Ar tikrai seksas kenkia futbolininkų žaidimui?

Pasaulio futbolo čempionatas turi daugybę kampų – žaidimas, žvaigždžių gyvenimas, Brazilijos ritmas ir, žinoma, seksas. Pastaruoju ne visi futbolininkai gali pasigirti. Ne paslaptis, kad keletas komandų – ir dalyvavusių, ir dar išlikusių – į pasaulio čempionatą žengė uždraudusios žaidėjams užsiimti seksu, nes treneriai mano, kad tai sutrukdys jiems žaisti aukščiausiu lygiu.

Pasaulio čempionato tribūnose apstu aistringų gražuolių.<br>AP nuotr.
Pasaulio čempionato tribūnose apstu aistringų gražuolių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 2, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:30 AM

Bet ar tikrai seksas – pavojus futbolininko žaidimui? - klausia time.com.

Svarbiau paros metas

„Brazilijoje nebus jokio sekso. Man neįdomu, kokias taisykles nurodo kiti treneriai. Tai nėra atostogų kelionė. Mes pasaulio čempionate žaisime futbolą“, - taip prieš futbolo fiestą Brazilijoje kalbėjo Bosnijos ir Hercegovinos treneris Safetas Susičius.

Abstinencija didžiausiuose sporto renginiuose nėra naujovė. Keletas olimpinių rinktinių per žaidynes verčia sportininkus laikytis celibato. Teigiama, kad legendinis boksininkas Muhammadas Ali atsisakydavo sekso likus šešioms savaitėms iki dvikovos.

Tačiau nėra moksliškai pagrįstų įrodymų, kad seksas gali sugadinti ar pagerinti sportininko pasirodymą.

„Apie tai dažnai kalbama, bet niekas neįrodė, kad tai tiesa, - sakė sporto medicinos medikas dr. Jordanas Metzelis. - Yra daug faktorių, kurie gali daryti įtaką sportininko žaidimui.“

Seksas kaltinimų sulaukia be reikalo, nes žaidėjų pasirodymui daugiau įtakos lemia poilsis ir miegas. Neseniai buvęs Prancūzijos rinktinės medikas atskleidė, kad šios ekipos žaidėjams leidžiama užsiimti seksu, bet ne visą naktį.

Šį reiškinį tyrę mokslininkai pabrėžė buvusio beisbolo komandos „New York Yankees“ treneris Casey Stengelo žodžius. „Ne seksas sutrukdo ir palaužia žaidėjus. Tai padaro visą naktį vykstančios paieškos su kuo“, - teigė jis.

Nepatvirtintos teorijos

Yra atlikta keletas tyrimų, kuriuose aiškintasi, kiek seksas veikia sportininkų rezultatus, bet hipotezės nebuvo aiškios.

Yra galimybė, kad seksas trukdo nukreipdamas dėmesį. Pavyzdžiui Nigerijos rinktinė remiasi šiuo principu, tad leidžia futbolininkams užsiimti seksu tik su žmonomis, o tie, kuriems tektų ieškoti partnerės, privalo laikytis celibato. Veikiausiai tokią politiką lėmė tai, kad sportininko dėmesį patrauks paieškos.

„Esu pagalvojęs, kad tai per daug blaško. Tad ištryniau savo anketą pažinčių svetainėje, kad susitelkčiau į olimpiadą“, - sakė amerikiečių snieglentininkas Jamie Andersonas.

Tačiau jokie tyrimai nesiaiškino psichologinio sekso efekto prieš rungtynes ir kokia sportininkų nuomonė – ar seksas jiems kenkia, ar padeda. O tai gali būti labai svarbu.

„Sporte žmonės turi įvairiausių teorijų, nors jos net nėra patvirtintos. Pavyzdžiu gali būti stipriai aptempianti medžiaga, skirta greičiui. Nėra mokslinio įrodymo, kuriuo galima pagrįsti tvirtinimą, kad tai veikia. Bet jeigu žaidėjai mano, kad ir seksas jiems padeda, tai gali suteikti psichologinį pranašumą“, - sakė dr. J.Metzelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.