio „mėlynuosius“ į Rio de Žaneirą, kur vyks ketvirtfinalio rungtynės.

„Mėlynieji“ negali skųstis teisėjavimu. Teisėjai per rungtynes su Hondūru buvo gailestingi P.Pogbai, su Šveicarija – Olivier Giroud, su Ekvadoru – Mamadou Sakho, o šįkart dar vienas D.Deschamps‘o žaidėjas – Blaise‘as Matuidi – galėjo būti išsiųstas į rūbinę anksčiau laiko. Nedaug trūko, kad Paryžiaus PSG saugas būtų pašalintas 55-ąją minutę. Po smūgio į čiurną Ogenyi Onaziui jis gavo tik geltoną kortelę“.

„Le Figaro“. „Mėlynieji“ per kančias pasuko į ketvirtfinalį“.

„Skausmingai, bet įtikinamai.

Pasaulio čempionatas yra sunkus turnyras, kuriame nuolat reikia rodyti charakterio stiprumą. To nepamiršo Prancūzijos komanda, per skausmus įveikusi Nigeriją 2:0. „Mėlynieji“ pergalę ir kelialapį į ketvirtfinalį iškovojo per paskutines 20 minučių padidinę greitį, po vėlyvo P.Pogbos įvarčio ir nigeriečio J.Yobo smūgio į savo vartus. Nors sunkiai sekėsi kontroliuoti žaidimą, D.Deschamps‘o žaidėjai nė trumpam nepakriko ir nesutriko. Jų kantrybė ir tikėjimas, kad ras būdą pakeisti žaidimą, virto lemiamais įvarčiais.

Ši pergalė patvirtina, kad komanda yra tvirta ir gali laimėti net nespindėdama. Brandumo įrodymas yra labai svarbus, nes ši komanda yra jauna ir dar neturi tokio lygio varžybų patirties. Dabar norėtųsi, kad komanda dar labiau subręstų penktadienį laimėdama ketvirtfinalio rungtynes „Maracanoje“.

„Le Parisien“. „Mėlynieji“ ketvirtfinalyje“.

„Tai buvo sunku. Tai truko ilgai. Tai pareikalavo triūso. Prancūzija pirmadienį Brazilijos nacionaliniame stadione nespindėjo, bet buvo stipresnė už Nigeriją 2:0 ir pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Pirmą kartą nuo 2006 metų, kai tik finale pralaimėjo Italijai. „Esame viena iš aštuonių stipriausių pasaulio komandų“, - po mačo pasakė D.Deschamps‘as, kuris atrodė laimingiausias nuo pergalės atkrintamosiose rungtynėse su Ukraina“. „A.Griezmannas pakeitė viską.

Jis pasakė, kad yra pasirengęs, Simboliška, kad antrąjį įvartį sukūrė A.Griezmannas, pasinaudojęs Mathieu Valbuenos perdavimu. San Sebastiano „Real Sociedad“ žaidėjas 62-ąją minutę įėjo vietoj O.Giroud ir šiame pasaulio čempionato aštuntfinalyje pakeitė viską.

Nors ir Londono „Arsenal“ puolėjas nebuvo bevertis, „mėlynųjų“ 11-asis numeris iškart atgaivino komandą ir puikiai bendradarbiavo su K.Benzema bei M.Valbuena“.

Nigerija

„Vanguard“. „Ereliai“ laimėjo šantažo rungtynes, pralaimėjo Prancūzijai“.

„Kamerūnas turėjo nesutarimų dėl pinigų. Jie gėdingai pralaimėjo visas trejas rungtynes ir praleido devynis įvarčius.

Gana buvo kita. Jie turėjo nesutarimų dėl pinigų. Jų vyriausybė padarė dar didesnę gėdą visai Afrikai patenkindama žaidėjų reikalavimus ir atskraidindama 3 milijonus dolerių grynais į Braziliją. Pasaulio žiniasklaida šaipėsi iš Afrikos. Skraidinti 3 milijonus grynųjų į Braziliją? Pinigai nežaidžia futbolo. Jie gavo pinigų, bet gėdingai pralaimėjo Portugalijai ir iškrito pirmajame etape.

Nigerija nepasimokė iš jų klaidų.

