Ar žvaigždės netektis sutelks Braziliją?

Medikų sraigtasparnis išskraidino traumuotą Neymarą, kartu ir dalį Brazilijos vilčių šeštą kartą tapti pasaulio čempione. Bet pasaulio čempionatas dar nesibaigė – šiandien brazilų laukia pusfinalis su Vokietija, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Po Neymaro netekties brazilai turi ieškoti naujų kelių link pergalės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Po Neymaro netekties brazilai turi ieškoti naujų kelių link pergalės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2014, 11:08 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:19 AM

Vis dar ašarodama dėl savo ryškiausios žvaigždės Brazilija tikisi rasti būdų likti nenugalėta pasaulio pirmenybėse.

„Turime išgyventi tokias sunkias akimirkas kaip ši, – kalbėjo Brazilijos rinktinės gynėjas Davidas Luizas. – Esame nuliūdę, nes mums trūksta svarbaus žaidėjo – tokio, kuris stengėsi įgyvendinti savo svajonę laimėdamas čempiono titulą.“

Tarėsi ir su psichologu

Viena ryškiausių turnyro žvaigždžių Neymaras buvo Brazilijos rinktinės lyderis tol, kol varžovo kelis trenkėsi į jo nugarą baigiantis ketvirtfinalio rungtynėms, kuriose šeimininkai 2:1 įveikė Kolumbiją.

Jis buvo brazilų gyvybės šaltinis aikštėje ir svarbiausias žmogus komandoje, bandančioje laimėti titulą namie.

Jis mokėjo jaunatviškai džiaugtis futbolu įtampos pripildytame čempionate ir kartu buvo visų gerbiamas.

Brazilijos komandos susirinkime sekmadienį su psichologu buvo kalbėta, kaip susitelkti netekus svarbiausio puolėjo.

„Mes kalbėjomės apie tai, ką reikia daryti, kad žaidėjai suvoktų, jog gali laimėti pasaulio čempionatą nepaisant to, kas įvyko“, – sakė Brazilijos rinktinės treneris Luizas Felipe Scolari.

Brazilijos rinktinės gydytojas pripažino, kad žaidėjai patyrė šoką išgirdę, jog Neymarui pasaulio čempionatas jau baigtas.

„Liūdna, nes žinome, kaip sunkiai jis dirbo su mumis“, – sakė puolėjas Fredas. – Žinome, koks svarbus jis buvo komandai. Bet turime pažvelgti į savo gretas ir suvokti, kad vis dar turime puikių žaidėjų.“

Puolėją pakeis Willianas?

Visi supranta, kad nebus lengva pakeisti Neymarą.

Brazilija klestėjo, kai jis žaidė gerai. Ji strigo, kai jam nesisekdavo aikštėje.

22 metų Neymaras praleido tik 6 iš 60 Brazilijos rinktinės mačų, sužaistų po 2010 metų pasaulio čempionato.

Per 54 rungtynes su Neymaru brazilai laimėjo 36, 12 sužaidė lygiosiomis ir 6 pralaimėjo. Jis pelnė pusę iš aštuonių Brazilijos įvarčių šiame čempionate iki ketvirtfinalio.

Bet „Barcelona“ klubo žvaigždė buvo išneštas iš aikštės neštuvais 86-ąją rungtynių su Kolumbija minutę. Dėl pažeisto stuburo slankstelio jis negalės žaisti 45 dienas.

Todėl L.F.Scolari turi nuspręsti, kas užims jo vietą aikštėje.

Kiti komandos puolėjai stringa šiame čempionate. Fredas įmušė tik vieną įvartį, Hulkas buvo aktyvesnis, bet dar nepasižymėjo nė karto.

Atsarginiai puolėjai Jo ir Bernardas irgi atrodė blankiai.

Didžiausia tikimybė, jog Neymaro vietą užims vidurio saugas Willianas.

Per treniruotę netoli Rio de Žaneiro sekmadienį, kai Brazilijos rinktinės atsarginiai žaidė su vietos jaunimo komanda, L.F.Scolari šį futbolininką iš Londono „Chelsea“ klubo išbandė Neymaro pozicijoje.

Brazilijos rinktinės futbolininkai laimėjo treniruočių rungtynes 3:0, o įvarčius pelnė Bernardas, Dante ir Ramiresas.

„Negali lyginti Neymaro su jokiu kitu žaidėju, jis labai talentingas, – sakė Willianas. – Mano stilius kitoks. Jis labiau puolėjas, pelno daugiau įvarčių, o mano privalumas – įtraukti į žaidimą komandos draugus.“

Kiti galimi trenerio pasirinkimai yra Ramiresas, Bernandas ir Hernanesas.

„Padėtis yra sunki, – neslėpė Bernardas. – Nė vienas žaidėjų nenori gauti tokios galimybės dėl to, kad kas nors labai svarbus mūsų komandai susižeidė. Bet taip atsitikus turime suprasti, kad galime sunkumus įveikti.“

Kapitonas praleis pusfinalį

Dar viena Brazilijos rinktinės bėda yra ta, kad dėl antrosios geltonosios kortelės pusfinalį turės praleisti vidurio gynėjas Thiago Silva, pelnęs pirmąjį įvartį ketvirtfinalio mače su Kolumbija.

