Atgarsiai iš Argentinos: rinktinės žaidimas sirgalių nešildo

Pralaimėję didžiuojasi, laimėję nėra patenkinti žaidimo kokybe. Taip pasaulio futbolo čempionate buvo jau ne sykį, ir vėl pasikartojo po antradienį žaistų paskutiniųjų aštuntfinalio rungtynių. Po jų Šveicarijos ir JAV žiniasklaida guodė nesėkmes patyrusius savo futbolininkus ir drąsino, kad jie gali grįžti namo pakelta galva. Tuo tarpu argentiniečiai, dėkodami savo angelui Angeliui Di Mariai, nerimavo dėl prastos žaidimo kokybės, o belgai, džiaugdamiesi istoriniu pasiekimu, apgailestavo dėl daugybės iššvaistytų progų.

Žiniasklaida.<br>AP nuotr.
Žiniasklaida.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jul 2, 2014, 3:59 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:26 AM

Argentina

„Canchallena“. „Vargti, kad laimėtų. Rinktinė į ketvirtfinalį pateko per kančias“.

„Nuo ko pradėti? Nuo Angelio Di Marios įvarčio likus dviem minutėms iki pabaigos? Nuo Nuo smūgio, po kurio kamuolys atsitrenkė į Chiquito Romero ginamų vartų virpstą? Įspūdžių tiek daug, kad jie sujaukė įvykių eigą.

Stadionas – katilas, kuriame verda argentiniečių sirgalių aistros, įkaitintos kankinamos pergalės, atvėrusios rinktinei kelią į ketvirtfinalį. Argentina pasmerkė save kančiai ir baigė ant infarkto, nervų priepuolio ribos. Bet liko stovėti, ir tai yra lyg gyvybės eliksyras priešų būsimuosius įvykius. Tai pasibaigus rungtynėms atsispindėjo visų žaidėjų veiduose.

118 minučių komanda vėl žaidė silpnai. Kol ją nuvedė Lionelis Messi, nusivaręs kamuolį ir jį perdavęs Angeliui Di Mariai, kuris per 15 minučių padarė daugiau nei iki tol per 105. Angelito prisitaikė ir kaire koja pasiuntė kamuolį į kairįjį apatinį vartų kampą šalia niekuo padėti negalėjusio vartininko Diego Benaglio.

Prasidėjo tikras sąmyšis. Visi nubėgo švęsti su sirgaliais, glėbesčiavosi vieni su kitais, traumuotas Sergio Aguero irgi nulėkė džiaugtis su komandos draugais, Alejandro Sabella rėkė taip, kaip dar niekada nerėkė.

Bet buvo ir daugiau. Šveicarijos baudos smūgis, Blerimo Džemaili smūgis galva – ir kamuolys pataiko į virpstą. Kamuolys atšoka ir pralekia šalia vartų. Dar vienas baudos smūgis prie pat baudos aikštelės linijos, kamuolys pataiko į sienelę ir pagaliau švedas teisėjas Jonasas Erikssonas paskelbia pabaigą.

Argentina vėl pasiekė tikslą, bet žaidimas vėl nebuvo geras. Tikrasis pasaulio čempionatas, kuris neatleidžia už klaidas, atleido Argentinai, kuri pirmajame kėlinyje žaidė prastai, antrajame geriau, bet nepakankamai gerai. Iki šios atomazgos.

Rinktinė pateko į ketvirtfinalį labiau širdimi negu žaidimo kokybe. Tokia kaip Marcoso Rojo, kuris prieš pasaulio čempionatą buvo labiausiai kritikuojamas, bet Brazilijoje yra geriausias. M.Rojo patyrė traumą ir negalės žaisti kitų rungtynių dėl dviejų geltonų kortelių, tačiau vertas plojimų už jo aistrą ir požiūrį, nors yra jauniausias komandoje. Taip pat reikia pagirti ne kartą gelbėjusį S.Romero, talentingąjį L.Messi, kuris visada pavojingas, net ne geriausią jam dieną. Taip pat reikia padėkoti A.Di Mariai, kuris antrajame pratęsimo kėlinyje nulėmė rungtynių baigtį ir per kelias minutes nuveikė daugiau negu per visą kitą rungtynių dalį“.

„Ole“. „Nesibaigianti kančia“.

„Pergalė prieš Šveicariją 1:0 buvo švenčiama kiekviename šalies kampelyje. Šią pergalę nulėmė talentas, bet kartu ir sėkmė. Šeštadienį laukia Belgija – būkite pasiruošę jaudintis vėl.

