Brazilai rinktinę gėdino, vokiečiai pritrūko šlovinančių epitetų

Triuškinama Vokietijos rinktinės pergalė pasaulio futbolo čempionato pusfinalyje sukėlė neįprastų problemų šios šalies žiniasklaidai – vokiečiai pritrūko skambių epitetų, kuriais galėtų šlovinti „Bundesmannschaft“ žaidimą. Brazilų žurnalistai padėtį matė daug aiškiau. Jie savo komandos pasirodymą vadino gėdingu ir žeminančiu.

Žiniasklaida.
Žiniasklaida.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-07-09 17:33, atnaujinta 2018-02-12 02:49

Vokietija

„Die Welt“. „Belo Orizontės stebuklas bus legenda“.

„Pakiliai? Nepakartojamai? Čempioniškai? Istorinio masto pasirodymu Vokietija nugalėjo Braziliją ir aštuntąjį kartą žais pasaulio čempionato finale.

Tik 32-ąją pusfinalio minutę „Mineirao“ stadione susirinkę žiūrovai pamatė iki tol nematytą įvykį. Vokiečio smūgiuotas kamuolys, šįkart Toni Krooso, nepataikė į vartus. Tai buvo pirmas Joachimo Lowo auklėtinių smūgis, po kurio kamuolys nepateko į tinklą.

Iki tol Thomasas Mulleris (11-ąją minutę), Miroslavas Klose (23-ąją), dukart T.Kroosas (25-ąją ir 26-ąją) ir Sami Khedira (29-ąją) nutraukė visas diskusijas kaip baigsis nekantriai laukta dvikova su Brazilija. 7:1 (5:0) laimėjo pašėlusi DFB komanda ir sekmadienį aštuntąjį kartą žais pasaulio čempionato finale. Ir iki pat Rio de Žaneiro ją lydės liaupsės. Pakiliai? Istoriškai? Čempioniškai? Kaip geriau apibūdinti pasaulio čempionate precedentų tikriausiai neturintį pasirodymą?

M.Klose atėmė iš Ronaldo įvarčių rekordą. 223 įvarčius pasaulio pirmenybėse įmušusi Vokietijos rinktinė trimis įvarčiais aplenkė Braziliją – tai buvo visiškas šeimininkų sutriuškinimas.

Žlugimas ir nusivylimas atsispindėjo švilpime, kuriuo buvo palydėtas bejėgis puolėjas Fredas. Po to sirgaliai, šaipydamiesi iš savo komandos, pradėjo ploti vokiečių perdavimų virtinei. Netgi Oscaro paguodos įvartis buvo sutiktas tik pavieniais plojimais. Didesnio kracho negu patirtas Belo Orizontėje šios futbolo tautos istorijoje turbūt nebuvo.

Visiškai kitokios nuotaikos buvo vokiečių tribūnoje. Nors jie sudarė tik nedidelę dalį sirgalių, juodų-raudonų-auksinių balsai skambėjo vis garsiau. Jie skandavo: „Finalas, oho!“, „Pergalė svečiuose“ ir „O, tai nuostabu!“

„Bild“. „Ačiū! Mes jus mylime!“

„Neįtikėtina! Gigantiška! Fantastiška!

Kokį futbolo svaigulį sukėlė ši beprotiška pergalė pusfinalyje prieš penkiskart pasaulio čempionę Braziliją. Apie ją pasakosime vaikams.

Kol mes glėbesčiavomės, pasaulį apskriejo verkiančių ir sukrėstų brazilų vaizdai. Atleisk, Brazilija. Nenorėjome tavęs įžeisti. Bet be traumuoto Neymaro ir geltonų kortelių prisirinkusio Thiago Silvos iš šlovingosios „Seleção“ liko tik krūva griūvėsių.

Kodėl esame tokie geri?

Nes Toni Kroosas ir Sami Khedira kiekvienose rungtynėse žaidžia vis geriau.

Nes Miro Klose būdamas 36-erių toliau muša įvarčius ir tapo rezultatyviausiu visų laikų pasaulio čempionatų futbolininku.