Jie pralaimėjo Argentinai, bet dėl Bosnijos ir Hercegovinos pergalės prieš Iraną pateko į antrąjį etapą.

Vietoj to, kad susikauptų rungtynėms, jie pradėjo reikalauti pinigų. Jie atsisakė vieną dieną treniruotis.

Prezidentas Goodluckas Jonathanas, kaip ir jo kolega iš Ganos, pasidavė šantažui. Jis prezidento lėktuviu nusiuntė į Braziliją sporto ministrą, kuris nuvežė futbolininkams kažkiek grynųjų. Bet pinigai nelaimi rungtynių. Pergalės sudėtinės dalys yra kovingumas, taktika, drausmė, stiprumas, susikaupimas. Viso to Nigerijos rinktinei vakar trūko.

Koks negražus būdas pabaigti pasaulio čempionatą“.

„The Punch“. „Narsūs „ereliai“ iškrito iš pasaulio čempionato“.

„Paulio Pogbos smūgis 79-ąją minutę ir kapitono Josepho Yobo įvartis į savus vartus išsiuntė „supererelius“ iš pasaulio čempionato aštuntfinalio etape.

Pralaimėjimas 0:2 reiškia, kad Nigerijai ir penktuoju bandymu nepavyko patekti į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Į atkrintamąsias varžybas nigeriečiai anksčiau buvo dukart patekę 1994 ir 1998 metais.

Afrikos čempionai turėtų būti nusivylę, nes didžiąją rungtynių dalį kontroliavo žaidimą, bet nesugebėjo atsidaryti įvarčių sąskaitos“.

Vokietija

„Tagesspiegel“. „Dabar galime tapti čempionais!“

„Buvome Vokietijos rinktinės atgimimo liudininkai. Dabar ne tik graži, bet ir kovojanti bei traukiama mėšlungio. Taigi!

Futbolas buvo girgdždantis? Žinoma, futbolas buvo girgždantis, bet dabar mes tikrai galime tapti čempionais. Su Alžyru rinktinė nežaidė blogai. Priešingai – tai buvo Vokietijos komandos atgimimas. Vidurio gynėjas Peras Mertesackeris buvo teisus. Ir nors tai nuskambėjo piktai, reikėjo įsiklausyti į jo žodžius, ištartus po rungtynių: „Nejaugi turime žaisti gražiai ir iškristi?“

Tai yra esmė. Šiai komandai ir treneriui Jogi Lowui visada buvo priekaištaujama, kad ji žaidžia tik gražiai, nes J.Lowas nori, kad ji žaistų gražiai, bet kartu komanda stokoja tvirtumo, todėl ji nepajėgia pabaigti darbo ir iškovoti titulo.

Kiekvieną kartą Vokietijoje kildavo diskusijos. Po pralaimėto 2008 metų Europos čempionato finalo su Ispanija, po pralaimėto 2010 metų pasaulio čempionato pusfinalio vėl su Ispanija, po pralaimėto 2012 metų Europos čempionato pusfinalio su Italija. Visi džiaugėsi ir plojo komandai, kėlė ją į devintą dangų, bet pabaigoje pastebėdavo, kad jai trūksta pagrindinių vertybių. Fizinės jėgos ir valios.

Rungtynės su Alžyru parodė, kad net išeikvojusi visas fizines jėgas komanda gali peržengti fizines ribas, ir ji tai padarė. Tai buvo įmanoma tik dėl besąlyginio pergalės troškimo“.

„Die Welt“. „Vokietija nugalėjo Alžyrą tik per pratęsimą. Tai J.Lowas pavadino „valios pergale“, tačiau ji paliko daug klausimų.

Pabaiga buvo laiminga ir gėdos buvo išvengta. Per pratęsimą nugalėjusi Alžyrą 2:1, Vokietija pateko į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Tačiau vien tai, kad vartininkas Manuelis Neueris buvo geriausias rungtynių žaidėjas, ir ne vien savo baudos aikštelėje, daug pasako apie rungtynes“.