Brazilijos futbolo federacija parašė prašymą FIFA, kad komandos kapitono diskvalifikacija būtų panaikinta, bet tai mažai tikėtina.

„Esame nuliūdę dėl Neymaro ir dėl to, kad aš negalėsiu žaisti, bet turime būti pasirengę“, – sakė Th.Silva. Jį pusfinalio rungtynėse su Vokietija turėtų pakeisti Miuncheno „Bayern“ vidurio gynėjas Dante.

Kapitono raištis laikinai, matyt, atiteks D.Luizui, kuris tolimu baudos smūgiu įspyrė antrąjį įvartį į Kolumbijos vartus.

Prašo teisėjų budrumo

Vokietijos futbolininkai, penktadienį ketvirtfinalyje 1:0 įveikę Prancūziją, žino, kad Brazilija – ne vien Neymaras.

Vokiečiai baiminasi, kad teisėjai gali suteikti nuolaidų šeimininkų komandai, kuri pati gali sužaisti šiurkščiai.

„Nenoriu nieko įžeisti, bet kai kurios brazilų pražangos peržengė ribas, – kalbėjo Vokietijos rinktinės saugas Bastianas Schweinsteigeris. – Brazilai yra ne tik futbolo burtininkai, kietas futbolas irgi yra jų žaidimo dalis.

Mes turime būti budrūs, tokie turi būti ir teisėjai.“

Brazilai prasižengė 31 kartą ketvirtfinalio rungtynėse su Kolumbija, kuri padarė 23 pražangas. Tiesa, kolumbiečio Juano Zunigos pražanga prieš Neymarą buvo šiurkščiausia.

Iš viso brazilai per penkis mačus prasižengė 96 sykius. Vokiečiai – tik 57.

Brazilijos futbolininkai buvo nubausti 10 geltonųjų kortelių – šešiomis daugiau nei Vokietijos žaidėjai.

„Mes visi nuliūdę, kad Neymaras nežais, – tikino B.Schweinsteigeris. – Bet Brazilija dėl to gali būti labiau susitelkusi ir bandys laimėti titulą Neymarui.“

Visi 22 likę Vokietijos rinktinės futbolininkai yra pasirengę žaisti. Tik gynėjas Shkodranas Mustafi negali rungtyniauti čempionate dėl kojos traumos.

Tiki komandos draugais

Brazilija tik kartą žaidė su Vokietija pasaulio pirmenybėse, laimėjusi 2002 metų finalą.

Tačiau vokiečiai, 13-ąjį kartą patekę į pusfinalį, finalą yra pasiekę 7 kartus, o iš jų tris yra laimėję.

Šiame turnyre Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Löwas eksperimentavo gindamasis, pastūmęs kapitoną Philippą Lahmą į vidurio saugų grandį, o paskui sugrąžinęs jį į dešiniojo gynėjo poziciją.

Nepaisant manevrų, vokiečiai ketvirtfinalio rungtynėse atrodė taip pat gerai kaip ir pirmajame grupės mače su Portugalija (4:0).

„Ši komanda tobulėja kiekviename mače“, – sakė J.Löwas, kurio vadovaujama Vokietijos rinktinė patenka į visų svarbiausių pirmenybių pusfinalius nuo tada, kai jis prieš aštuonerius metus stojo prie komandos vairo.

Antradienio rungtynių nugalėtojas žais su Argentina arba Olandija finale sekmadienį.

Jei Neymaro komandos draugai peržengs pusfinalio barjerą, lemiamame mače Marakanos stadione Rio de Žaneire vis tiek labai trūks Brazilijos šalies mylimiausio sūnaus.

„Aš esu įsitikinęs, kad mano komandos draugai padarys viską, kas įmanoma, kad mano svajonė tapti pasaulio čempionu išsipildytų“, – sakė Neymaras.

Pele pavyzdys gali įkvėpti

Jei Brazilija bandytų surasti ką nors įkvepiančio, ji turėtų atsisukti į praeitį. Tai ne pirmas kartas, kai brazilų nacionalinė komanda prarado savo geriausią žaidėją pasaulio čempionate. Taip buvo nutikę ir Pele, bet Brazilija vis tiek laimėjo auksą.

„Aš taip pat buvau traumuotas per 1962 metų pirmenybes Čilėje ir nebegalėjau tęsti pirmenybių, – sakė Pele. – Bet Dievas padėjo Brazilijai laimėti čempionatą.“

Kai Pele (nuotr. viduryje) susižeidė raumenį antrajame čempionato mače, dauguma žmonių Brazilijoje manė, kad galimybės laimėti čempionų titulą nuplaukė. Bet komanda laimėjo kitas ketverias rungtynes ir antrąkart iš eilės tapo čempione.

„Tikiuosi, kad tas pat atsitiks ir šiame čempionate“, – vylėsi Pele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.