Nes Manuelis Neueris yra mūsų tvirtas užnugaris. Kai Brazilija surengė pašėlusį šturmą antrojo kėlinio pradžioje, jis atrėmė viską.

Nemaloni detalė. Matsas Hummelsas buvo pakeistas dėl kelio traumos. Laimei, jis galės žaisti finale. Mums jo reikia.

24 metus mes laukėme dar vieno pasaulio čempionų titulo. Dabar didžioji svajonė yra visai arti. Gali būti, kad kapitonas Philippas Lahmas sekmadienį apie 23 val. pakels pasaulio taurę į Rio de Žaneiro dangų. Nė viena kita komanda nėra to verta labiau negu Jogi vienuolikė.

„Morgen Post“. „Istorijos knygos turi būti perrašytos po šios istorinės pergalės 7:1. Tai, kas atsitiko antradienio vakarą Belo Orizontės „Mineirao“ stadione, galima pavadinti tik vienu žodžiu: dieviška!

Praėjusį pusfinalių rekordą mūsų vyrai pasiekė Berne, kai 1954 metų birželio 30 dieną nugalėjo Austriją 6:1. Futbolas buvo tobulas. Tai buvo ateivių futbolas. Mes su šeimininkais sušokome sambą. Tai buvo Jogi-gantiška!

J.Lowui ši pergalė tapo išsilaisvinimu. Dabar jis gali atsakyti bet kuriam savo kritikui. Jis gali parodyti, kad yra čempionų treneris. Dar viena pergalė – ir Jogi pasieks savo tikslą“.

„Tai buvo istorinių pasiekimų vakaras. Vokietija pasaulio čempionato pusfinalyje įtikinamai nugalėjo Braziliją 7:1. Lyg būtų negana vien bilieto į pasaulio čempionato finalą, neįtikėtiną triumfą lydėjo rekordai.

Kai Brazilija verkė, Vokietijoje 32,57 milijonai žiūrovų stebėjo rungtynės televizorių ekranuose. Tai – televizijos rekordas! Dar niekada Federacinėje Respublikoje tiek daug žmonių vienu metu nebuvo įsitaisę prieš televizijos imtuvus.

Taip pat buvo pasiekta ir daug sporto rekordų:

Vokietijos rinktinė aštuntąjį kartą pateko į pasaulio čempionato finalą.

16-ąjį įvartį įmušęs Miroslavas Klose tapo pasaulio čempionatų rekordininku.

Tai buvo didžiausia pergalė pasaulio čempionatų pusfinalyje (iki tol rekordas priklausė Vokietijai, kuri 1954 metais nugalėjo Austriją 6:1).

29-ąją minutę buvo įmuštas greičiausias pasaulio čempionatų penktasis įvartis (1974 metais Jugoslavija įmušė penktąjį įvartį Zairui 30-ąją minutę).

223 įvarčius per pasaulio čempionatus įmušusi Vokietija aplenkė Braziliją (221 įvartis) ir tapo rezultatyviausia visų laikų pasaulio pirmenybių komanda.

Kiekvienas Vokietijos rinktinės žaidėjas už patekimą į finalą gaus 150 tūkstančių eurų premiją. Jei rinktinė taps čempione, kiekvienas futbolininkas uždirbs rekordinė 300 tūkstančių eurų premiją.

„Twitter“ socialiniame tinkle rungtynės sukėlė milžiniškas bangas. Pusfinalis buvo labiausiai komentuojamas sporto įvykis šios tarnybos istorijoje. Oficialus „Twitter“ skaitiklis pranešė, kad buvo paskelbta 35,6 mln. trumpųjų pranešimų“.

„Die Tageszeitung“. „J.Lowas? 7:1!“

„2014 metų pasaulio čempionatas bus prisimenamas kaip čempionatas, kuriame Vokietija sutriuškino šeimininkę Braziliją 7:1. Žaisdama Jogi-futbolą. Vadovaujant J.Lowui Vokietijos rinktinė sužaidė daug puikių rungtynių, bet vertinant turnyrinę svarbą (pusfinalis), varžovą (šeimininkai ir penkiskart pasaulio čempionai) ir pasaulio susidomėjimą, šios rungtynės daug metų bus tapatinamos su juo. J.Lowas? 7:1!