Antradienį buvo daug adrenalino, ypač paskutines aštuonias minutes. Buvo didelė šventė ir didelis palngvėjimas, nes, kaip sakė L.Messi, „kiekviena klaida galėjo mus išsiųsti iš pasaulio čempionato“. Nes baudiniai artėjo, bet ta baisi akimirka praslinko. Žinoma, galima švęsti bilietą į ketvirtfinalį, bet jaudintis yra dėl ko. Žemiau savo lygio žaidė Pipa Higuainas ir Ezequielis Lavezzi, taip pat Fernando Gago, Federico Fernandezas ir Pablo Zabaleta. Bet kol gyvenimas tęsiasi, yra ir viltis šeštadienį įveikti Belgiją. Kaip ir 1986 metų pasaulio čempionato pusfinalyje.

Esame tarp aštuonių geriausių ir, kaip sakė A.Di Maria, atėjo laikas po 20 metų pertraukos patekti į pusfinalį. Aišku, kad pasaulio čempionatas nėra spalvinga šventė nei mūsų rinktinei, nei kuriai nors kitai. Aštuntfinalyje buvo net penki pratęsimai. O mūsų komanda visas ketverias rungtynes laimėjo vieno įvarčio skirtumu. Svajonės siekiame labiau aistra negu žaidimu ir savo aistra rinktinė užkrėtė visą šalį“.

„El Dia“. „Argentinos angelas Šventajame Povile nunešė rinktinę į ketvirtfinalį“ (ispaniškai – „Un Angel argentino en San Pablo pone a la Seleccion en cuatros de final“).

„Kai atrodė, kad Argentina neišvengs baudinių, apsireiškė Angelis Di Maria ir nunešė Alejandro Sabellos komandą į kitą etapą. Pergalė 1:0 „Corinthians“ arenoje sukėlė „baltų-žydrų“ euforiją Brazilijoje.

Sužaidus 118 minučių Rodrigo Palacio perėmė kamuolį, L.Messi jį nusivarė ir A.Di Marios smūgis sukėlė tūkstančių „baltus-žydrus“ palaikiusių sirgalių pamišimą“.

„La Razon“. „A.Di Maria nuvedė Argentiną į ketvirtfinalį“.

„A.Di Maria. Šis vardas pateks į Argentinos rinktinės istoriją, jei viskas baigsis laimingai. Apie jį daug kalbėta prieš pasaulio čempionato aštuntfinalį, ir šis vaikinas pateisino viltis per pratęsimą palaužęs Šveicariją iki baudinių serijos likus trims minutėms. Šįkart popiežiaus Pranciškaus angelas, nuvedęs A.Sabellos komandą į ketvirtfinalį, buvo ne L.Messi.

Tai buvo sėkmė, popiežiaus Pranciškaus ranka. Tiesa, Argentina siaubingai vargo, bet įvartį įmušė. Dabar galima švęsti, bet iki šeštadienio rungtynių su Belgija reikia daug ką pataisyti“.

Šveicarija

„La Liberte“. „Šveicarijai istorijos pabaiga pasaulio čempionate visada būna žiauri. Prieš aštuonerius metus pralaimėta baudinių serija Ukrainai, o Brazilijoje atomazga vėl buvo labai skaudi. Nors varžovai beveik visą laiką dominavo, Šveicarija galėjo sulaukti kitokio likimo. Pačioje pabaigoje sėkmės pritrūko Granitui Xhakai, be to, 120-ąją minutę tik neįtikėtinas aplinkybių sutapimas sutrukdė Blerimui Džemaili išlyginti rezultatą.

Rungtynių baigtį nulėmė Stephano Lichtsteinerio klaida 118-ąją minutę. Liucernietis prarado kamuolį 40 metrų nuo vartų, bet kontrataka buvo nesustabdoma: greitį padidinęs Lionelis Messi išvengė Fabiano Scharo ir perdavė kamuolį į dešinę Angeliui De Mariai. Madrido „Real“ žaidėjas nepaliko Diego Benaglio jokių galimybių. 30 tūkstančių Argentinos sirgalių lengviau atsikvėpė. Baudnių, kurių jie labai bijojo, neprireikė“.

„Neu Zurcher Zeitung“. „Kaip ir 1994 bei 2006 metais, Šveicarijai nepavyko patekti į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Tačiau už rungtynes su Argentina pasitraukiančio trenerio Ottmaro Hitzfeldo komanda nusipelnė didžiausios pagarbos. Ji privertė dukart pasaulio čempionus atiduoti viską. Kad patektų tarp keturių geriausių, Argentina privalėjo sudėti viską, ką turėjo. O šveicarai gali išvykti iš Brazilijos didžiuodamiesi savimi“.