„Prancūzijos komanda paskelbė karą dar prieš Vokietijos rungtynes. Kai vokiečiai pradėjo žaisti, prancūzai jau skrido į savo laikinąją būstinę, o jų treneris Didier Deschamps‘as, paklaustas apie galimą dvikovą su Vokietija, nerūpestingai atsakė: „Manau, kad būtų neblogai žaisti su Vokietija“.

Tai, ką pamatė per Porto Alegrėje vykusias vokiečių rungtynes su alžyriečiais, turėjo patvirtinti pono D.Deschamps‘o mintis. J.Lowui ir komandai vis dar reikia daug ką patobulinti. Pats J.Lowas dar anksčiau sakė, kad labiausiai reikia pagerinti paskutiniojo perdavimo tikslumą.

Pirmadienį į tobulintinų sąrašą jis turėjo įtraukti dar kelis žaidimo elementus, nes, ypač pirmajame kėlinyje, neveikė niekas. Trūko greičio, trūko tikslumo, o labiausiai trūko tvarkos gynyboje“.

„Morgen Post“. „A.Schurrle mus išgelbėjo baisiu smūgiu“.

„Padaryta! Tačiau geras buvo tik rezultatas. Išvargus pergalę prieš Alžyrą, aišku tik viena: tokios formos komanda per rungtynes su Prancūzija gali tikėtis tik vieno dalyko – bilieto namo“.

Alžyras

„Le Soir“. „Ačiū už viską“.

„Šią gražią žvaigždėtą naktį, truputį vėsią naktį 40 milijonų alžyriečių, suvienytų futbolo aistros ir beribės meilės „žaliesiems“, įjungė televizorius, radijo imtuvus ir interneto svetaines.

Ir štai viskas baigta. Mes skaitėme, kad „žalieji“ neturi galimybių pasipriešinti baisiai vokiečių mašinai, nes yra fiziškai silpnesni. Iš pradžių jie daugiau gynėsi, kadangi varžovai galėjo bet kurią akimirką išsiveržti į priekį. Nepamirškite – Vokietija yra viena turnyro favoričių. Bet „žalieji“ gynė ne save!

Alžyras su pasaulio čempionatu atsisveikino ant galvos užsidėjęs naują aureolę. Jie suprato, kaip tai svarbu žmonėms, kurie niekada nedalyvavo ir nedalyvaus pasaulio čempionate. Jie kovojo kaip liūtai ir nusipelnė sveikinimų. Dabar mes turime sutvirtinti tai, ką pasiekė didvyriška vienuolikė ir tęsti šį darbą. Pasaulio čempionatas mums buvo puikus“.

„Liberte“. „Ketvirtfinalis buvo taip arti“.

„Bravo, Vahidai. Bravo, Mbolhi. Bravo, visi vaikinai, jūs pasitraukėte garbingai. Tikėjome iki pat pabaigos, ir iki ketvirtfinalio trūko tiek nedaug.

Jie priešinosi 91 minutę, jie galėjo įveikti vokiečius, jie privertė sutrikti labai stiprų varžovą, bet patys akimirkai sutriko pratęsimo pradžioje, kai Thomasas Mulleris prasiveržė kraštu ir padėjo kamuolį ant komandos draugo Andre Schurrlės kojos. Oi, jei Mehdi Mostefa, puikiai žaidęs, būtų pataikęs 101-ąją minutę. Jei...

Mačas buvo toks intensyvus, kad du alžyriečiai turėjo palikti aikštę pratęsimo pradžioje. Kiti Alžyro žaidėjai irgi buvo išsekinti. Bet tai suprantama, nes jie aikštėje paliko visas jėgas.

Sofiane‘o Feghouli ir jo komandos draugai parodė, kad gali įmušti. Ne kartą ir ne du Alžyro puolėjai nepasinaudojo geromis progomis. Į kiekvieną pavojingą vokiečių ataką „žalieji“ atsakydavo tokiu pat pavojingu puolimu. Bet Vahido gvardija neatrėmė Mesuto Ozilo smūgio. Abdelmoumene‘as Djabou dar sugrąžino viltį, bet jau buvo per vėlu“.

„El Moudjahid“. „Didvyriški „žalieji“.

„Mūsų futbolininkai didvyriškai kovojo su vokiečiais nuo pradžios iki pabaigos. Jie atidavė viską. Šaunuoliai, vaikinai!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.