Brazilijos tragedija: viltys virto didžiausia visų laikų gėda

Per 84 metų pasaulio futbolo čempionatų istoriją šis mačas jau dabar vadinamas pačiu beprotiškiausiu. 7:1. Taip baigėsi pasaulio futbolo čempionato pusfinalis tarp Vokietijos ir Brazilijos.

Brazilų gynėjas Davidas Luizas po rungtynių liejo ašaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Brazilų gynėjas Davidas Luizas po rungtynių liejo ašaras.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jul 9, 2014, 11:53 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:09 AM

Galingoji Brazilija, penkiskart pasaulio čempionė, futbolo šalis, pasauliui padovanojusi Pele ir dar būrį talentingų ir istorinių futbolo asmenybių, trečiadienio vakarą atrodė absoliučiai beviltiškai, akimirksniu milijoninės sirgalių armijos viltis pavertusi nepamirštama ir nenuplaunama gėda.

Jau po pirmojo kėlinio, kai rezultatas tapo 5:0, net labiausiai patyrę sporto žurnalistai gūžčiojo pečiais ir nelabai žinojo, ką ir kaip rašyti, nes tokio scenarijaus nesitikėjo net patys įžvalgiausiieji.

Jokia futbolo tauta dar nebuvo patyrusi tokios gėdos. Ar kas galėjo pagalvoti, kad tokia auka taps ne kas kitas, o Brazilija. Įspūdingiausią futbolo istoriją turinti šalis, 2014 metų pasaulio čempionato šeimininkė, prieš pirmenybes laikyta pagrindine favorite laimėti trofėjų.

Tačiau Vokietijos futbolininkai negailestingai ir žaibiškai siuntė vieną įvartį po kito, o milžiniškas spaudimas brazilams jau po 30 minučių tapo nuodais, kurie paralyžiavo jų kojas ir smegenis. Jie tapo vaiduokliais.

O vokiečiai, regis, negalėjo nepataikyti. Jiems suveikė viskas, ką buvo suplanavę. Brazilija dingo iš futbolo radaro, o ašaros nuo rinktinės aistruolių veidų plovė geltoną ir žalią spalvas.

Margaspalvė pasaulio čempionatų šeimininkų armija liko bespalvė. Kaip ir jų garbinamos rinktinės žaidimas.

Senyvo amžiaus vyriškis rankoje spaudė plastikinę pasaulio čempionato taurės imitaciją, kuri po tragedijos su vokiečiais tapo panaši ne į pranašautą trofėjų, o į kuoką, kurį skaudžiai ir negailestingai smogė Brazilijos futbolui.

„Tiesą pasakius, labai sunku paaiškinti nepaaiškinamus dalykus, - po rungtynių ištarė Brazilijos rinktinės vartininkas Julio Cesaras. - Įvyko toks užtemimas, kokio niekas nesitikėjo".

Ko gero, dabartės futbolo kartos tėvai ir protėviai visam laikui gavo nepakeliamą širdies smūgį. Galbūt net skaudesnį už tą, kuris įvyko 1950-aisiais, kai pasaulio čempionato šeimininkę Braziliją finale su Urugvajumi pakirto Alcideso Ghighhia įvartis.

Tai įvyko prieš daugiau nei 60 metų, tačiau paliko skausmingą pėdsaką tautos pasąmonėje.

Kol kas net baisu prognozuoti, kad bus su 2014 metų pasaulio čempionatu.

Be to, šis čempionatas atėmė titulą iš Ronaldo. Iki šiol rezultatyviausiu pasaulio čempionatų žaidėju buvusį brazilą aplenkė Miroslavas Klose, pelnęs antrąjį rungtynių įvartį. Tai buvo jau 16-asis Vokietijos rinktinės veterano įvartis pasaulio čempionatuose - daugiau įmušti kol kas nepavyko niekam.

Brazilija iki šiol pamena skaudų pralaimėjimą ir 1998-ųjų finale, kai pralaimėjo 0:3 pasaulio čempionato šeimininkams prancūzams. Iki antradienio vakaro tai buvo didžiausias brazilų pralaimėjimas pasaulio čempionatuose, bet ne pagal skausmą, o įvarčius.

Tačiau dabar skausminga futbolo istorija perrašyta ir 1998-ųjų finalas po tragiško pusfinalio su vokiečiais virto tik neskausmingu uodo įkandimu.

Brazilijos rinktinė dar niekada nėra praleidusi tiek daug įvarčių per pasaulio čempionatus. Ir niekada nėra patyrusi tokios gėdos per vieną kėlinį.

Be to, tai buvo pats prasčiausias pasaulio čempionatų šeimininkės mačas, ir pačios gėdingiausios Brazilijos rungtynės šalies istorijoje.

Paskutinį kartą 6 įvarčių skirtumu brazilai pralaimėjo dar 1920-aisiais, kai 0:6 nusileido Urugvajui.

Tačiau neteisinga būtų daryti begalę išvadų. Į šias rungtynes reikia žiūrėti kaip į rimtą problemą, o ne kaip į galutinį verdiktą treneriui Luizui Felipe Sciolari ir jo žaidėjams.

Daugumą jų dar yra jauni ir galės žaisti 2018 metų pasaulio čempionate.

Nepaisant to, tai yra blogiausia nacionalinė komanda Brazilijos istorijoje. Tai buvo aišku dar prieš pusfinalio katastrofą. Nemokšiška pergalė prieš Kolumbiją ketvirtfinalyje, plonytė linija aštuntfinalyje su Čile buvo signalai, kad brazilų galimybės - labai ribotos.

O vokiečiai sudorojo juos negailestingai.

Vokietijos rinktinės treneris Joachimas Loewas sumaniai išnaudojo brazilų spragas gynyboje. Akivaizdu, kad trūko Thiago Silvos, tačiau tai nėra paaiškinimas.

Iškritus Neymarui Brazilijos rinktinė puolime tapo visiškai bedantė. Tačiau net ir su savo superžvaigžde Brazilijos rinktinė nesugebėtų pelnyti tiek įvarčių, kiek pelnė Vokietija. Nes Vokietija buvo komanda. O Brazilija - ne.

Oscaro įvartis rungtynių pabaigoje tapo menka paguoda. Iš viso Brazilija šiame čempionate pelnė jau 11 įvarčių. Maždaug milijardas dolerių už įvartį. Tiek Brazilijai kainavo šio pasaulio čempionato rengimas, o net jei ši rinktinė pelnys ir daugiau įvarčių per likusį mačą dėl trečiosios vietos, grąža bus labai menka.

Po rungtynių stadione nuotaika buvo bjauri. Minia skandavo įžeidžiančius šūkius, kliuvo ir prezidentei Dilmai Rousseff. Šio pralaimėjimo padariniai, be jokios abejonės, bus ir politiniai.

Ir viskas gali dar pablogėti.

Taip tikrai bus, jeigu didžiausia Brazilijos varžovė Argentina pusfinalyje nukaus Olandiją ir pateks į finalą.

Jeigu taip atsitiks, brazilai tikrai palaikys vokiečius. Tuos pačius, kurie juos taip skaudžiai sudaužė.

O jei Argentina laimės pasaulio čempionatą, Brazilija bus mirtinai nukankinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.