„Blick“. „Žiaurus Šveicarijos atsisveikinimas su pasaulio čempionatu“.

„Tai yra daugiau negu žiauru! Pasaulio čempionatas Brazilijoje mums baigėsi! Šveicarija 120 minučių didvyriškai priešinosi Argentinai – bet pralaimėjo.

Nepaisant to: Rinktinės žvaigždės, mes jumis didžiuojamės!

Baigtis buvo nulemta tik 118-ąją minutę: superžvaigždė L.Messi, iki tol nuveikęs nedaug, pamatė laisvą A.Di Marią, „Real“ žvaigždė spyrė į tolimąjį kampą ir pervėrė mūsų raudoną-baltą širdį.

Tada rinktinė viską metė į priekį. Po keitimo įėjęs B.Džemailį pataikė į virpstą, rezultatas galėjo pasikeisti paskutinę minutę, bet nieko neįvyko.

Šveicarija žaisdama su favorite ir dukart pasaulio čempione Argentina ilgai kovojo lygiai, o pirmąją valandą net buvo pavojingesnė komanda“.

„Corriere del Ticino“. „Neįtikėtinai apmaudu. Kaip tik gali būti apmaudu pralaimėti futbolo rungtynes. Šveicarija atsisveikino su pasaulio čempionatu puikiu pasirodymu, tik per pratęsimą nusileidusi Argentinai, kuri išplėšė pergalę paskutiniuoju įkvėpimu įvartį įmušus A.Di Mariai, kai atrodė, kad baudinių serija yra neišvengiama.

Bet staiga, nepaisant psichologinio smūgio ir laiko stokos, mūsiškiai puolė į ataką, metė į ją visas pajėgas. Ir išlyginamasis įvartis buvo beveik įmuštas, po B.Džemailio smūgio kamuolys atsimušė į virpstą. Netrukus po to Šveicarija turėjo dar vieną galimybę, paskutinėmis pratęsimo sekundėmis, bet po jo baudos smūgio kamuolys atsitrenkė į sienelę, kaip ir „raudonkryžių“ viltys.

Puiki, nuostabi Šveicarija sukūrė geresnių progų įmušti ir buvo verta bent baudinių serijos. Pralaimėta skaudžiai. Tačiau bent jau pralaimėta tokiai didžiai futbolo šaliai kaip Argentina, kuri turi didžiausią tarp visų L.Messi.

Beje, tai buvo paskutinės trenerio O.Hitzfeldo rungtynės. Jis baigė karjerą jam labai liūdną dieną, kurią sulaukė žinios, kad mirė jo brolis.

Šveicarija grįžta namo pakelta galva, padovanojusi gražių emocijų savo sirgaliams“.

„Tribune de Geneve“. „A.Di Maria nukryžiavo Šveicariją 118-ąją minutę!“

Belgija

„Derniere Heure“. „Belgija ketvirtfinalyje. Istorija tęsiasi“.

„Kevinas De Bruyne išlaisvino Belgiją per pratęsimą. Padedamas Romelu Lukaku, kuris pakilęs nuo suolo atliko rezultatyvų perdavimą, o po to įmušė antrąjį įvartį.

Kokios pašėlusios rungtynės! Antradienį „Raudonieji velniai“ sukrėtė visą šalį ir sugebėjo įkopti į ketvirtfinalį. Jie žaidė taip, kaip dar nebuvo žaidę šiame čempionate. Edenas Hazardas sugebėjo žaisti visas rungtynes (ir puldamas, ir gindamasis), kaip ir Divockas Origi, po to kelis kartus puikiai pasirodė R.Lukaku. „Lille“ puolėjas (D.Origi) nuo pirmųjų minučių ieškojo progos ir kaitino Timą Howardą, bet Liverpulio „Everton“ vartininkas žaidė nuostabiai. Tačiau iš 38 belgų smūgių net 27 pataikė į vartų plotą. Todėl Belgija negalėjo neįmušti.

Finalo švilpukas pasiuntė Belgiją į ketvirtfinalį. Belgų sirgaliams rungtynės buvo sunkiai pakeliamos, bet neutraliems žiūrovams turėjo patikti labiau nei trys praėję „Raudonųjų velnių“ mačai. Dabar jų amerikietiška svajonė tęsiasi ir šeštadienį laukia Argentinos iššūkis. Belgija bandys pakartoti 1986 metų rezultatą, kai pateko tarp keturių geriausių turnyro komandų“.

