Ko verta Brazilijos rinktinė be traumuoto Neymaro?

Futbolo sirgaliai ir ekspertai Brazilijos futbolo rinktinę dažnai tapatina su viena pavarde – Neymaras. Bet didžiausią pasaulio čempionato šeimininkų žvaigždę palaužė ne varžovų gynyba ar sirgalių spaudimas, o skaudus priešininko smūgis į nugarą. Ko pusfinalyje su Vokietija Brazilija verta be Neymaro?

Neymaro trauma Brazilijos rinktinę sukrėtė, bet nepalaidojo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neymaro trauma Brazilijos rinktinę sukrėtė, bet nepalaidojo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jul 8, 2014, 1:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:42 AM

Portalas lrytas.lt Neymaro netektį ir čempionato šeimininkų šansus prieš dar nepralaimėjusius vokiečius vertino kartu su Panevėžio „Ekrano“ vyriausiuoju treneriu Valdu Dambrausku.

Jis dar prieš čempionatą „Lietuvos ryto“ prognozėje spėjo, kad pusfinalyje susitiks būtent šios komandos. Į finalą ankstyvą birželį treneris delegavo Vokietiją.

Bet V.Dambrauskas perspėja, kad su Neymaro trauma Brazilijos rinktinei čempionatas dar toli gražu nepalaidotas.

Brazilijos problema. Neymaro trauma. Ketvirtfinalio mače su Kolumbija į puolėją 86-ąją minutę keliu įsirėžė Juanas Camilo Zuniga. Brazilui skilo nugaros slankstelis, gydytojų diagnozė – mėnuo be futbolo.

Galimybės be Neymaro. Neymaro trauma techninio pralaimėjimo šeimininkams į Brazilijos ir Vokietijos rungtynių protokolą neįrašė.

Vokiečiai turės užsidirbti pergalę. Joachimui Loewui teks užgrūdinti auklėtinius kovai 30 laipsnių karštyje ir geltonoje 60 tūkstančių Brazilijos sirgalių jūroje. Taip pat ir brazilų gynėjų mėsmalėje – čempionato šeimininkai prasižengė beveik dvigubai daugiau nei vokiečiai (96 pražangos prieš 57).

Brazilijos galimybes nugalėti vokiečius puikiai iliustruoja Goal.com žurnalisto Ruperto Fryerio mintys.

„Niekas nemirė. Niekas dar nebaigė karjeros. Brazilijos viltys – gyvos“, – rašo žurnalistas.

Jam antrina ir „Ekrano“ vairininkas V.Dambrauskas.

„Pusfinalyje viską lemia vienintelis mačas. O Brazilija turi užtektinai žaidėjų, kuriuos L.Scolari gali atskleisti. Taip, Neymaro trauma yra netektis. Bet ar dėl jos jau būtų galima nurašyti Braziliją? Tikrai ne“, – konstatuoja V.Dambrauskas.

Badaujantys brazilų puolėjai. Be Neymaro iš brazilų puolėjų įvartį įmušė tik Fredas. Ketvirtfinalyje su Kolumbija puolimo lyderiais tapo gynėjai Davidas Luizas ir Thiago Silva.

Brazilijos rinktinės atakų smaigalys su Neymaru ant atsarginių suolo – bedantis?

„Gali kritikuoti nekritikavęs, bet tai, kad brazilai atėjo iki pusfinalio – faktas. Buvo puolėjų, kurie mušė po 4-5 įvarčius. Pavyzdžiui – K.Benzema. Bet kažkodėl jo komandos pusfinalyje nėra. Kaip jau įrodė komandinis žaidimas, gali mušti, kiek nori, bet gera gynyba gali išvesti į kitą etapą. 

Brazilija turi daug puolėjų. Jei L.Scolari juos pasirinko, reiškia, kad jie jam tinka ir jis pasitiki puolimo grandimi. Brazilijos komanda yra labai vieninga ir tiki treneriu. Ir nepaisant viso spaudimo, brazilai dabar pusfinalyje.“

Neymaro dubleris. Visa komanda. „Brazilija nėra vieno žaidėjo komanda“, – pažymi V.Dambrauskas.

Vis dėlto L.F.Scolari į Neymaro vietą starto sudėtyje turės įrašyti kurią nors pavardę. Goal.com spėja, kad tai bus Londono „Chelsea“ krašto puolėjas Willianas.

Jo užduotis bus ne atstoti Neymaro žvaigždės spindesį, bet sukurti progas komandos draugams ir padėti atsiskleisti. Jose Mourinho Anglijos klube išmokė 25 metų futbolininką padaryti komandos draugus geresniais žaidėjais.

Willianas bus atsakingas už tai, kad Hulkas galiausiai atidarytų savo įvarčių sąskaitą, o Oscaras grįžtu į savo vėžes ir saugų bei puolėjų grandį jungtų aštrių atakų organizavimu.

Akivaizdu – be Neymaro Brazilijos rinktinė vokiečius gali nukauti tik komandinėmis pastangomis.

Alžyro pavyzdys. „Iš pusfinalio dalyvių Vokietija turi mažiausiai spragų, – įsitikinęs „Ekrano“ specialistas V.Dambrauskas. – Tiesa, Vokietijos rinktinė neturi vieno „superinio“ elemento, už kurį be kalbų būtų galima rašyti 10 balų. Tačiau nėra ir tokio, už kurį rašytume mažiau aštuonių. Tai ir pasako apie vokiečių jėgą.“

Bet Vokietija yra pažeidžiama. V.Dambrauskas L.Scolari siūlo įdėmiai peržiūrėti Vokietijos ir Alžyro rungtynių vaizdajuostę.

„Alžyras staigiu perėjimu iš gynybos į puolimą vokiečiams sukėlė nemažai problemų. O tai ir yra brazilų arkliukas“, – teigė V.Dambrauskas.

Anot Anglijos futbolo mokyklą perėjusio „Ekrano“ stratego, pasaulio čempionate Brazilijoje nė viena komanda nedemonstruoja čempioniško žaidimo, todėl visų galimybės – vienodos.

„1990 metais Vokietijos rinktinė buvo visa galva pranašesnė už visus varžovus. Jie užtikrintai laimėjo pasaulio čempionatą. Bet Brazilijoje nėra dominuojančios rinktinės. Visi turi vienodas sąlygas laimėti. Dabar gali gerai sužaisti ir žemiau reitinguose esančios ar ant popieriaus prasčiau atrodančios komandos. Pergalę lems smulkmenos“, – neabejoja V.Dambrauskas.

Prognozė. Įspaustas į kampą ir pareikalautas įvardyti pasaulio čempionus, V.Dambrauskas ištartų vokiečių pavadinimą. Nors širdis palaiko kitą rinktinę.

„Širdis sako, kad čempionatą laimės Olandija, bet protas – Vokietija, – atsiduso V.Dambrauskas. – Anglai turi posakį – futbolas yra paprastas žaidimas, kurį žaidžia dvi komandos. Bet jį visada laimi vokiečiai.“

Pasaulio čempionato pusfinalis

Liepos 8 d.: Brazilija – Vokietija 23 val.

Liepos 9 d.: Olandija – Argentina 23 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.