Viskas teisinga, nes futbolas sukelia didelius jausmus. O Vokietijos rinktinė jokiose pasaulio pirmenybių rungtynėse – 1954-ųjų Berno pergalę 3:2 pamirškime – nežaidė taip įspūdingai, kaip šiame pusfinalyje. Trumpai tariant: tokių gražių rungtynių mes dar nebuvome matę“.

„Frankfurter Allgemeine“. „Neįsivaizduojama, nesuvokiama, nesuprantama“.

„Keturi įvarčiai per šešias minutes. Vokietija Belo Orizontėje sukūrė futbolo stebuklą. Bet kol sirgaliai trynėsi akis, rinktinės treneris Jogi Lowas sakė, kad neįvyko nieko ypatingo. Komanda žais dar geriau.

Viskas buvo taip neįtikėtina, kad kartais net buvo neaišku, kaip džiaugtis. Kaip švęsti triumfą, kokio Vokietijos futbolo istorijoje dar nebuvo? 7:1 prieš Braziliją pasaulio čempionato pusfinalyje Brazilijoje – neįtikėtina. 7:1 prieš penkiskart pasaulio čempionus Belo Orizontėje – neįsivaizduojama. 7:1 prieš pagrindinius favoritus – neprilygstama.

Vokietijos rinktinės žaidėjams ši diena bus išties gražiausia tik tuo atveju, jei sekmadienį išauš dar gražesnė. „Mane mažai domina tai, kad šį vakarą kūrėme istoriją, - sakė gynėjas Jerome‘as Boatengas. – Mes norime kurti istoriją sekmadienį „Maracanoje“.

Brazilija

„Lance“. „Kada Brazilija patyrė didesnę gėdą: 1950-aisiais ar 2014-aisiais?“

„Kažkada prieš 64 metus, liepos 16-ąją „Maracanoje“ Brazilija apverkė didžiausią savo dramą. 2014-ųjų liepos 8-ąją liejosi didžiausio pažeminimo ašaros. Paklupdyti! Futbolo šalis patyrė gėdingiausią pralaimėjimą, ištikimiausi „kanarėlių“ aistruoliai buvo nukankinti. Vokiečiai per 45 minutes didžiausią tautos svajonę laimėti čempionų titulą savo šalyje.

Paaiškinti tokį didelį rezultatą neįmanoma. Thiago Silvos ir Neymaro trūkumu būtų galima pateisinti pralaimėjimą, bet to, ką pamatėme, paaiškinti neįmanoma. Tai – baisiausias penkiskart pasaulio čempionų pralaimėjimas per šlovingą jų istoriją!

Rungtynių dieną ilgai slėpęs, Luizas Felipe Scolari nustebino ir į Neymaro vietą pasiuntė Bernardą. Vaikinas džiaugsmingomis kojomis, kaip apie jį sakė pats F.Scolari, žaidė dešinėje, Hulkas – kairėje ir Fredas – viduryje. Trenerio sumanymas buvo energingumu neutralizuoti kūrybingiausią vokiečių sektorių ir neleisti varžovams kontroliuoti kamuolio. Rungtynių pradžioje netgi atrodė, kad taktika bus veiksminga ir žiūrovai pamatys dviejų atvirą dviejų galingų komandų žaidimą. Nepasiteisino!

Europiečiams įmušus pirmąjį įvartį rinktinė sugriuvo taip, kaip niekada nebuvo sugriuvusi per visą šimtametę istoriją. Vokietija kamuolį valdė labai lengvai, nuolat pergudraudami brazilų gynėjus.

Vokiečiai žaidė taip, kaip pasaulis įsivaizduoja žaidžiančius brazilus. Ir netrukus raudona-juoda karuselė pradėjo mušti įvarčius vieną po kito“.

„Correio Braziliense“. „Vokietija nužudė, septynis kartus, didžiausią gėdą istorijoje patyrusią Braziliją“.