„Gazet van Antwerpen“. „Raudonieji velniai“ ketvirtfinalyje po stingdančio trilerio“.

„Belgija yar paskutinė šalis, patekusi į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. „Raudonieji velniai“ nugalėjo JAV 2:1. Tai atsitiko per pratęsimą įvarčius įmušus K.De Bruyne ir po keitimo įėjusiam R.Lukaku.

Paskutinis amerikiečių antpuolis baigėsi vienu įvarčiu ir sukūrė dramą paskutiniame rungtynių ketvirtyje, bet belgai atsilaikė. Kitame etape jų laukia Lionelio Messio Argentina.

Praėjusį kartą mūsų šalis ketvirtfinalyje žaidė 1986 metų pasaulio čempionate. Tada mus pusfinalyje sustabdė... Argentina. Šeštadienį belgai sieks revanšo.

„Le Soir“. „Velniai“ nugalėjo JAV ir ketvirtfinalyje žais su Argentina. Čempionatas sėkmingas!“

„Pasaulio čempionato aštuntfinalis Belgijai baigėsi sėkmingai. Nors T.Howardas 90 minučių buvo neįveikiamas, „Velniai“ rado kelią į jo vartus per pratęsimą ir šeštadienį San Paule kovos su L.Messio Argentina.

Priešingai nei grupės etape, kuriame lūkesčiai nepasiteisino, aštuntfinalyje „Velniai“ laikė visas žaidimo gijas savo rankose. Drieso Mertenso ir K.De Bruyne vadovaujami belgai žaidė laisvai ir stipriai. Tačiau šimtų tūkstančių televizijos žiūrovų ir apie 650 „Fonte Nova“ stadione buvusių aistruolių nusivylimui, jiems labai ilgai trūko paskutinio žingsnio“.

„Nieuwsblad“. „Raudonieji velniai“ prieš „JAV komandą“. Penkios pamokos“.

„1. Belgija gali dominuoti.

Po grupės etapo komanda buvo kritikuojama dėl blankaus žaidimo, bet rungtynės su JAV įrodė, kad „Raudonieji velniai“ gali žaisti futbolą. Spaudimas, sklandūs deriniai, gražus kamuolio varymas – buvo smagu tai žiūrėti.

2. Būti favoritu sunku.

Prognozuoti niekada nebuvo taip sudėtinga, kaip šiame čempionate. Argentina kankinosi 120 minučių su Šveicarija, Vokietija vos sustabdė Alžyrą, o Brazilija nepasiekė tikslo žaisdama su Čile. Šįkart mes buvome favoritai, bet kuo ilgiau neįmuši autsaideriui, tuo mažiau tiki.

3. Geresnis žaidimas, prastesnis efektyvumas.

Žaidimas buvo geresnis negu per praėjusias rungtynes, bet šįkart „Raudonieji velniai“ niekaip nepasinaudojo progomis. Už tai gali būti atleidžiama per rungtynes su JAV, tačiau nebus atleidžiama per rungtynes su Argentina arba kuria nors kita pasaulio futbolo lydere.

4. D.Origi buvo visur, R.Lukaku buvo vietoje.

D.Orogo greitis, sugebėjimas išvengti spaudimo, judėjimas, perdavimai Kevinui Mirallasui buvo puikūs. R.Lukaku ir Christianas Benteke turi rimtą varžovą. Bet pagyrimas ir R.Lukaku: jis buvo nesavanaudiškas įmušant pirmąjį įvartį ir pelnė antrąjį. Du patikimi puolėjai – argi negražu?

5. Kuriame pasaulio čempionato istoriją.

Po praėjusių „Velnių“ rungtynių futbolo visuomenė atrodė nusivylusi. Dabar išlindome iš favoritų šešėlio? Pasaulis pripažino Belgijos futbolą ir galime tuo didžiuotis. Šios rungtynės buvo futbolo reklama, jos galėjo baigtis ir 3:0, ir 2:2. Viskas buvo labai trapu“.

JAV

„The New York Times“. „Pašėlusi JAV kelionė baigėsi, bet futbolas laimėjo“.

„Atrodė, kad Timas Howardas niekada nepasiduos. Atrodė, kad JAV niekada nepasiduos, laikysis, atrėminės smūgius kaip mažylis kovotojas įsikibęs į stipresnį. T.Howardas atmušinėjo rankomis, kojomis, keliais. Kartą kamuolys netgi atsimušė į emblemą virš jo širdies.

Bandoma vaizduoti, kad Amerikoje futbolas nepritapo, tačiau bent vieną popietę visa šalis nuo pakrantės iki pakrantės ir visų sporto šakų gerbėjai žavėjosi futbolo vartininko pasirodymu. Pralaimėtose rungtynėse.