„Visi rengėmės didžiai geltonai-žaliai šventei. Bet tai, ką pamatėme, buvo tikras Vokietijos šou. Žaisdami patrauklų futbolą, puikiai elgdamiesi su kamuoliu, vokiečiai pateko į istoriją kaip didžiausio istorijoje Brazilijos futbolo pralaimėjimo kaltininkai. Nugalėjusi 7:1 Vokietijos rinktinė pateko į pasaulio čempionato finalą.

Brazilijos rinktinė buvo lengvas grobis vokiečiams, kurie už nepriekaištingą pasirodymą buvo palydėti plojimais. Vokiečiai po rungtynių nuėjo padėkoti savo sirgaliams. Bet jų įspūdingą pasirodymą pripažino visas „Mineirao“ stadionas.

Pradžioje Brazilija bandė primesti savo valią ir priversti M.Neuerį dirbti. Bet tai, ką pamatėme, buvo tikra tragedija. Vokietija savo stiliumi žaidė ramiai ir efektyviai. Greitais išpuoliais dešinėje vokiečiai vis aplenkdavo Marcelo, kuris veržėsi į puolimą ir už savęs palikdavo laisvą koridorių. Tuo pasinaudojusi Vokietijos rinktinė įsitvirtino aikštės viduryje ir įgijo pasitikėjimo“.

„Antradienio popietę Brazilijos rinktinė pasiekė prasčiausius rekordus, kurių „Mineirao“ publika net neįsivaizdavo. Jau 29-ąją minutę Mesutas Ozilis ir Sami Khedira sukūrė penktąjį įvartį į Julio Cesario vartus. Brazilai penktąjį įvartį praleido anksčiau nei 1974 metais sutriuškintas Zairas“.

„Extra“. „Vokietija nužudė Braziliją, kuri patyrė didžiausią istorijoje pralaimėjimą“.

„Svajonė šeštąjį kartą tapti pasaulio čempionais buvo sunaikinta per žeminantį pralaimėjimą nulėmusias šešias minutes. Gėdingiausiose brazilų rungtynėse per pasaulio pirmenybių istoriją Brazilijos rinktinė pralaimėjo Vokietijai 1:7.

Rungtynes lydėjo daugybė rekordų ir įspūdingų skaičių. Tai buvo didžiausias visų laikų Brazilijos pralaimėjimas. M.Klose įmušė 16-ąjį įvartį ir tapo rezultatyviausiu visų laikų pasaulio pirmenybių žaidėju. Iki tol tik du kartus komandos per pirmąjį kėlinį praleido penkis ar daugiau įvarčių.

Brazilija pasaulio čempionato rungtynėse niekada nebuvo praleidusi šešių įvarčių. Tai buvo didžiausia pergalė pasaulio pirmenybių pusfinalyje. Dar niekada pasaulio pirmenybėse vienai komandai nebuvo pavykę įmušti keturių įvarčių per šešias minutes. Vokietija nutraukė Brazilijos 42 nepralaimėtų rungtynių seriją savo aikštėje“.

„Gazeta Esportiva“. „Be Neymaro Brazilijos kaukė nukrito ir ją pažemino Vokietija“.

„Kaukė nukrito. Stebint tūkstančiams Neymaro kaukes užsidėjusių sirgalių Brazilijos rinktinė nepavertė tikrove iliuzijos, kad gali sėkmingai žaisti be savo svarbiausio futbolininko. „Mineirao“ stadione, kuriame anksčiau išvargo pergalę per baudinių seriją prieš Čilę, rinktinė patyrė istorinį pralaimėjimą Vokietijai 1:7 ir pasitraukė iš kovos dėl pasaulio čempionės vardo.

Jei norėjote pamiršti pralaimėjimą Urugvajui lemiamose rungtynėse prieš 64 metus pirmą kartą Brazilijoje vykusiame pasaulio čempionate, Brazilijos rinktinė padėjo tai padaryti pačiu šlykščiausiu būdu. Atsilikdama 0:4 jau 25-ąją rungtynių minutę. Sąmyšį tribūnose pamažu pakeitė ironiški šūksniai „pirmyn“, švilpimas (ypač puolėjui Fredui), įžeidinėjimai ir peštynės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.