Pabaiga buvo žiauri, bet tai yra žaidimas. Puikus JAV žygis pasaulio čempionate baigėsi čia, Brazilijos pakrantėje, kai Belgija per pratęsimą nugalėjo amerikiečius 2:1 ir eliminavo JAV aštuntfinalyje. Jei būtų laimėję, amerikiečiai būtų ketvirtfinalyje žaidę su Lioneliu Messi ir Argentina, bet pralaimėjimas juos išsiuntė namo“.

„Kai viskas baigėsi, sirgaliai margoje „Fonte Nova“ arenoje plojo dėkodami komandai už jos žygį. Amerikiečiai įsigijo daugiau bilietų negu sirgaliai iš bet kurios kitos šalies, išskyrus Braziliją. Televizijos reitingai JAV šovė į viršų, aplenkdami NBA finalų ir beisbolo Pasaulio serijos reitingus. Žmonės rinkosi žiūrėti rungtynių įvairiausiose vietose: ir mažose Bruklino įmonėse, ir Hermosos paplūdimyje Kalifornijoje, ir paprastoje bibliotekoje Birmingeme, Alabamoje, ir „Tulsa Drillers“ beisbolo stadione Oklahomoje.

Susibūrimas Čikagos Granto parke persikėlė į „Soldier Field“ stadioną, kuriame susirinko 25 tūkstančiai žmonių.

Susidomėjimas pasaulio čempionatu tarp amerikiečių kartais šokteli, bet šis kartas buvo kitoks. Paaiškinti bandoma įvairiai. Kai kas sako, kad Brazilija yra toje pačioje laiko zonoje, todėl amerikiečių žiūrovams patogiau, ypač palyginti si Pietų Afrika prieš ketverius metus. Kiti mano, kad futbolo pakilimas yra ispanakalbių bendruomenės didėjimo pasekmė“.

„The Washington Post“. „Ateitis yra šviesi“.

„Nepamatėte Juliano Greeno įvarčio? Nematėte, kaip jis laiku kyštelėjo koją pabaigdamas Michaelo Bradley perdavimą? Nesijaudinkite, jūs tikriausiai turėsite daug galimybių tai pamatyti per kitus ketverius metus. M.Bradley (26 metų), J.Greenas (19), gynėjas DeAndre Yedlinas (20) ir Amerikos didvyris Johnas Brooksas (21) yra tarp tuzino ar panašiai per pasaulio čempionatą sudėtyje buvusių futbolininkų, kurie atliks svarbius vaidmenis kitame atrankos cikle. Daugelis stebėjosi, kad J.Greenas ar D.Yedlinas pateko į komandą, o į ketvirtąją dešimtį įžengę veteranai Landonas Donovanas ir Clarence‘as Goodsonas buvo palikti namie, tačiau Jurgeno Klinsmanno pasitikėjimas jaunimu duos dividendų ilgalaikėje perspektyvoje“.

„USA Today“. „Amerika turi talentų“.

„Ateitis. Kai J.Klinsmannas paskalbė sudėtį, iškilo klausimų. J.Greenas? D.Yedlinas? J.Brooksas? Ar J.Klinsmannas aukoja galimybę laimėti šiandien bandydamas sukurti ateities komandą?

Nesijaudindamas dėl sutarties, kuri galios iki kito pasaulio čempionato, jau dabar galvojo apie 2018-uosius? Viskam pasibaigus, po jaudinančių 120 minučių, JAV pralaimėjimas Belgijai, atrodo, pateisino J.Klinsmanno sudėties eksperimentus ir patvirtino jo ateities viziją“.

„Daily News“. „Visas rungtynes Timas Howardas, Amerikos vartininkas, atmušinėjo ir atmušinėjo kamuolį rankomis ir kojomis, o kartais tik savo didele širdimi, bandydamas kaip nors išvesti savo komandą į pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Jo pasirodymo šalis nepamirš. Mes visada prisiminsime T.Howardą bei jo komandą ir jų žygį, kurį antradienį sustabdė Belgija.

Jie kovojo net tada, kai per pratęsimą atsiliko dviem įvarčiais. Kovojo ir įmušė įvartį, suteikė šaliai viltį, kad kažkaip sukurs stebuklą, išlygins rezultatą, o per baudinių seriją T.Howardas juos išgelbės vėl.

Tačiau T.Howardo neužteko, kad JAV gautų teisę žaisti dar vienerias rungtynes su Argentina ir L.Messi, geriausiu pasaulio futbolininku“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?